Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Χρειάζεται λογική κι όχι ακραίες φωνές στις διαπραγματεύσεις
  • [02] Τ. Κουίκ: Το σκηνικό βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να περάσει
  • [03] Β. Φάιμαν: Να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
  • [04] Η τραγική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά ενός 8χρονου κοριτσιού
  • [05] Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [06] Η Μπιενάλε της Αθήνας στο «Μπάγκειο» της Ομόνοιας
  • [07] Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ «Σφίγγα 2015»
  • [08] Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ζωντανεύει το Σάββατο 27 Ιουνίου
  • [09] Μια παλιά κινηματογραφική μηχανή η αφορμή για τη θεατρική παράσταση «Ούτε μια αναπνοή χαμένη»
  • [10] «Οδηγός για την έγκυρη παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά» από τον ΟΚΑΝΑ
  • [11] Γ. Βαρουφάκης: Η συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο τη σύγκλιση

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Χρειάζεται λογική κι όχι ακραίες φωνές στις διαπραγματεύσεις

    «Το εκδικητικό πνεύμα δεν μπορεί να έχει θέση στην πολιτική ζωή, ειδικά αυτήν την κρίσιμη στιγμή»,σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την πρόταση του Αντώη Σαμαρά να σχηματισθεί οικουμενική κυβέρνηση χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα και τον ιδιο για να εφαρμόσει τη συμφωνία.

    Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία νωπή εντολή από τον Ελληνικό λαό. Το θέμα είναι να αποφασίσει ο ίδιος τώρα πια, ότι ήρθε ο καιρός να πολιτευτεί με ρεαλιστικό τρόπο προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος του κόμματος του».

    Σχετικά με τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού, λίγο πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι οι ακραίες φωνές εντός και εκτός της χώρας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη τους Έλληνες».

    [02] Τ. Κουίκ: Το σκηνικό βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να περάσει

    Σκηνικό βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης σε συνεργασία με ξένους παράγοντες, επιχειρούν να στήσουν "δούρειοι ίπποι" του ελληνικού πολιτικού σκηνικού - διαπίστωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι σχεδιασμοί αυτοί θα αποτύχουν.

    Επιστρέφοντας από το Βελιγράδι και απαντώντας σε ερώτηση για τη πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κουίκ διαπίστωσε πως «την περασμένη Δευτέρα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έγιναν δεκτές με θερμή ανακοίνωση της Κομισιόν και με δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών, προκαλώντας θετικά πρόσημα σε όλες τις αγορές και εκτόξευση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την βεβαιότητα ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα επέρχεται η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών. Έφταναν λιγότερο από 36 ώρες για να πάρει το όλο σκηνικό μια άγρια όψη, με μια απίστευτη παρέμβαση του ΔΝΤ που ισοπέδωσε τα πάντα. Για να μπούνε σήμερα και άλλοι στο χορό. Όλο αυτό το σκηνικό της βίαιης ανατροπής, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι θέμα μελέτης (study case) στην οποιαδήποτε Πανεπιστημιακή έδρα, που ασχολείται με τον Μακιαβέλι».

    Ο κ. Κουΐκ αναφέρθηκε στην πρωϊνή ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο Διαδίκτυο με την οποία ζήτησε να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι αυτό «τα λέει όλα μπροστά στο σκηνικό τρόμου και εκβιασμού, που προσπαθούν κάποιοι να στήσουν, προφανώς, θεωρώντας «αγκάθι» μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο την κυβέρνηση Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

    [03] Β. Φάιμαν: Να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος

    Την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, με μια διατύπωση ότι αυτό θα είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στις προτάσεις των πιστωτών για επιπλέον περικοπές στην Ελλάδα και ζητώντας να δοθεί στη χώρα μία ευκαιρία.

    Είναι σημαντικό να παραδεχθούμε ότι έχουμε μπροστά μας αυτό το βήμα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι προτού υπάρξει μια βιωσιμότητα του χρέους δεν θα λειτουργήσουν οι επενδύσεις και το θέμα αυτό πρέπει να προκύψει σε ένα επόμενο βήμα, μετά από μία απόφαση, ώστε να δημιουργηθούν και πάλι στην Ελλάδα θέσεις εργασίας.

