Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος
  • [02] H κυβέρνηση παγίδευσε τη χώρα δήλωσε ο Κ. Καραγκούνης
  • [03] Αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση νομοσχεδίου για ασφαλιστικά θέματα
  • [04] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης
  • [05] Εντός του ευρώ η Ελλάδα, εκτιμά ο Standard & Poor?s
  • [06] Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χρειάζεται μέτρα συμβατά μεταξύ τους, δηλώνει ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων
  • [07] Η αδελφή Νιρμάλα, διάδοχος της Μητέρας Τερέζας, πέθανε σε ηλικία 80 ετών
  • [08] Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη βάρβαρη λιτότητα
  • [09] Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [10] Ικανοποίηση Κουρουμπλή από τα αποτελέσματα του συμβουλίου υπουργών Υγείας, στο Λουξεμβούργο
  • [11] Δήλωση της Φώφης Γεννηματά, για τα 19 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
  • [12] Γιούργκεν Χάμπερμας: Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη βάρβαρη λιτότητα
  • [13] Η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ «άλλαξε» την οικονομική πολιτική της Apple
  • [14] Κενό ασφαλείας σε εκατομμύρια φορητές συσκευές της Samsung
  • [15] Εάν τηρηθούν τα παγκόσμια πρότυπα για την ποιότητα του αέρα θα σωθούν εκατομμύρια ζωές
  • [16] Σε άμεση λήψη μέτρων προχωρά το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών
  • [17] Ο παιδικός καρκίνος είναι σε υψηλά ποσοστά ιάσιμος
  • [18] «Η υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη»

  • [01] Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος

    Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο ομόλογός της, της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου επαναβεβαίωσαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των δύο Κοινοβουλίων στους αγώνες των δύο λαών για Δικαιοσύνη, δίνοντας έμφαση στην κρισιμότητα των στιγμών και στέλνοντας μηνύματα ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν μοχλό ασφάλειας και σταθερότητας στη περιοχή.

    Τόσο η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής όσο και ο Κύπριος ομόλογός της, σε δηλώσεις τους λίγο πριν ξεκινήσουν τις κατ? ιδίαν συζητήσεις τους, τόνισαν την ανάγκη η ΕΕ να αλλάξει κατεύθυνση και να υιοθετήσει πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις εξουθενωτικές πολιτικές λιτότητας και βαθιάς ύφεσης.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε άθλια, τα όσα ακούγονται περί εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, τα οποία -όπως είπε- χρησιμοποιούνται ως μοχλός εκβιασμού εναντίον των λαών.

    «Εκφράζω την απόλυτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα της Ελλάδας για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και προσέθεσε:

    «Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής. Αυτοί που λένε για Grexit, που μιλάνε με ερωτηματικό ως προς την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κορυφαίος παράγοντας ασφάλειας. Οι όποιες πονηρές σκέψεις κακόπιστων τρίτων, πρέπει να εγκαταλειφθούν. Είναι ανέγκλητη ιστορική πραγματικότητα η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τόνισε ο Γιαννάκης Ομήρου.

    [02] H κυβέρνηση παγίδευσε τη χώρα δήλωσε ο Κ. Καραγκούνης

    Επίθεση στην κυβέρνηση ότι οδηγεί την ελληνική οικονομία σε νέα ύφεση εξαπέλυσε η ΝΔ, κάνοντας λόγο για μία πολύ κακή συμφωνία.

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά διαπραγματεύεται επί της ουσίας η κυβέρνηση, δηλαδή με αριθμούς και στοιχεία» καθώς «ανοίγει πιθανότητα συμφωνίας, χωρίς την οποία η χώρα καταστρέφεται». Την ίδια ώρα, όμως, επισημαίνει πως αυτό είναι και θλιβερό, «γιατί χάθηκαν πέντε μήνες με ψέματα και ο λογαριασμός που θα πληρώσει η χώρα ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη».

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, η ΝΔ θα κρίνει τη συμφωνία όταν αυτή υπάρξει, όμως, τονίζει πως η «τραγική αλήθεια είναι ότι για στόχο πολύ μικρότερο, η κυβέρνηση προτείνει οκταπλάσια μέτρα από όσα διαπραγματευόταν η προηγούμενη κυβέρνηση και αντικαθιστά μεταρρυθμίσεις με φοροκαταιγίδα, διαλύοντας την ιδιωτική οικονομία υπέρ του μεγάλου κράτους».

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση οδηγούν σε νέα ύφεση» καθώς «έχουμε, ήδη, επιστρέψει στην αύξηση της ανεργίας και στα ελλείμματα». «Παγίδευσαν τη χώρα στο δίλλημα ανάμεσα σε μία πολύ χειρότερη συμφωνία και στην καταστροφή της ρήξης. Και δεν έχουν το θάρρος να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό» καταλήγει ο κ. Καραγκούνης.

    [03] Αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση νομοσχεδίου για ασφαλιστικά θέματα

    Ένταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξέταση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

    Οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για ανακρίβειες και μη καταγραφή του δημοσιονομικού κόστους και κάλεσαν τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρη Στρατούλη να καταθέσει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) σχετικά με τη χρηματοδότηση του νομοσχεδίου, αλλιώς, δήλωσαν, ότι θα αποχωρούσαν. Μάλιστα, ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ανέφερε ότι "δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που έρχονται μέτρα ύψους οκτώ δισ. ευρώ να φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο", το οποίο χαρακτήρισε "παροχολογικό" για ομογενείς και άλλες κατηγορίες πολιτών.

    Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων αναρωτήθηκε αν η ΝΔ είναι αντίθετη με μέτρα ανακούφισης των ΑμεΑ, ενώ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει και έσοδα από την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να δουν πιο προσεκτικά αυτές τις διατάξεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος σημείωσε: "Αν έχουν πρόβλημα με την κατάργηση των νόμων, που καταργεί αυτό το νομοσχέδιο, ας το λύσουν με τη συνείδησή τους".

    "Να το ξαναφέρουν με έκθεση του ΓΛΚ, αλλιώς θα αποχωρήσουμε" επέμειναν οι βουλευτές της ΝΔ, και τελικά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

    [04] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης

    Συνεχίζεται η δουλειά σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών και τους εμπειρογνώμονες της ελληνικής κυβέρνησης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, με στόχο την αποσαφήνιση των επόμενων βημάτων ως το Eurogroup. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς

    Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό βήμα προς τα μπρος και μια «καλή βάση» για επίτευξη προόδου. Πρόσθεσε επίσης, ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε βέβαιος πως είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο κατάλογο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που αναφέρονται στην πρόταση.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, αν η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου που κάνει λόγο για μια «συνολική συμφωνία» και μετά θα γίνουν περαιτέρω διευθετήσεις.

    Όσον αφορά τα 35 δισ. ευρώ που η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα διατεθούν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2020, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι τα 20 δισ, αφορούν πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και τα 15 δισ. πόρους από τα αγροτικά ταμεία. Η ίδια τόνισε ότι τα ποσά αυτά θα διατεθούν στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Πρόσθεσε, ότι η Επιτροπή ετοιμάζει ένα λεπτομερές πακέτο για το ποσό αυτό, το οποίο θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες.

    [05] Εντός του ευρώ η Ελλάδα, εκτιμά ο Standard & Poor?s

    Η βασική πρόβλεψη της Standard & Poor?s είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη του 2015, μολονότι μια καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας δεν θα επιλύσει τα προβλήματα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής αξιολογήσεων του διεθνούς οίκους Μόριτς Κρέμερ.

    «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι θα είναι μέλος και των δύο», υπογράμμισε ο Κρέμερ σε χρηματοοικονομικό σεμινάριο στο Λονδίνο.

    [06] Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χρειάζεται μέτρα συμβατά μεταξύ τους, δηλώνει ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων

    «Η χθεσινοβραδινή συζήτηση με τους θεσμούς, έχει πολύ δυσάρεστες, αν όχι οδυνηρές, πλευρές», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, σχετικά με τις εξελίξεις μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 25ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ρωμανιάς τόνισε, ότι «με τα μέτρα που προτείνονται δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η μακροχρόνια οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο έχει σοβαρά προβλήματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

    Η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, πρόσθεσε ο γγ, «δεν εξασφαλίζεται με παρόμοια, εντελώς ευκαιριακά και περιπτωσιακά μέτρα, χρειάζεται μια συμβατή πολιτική, ένα πακέτο μέτρων συμβατών μεταξύ τους που να μπορεί να ανατρέψει τις δυσάρεστες εξελίξεις που ακολουθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εδώ και αρκετά χρόνια».

    Σε ό,τι αφορά στο εφάπαξ ο κ.Ρωμανιάς εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο δείκτης βιωσιμότητας για το σύνολο των 37 οργανισμών, που το καταβάλλουν «είναι ανεφάρμοστος στην πράξη, αλλά εάν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε μια μεγάλη μείωση, ανάλογα με το ταμείο, της τάξης από 35% έως και 80%».

    [07] Η αδελφή Νιρμάλα, διάδοχος της Μητέρας Τερέζας, πέθανε σε ηλικία 80 ετών

    Η αδελφή Νιρμάλα Τζόσι, η οποία διαδέχτηκε την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μητέρα Τερέζα ως επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης που ίδρυσε η τελευταία, τους "Ιεραπόστολους της Ελεημοσύνης", και η οποία επεξέτεινε το κίνημα και σε άλλες χώρες, πέθανε σε ηλικία 80 ετών.

    Αφότου ανέλαβε την οργάνωση μετά τον θάνατο της Μητέρας Τερέζας το 1997, η Νιρμάλα έκανε γνωστό το έργο της οργάνωσης σε 134 χώρες ανοίγοντας παραρτήματα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ισραήλ και η Ταϊλάνδη.

    Παραιτήθηκε το 2009 για λόγους υγείας.

    Πολιτικοί από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ινδίας απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη της. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανέφερε στο Twitter: «Ο βίος της αδελφής Νιρμάλα ήταν αφιερωμένος στο να υπηρετεί, να φροντίζει τους φτωχούς και τους μειονεκτούντες. Λυπάμαι για τον χαμό της».

    [08] Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη βάρβαρη λιτότητα

    Συνολική κριτική στην ηγεσία της Ευρώπης και της Γερμανίας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την νομισματική και πολιτική ένωση, αλλά και τους χειρισμούς τους απέναντι στην Ελλάδα, ασκεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, με σημερινό του άρθρο στην Suddeutcsche Zeitung.

