Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα
  • [02] «Με πλαστό ερώτημα η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πολίτες»
  • [03] Στ. Θεοδωράκης: Ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό το «Ναι» στο δημοψήφισμα
  • [04] Ι. Ανδριανός: Πάνω απ' όλα είμαστε όλοι Έλληνες
  • [05] Ο Moody's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας
  • [06] Eurogroup: Διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα
  • [07] Ιταλία: Τυνήσιος διακινητής μεταναστών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών
  • [08] Χιλιάδες πελάτες οδοντιάτρων στο Σίδνεϊ ενδεχομένως να έχουν εκτεθεί στον ιό του AIDS και σε ηπατίτιδα
  • [09] Κ. Ήσυχος: Εμείς δεν θα συνεχίσουμε την κοινωνική γενοκτονία εναντίον του ίδιου του λαού μας
  • [10] Αμετάβλητο άφησε τον ELA η ΕΚΤ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση είπε ψέματα και χρεοκόπησε τη χώρα

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς καλώντας παράλληλα τους πολίτες να πουν «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας στα όσα είπε στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε πως «δεν είχε την παλληκαριά να παραδεχθεί ότι αυτός υπέγραψε το κλείσιμο των τραπεζών», πως «δεν τόλμησε να παραδεχθεί ότι αυτός υπέβαλε πρόταση λιτότητας, ίδια με εκείνη των δανειστών», καθώς και «τελικά προσυπέγραψε την ίδια την πρόταση των δανειστών»!

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση που έχει βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας με κλειστές τράπεζες, ενώ έκανε λόγο και για «αδυναμία να πληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της προς τους πολίτες» τονίζοντας πως η χώρα είναι «πλήρως απομονωμένη από τους εταίρους της».

    Ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του κάνει λόγο για μια χώρα που βρίσκεται με μια κυβέρνηση σε πανικό για την οποία λέει πως «αφού έκανε πραγματικότητα τους χειρότερους εφιάλτες των Ελλήνων πολιτών, τους έφερε σε κατάσταση που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ στη ζωή τους» και που ούτε που είχαν φανταστεί ποτέ. «Η κυβέρνηση είπε ψέματα σε όλους και τελικά χρεοκόπησε τη χώρα! Μείναμε στον αέρα χάνοντας κονδύλια 35 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη διατεθεί για τη χώρα με θυσίες του ελληνικού λαού! Ενώ μας έλεγε επί μήνες ότι δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο, τώρα παρακαλάει για νέο Μνημόνιο! Και κάνει το εξής απίστευτο: Ενώ προσυπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με οκτώ δισεκατομμύρια λιτότητας την πρόταση των θεσμών, καλεί μετά τους πολίτες να κάνουν τι; Να την καταψηφίσουν αυτή την πρόταση» τόνισε ο Αντ Σαμαράς επισημαίνοντας πως κάθε μέρα που μένουν κλειστές οι τράπεζες, η οικονομία καταρρέει, ο λογαριασμός μεγαλώνει και η ανεργία εκτοξεύεται.

    [02] «Με πλαστό ερώτημα η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πολίτες»

    «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα τελείως τεχνητό, για να μην πω πλαστό ερώτημα.....στην πραγματικότητα αυτό που ψηφίζουμε δεν είναι "Ναί" ή "Όχι" σε συγκεκριμένες προτάσεις της 26ης Ιουνίου. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στη σταθερότητα, ΝΑΙ στην ασφάλεια, ή όχι σε όλα αυτά, επιλέγοντας το άγνωστο» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Ευαγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ALPHA.

    Πρόσθεσε δε ότι αυτή η διαδρομή η οποία είναι άκρως επικίνδυνη και της οποίας μόνο τον πρόλογο έχουμε αυτή την εβδομάδα, με τις τράπεζες κλειστές, με τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται και με τις συντάξεις να μην καταβάλλονται.

    Εάν αποφασιστεί το «'Oχι» σίγουρα δεν πρόκειται να ανοίξουν οι τράπεζες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι και με το «Ναί» θα είναι δύσκολο. «Και την Δευτέρα μπορεί να μην ανοίξουν αλλά να υπάρξει μια σοβαρή διαπραγμάτευση, μπορεί να αποκατασταθεί η ροή του ELA και έτσι να μπορούν οι τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα».

