Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για οικονομική ανάπτυξη 3% στην Τουρκία
  • [02] Πληθαίνουν τα προσφυγόπουλα από τη Συρία που αναγκάζονται να εργαστούν
  • [03] Οι στατίνες μειώνουν την επιθετικότητα των ανδρών, αλλά αυξάνουν των γυναικών
  • [04] Λευκός Οίκος: Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη
  • [05] Ο Σουλτς απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας πριν από την Κυριακή
  • [06] «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί ελάφρυνση του χρέους»

  • [01] Πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για οικονομική ανάπτυξη 3% στην Τουρκία

    Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ανάπτυξη 3% στην Τουρκία για το 2015, με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4,6% του ΑΕΠ.Σύμφωνα με την αναφορά οικονομικής αξιολόγησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πρόβλεψη για το 2016 και το 2017 είναι μειωμένη στο 3,5%, έναντι αρχικών προβλέψεων για ανάπτυξη 3,9% και 3,7% αντίστοιχα.

    Ωστόσο, η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας δίνει έμφαση στον κομβικό ρόλο της εισροής ξένων επενδύσεων και την υλοποίηση δράσεων ανάπτυξης.

    [02] Πληθαίνουν τα προσφυγόπουλα από τη Συρία που αναγκάζονται να εργαστούν

    Ο αριθμός των παιδιών από τη Συρία που υποχρεώνονται να εργαστούν εξακολουθεί να αυξάνεται καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη χώρα με παιδιά ακόμη και έξι ετών να καταγγέλλεται ότι εργάζονται στον Λίβανο, ανακοίνωσαν σήμερα δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Τα προσφυγόπουλα από τη Συρία υποστηρίζουν από κοινού με τους γονείς τους την οικογένεια, συχνά και μόνα τους, σχεδόν στα μισά νοικοκυριά που ερωτήθηκαν στην Ιορδανία, ανακοίνωσαν οι οργανώσεις UNICEF και Save the Children στην πρώτη συγκεντρωτική έκθεση για την παιδική εργασία που αφορά τα παιδιά από τη Συρία σε χώρες της περιοχής.«Με βάση όλες αυτές τις έρευνες...είναι σαφές ότι η παιδική εργασία έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία» δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF Τζουλιέτ Τούμα στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

    Τα παιδιά εξακολουθούν να στρατολογούνται στον πενταετή ήδη πόλεμο, ενώ πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και διακίνησης ανθρώπων, σύμφωνα με την έκθεση η οποία συγκέντρωσε δεδομένα των τελευταίων ετών από διάφορες υπηρεσίες.

    [03] Οι στατίνες μειώνουν την επιθετικότητα των ανδρών, αλλά αυξάνουν των γυναικών

    Η χρήση στατινών συνδέονται με μειωμένη επιθετικότητα των ανδρών και αυξημένη επιθετικότητα των γυναικών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξετάζει τις επιπτώσεις των στατινών στη συμπεριφορά.

    Οι στατίνες είναι μια διεθνώς δημοφιλής κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά της υψηλής χοληστερόλης, προκειμένου να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Προηγούμενες μελέτες, που όμως δεν είχαν βασισθεί σε αξιόπιστες κλινικές δοκιμές, δεν είχαν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις αυτών των φαρμάκων στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιπτώσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

    [04] Λευκός Οίκος: Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη

    Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης στέλνει ο Λευκός Οίκος με χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου του, Τζος Έρνεστ, ο οποίος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για τις ελληνικές εξελίξεις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την αμερικανική οικονομία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και με αφορμή την δήλωσή του αυτή ο Έρνεστ απάντησε στους δημοσιογράφους.

    «Αναρωτιέμαι αν η απειλή του να αποτελέσει η Ελλάδα κακό προηγούμενο για άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία- απειλή εξόδου από την ευρωζώνη δηλαδή-αν αυτό θα απειλούσε την αμερικανική οικονομία--αν δηλαδή επεκταθεί κι εκτός Ελλάδας;» τον ρώτησε δημοσιογράφος.

    «Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι η παρούσα απειλή από την Ελλάδα δεν συνιστά άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει μεγάλη απευθείας έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην ελληνική. Κι αυτό ίσχυε και το 2010-2011 κι εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Κι έχουμε εδώ και καιρό αναφέρει ότι η ανησυχία μας είναι ότι πιθανή αποτυχία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους πιστωτές της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Και προφανώς υπάρχει μεγάλη έκθεση από την ευρωπαϊκή οικονομία στην αμερικανική. Προφανώς υπάρχει μία σημαντική εμπορική σχέση και έχουμε ήδη δει κάποια άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία της Ευρώπης είχε αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις μας με έναν τρόπο που δεν ήταν θετικός για την οικονομία των ΗΠΑ» απάντησε ο Έρνεστ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι γι αυτό οι ΗΠΑ έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επαναλάβει μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους της εντός της ευρωζώνης. «Και αυτό πρόκειται να απαιτήσει κάποιες επιπλέον διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν στην επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε.

    «Σε περίπτωση όμως εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, ανησυχεί ο Πρόεδρος για τις γεωπολιτικές συνέπειες, ειδικά, αν η Ρωσία επιδιώξει μεγαλύτερη επιρροή επί της Ελλάδας και πιθανώς επί της περιοχής των Βαλκανίων;», ρώτησε δημοσιογράφος.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αφού είπε ότι τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας, όσο και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έχουν όλοι δείξει την ισχυρή προτίμηση τους η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη πάρα πολύ». Επανέλαβε πως όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές αναζητούν ένα αποτέλεσμα που πιστεύουν ότι είναι εντός του αμοιβαίου συμφέροντος τους και που τελειώνει με την Ελλάδα να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης.

    «Όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, προφανώς η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αλλά νομίζω ότι, όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών με όχι πολύ ισχυρές οικονομίες. Γι ?αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Το πιο σημαντικό, είναι ότι οι έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης».

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανησυχεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ο Έρνεστ απάντησε ότι «το δημοψήφισμα είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά και πάλι, έχουμε ήδη κάνει αρκετά σαφές αυτό που νομίζουμε: ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι».

    [05] Ο Σουλτς απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας πριν από την Κυριακή

    Οπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δεν θεωρεί πλέον πιθανή της επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής.Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt, ο Σουλτς εκτιμά ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας δεν υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από την Κυριακή.

    «Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά στη Welt.«Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος».

    Σύμφωνα με τον Σουλτς, το Eurogroup ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση, «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συζητηθούν όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε.

    [06] «Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί ελάφρυνση του χρέους»

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξετάσουν την απομείωση του δημοσίου χρέους της.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Λαγκάρντ ερωτήθηκε τι κατά τη γνώμη της πρέπει να έλθει πρώτο, οι δεσμεύσεις της Αθήνας για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ή η ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους της από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.«Δοθέντος του πού βρισκόμαστε, υποψιάζομαι ότι θα ήταν πολύ προτιμότερο να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και έπειτα από αυτό να ακολουθήσει η άλλη πλευρά» μειώνοντας το ελληνικό χρέος, απάντησε η Λαγκάρντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2015 - 6:32:15 UTC