    Ο Χάμπερμας αποδίδει εύσημα στον Μάριο Ντράγκι γιατί «προστάτευσε το απειλούμενο από καταστροφή κοινό νόμισμα», καλύπτοντας την "ανικανότητα" των ηγετών της ΕΕ. Ο Γερμανός φιλόσοφος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας» και αναφέρει ότι με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ξεροκέφαλη επιμονή σε μία πολιτική λιτότητας που έχει βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Ο Χάμπερμας δεν φείδεται κριτικής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την λάθος στρατηγική που ακολούθησε, αλλά και στην Άγγκέλα Μέρκελ την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς όπως λέει τα συμφέροντα των επενδυτών είναι γι αυτήν σημαντικότερα από την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζει σκάνδαλο την δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει ότι η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953. Καταλήγει ότι είναι οι πολίτες και όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

    Στο εκτενές άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιούρκγεν Χάμπερμας:

    Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ρίχνει άπλετο φως στο κατασκευαστικό λάθος μιας νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση. Όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες στον Μάριο Ντράγκι, διότι με μια και μοναδική φράση προστάτεψε το άμεσα απειλούμενο από την καταστροφή νόμισμά τους.

    Με την ανακοίνωσή του ότι θα αγοράσει εν ανάγκη κρατικά ομόλογα σε απεριόριστο ύψος, έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά. Έπρεπε να προλάβει, διότι οι ηγέτες (των χωρών της Ε.Ε.) ήταν ανίκανοι να δράσουν προς όφελος των κοινών συμφερόντων, έμειναν αιχμάλωτοι των καθ΄ έκαστον εθνικών συμφερόντων και επέμειναν στην ακαμψία?.

    Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας.

    Εκείνα τα δραματικά γεγονότα του 2012 εξηγούν γιατί ο Μάριο Ντράγκι κολυμπά αντίθετα με το ρεύμα μιας κοντόφθαλμης, ακέφαλης πολιτικής. Μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα έλαβε αμέσως το λόγο : «Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό άλμα για την θεσμική σύγκλιση?. Πρέπει να ξεφύγουμε από ένα σύστημα κανόνων της εθνικής οικονομικής πολιτικής και αντ΄ αυτής να παραχωρήσουμε σε περισσότερη ανεξαρτησία των κοινών θεσμών». Ακόμα και αν δεν θα το ανέμενε κανείς από έναν πρώην τραπεζίτη της Goldman-Sachs, (ο Ντράγκι) ήθελε να συνδυάσει αυτές τις καθυστερημένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις με «περισσότερη δημοκρατική λογοδοσία».

    Εδώ μίλησε κάποιος ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι με τη διαμάχη, η οποία διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι σκέφτονται μόνο του εκλογείς-πελάτες τους, δεν θα φτάσουμε στις αναγκαίες δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές αποφάσεις. Σήμερα, τρεις μήνες αργότερα η ΕΚΤ ασχολείται ξανά με το να αγοράσει χρόνο με έκτακτα δάνεια για κυβερνήσεις που δεν μπορούν να δράσουν.

    Επειδή για τη γερμανική κυβέρνηση τα συμφέροντα των επενδυτών ήδη από το Μάιο του 2012 ήταν σημαντικότερα από το κούρεμα του ελληνικού χρέους για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, βρισκόμαστε ξανά σε κρίση. Τώρα έρχεται στην επιφάνεια η ύπαρξη ενός άλλου θεσμικού ελλείμματος.

    Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι η ψήφος ενός έθνους, το οποίο αντιστέκεται με ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά μιας -τόσο- ταπεινωτικής ?όσο- και καταπιεστικής κοινωνικής εξαθλίωσης, εξαιτίας της επιβληθείσας στη χώρα πολιτικής λιτότητας. Επί της ψήφου καθεαυτής δεν μπορεί να υπάρξει καμιά παρερμηνεία : Ο λαός απορρίπτει τη συνέχιση μιας πολιτικής της οποίας την αποτυχία έχει ζήσει δραστικά στο πετσί του. Εξοπλισμένη με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη.

    Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπη στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των άλλων 18 κυβερνήσεων οι οποίοι δικαιολογούν την απόρριψή τους με την ψυχρή παραπομπή στη δική τους δημοκρατική εντολή. ?

    Το βέβαιον είναι, ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια ξεροκέφαλη επιμονή σε μια πολιτική λιτότητας, η οποία δεν γίνεται κυρίως αντικείμενο κριτικής μόνο στη διεθνή επιστήμη, αλλά είχε βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και αποδεδειγμένα έχει αποτύχει.

    Πρέπει να καταστεί σαφές το απρεπές, μάλλον σκανδαλώδες της άρνησης (για πολιτικές διαπραγματεύσεις): Ο συμβιβασμός δεν αποτυγχάνει σε μερικά δις περισσότερα ή λιγότερα, ούτε καν σε αυτόν ή τον άλλο όρο, αλλά μόνο στην ελληνική απαίτηση, την απαίτηση της οικονομίας και του λαού, τον οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι διεφθαρμένες ελίτ, για κούρεμα ή κάποια αντίστοιχη ρύθμιση, για παράδειγμα ένα μνημόνιο διαγραφής σε συνδυασμό με ανάπτυξη, ώστε να καταστεί δυνατή μια νέα αρχή. Αντ΄αυτής οι δανειστές επιμένουν στην αναγνώριση του βουνού του χρέους, το οποίο δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία. Επιμένουν, δηλαδή, παρά τις αμφιβολίες στην τυπική αναγνώριση ενός πραγματικά ασήκωτου βάρους του χρέους.