    [03] Στ. Θεοδωράκης: Ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό το «Ναι» στο δημοψήφισμα

    «Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα την Κυριακή: Το «Ναι» πρέπει να είναι πολύ ισχυρό. Θα πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα στον εκλεγμένο πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να ασχοληθεί με τη χώρα και όχι με το κόμμα του» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ .

    Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι σύντομα θ' ανοίξουν οι τράπεζες. Πώς θ' ανοίξουν οι τράπεζες; Ποιος θα δώσει χρήματα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο ?'κούρεμα'';».Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι να πελαγοδρομεί σε δημοψηφίσματα. Τι θα λύσει το δημοψήφισμα; Πιστεύει κανείς ότι την επόμενη ημέρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα;».

    [04] Ι. Ανδριανός: Πάνω απ' όλα είμαστε όλοι Έλληνες

    «Πριν και πάνω απ' όλα είμαστε όλοι Έλληνες. Οι προσπάθειες κάποιων να σπείρουν τον εθνικό διχασμό θα καταπέσουν οριστικά και αμετάκλητα», τόνισε σε εκδήλωση στελεχών της ΝΔ στην Τρίπολη, για το δημοψήφισμα, ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός.Ο πρώην υφυπουργός πρόσθεσε ότι «εμείς, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό πανικό, λέμε ότι ο πατριωτισμός και η υπερηφάνεια των Ελλήνων δεν κρίνονται από το τι θα ψηφίσουν την Κυριακή. Και την επόμενη μέρα θα συνεχίσουμε να ζούμε μαζί».

    Ο κ. Ανδριανός κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα της Κυριακής τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και τόνισε χαρακτηριστικά, «Δημοκρατία, ανάπτυξη, εθνική ασφάλεια. Αυτοί ήταν οι στόχοι που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο όραμά του για μια Ελλάδα ευρωπαϊκή. Οι τρεις αυτοί στόχοι σήμερα κινδυνεύουν. Είναι στο χέρι μας, είναι χρέος μας να τους διασφαλίσουμε ξανά».

    [05] Ο Moody's υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας

    Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa3 (από Caa2) με αρνητική προοπτική, λόγω των «κινδύνων» που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παρέμεινε αμετάβλητο και παραμένει Not Prime (NP).

    Η ενέργεια αυτή του οίκου αφορά τα αξιόγραφα που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου.«Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος δημιουργεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο, πιο πιεστικό για τους ιδιώτες πιστωτές» ανέφερε ο οίκος.

    [06] Eurogroup: Διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα

    Τη διακοπή των συνομιλιών μέχρι το δημοψήφισμα αποφάσισε το Eurogroup, το οποίο λαμβάνει υπόψη του τις τροποποιήσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην πρόταση των θεσμών και περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    «Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της απόφασης για δημοψήφισμα και την αρνητική εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης, η βασική μας απόφαση ήταν ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών», είπε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: «Μέχρι την Κυριακή δεν θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε κανένα επίπεδο, ούτε σε επίπεδο υπουργών ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών για περαιτέρω προτάσεις και οικονομικές διευθετήσεις».

    Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την παρούσα κατάσταση δεδομένης της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, δηλώνοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξή του στον ελληνικό λαό.

    [07] Ιταλία: Τυνήσιος διακινητής μεταναστών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών

    Δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε έναν Τυνήσιο κατηγορούμενο για διακίνηση ανθρώπων σε κάθειρξη 18 ετών για συμμετοχή σε ένα ναυάγιο του 2013 όπου σκοτώθηκαν 366 άτομα, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

    Ένα δικαστήριο στο Αγκριτζέντο της Σικελίας καταδίκασε τον 36χρονο Χαλέντ Μπενσαλέμ ως υπαίτιο για το ναυάγιο και τον θάνατο των επιβαινόντων μεταναστών, κυρίως από κράτος της Ερυθραίας, και ως συνεργό σε παράνομη μετανάστευση, ανέφερε η πηγή στο γραφείο του εισαγγελέα της πόλης.