    [04] Η τραγική ιστορία πίσω από τη ζωγραφιά ενός 8χρονου κοριτσιού

    Ζωγράφισε πρώτα το σπίτι της, με τα δύο παράθυρα και τη μεγάλη πόρτα. Στη συνέχεια σκίτσαρε τον πατέρα της και έναν άγνωστο άντρα, με καλυμμένο πρόσωπο και μαχαίρι στο χέρι. Και στο τέλος αποτύπωσε τα δάκρυά της. Η οκτάχρονη Ιρακινή Νεβίν επέλεξε το μολύβι και το χαρτί για να εκφράσει το βίωμα που τη στιγμάτισε: τη δολοφονία του πατέρα της από έναν τζιχαντιστή μπροστά στα μάτια της.

    Η ζωγραφιά της μικρής Νεβίν έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει με την τραγικότητά της και την πληθώρα των συναισθημάτων που αποτυπώνει. Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα όταν το οκτάχρονο κορίτσι έφτασε στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Έβρου μαζί με τη μητέρα της, τις δυο αδελφές και τον άντρα της αδελφής της. Στις ερωτήσεις των καταγραφέων του ΚΕΠΥ για το όνομά της, το μικρό κορίτσι παρέμενε σιωπηλό και ανέκφραστο.

    «Όταν έφτασε το κοριτσάκι δεν μιλούσε, δεν χαμογελούσε, δεν είχε τις αντιδράσεις που έχουν τα άλλα παιδιά. Ήταν σε κατάσταση άγχους», διηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καταγραφέας που πρώτος ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, υπαρχιφύλακας, Χρήστος Δαρβούδης.

    Τότε η διερμηνέας της ζήτησε να ζωγραφίσει την πατρίδα της και το σπίτι της και να της τα δείξει. Το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Η Νεβίν άρχισε να ζωγραφίζει πρώτα ένα σπίτι, μετά τον πατέρα της, στη συνέχεια έναν άλλον άνδρα με μαντήλι στο στόμα, οδοντωτό μαχαίρι στο ένα χέρι και βόμβα στο άλλο και ανάμεσα σ' αυτούς τοποθέτησε ένα κοριτσάκι που κλαίει. Στο τέλος, ολοκλήρωσε την εικόνα προσθέτοντας στη ζωγραφιά ήλιο, σύννεφα και πολλά λυπημένα λουλούδια.

    «Αμέσως μόλις είδαμε τη ζωγραφιά ρωτήσαμε τη μητέρα τι συνέβαινε», θυμάται ο κ. Δαρβούδης. Η μητέρα άρχισε να τους διηγείται ότι η οικογένεια ζούσε στο Ιράκ και πριν από ένα μήνα μπήκε ένας τζιχαντιστής στο σπίτι τους και ζήτησε να πάρει τις τρεις κόρες της οικογένειας. Ο πατέρας τους αρνήθηκε και ο τζιχαντιστής τον σκότωσε μπροστά στα μάτια της οκτάχρονης Νεβίν. Τότε η οικογένεια αναγκάστηκε να μαζέψει τα υπάρχοντά της και να φύγει από το Ιράκ. Έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι διαμέσου της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, έφτασαν στην Ελλάδα.

    «Η μητέρα της μας είπε ότι μετά το συμβάν αυτό η Νεβίν σταμάτησε να μιλάει, σχεδόν δεν τρώει και βλέπει συνέχεια εφιάλτες», λέει ο καταγραφέας. «Μόλις έμαθα την ιστορία έδωσα ένα λούτρινο ελεφαντάκι στο κορίτσι, η οποία το αγκάλιασε με πάθος και άρχισε να το φιλάει. Ήταν η πρώτη φορά που μετά από αρκετή ώρα η μικρή χαμογέλασε και μίλησε», προσθέτει. Σε κακή ψυχολογική κατάσταση ήταν και οι άλλες δύο κόρες της οικογένειας, αλλά και η μητέρα, η οποία όμως προσπάθησε να είναι δυνατή για να δίνει θάρρος στα παιδιά της.