    Μέχρι πρότινος επέμεναν, μάλιστα, στην απόλυτη εφαρμογή της εξωπραγματικής απαίτησης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 4%. Μειώθηκε, βέβαια, στο επίσης μη ρεαλιστικό 1%, αλλά το μέλλον της Ε.Ε. εξαρτάται από την απαίτηση τω δανειστών να διατηρήσουν μια φαντασίωση.

    Φυσικά και υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την επιμονή αυτή, φοβούνται ένα ντόμινο και η Άγγελα Μέρκελ δεν αισθάνεται ασφαλής με τη δική της πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλά μια λάθος πολιτική πρέπει υπό το πρίσμα των αντιπαραγωγικών συνεπειών να αναθεωρηθεί με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο.

    Δεν μπορώ να αξιολογήσω κατά πόσον η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μελετημένη?.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι προφανές ότι οι Βίτελμπαχ δεν έφτιαξαν ένα λειτουργούν κράτος. Εν τούτοις, δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση καθιστά δύσκολη την κατανόηση της γραμμής της, ακόμα και σε αυτούς που την συμπαθούν. Δεν διακρίνει κανείς μια λογική προσπάθεια να συνάψει συνασπισμούς, στο αν οι αριστεροί εθνικιστές υποστηρίζουν μια εθνοκεντρική προσέγγιση της αλληλεγγύης και αν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη από φρόνιμους λόγους ή αν η προοπτική τους ξεφεύγει από τα όρια του εθνικού κράτους.

    Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναπτύξουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να το παρουσιάσουν στους εταίρους διαπραγματευτές τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο . Ο Αμάρτια Σεν συνέκρινε ήδη τον περασμένο μήνα την επιβληθείσα από τη γερμανική κυβέρνηση πολιτική λιτότητας, με ένα φάρμακο το οποίο περιέχει ένα τοξικό μίγμα από αντιβιοτικά και ποντικοφάρμακο.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκρούσει με συνέπεια τις νεοφιλελεύθερες θρασύτητες με ένα κεϋνσιανικό διαχωρισμό του φάρμακου της Μέρκελ, αλλά συγχρόνως να γίνει αξιόπιστη προχωρώντας σε εκμοντερνισμό του κράτους και της οικονομίας, να προχωρήσει σε επιμερισμό των βαρών, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

    Αντ΄αυτών στράφηκαν στις ηθικολογίες -σε ένα παιχνίδι επικρίσεων?.

    Η αδύναμη εμφάνιση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει τίποτα στο σκάνδαλο, το οποίο αποτελείται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αρνούνται να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από την Αθήνα ως πολιτικούς. Εμφανίζονται βέβαια ως πολιτικοί, αλλά μιλάνε μόνο με τον οικονομικό τους ρόλο ως δανειστές. Αυτή η μεταμόρφωση σε ζόμπι, έχει το νόημα να δώσουν στην υποκρυπτόμενη χρεοκοπία του (ελληνικού) κράτους τη μορφή μιας διαδικασίας απολιτικής, ως εάν επρόκειτο για ιδιωτικού δικαίου διαδικασία ενώπιον αστικών δικαστηρίων.

    Διότι έτσι είναι ακόμα πιο εύκολο να αποκρυβεί η πολιτική συνευθύνη τους. Ο Τύπος μας γελοιοποιεί την πράξη της μετονομασίας της τρόικας, είναι πράγματι κάτι σαν μια μαγική πράξη. Σε αυτήν, όμως, εκφράζεται η νόμιμη επιθυμία να εμφανιστεί πίσω από τη μάσκα των δανειστών πραγματικά το πρόσωπο των πολιτικών. Διότι μόνον τότε μπορούν να κληθούν για λογοδοσία ως πολιτικοί για μια αποτυχία η οποία εξαπλώθηκε μαζικά.

    Η Άγγέλα Μέρκελ έβαλε εξ αρχής το ΔΝΤ στο πλοίο με τις αμφισβητούμενες ενέργειές της για τη σωτηρία (της Ελλάδας). Αυτό είναι υπεύθυνο για τη δυσλειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως θεράπων ιατρός φροντίζει για τη σταθερότητά του και ενεργεί, επομένως, προς το κοινό συμφέρον των επενδυτών , ιδίως των θεσμικών επενδυτών.

    Ως σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, είναι η δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση. Η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη - από την οποία ακόμα και σήμερα τρέφεται- , στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953.

    Αλλά δεν είναι μόνο η ηθική αμηχανία, αλλά και πολιτικός πυρήνας του θέματος : οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης δεν επιτρέπεται πλέον να κρύβονται πίσω από τους ψηφοφόρους τους και οι ίδιοι να αποφεύγουν τις εναλλακτικές προ των οποίων τίθεται μια πολιτικά ανολοκλήρωτη νομισματική ένωση. Είναι οι πολίτες, όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

    [09] Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων

    Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα). Οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://results.it.minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

    Η βαθμολογία των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία εξετάσεων στα μαθήματα αυτά. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώνονται αύριο, με την εξέταση των Γερμανικών και των Ιταλικών. Σήμερα οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

    Από το υπουργείο υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει, μέχρι την Παρασκευή (26/6), να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στα αγωνίσματα.

