Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Εννέα δισ. οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
  • [02] Α. Μέρκελ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα
  • [03] Το Ισλαμικό Κράτος πούλησε 42 γυναίκες Γεζίντι σε μαχητές του
  • [04] Πακιστάν: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον καύσωνα
  • [05] ΕΕ: Μετακίνηση 40.000 μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες
  • [06] ΟΚΑΝΑ: Οδηγός για τη σωστή παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά
  • [07] Π. Λαφαζάνης: Οι «θεσμοί» θέλουν να εξοντώσουν τη χώρα και το λαό μας
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία
  • [09] Γ. Βαρουφάκης: Η συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο τη σύγκλιση

  • [01] Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Εννέα δισ. οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

    Σε εννέα δισεκατομμύρια ανέρχονται οι γερμανικές οφειλές έναντι της Ελλάδας, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) που συνέταξε την Έκθεση για τον "Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο".

    Όπως ενημέρωσε η Γ. Χαλούλου, που ερευνά εκ μέρους του ΓΛΚ το αρχείο σχετικά με τις οφειλές της Γερμανίας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οφειλή εκτιμάται σε σχεδόν 486 εκ., ήτοι σε σημερινές τιμές 9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 0,4% των συνολικών επανορθώσεων που θα έδινε η Γερμανία, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε 37 δόσεις και δυνητικά ακόμα 22 δόσεις (εφόσον δηλαδή η γερμανική οικονομία ευημερούσε).

    Από το σύνολο αυτό των οφειλών, υπολογίζεται ότι πληρώθηκε μόλις το 1,5% στην Ελλάδα, καθώς η Γερμανία έπαψε να πληρώνει μετά την Συνδιάσκεψη της Λωζάννης - οπότε υπήρξε παραίτηση των μεγάλων δυνάμεων από τις επανορθώσεις.

    [02] Α. Μέρκελ: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε ηγετικά στελέχη κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο πηγές που έλαβαν μέρος σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

    Σύμφωνα με τις δύο πηγές, η Μέρκελ είπε επίσης στους ηγέτες κομμάτων που ανήκουν στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί "να την εκβιάσει" η Ελλάδα.

    Άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του ΕΛΚ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τι είπε η Μέρκελ.

    Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, μετά το Eurogroup, η Α. Μέρκελ δήλωσε: "Απ' όσα άκουσα σήμερα, δεν έχουμε ακόμη κάνει τις αναγκαίες προόδους" στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

    [03] Το Ισλαμικό Κράτος πούλησε 42 γυναίκες Γεζίντι σε μαχητές του

    H εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος πούλησε σήμερα σε μαχητές της 42 Ιρακινές, μέλη της μειονότητας των Γεζίντι, σε ένα από τα προπύργια της οργάνωσης στην ανατολική Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος πούλησε τις 42 γυναίκες «σε τζιχαντιστές έναντι ποσών που κυμαίνονταν από 500 έως 2.000 δολάρια».

    Οι γυναίκες αυτές, που μεταχειρίζεται ως «σκλάβες» η τζιχαντιστική οργάνωση, είχαν απαχθεί το 2014 κατά τη διάρκεια της επίθεσης που είχε εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή του Όρους Σίντζαρ, προπυργίου της μειονότητας των Γεζίντι, στο βόρειο Ιράκ.

    [04] Πακιστάν: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον καύσωνα

    Ο καύσωνας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το νότιο Πακιστάν και είναι ο χειρότερος εδώ και σχεδόν 35 χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τα νοσοκομεία και τις τοπικές ΜΚΟ.

    Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς σημειώθηκαν στο Καράτσι, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με περίπου 20 εκατ. κατοίκους, όπου η αποπνικτική θερμοκρασία έφθασε τους 45 βαθμούς Κελσίου, πριν πέσει από χθες, Τετάρτη.

    Τα νεκροτομεία δεν έχουν πλέον χώρο για να υποδεχθούν σωρούς. Ο καύσωνας πλήττει περισσότερο τους πιο φτωχούς από τους κατοίκους, κυρίως τους επαίτες και χειρώνακτες που εργάζονται στο ύπαιθρο. Παρόλο που η κατάσταση βελτιώθηκε από χθες με την πτώση της θερμοκρασίας, θύματα του καύσωνα συνεχίζουν να συρρέουν στα νοσοκομεία και άλλα κέντρα φροντίδας, τα οποία έχουν επιστρατεύσει φοιτητές της Ιατρικής που εργάζονται επιπλέον σε βάρδιες. Σε πολλά δημόσια νοσοκομεία πολίτες αφήνουν φορτία με παγωμένο νερό και άλλα εφόδια.