    Το δυστύχημα κοντά στο νησί Λαμπεντούσα στη νότια Ιταλία ήταν ένα από τα χειρότερα σε μια δεκαετή ροή ανθρώπων που εγκατέλειψαν το πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική πάνω σε ετοιμόρροπες βάρκες, για την Ευρώπη. Από το ναυάγιο του 2013, που ώθησε την Ιταλία να ξεκινήσει την αποστολή έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum, που δεν υφίσταται πλέον, ένα ακόμα μεγαλύτερο δυστύχημα τον Απρίλιο κόστισε τη ζωή σε σχεδόν 800 μετανάστες και συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο ώστε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις διάσωσης από κοινού μεταξύ μεταξύ κρατών.

    [08] Χιλιάδες πελάτες οδοντιάτρων στο Σίδνεϊ ενδεχομένως να έχουν εκτεθεί στον ιό του AIDS και σε ηπατίτιδα

    Χιλιάδες πελάτες οδοντιάτρων στο Σίδνεϊ ενδεχομένως να έχουν εκτεθεί στον ιό του AIDS, τον HIV, και σε ηπατίτιδα, σύμφωνα με τις αρχές του αυστραλιανού τομέα υγείας.

    Εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 11.000 ασθενείς 12 οδοντιάτρων, οι οποίοι εργάζονταν σε τέσσερις κλινικές του Σίδνεϊ, αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο εξαιτίας των πλημμελών μέτρων υγιεινής από πλευράς των οδοντιάτρων.

    Ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται μικρός, αλλά περισσότερο κινδυνεύουν όσοι προέβησαν σε επεμβατικές οδοντιατρικές εργασίες στις συγκεκριμένες κλινικές. Οι αρχές επικοινωνούν με τους συγκεκριμένους ασθενείς.

    [09] Κ. Ήσυχος: Εμείς δεν θα συνεχίσουμε την κοινωνική γενοκτονία εναντίον του ίδιου του λαού μας

    Ζούμε σε μια εποχή πρωτοφανούς πολιτικής υποκρισίας και βλέπουμε ότι εξελίσσεται ένα απροσχημάτιστο παιχνίδι να ενοχοποιηθεί κάποιος, δήλωσε στην εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας Κώστας Ήσυχος.

    «Μπορώ να πω υπεύθυνα και ειλικρινά για τους τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ότι παρουσιάσαμε στους εταίρους τη διάφανη θέση της Ελλάδας. Έτσι έγινε και την προηγούμενη Δευτέρα, όταν τους δώσαμε τις προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους ?θεσμούς?, ως μια καλή βάση για τη σύναψη συμφωνίας. Τρεις ημέρες αργότερα, όμως, λάβαμε μία πλήρως και διαμετρικά αντίθετη εκδοχή της συμφωνίας, με την οποία οι πιστωτές ζήτησαν επιστροφή στις σκληρές συνθήκες των μνημονίων», είπε ο κ. Ήσυχος, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα σήμαινε περαιτέρω κοινωνική γενοκτονία των λαού μας και οικονομική καταστροφή της χώρας μας. Αυτό είναι απαράδεκτο για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Εμείς δεν μπορούσε να βάλουμε στην άκρη την εθνική μας υπερηφάνεια, και η μόνη επιλογή ήταν να δοθεί ευκαιρία στη δημοκρατία να εκδηλωθεί με την προκήρυξη του πανεθνικού δημοψήφισματος στις 5 Ιουλίου».

    Αναφερόμενος στην τελευταία πρόταση των δανειστών, ο κ. Ήσυχος είπε ότι «μας υποσχέθηκαν 15 δισ. στην περίπτωση που θα υπογραφόταν συμφωνία. Αλλά, από το ποσό αυτό τα 14,1 έπρεπε να επιστραφούν ως πληρωμές για τα προηγούμενα δάνεια, και θα έπρεπε να επιβιώσουμε για έξι μήνες με 900 εκατ., υπό αυστηρούς περιορισμούς και παρακολούθηση εκ μέρους των δανειστών. Ως εκ τούτου, η μόνη δυνατή εναλλακτική λύση ήταν να απευθυνθούμε απευθείας στον ελληνικό λαό, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αποφασίσουν αν συμφωνούν με αυτό το τελεσίγραφο ή αν το απορρίπτουν».

    [10] Αμετάβλητο άφησε τον ELA η ΕΚΤ

    Αμετάβλητο άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

    Πάντως η απόφαση της Τετάρτης αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2015 - 4:32:14 UTC