    Εξάλλου, μέχρι την Τρίτη, 7/7, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

    Όσον αφορά τους βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης (25/6) στα ΕΠΑΛ της χώρας.

    [10] Ικανοποίηση Κουρουμπλή από τα αποτελέσματα του συμβουλίου υπουργών Υγείας, στο Λουξεμβούργο

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, από τη ρητή απαγόρευση της επαναχρησιμοποίησης μίας χρήσεως προϊόντων και ταυτόχρονα τη θέσπιση κανόνων ασφάλειας και κυρίως «κοινών προδιαγραφών» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα υποχρεούνται να ακολουθούν όσα κράτη επιλέξουν αυτή την πρακτική.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, «για τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτεραιότητα πρέπει να έχει η προστασία των ασθενών και όχι των εταιριών».

    Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την αναγκαιότητα ελέγχων, τόσο πριν, όσο και μετά τη θέση των προϊόντων στην αγορά και τους κοινούς κανόνες κλινικής αξιολόγησης των προϊόντων, τους κοινούς κανόνες αδειοδότησης των κοινοποιημένων οργανισμών και επιτήρησής τους. Επίσης, συμφωνεί με το καλύτερο σύστημα ταυτοποίησης και ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και την εμπλοκή των εμπειρογνωμόνων όλων των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε όλα τα στάδια, ώστε χωρίς υπέρμετρο διοικητικό βάρος και αύξηση του κόστους να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας ιατρικών μηχανημάτων και σκευασμάτων που κατασκευάζονται ή εισάγονται στην ΕΕ.

    [11] Δήλωση της Φώφης Γεννηματά, για τα 19 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

    Να δικαιωθεί η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί οι ιδέες του δικαιώθηκαν από την ιστορία και το έργο του αναγνωρίστηκε από την κοινωνία, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τη συμπλήρωση 19 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του Κινήματος.

    «Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε πολλές φορές μπροστά από την εποχή του, με τις ιδεολογικές του αναφορές και τις βασικές πολιτικές επιλογές του, που επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς εξέφρασε και ταυτίστηκε με την αγωνία των απλών καθημερινών ανθρώπων και δικαίωσε τις προσδοκίες τους.

    «Έζησαν καλύτερες μέρες με ελευθερίες και δικαιώματα, με δημοκρατία, ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, εμπνεύσθηκαν και αγωνίστηκαν μαζί του για την Ευρώπη των Λαών, για ένα ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο» σημείωσε η κ. Γεννηματά και κατέληξε: «Για μας, την παράταξή του, το ΠΑΣΟΚ, η 23η Ιουνίου κάθε έτους είναι ημέρα τιμής στη μνήμη του ιδρυτή και μεγάλου ηγέτη μας. Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής και ευθύνης για τη διαφύλαξη της πολιτικής παρακαταθήκης του».

    [12] Γιούργκεν Χάμπερμας: Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει τη βάρβαρη λιτότητα

    Συνολική κριτική στην ηγεσία της Ευρώπης και της Γερμανίας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την νομισματική και πολιτική ένωση, αλλά και τους χειρισμούς τους απέναντι στην Ελλάδα, ασκεί ο μεγαλύτερος εν ζωή Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, με σημερινό του άρθρο στην Suddeutcsche Zeitung.

    Ο Χάμπερμας αποδίδει εύσημα στον Μάριο Ντράγκι γιατί «προστάτευσε το απειλούμενο από καταστροφή κοινό νόμισμα», καλύπτοντας την "ανικανότητα" των ηγετών της ΕΕ. Ο Γερμανός φιλόσοφος κάνει εκτεταμένη αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας» και αναφέρει ότι με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ξεροκέφαλη επιμονή σε μία πολιτική λιτότητας που έχει βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Ο Χάμπερμας δεν φείδεται κριτικής στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την λάθος στρατηγική που ακολούθησε, αλλά και στην Άγγκέλα Μέρκελ την οποία θεωρεί συνυπεύθυνη για την κρίση, καθώς όπως λέει τα συμφέροντα των επενδυτών είναι γι αυτήν σημαντικότερα από την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζει σκάνδαλο την δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει ότι η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953. Καταλήγει ότι είναι οι πολίτες και όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

    Στο εκτενές άρθρο του αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιούρκγεν Χάμπερμας:

    Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ρίχνει άπλετο φως στο κατασκευαστικό λάθος μιας νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση. Όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες στον Μάριο Ντράγκι, διότι με μια και μοναδική φράση προστάτεψε το άμεσα απειλούμενο από την καταστροφή νόμισμά τους.

    Με την ανακοίνωσή του ότι θα αγοράσει εν ανάγκη κρατικά ομόλογα σε απεριόριστο ύψος, έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά. Έπρεπε να προλάβει, διότι οι ηγέτες (των χωρών της Ε.Ε.) ήταν ανίκανοι να δράσουν προς όφελος των κοινών συμφερόντων, έμειναν αιχμάλωτοι των καθ΄ έκαστον εθνικών συμφερόντων και επέμειναν στην ακαμψία?.

    Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος κατά της ταπεινωτικής δυστυχίας.