    Οι θερμοκρασίες έπεσαν σήμερα στους 34 βαθμούς Κελσίου στο Καράτσι, όπου επικρατεί συννεφιά και οι άνεμοι που πνέουν είναι πιο δροσεροί.

    [05] ΕΕ: Μετακίνηση 40.000 μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν απόψε να υποδεχθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά θα αναβάλουν την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί, σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

    Μετά τους θανάτους σχεδόν 2.000 μεταναστών που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη με πλεούμενα, η ΕΕ υποσχέθηκε να υιοθετήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την επιβολή ποσοστώσεων όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την ανέχεια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

    Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα συμφωνήσουν στην "επανεγκατάσταση μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη 40.000 προσώπων που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνή προστασία, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη", σύμφωνα με το προσχέδιο. Οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν μέρος στο σχέδιο αυτό σε εθελοντική βάση.

    [06] ΟΚΑΝΑ: Οδηγός για τη σωστή παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά

    Λέξεις όπως «ναρκομανής, ηρωινομανής, λευκός θάνατος, η μάστιγα των ναρκωτικών» και εικόνες σκληρές «με σύνεργα χρήσης, ανθρώπων να κάνουν χρήση με φόντο εγκαταλελειμμένα κτίρια κ.ά.», προκαλούν φόβο, αποστροφή και κοινωνικό στιγματισμό, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "ΜΜΕ και Εξαρτήσεις", την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με αφορμή την παρουσίαση του "Οδηγού για την έγκυρη παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά".

    Εναλλακτικά προτείνεται η χρήση λέξεων όπως «εξάρτηση (αντί για εθισμός), εξαρτησιογόνες ουσίες (αντί για ναρκωτικά), εξαρτημένο άτομο, χρήστης εξαρτησιογόνων ουσιών (αντί για ναρκομανής), θεραπευόμενος ασθενής (εάν βρίσκεται σε διαδικασία θεραπείας), το φαινόμενο της εξάρτησης των εξαρτησιογόνων ουσιών (αντί η μάστιγα των ναρκωτικών), απεξαρτημένος (αντί για πρώην ναρκομανής), ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

    Όπως τονίστηκε, καίρια είναι η σημασία της επιλογής τόσο των λέξεων, όσο και των εικόνων, που συνοδεύουν την είδηση. Μέσω της ορθής ενημέρωσης του κοινού και της ρεαλιστικής ανάδειξης του προβλήματος, επιδιώκεται και ο σκοπός του αποστιγματισμού τόσο της εξάρτησης (ασθένεια και όχι ατομική επιλογή), όσο και των εξαρτημένων (ασθενείς με δικαίωμα στη θεραπεία και όχι παραβάτες, επικίνδυνοι, χωρίς προοπτική θεραπείας-αλλαγής-ίασης) ,αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διευκόλυνση πολιτικών που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής απηύθυνε έκκληση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «να παίξουν χρήσιμο ρόλο στην απαλλαγή της κοινωνίας από προκαταλήψεις, οι οποίες σκοτώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και βιάζουν ανθρώπινες ψυχές».

    [07] Π. Λαφαζάνης: Οι «θεσμοί» θέλουν να εξοντώσουν τη χώρα και το λαό μας

    «Οι "θεσμοί" θέλουν να εξοντώσουν τη χώρα και το λαό μας. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη λιτότητα και χρειάζεται ισχυρή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους» δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο «www. protothema.gr» για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία

    Στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στόχος ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

    Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.

    Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.

    Τέλος, ερωτηθείς ο συνεργάτης του πρωθυπουργού μετέφερε πως μέσα στη Σύνοδο υπήρχαν σκληρές φωνές αλλά και πιο ήπιες.

    [09] Γ. Βαρουφάκης: Η συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο τη σύγκλιση

    «Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βράδυ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας πως «έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα» και επισήμανε:

    «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

    Διαβάστε επίσης:

    Προς νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2015 - 20:32:11 UTC