Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, γραμμή σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς
  • [02] Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
  • [03] Τον Ευ. Τσακαλώτο προανήγγειλε ως διάδοχό του ο Γ. Βαρουφάκης
  • [04] Το Podemos εκτιμά πως μια λογική συμφωνία με την Αθήνα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες
  • [05] Ικανοποιητική η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα, δηλώνει ο Κ. Λουράντος
  • [06] Δημοσκόποι εξηγούν γιατί δεν αποτυπώθηκε ορθά το ποσοστό του ΟΧΙ

  • [01] Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, γραμμή σταθερότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς

    Τη σημασία των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    «Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία».

    «Πιστεύουμε» τόνισε «ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας».

    Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στους δεσμούς χιλιάδων ετών με το Ισραήλ, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τους δύο λαούς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στο μέλλον.

    Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει σχέσεις σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια και την ενέργεια, μέχρι τον τουρισμό και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση, μετά από τις συζητήσεις που είχε χθες με τον Ισραηλινό βασικό σύμβουλο επί θεμάτων Οικονομίας και τον υπουργό Ενέργειας, «ότι υπάρχουν πολύ καλά σχέδια που θα υλοποιήσουμε μαζί, όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

    Ο κ. Κοτζιάς, αύριο, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Παλαιστίνη, όπου θα έχει συνάντηση, στη Ραμάλα, με τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    [02] Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

    Στην ανάγκη συνεννόησης και στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην ΚΚΕ- κατά την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε δίχως δηλώσεις, ενώ αναμένεται το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδώσει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ανέφερε ότι "προσήλθα με διάθεση συνεννόησης", και πρόσθεσε ότι "μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή , η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων". Εξέφρασε την άποψη ότι το δημοψήφισμα δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό και πρόσθεσε: " Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014. Είναι αυτό ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή".

    Η λύση είναι μονόδρομος δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καμμένος ανέφερε: "Χθες ο ελληνικός λαός με εθνική ομοψυχία έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχουμε κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Είναι μία μεγάλη ημέρα. Η επόμενη ημέρα της Μεταπολίτευσης που το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλήν ΚΚΕ, δίνουμε την δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι της Ευρώπης ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα με ανάπτυξη.

    Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στον πρωθυπουργό, ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Σημείωσε ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν που αφορά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα και για την οικονομική ανάπτυξη. Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για το το δημοψήφισμα αλλά και για το τι θα διεκδικήσουμε. Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι πολύ κρίσιμη. Υποστήριξε ότι χθες ο ελληνικός λαός αποφάσισε την διαπραγμάτευση για την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο ανακοινωθέν υπάρχει αναφορά ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δοθεί μία λύση στα αδιέξοδα.

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει. Είναι ανάγκη είπε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν.

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαχώρισε την θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν καθώς κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό. Είπε ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί είτε σε μία νέα επώδυνη συμφωνία είτε σε χρεοκοπία και grexit. Και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές για τον λαό μας.

    [03] Τον Ευ. Τσακαλώτο προανήγγειλε ως διάδοχό του ο Γ. Βαρουφάκης

    Το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών? «αποκάλυψε» ο απερχόμενος υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης.

    Αποχωρώντας από το υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είπε απευθυνόμενος στους παριστάμενους δημοσιογράφους «σας χαιρετώ. Θα σας δω αύριο με τον Ευκλείδη (σ.σ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο)».

    Δημοσιογράφοι: «Θα είναι ο Ευκλείδης;».

    Βαρουφάκης: «Ελπίζω να είναι ο Ευκλείδης».

    [04] Το Podemos εκτιμά πως μια λογική συμφωνία με την Αθήνα θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες

    Οηγέτης του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς δήλωσε πως η επικράτηση του ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία είναι πεπεισμένος ότι θα επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της μέσα στις επόμενες ημέρες.

    «Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για να επιτύχει μια λογική συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του Podemos.

    «Είμαι πολύ αισιόδοξος, είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια συμφωνία».

    Ερωτηθείς αν το δημοψήφισμα ήταν καλό για το κόμμα του, ο Ιγκλέσιας δήλωσε: «Δεν είναι ότι το ΟΧΙ ' είναι καλό για το Podemos, είναι καλό για τον λαό της Ευρώπης... Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δημοκρατία».