    Εκείνα τα δραματικά γεγονότα του 2012 εξηγούν γιατί ο Μάριο Ντράγκι κολυμπά αντίθετα με το ρεύμα μιας κοντόφθαλμης, ακέφαλης πολιτικής. Μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα έλαβε αμέσως το λόγο : «Χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό άλμα για την θεσμική σύγκλιση?. Πρέπει να ξεφύγουμε από ένα σύστημα κανόνων της εθνικής οικονομικής πολιτικής και αντ΄ αυτής να παραχωρήσουμε σε περισσότερη ανεξαρτησία των κοινών θεσμών». Ακόμα και αν δεν θα το ανέμενε κανείς από έναν πρώην τραπεζίτη της Goldman-Sachs, (ο Ντράγκι) ήθελε να συνδυάσει αυτές τις καθυστερημένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις με «περισσότερη δημοκρατική λογοδοσία».

    Εδώ μίλησε κάποιος ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι με τη διαμάχη, η οποία διεξαγόταν κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των ηγετών, οι οποίοι σκέφτονται μόνο του εκλογείς-πελάτες τους, δεν θα φτάσουμε στις αναγκαίες δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές αποφάσεις. Σήμερα, τρεις μήνες αργότερα η ΕΚΤ ασχολείται ξανά με το να αγοράσει χρόνο με έκτακτα δάνεια για κυβερνήσεις που δεν μπορούν να δράσουν.

    Επειδή για τη γερμανική κυβέρνηση τα συμφέροντα των επενδυτών ήδη από το Μάιο του 2012 ήταν σημαντικότερα από το κούρεμα του ελληνικού χρέους για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, βρισκόμαστε ξανά σε κρίση. Τώρα έρχεται στην επιφάνεια η ύπαρξη ενός άλλου θεσμικού ελλείμματος.

    Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι η ψήφος ενός έθνους, το οποίο αντιστέκεται με ξεκάθαρη πλειοψηφία κατά μιας -τόσο- ταπεινωτικής ?όσο- και καταπιεστικής κοινωνικής εξαθλίωσης, εξαιτίας της επιβληθείσας στη χώρα πολιτικής λιτότητας. Επί της ψήφου καθεαυτής δεν μπορεί να υπάρξει καμιά παρερμηνεία : Ο λαός απορρίπτει τη συνέχιση μιας πολιτικής της οποίας την αποτυχία έχει ζήσει δραστικά στο πετσί του. Εξοπλισμένη με αυτή τη δημοκρατική νομιμοποίηση η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιφέρει μια αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη.

    Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπη στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των άλλων 18 κυβερνήσεων οι οποίοι δικαιολογούν την απόρριψή τους με την ψυχρή παραπομπή στη δική τους δημοκρατική εντολή. ?

    Το βέβαιον είναι, ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια ξεροκέφαλη επιμονή σε μια πολιτική λιτότητας, η οποία δεν γίνεται κυρίως αντικείμενο κριτικής μόνο στη διεθνή επιστήμη, αλλά είχε βάρβαρες συνέπειες στην Ελλάδα και αποδεδειγμένα έχει αποτύχει.

    Πρέπει να καταστεί σαφές το απρεπές, μάλλον σκανδαλώδες της άρνησης (για πολιτικές διαπραγματεύσεις): Ο συμβιβασμός δεν αποτυγχάνει σε μερικά δις περισσότερα ή λιγότερα, ούτε καν σε αυτόν ή τον άλλο όρο, αλλά μόνο στην ελληνική απαίτηση, την απαίτηση της οικονομίας και του λαού, τον οποίο εκμεταλλεύθηκαν οι διεφθαρμένες ελίτ, για κούρεμα ή κάποια αντίστοιχη ρύθμιση, για παράδειγμα ένα μνημόνιο διαγραφής σε συνδυασμό με ανάπτυξη, ώστε να καταστεί δυνατή μια νέα αρχή. Αντ΄αυτής οι δανειστές επιμένουν στην αναγνώριση του βουνού του χρέους, το οποίο δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία. Επιμένουν, δηλαδή, παρά τις αμφιβολίες στην τυπική αναγνώριση ενός πραγματικά ασήκωτου βάρους του χρέους.

    Μέχρι πρότινος επέμεναν, μάλιστα, στην απόλυτη εφαρμογή της εξωπραγματικής απαίτησης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από 4%. Μειώθηκε, βέβαια, στο επίσης μη ρεαλιστικό 1%, αλλά το μέλλον της Ε.Ε. εξαρτάται από την απαίτηση τω δανειστών να διατηρήσουν μια φαντασίωση.

    Φυσικά και υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για την επιμονή αυτή, φοβούνται ένα ντόμινο και η Άγγελα Μέρκελ δεν αισθάνεται ασφαλής με τη δική της πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Αλλά μια λάθος πολιτική πρέπει υπό το πρίσμα των αντιπαραγωγικών συνεπειών να αναθεωρηθεί με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο.