    Στα δύο χρόνια που εργάζεται ως καταγραφέας στο φυλάκιο του Έβρου, ο Χρήστος Δαρβούδης έχει ακούσει πολλές συγκλονιστικές ιστορίες. Όπως λέει, πολύ δύσκολες καταστάσεις βιώνουν οι Κούρδοι, αλλά και οι Σύριοι. Ωστόσο η ιστορία της Νεβίν έκανε όλους όσους την άκουσαν να κλάψουν. «Εμείς οι εργαζόμενοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα. Δίνουμε ακόμα και χρήματα από την τσέπη μας για να αγοράσουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως γάλα, παιχνίδια ή σε μία περίπτωση γυαλιά μυωπίας», επισημαίνει.

    [05] Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής

    «Μονόδρομος, για το δικαστήριο η αποβολή της Πολιτικής Αγωγής για την εγκληματική οργάνωση» σύμφωνα με τους υπερασπιστές των κατηγορούμενων για τη δράση της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησαν τις δευτερολογίες τους.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης που τοποθετήθηκαν σήμερα, όγδοη μέρα της δίκης, υποστήριξαν ότι οι συνάδελφοί τους της Πολιτικής Αγωγής θεωρούν ως θέσφατο το παραπεμπτικό Βούλευμα, λόγω «ένδειας στοιχείων» και λόγο για «δριμύτητα και ιδεολογική φόρτιση» στον λόγο της Πολιτικής Αγωγής η οποία «επιχειρεί με ιδεολογικά επιχειρήματα και πολιτικό λόγο» να αντιπαλέψει την ποινική διαδικασία.

    Ο εκ των συνηγόρων του βουλευτή Γιάννη Λαγού, μάλιστα, υποστήριξε πως οι πολιτικώς ενάγοντες επικαλούνται «διάφορα στοιχεία» με μόνο στόχο να δημιουργήσουν εναντίον του εντυπώσεις. «Θέλησαν να προάγουν τον Γιάννη Λαγό ως τον μεγαλύτερο εγκληματία της χώρας», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, με βουλεύματά του, το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει την αποφυλάκιση στις 11 Ιουλίου του βουλευτή Γιώργου Γερμενή και του Παναγιώτη Ηλιόπουλου λόγω λήξης του 18μηνου προσωρινής κράτησης.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    [06] Η Μπιενάλε της Αθήνας στο «Μπάγκειο» της Ομόνοιας

    Το κτίριο του πάλαι ποτέ μεγαλόπρεπου και υπό αναστύλωση στις ημέρες μας «Μπάγκειου» ξενοδοχείου του 19ου αιώνα, ανοίγει για τους επισκέπτες χάρη στην Μπιενάλε της Αθήνας, που στο εξής θα συνδιοργανώνεται με τον δήμο Αθηναίων.

    Την επισφράγιση της συνεργασίας τους γιορτάζουν οι δύο φορείς με την έκθεση στο στεγασμένο αίθριο του Μπάγκειου ξενοδοχείου, όπου έχει τοποθετηθεί ο «Ρινόκερος», έργο του Νίκου Κεσανλή, ενώ στην πρόσοψη του κτιρίου, υποδέχεται το κοινό ένα έργο της εικαστικής ομάδας Under Construction Group.

    Όσο για τις δραστηριότητες της φετινής Μπιενάλε της Αθήνας με το συμβολικό όνομα «Ομόνοια» αυτές ξεκινούν επισήμως στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν δύο χρόνια, αντί για δύο μήνες, συνεργαζόμενη έτσι η Μπιενάλε με την documenta 14, την μεγάλη, διεθνή διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που θα φιλοξενηθεί το 2017 στο Κάσελ και την Αθήνα, ξεκινώντας από την Αθήνα.

    [07] Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ «Σφίγγα 2015»

    Μια προσπάθεια σύγχρονης καλλιτεχνικής ερμηνείας των πανάρχαιων θηβαϊκών μύθων πραγματοποιείται έως το τέλος του χρόνου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών - Σφίγγα 2015.

    Πρόκειται για έναν κύκλο πολιτιστικών δρώμενων απ? όλο το φάσμα των τεχνών - θέατρο, μουσική, εικαστικά, χάπενινγκ, χορό - και οι διοργανωτές, όλοι Θηβαίοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, φιλοδοξούν με το Φεστιβάλ να αναδείξουν τον πολιτισμό αυτής της παραγκωνισμένης νεοελληνικής πόλης.

    Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι το αίνιγμα που έθετε η μυθική Σφίγγα στον Οιδίποδα, με άλλα λόγια ο Άνθρωπος. Στην σύγχρονη αυτή εκδοχή, οι Έλληνες και ξένοι δημιουργοί που συμμετέχουν «θα επιχειρήσουν μέσα από μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του Ανθρώπου σήμερα» όπως έλεγαν σήμερα οι διοργανωτές στην παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ «Σφίγγα 2015».

    [08] Το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης ζωντανεύει το Σάββατο 27 Ιουνίου

    Το Σάββατο (27 Ιουνίου 2015), στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης, το TEDxKalamata φιλοξενεί τα «πρώτα βήματα» 11 σπουδαίων ανθρώπων και μας καλεί να κάνουμε το «πρώτο βήμα», σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, την Αρχαία Μεσσήνη.Οι ομιλητές που φτάνουν εκεί για να μας αφηγηθούν τα πρώτα τους βήματα, βήματα που στιγμάτισαν τη ζωή τους, βήματα ικανά ν' αλλάξουν τη ροή της ιστορίας, είναι:

    - Inna Shevchenko - Η επικεφαλής του διεθνούς ακτιβιστικού κινήματος Femen

    - Rolf Landua - O κορυφαίος φυσικός, επικεφαλής εκπαίδευσης του CERN

    - Zineb El Rhazoui - Η δημοσιογράφος του Charlie Hebdo που επέζησε

    - Andreja Pejic - Το πανέμορφο τρανσέξουαλ Top Μodel, μούσα του Gaultier

    - Mαριέττα Προβοπούλου - Η διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

    - Laurence O' Rourke - Ο συντονιστής προσεδάφισης της διαστημικής αποστολής Rosetta της ESA

    - Bob Carey - O «Mr Tutu» που μάχεται των καρκίνο του μαστού

    - David Kwong - Ο διάσημος μάγος, γητευτής των ψευδαισθήσεων

    - Homayoon Kazerooni - Ο καθηγητής ρομποτικής του πανεπιστήμιου Berkeley, εμπνευστής του εξωσκελετού

    - Fio Silva - Το νέο αστέρι της street- art που μεταμορφώνει τους δρόμους του κόσμου

    Η ομάδα TEDxKalamata απευθύνεται στον καθένα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, με τις τιμές των εισιτήριων της εκδήλωσης να είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής μας. Τα εισιτήρια περιλαμβάνουν την είσοδο στην εκδήλωση, ενώ επίσης δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς με πούλμαν από την Καλαμάτα στην Αρχαία Μεσσήνη.Για φοιτητές, μαθητές και ανέργους το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ και το κανονικό 15 ευρώ.

    [09] Μια παλιά κινηματογραφική μηχανή η αφορμή για τη θεατρική παράσταση «Ούτε μια αναπνοή χαμένη»

    Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια βόλτα που έκανε ο γιατρός Γεράσιμος Μπαμίχας μαζί με άλλους εργαζόμενους στην εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του νοσοκομείου Παπανικολάου, είδε μπροστά του ένα ασυνήθιστο εύρημα. Ήταν μια παλιά κινηματογραφική μηχανή, δεν επρόκειτο όμως απλά για μια αντίκα.

    Μπορεί να ήταν άδεια, όμως από τα αντικείμενα που βρέθηκαν δίπλα της, (ποντικοφαγωμένα βιβλία εισόδου ασθενών και ακτινογραφίες) ήταν σαφές ότι «στα νιάτα της» είχε καταγράψει γιορτές, εκδηλώσεις και χαρούμενες στιγμές των ασθενών του Λαϊκού Σανατορίου Ασβεστοχωρίου, που λειτούργησε στον ίδιο χώρο από τη δεκαετία του '20 ως εκείνη του '60 προτού το 1983 να μετεξελιχθεί σε Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου».