    Ο αρχηγός του Podemos χαρακτήρισε το ελληνικό δημοψήφισμα πολιτικό ορόσημο για την Ευρώπη και πρόσθεσε πως πρόκειται να συζητήσει το αποτέλεσμά του αργότερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Νωρίτερα το Podemos είχε καταδικάσει «παρεμβάσεις, χειραγωγήσεις και ψεύδη» εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών με στόχο να χαρακτηρισθεί το ΟΧΙ ψήφος κατά της Ευρώπης.

    «Το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι σαφές: εσείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δεν είστε υπεράνω των λαών μας, δεν είσαστε υπεράνω της δημοκρατίας και το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν σας ανήκει», τόνισε το αριστερό ισπανικό κόμμα σε ανακοίνωσή του.

    [05] Ικανοποιητική η τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα, δηλώνει ο Κ. Λουράντος

    Συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων στην αγορά του φαρμάκου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική τη λειτουργία της «ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου», ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο τομέας του Φαρμάκου, με τη συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης, λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα.

    «Με σημερινή επιστολή μας ζητήσαμε τη σύγκληση συνάντησης από τον υπουργό Υγείας προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανά μεγάλα προβλήματα στην αγορά. Η τροφοδοσία της είναι ικανοποιητική, οφείλουμε όμως να προλάβουμε οποιαδήποτε αρρυθμία στην αγορά. Όπως είναι προφανές προβλήματα υπάρχουν, αλλά όχι σε βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος.

    Με την επιστολή του, ο ΠΦΣ ενημερώνει τον υπουργό ότι λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα τα οποία, ενδεχομένως, στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά.

    «Πιο συγκεκριμένα διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα, πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς». Επίσης ο ΠΦΣ δέχεται καταγγελίες φαρμακοποιών ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς.

    «Επειδή», όπως υποστηρίζει ο κ. Λουράντος «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», ο ΠΦΣ θεωρεί απαραίτητο τον προγραμματισμό συνάντησης μέσα στην εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

    [06] Δημοσκόποι εξηγούν γιατί δεν αποτυπώθηκε ορθά το ποσοστό του ΟΧΙ

    Το κλίμα που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που έδωσαν οι δημοσκοπήσεις για το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνθρωποι των δημοσκοπήσεων, οι οποίοι προσεγγίζουν τις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη απόσταση μεταξύ των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα και του αποτελέσματος της κάλπης κατά την -πρώτη για τα ελληνικά χρονικά- προσπάθεια αποτύπωσης της πρόθεσης ψήφου σε δημοψήφισμα και μιλούν για τα χαρακτηριστικά της.

    «Μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχαν οι δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν της τελευταίας εβδομάδας και έδειχναν πως η υποστήριξη στην κυβέρνηση αγγίζει το 60%» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μαυρής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλο της Public Issue.

    Αντιθέτως, όπως εκτιμά, «το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων την τελευταία εβδομάδα επηρέασε καταρχήν η εκστρατεία κινδυνολογίας και το κλίμα φοβίας που δημιούργησαν επιχειρήσεις και φορείς, που είχε ως συνέπεια να μην απαντούν οι ερωτώμενοι και να κρύβουν τι ακριβώς θα κάνουν».

    Για πρώτη φορά στα ελληνικά δημοσκοπικά χρονικά επιχειρήθηκε η αποτύπωση της πρόθεσης ψήφου σε δημοψήφισμα, τονίζει η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια της εταιρείας RASS. «Ο χρόνος από την προκήρυξη έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν πολύ μικρός. Αντίστοιχα πολύ μικρός ήταν ο κύκλος της αποτύπωσης της απόφασης των πολιτών. Το ΟΧΙ ξεκίνησε πολύ δυναμικά, υποχώρησε υπό τη συνειδητοποίηση του κλεισίματος των τραπεζών και της πίεσης του δημοσίου πολιτικού διαλόγου για τις ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες μιας ψήφου στο ΟΧΙ και τις δύο τελευταίες ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, αναδείχθηκε ως η αδιαμφισβήτητη επιλογή των πολιτών χωρίς κανένα ενδεχόμενο ανατροπής».

    Σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ALCO, που δεν διεξήγαγε δημοσκόπηση για την προτίμηση των εκλογέων στην κάλπη, «οι δημοσκοπήσεις δεν αποτύπωσαν με κανέναν τρόπο την εξέλιξη των τάσεων. Υπήρξε τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας μια σταθερά ανοδική πορεία του ΟΧΙ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν υπήρξε επαφή με το τελικό αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα επρόκειτο για ντέρμπι και μόνο ντέρμπι δεν υπήρξε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 July 2015 - 14:32:15 UTC