    Δεν μπορώ να αξιολογήσω κατά πόσον η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης είναι μελετημένη?.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι προφανές ότι οι Βίτελμπαχ δεν έφτιαξαν ένα λειτουργούν κράτος. Εν τούτοις, δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση καθιστά δύσκολη την κατανόηση της γραμμής της, ακόμα και σε αυτούς που την συμπαθούν. Δεν διακρίνει κανείς μια λογική προσπάθεια να συνάψει συνασπισμούς, στο αν οι αριστεροί εθνικιστές υποστηρίζουν μια εθνοκεντρική προσέγγιση της αλληλεγγύης και αν θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη από φρόνιμους λόγους ή αν η προοπτική τους ξεφεύγει από τα όρια του εθνικού κράτους.

    Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αναπτύξουν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να το παρουσιάσουν στους εταίρους διαπραγματευτές τους στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο . Ο Αμάρτια Σεν συνέκρινε ήδη τον περασμένο μήνα την επιβληθείσα από τη γερμανική κυβέρνηση πολιτική λιτότητας, με ένα φάρμακο το οποίο περιέχει ένα τοξικό μίγμα από αντιβιοτικά και ποντικοφάρμακο.

    Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκρούσει με συνέπεια τις νεοφιλελεύθερες θρασύτητες με ένα κεϋνσιανικό διαχωρισμό του φάρμακου της Μέρκελ, αλλά συγχρόνως να γίνει αξιόπιστη προχωρώντας σε εκμοντερνισμό του κράτους και της οικονομίας, να προχωρήσει σε επιμερισμό των βαρών, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

    Αντ΄αυτών στράφηκαν στις ηθικολογίες -σε ένα παιχνίδι επικρίσεων?.

    Η αδύναμη εμφάνιση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει τίποτα στο σκάνδαλο, το οποίο αποτελείται από το γεγονός ότι οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο αρνούνται να προσεγγίσουν τους συναδέλφους τους από την Αθήνα ως πολιτικούς. Εμφανίζονται βέβαια ως πολιτικοί, αλλά μιλάνε μόνο με τον οικονομικό τους ρόλο ως δανειστές. Αυτή η μεταμόρφωση σε ζόμπι, έχει το νόημα να δώσουν στην υποκρυπτόμενη χρεοκοπία του (ελληνικού) κράτους τη μορφή μιας διαδικασίας απολιτικής, ως εάν επρόκειτο για ιδιωτικού δικαίου διαδικασία ενώπιον αστικών δικαστηρίων.

    Διότι έτσι είναι ακόμα πιο εύκολο να αποκρυβεί η πολιτική συνευθύνη τους. Ο Τύπος μας γελοιοποιεί την πράξη της μετονομασίας της τρόικας, είναι πράγματι κάτι σαν μια μαγική πράξη. Σε αυτήν, όμως, εκφράζεται η νόμιμη επιθυμία να εμφανιστεί πίσω από τη μάσκα των δανειστών πραγματικά το πρόσωπο των πολιτικών. Διότι μόνον τότε μπορούν να κληθούν για λογοδοσία ως πολιτικοί για μια αποτυχία η οποία εξαπλώθηκε μαζικά.

    Η Άγγέλα Μέρκελ έβαλε εξ αρχής το ΔΝΤ στο πλοίο με τις αμφισβητούμενες ενέργειές της για τη σωτηρία (της Ελλάδας). Αυτό είναι υπεύθυνο για τη δυσλειτουργία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως θεράπων ιατρός φροντίζει για τη σταθερότητά του και ενεργεί, επομένως, προς το κοινό συμφέρον των επενδυτών , ιδίως των θεσμικών επενδυτών.

    Ως σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο, είναι η δυστοκία με την οποία αντιμετωπίζει τον ηγετικό της ρόλο η γερμανική κυβέρνηση. Η Γερμανία οφείλει την ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη - από την οποία ακόμα και σήμερα τρέφεται- , στην εξυπνάδα των δανειστών-εθνών, τα οποία διέγραψαν περίπου το μισό των οφειλών της με το σύμφωνο του Λονδίνου το 1953.

    Αλλά δεν είναι μόνο η ηθική αμηχανία, αλλά και πολιτικός πυρήνας του θέματος : οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης δεν επιτρέπεται πλέον να κρύβονται πίσω από τους ψηφοφόρους τους και οι ίδιοι να αποφεύγουν τις εναλλακτικές προ των οποίων τίθεται μια πολιτικά ανολοκλήρωτη νομισματική ένωση. Είναι οι πολίτες, όχι οι τράπεζες οι οποίοι πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

    [13] Η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ «άλλαξε» την οικονομική πολιτική της Apple

    Την «οικονομική πολιτική» της όσον αφορά στη νέα της μουσική υπηρεσία αποφάσισε να αλλάξει η Apple, μία ημέρα αφότου η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ αρνήθηκε να επιτρέψει στην εταιρεία να συμπεριλάβει το άλμπουμ της «1989».

    Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς την Apple, η Σουίφτ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραχωρούσε στην εταιρεία το δικαίωμα να διαθέσει το δημοφιλέστατο άλμπουμ της, καθώς, όπως υποστηρίζει, ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με την τρίμηνη δωρεάν δοκιμή που προσφέρεται στους συνδρομητές οι οποίοι θα εγγράφονται για πρώτη φορά στην υπηρεσία.

    Από την πλευρά της, η Apple έσπευσε να ανακοινώσει ότι πρόκειται αλλάξει την πολιτική της και θα καταβάλει πληρωμές στους καλλιτέχνες που διαθέτουν τα άλμπουμ τους στην υπηρεσία και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου.

