Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει «κούρεμα» καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών
  • [02] Κλ. Ρέγκλινγκ: Το επόμενο πρόγραμμα δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος
  • [03] Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για «κούρεμα» στις καταθέσεις
  • [04] Μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας ζητούν μέλη του Κογκρέσου
  • [05] Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές στη Μεσσηνία
  • [06] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα

  • [01] Διαψεύδει «κούρεμα» καταθέσεων το υπουργείο Οικονομικών

    «Προβοκάτσια» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times το οποίο κάνει λόγο για δήθεν «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 8.000 ευρώ.

    Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι το δημοσίευμα αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας και ζητεί από τους FT «να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα».

    Στο μεταξύ, ανυπόστατο το δημοσίευμα των Financial Times για «κούρεμα» στις καταθέσεις, αναφέρει στον λογαριασμό της στο twitter η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

    [02] Κλ. Ρέγκλινγκ: Το επόμενο πρόγραμμα δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος

    «Το επόμενο πρόγραμμα δεν θα είναι σκληρότερο από αυτά του παρελθόντος» τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ σημειώνει ότι η οικονομική προσαρμογή ήταν απαραίτητη, καθώς «τη δεκαετία πριν την κρίση ελήφθησαν λάθος οικονομικές αποφάσεις που οδήγησαν σε μη βιώσιμες λύσεις, όπως έλλειμμα 15,5% του ΑΕΠ το 2009». Με δεδομένο ότι λόγω αυτών έχασε την πρόσβασή της στις αγορές, οδηγήθηκε στη λύση του δανεισμού από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

    «Τα χρήματα αυτά δόθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση να διορθωθούν τα προηγούμενα λάθη. Γι? αυτό η Ελλάδα πέρασε μια δύσκολη προσαρμογή που ήταν πολύ επιμονή για τον πληθυσμό». Μάλιστα παραδέχεται ότι η Ελλάδα ξεκίνησε την εξυγίανση της οικονομίας της από το πιο αρνητικό σημείο σε σύγκριση με την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ, σημειώνει επίσης ότι ως Ευρωπαίος και δημοκράτης «σέβομαι πλήρως το δημοψήφισμα», τονίζει ότι θέλει την Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης και συμπληρώνει πως «γι? αυτό ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία».

    [03] Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για «κούρεμα» στις καταθέσεις

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), ο πρόεδρός της Andrea Enria, δήλωσε ότι «δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ».

    Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), είναι το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

    [04] Μεγαλύτερη ευελιξία από το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας ζητούν μέλη του Κογκρέσου

    Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν στις 2 Ιουλίου επιστολή προς την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ, δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

    Οι συντάκτες της επιστολής θεωρούν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά.

    Στην επιστολή εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους των ΔΝΤ και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο υιοθετεί σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις για την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

    «Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες», καταλήγει η επιστολή. Το κείμενο υπογράφεται από τους Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.

    [05] Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές στη Μεσσηνία

    Εξαρθρώθηκε, από την ασφάλεια Καλαμάτας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε σπίτια και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

    Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί δεκαέξι περιπτώσεις κλοπών και απόπειρας κλοπών στη Μεσσηνία και για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Καλαμάτα, τέσσερις Έλληνες, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.

    Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

    [06] Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα

    Το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου για το δημοψήφισμα είναι τεράστιο και ήδη στη χώρα μας βρίσκονται δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από 44 χώρες.

    Έως τώρα η ΓΓΕΕ έχει διαπιστεύσει στο Κέντρο Τύπου Ζαππείου 699 εκπροσώπους ΜΜΕ (325 δημοσιογράφοι, 99 φωτογράφοι, 105 κάμερες και 167 μέλη τηλεοπτικών συνεργείων) εκ των οποίων 160 εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ, 539 εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα θα βρεθούν δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Βραζιλία, την Ρωσία, την Γεωργία, την Ελβετία, τον Καναδά, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία αλλά και από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν την Αίγυπτο κ.α.

    Το Κέντρο Τύπου Ζαππείου, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως αύριο, περιλαμβάνει αίθουσες εργασίας 320 θέσεων πλήρως εξοπλισμένες. Παράλληλα, η ΓΓΕΕ δημιούργησε ειδική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος www.referendum2015gov.gr στα ελληνικά και στα αγγλικά, για την πλήρη ενημέρωση των χρηστών.

    Το Κέντρο Τύπου Ζαππείου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, συνοδευόμενος από τον ΓΓ Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα των δημοσιογράφων οι οποίοι θα καλύψουν αύριο Κυριακή 5 Ιουλίου, το κρίσιμο δημοψήφισμα.

    Ο υπουργός ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τον ΓΓ κ. Κρέτσο για την υπερπροσπάθεια των ημερών και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται στη διάθεση των Μέσων Ενημέρωσης για μία άρτια και με όλες τις υποδομές, κάλυψη του γεγονότος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 July 2015 - 18:32:15 UTC