    «Στην εγκαταλελειμμένη πτέρυγα, όπου υπάρχει ακόμη η δομή των κτιρίων, οι πέτρες και οι τοίχοι, κρατούσαμε τα σκηνικά της θεατρικής μας ομάδας "Ληνός", που δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο πριν από 20 χρόνια. Ποτέ όμως μέχρι εκείνη τη μέρα δεν είχαμε βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Μέσα στα χαλάσματα και το σωρό των αντικειμένων βρήκαμε κατά τύχη αυτή τη μηχανή. Η συγκεκριμένη εμπειρίαήταν "σταθμός" για τη θεατρική μας ομάδα που αποφάσισε τότε να προχωρήσει στην παραγωγή μιας θεατρικής παράστασης, με κύριους χαρακτήρες τους ανθρώπους που έζησαν στο σανατόριο, βίωσαν την αποξένωση, την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση που δημιουργούσε και μόνο στο άκουσμά της η λέξη ?φυματίωση?», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μπαμίχας.

    Ακολούθησε μια μεγάλη κινητικότητα από πάρα πολλούς ανθρώπους, εργαζόμενους στο νοσοκομείο που προσφέρθηκαν να δουλέψουν εθελοντικά για την παράσταση αυτή. Η παράσταση με τον τίτλο "Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μια αναπνοή χαμένη" έγινε πράξη και φέτος "ανεβαίνει" και πάλι στον ίδιο χώρο για τον τρίτο κύκλο παραστάσεων.

    Το κοινό, που έμαθε από στόμα σε στόμα, την ιστορία της παράστασης, θα έχει τη δυνατότητα στις 26, 27, και 28 Ιουνίου καθώς και στις 3,4 και 5 Ιουλίου να δει από κοντά μια ανακυκλούμενη διαδρομή στις αφορμές του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από τις αιτίες και τις συγκυρίες της δημιουργίας του συνοικισμού της Εξοχής.

    [10] «Οδηγός για την έγκυρη παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά» από τον ΟΚΑΝΑ

    Λέξεις όπως «ναρκομανής, ηρωινομανής, λευκός θάνατος, η μάστιγα των ναρκωτικών» και εικόνες σκληρές «με σύνεργα χρήσης, ανθρώπων να κάνουν χρήση με φόντο εγκαταλελειμμένα κτίρια κ.ά.», προκαλούν φόβο, αποστροφή και κοινωνικό στιγματισμό, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "ΜΜΕ και Εξαρτήσεις", την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), με αφορμή την παρουσίαση του "Οδηγού για την έγκυρη παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ναρκωτικά".

    Εναλλακτικά προτείνεται η χρήση λέξεων όπως «εξάρτηση (αντί για εθισμός), εξαρτησιογόνες ουσίες (αντί για ναρκωτικά), εξαρτημένο άτομο, χρήστης εξαρτησιογόνων ουσιών (αντί για ναρκομανής), θεραπευόμενος ασθενής (εάν βρίσκεται σε διαδικασία θεραπείας), το φαινόμενο της εξάρτησης των εξαρτησιογόνων ουσιών (αντί η μάστιγα των ναρκωτικών), απεξαρτημένος (αντί για πρώην ναρκομανής), ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

    Όπως τονίστηκε, καίρια είναι η σημασία της επιλογής τόσο των λέξεων, όσο και των εικόνων, που συνοδεύουν την είδηση. Μέσω της ορθής ενημέρωσης του κοινού και της ρεαλιστικής ανάδειξης του προβλήματος, επιδιώκεται και ο σκοπός του αποστιγματισμού τόσο της εξάρτησης (ασθένεια και όχι ατομική επιλογή), όσο και των εξαρτημένων (ασθενείς με δικαίωμα στη θεραπεία και όχι παραβάτες, επικίνδυνοι, χωρίς προοπτική θεραπείας-αλλαγής-ίασης) ,αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διευκόλυνση πολιτικών που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής απηύθυνε έκκληση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «να παίξουν χρήσιμο ρόλο στην απαλλαγή της κοινωνίας από προκαταλήψεις, οι οποίες σκοτώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και βιάζουν ανθρώπινες ψυχές».

    [11] Γ. Βαρουφάκης: Η συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο τη σύγκλιση

    «Δυο έγγραφα πήγαν στο Eurogorup. Το ένα ήταν των θεσμών και ένα το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών που πήραμε αργά χτες το βράδυ» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, προσθέτοντας πως «έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα» και επισήμανε:

    «Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα-αύριο, με στόχο τη σύγκλιση τόσο των κειμένων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».

    Διαβάστε επίσης:

    Προς νέα συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2015 - 18:32:13 UTC