    Η Σουίφτ χαρακτήρισε την πολιτική της εταιρείας «άδικη», υποστηρίζοντας ότι η Apple διαθέτει την οικονομική άνεση για να καλύψει το κόστος.

    [14] Κενό ασφαλείας σε εκατομμύρια φορητές συσκευές της Samsung

    Εκατομμύρια κάτοχοι κινητών τηλεφώνων Samsung τα οποία ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα της Google, Android, θα μπορούσαν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από χάκερς, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian, εξαιτίας μιας ευπάθειας (bug) που υπάρχει στο πληκτρολόγιο αφής που είναι εγκατεστημένο στις συσκευές.

    Η ευπάθεια, η οποία έχει εντοπιστεί στο πληκτρολόγιο που είναι εγκατεστημένο σε φορητές συσκευές της Samsung με Android, παρέχει τη δυνατότητα σε χάκερς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο μιας από τις 600 εκατομμύρια φορητές συσκευές που είναι ευάλωτες στο bug. Οι χάκερς αποκτούν τη δυνατότητα να υποκλέψουν κλήσεις, δεδομένα, να ενεργοποιήσουν εξ αποστάσεως την κάμερα, το μικρόφωνο, αλλά και το GPS της εκάστοτε συσκευής.

    Η ευπάθεια αυτή έχει ανακαλυφθεί εδώ και μήνες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές εάν έχει διατεθεί το ανάλογο διορθωτικό. Το σφάλμα αφορά στον μηχανισμό ενημέρωσης του ενσωματωμένου πληκτρολογίου. Ο μηχανισμός αυτός αναζητά, είτε καθημερινά είτε σε εβδομαδιαία βάση, ενημερώσεις που αφορούν στη γλώσσα του πληκτρολογίου.

    [15] Εάν τηρηθούν τα παγκόσμια πρότυπα για την ποιότητα του αέρα θα σωθούν εκατομμύρια ζωές

    Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια θάνατοι μπορούν να αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, αν τα πρότυπα ποιότητας του αέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τηρούνται, κυρίως στην Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η ρύπανση ευθύνεται για 3,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, δηλαδή περισσότερους από τους θανάτους από AIDS και ελονοσία μαζί, αποκάλυψαν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Environmental Science and Technology.

    Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στα μικροσωματίδια που αιωρούνται στον αέρα μικρότερα των 2,5 μικρομέτρων, τα οποία μπορούν να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, εγκεφαλικού επεισοδίου και πνευμονικών νοσημάτων όπως το εμφύσημα και ο καρκίνος.

    Οι συγκεντρώσεις αυτές προέρχονται από την καύση άνθρακα στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από εκπομπές καυσαερίων αυτοκινήτων και άλλες εκπομπές από βιομηχανικές δραστηριότητες. Στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα οι συγκεντρώσεις αυτές παράγονται κυρίως από σόμπες άνθρακα ή ξύλου που χρησιμοποιούνται στις κατοικίες για μαγείρεμα ή θέρμανση.

    Η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιβάλλον με συγκεντρώσεις άνω των 10 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αέρα, το μέγιστο επιθυμητό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας και Κίνας, οι συγκεντρώσεις αυτές υπερβαίνουν ακόμη και τα 100 μικρογραμμάρια.

    [16] Σε άμεση λήψη μέτρων προχωρά το υπουργείο Υγείας για την υγειονομική κάλυψη προσφύγων και μεταναστών

    Σε δράσεις που αφορούν στην υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, προχώρα το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του γ.γ Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου, τονίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και η αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθεί υγειονομική κάλυψη για τους ευάλωτους πληθυσμούς αλλά και διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας. Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα έχει ως προτεραιότητα τη δημιουργία ιατρικού πρωτοκόλλου, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση στις εντεινόμενες υγειονομικές ανάγκες λόγω των αυξημένων εισροών κατά τη θερινή περίοδο. Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων και μέλος της ομάδας εργασίας, Α. Γιαννόπουλος, ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει ήδη αναλάβει ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν προκύψει. Όπως έγινε γνωστό έχει ήδη αποσταλεί στη Μυτιλήνη, από το Σάββατο 20/6/2015, μία Κινητή Μονάδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, πλήρως εξοπλισμένη με ιατροφαρμακευτικό υλικό, στελεχωμένη από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να συνδράμει στο έργο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Μια δεύτερη Κινητή Μονάδα έχει προγραμματιστεί να σταλεί στην Κω, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις συγκεκριμένες δράσεις. Ο ιατρικός έλεγχος που τίθεται πλέον ως προϋπόθεση για την μεταφορά των ασυνόδευτων ανήλικων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας, διενεργήθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος επί τόπου, επιτυγχάνοντας την επίσπευση της απελευθέρωσής τους. Επίσης, τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης τόσο στην Αμυγδαλέζα όσο και στον Ταύρο καλύπτονται πλέον σε ημερήσια βάση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ έχει τοποθετηθεί επιπλέον από ένας Ψυχίατρος σε καθεμία από τις προαναφερόμενες δομές. Τέλος, εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των υποδομών για την παροχή ιατρικής φροντίδας στις πύλες εισόδου των προσφύγων.

    [17] Ο παιδικός καρκίνος είναι σε υψηλά ποσοστά ιάσιμος

    Ο παιδικός καρκίνος τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα είναι σε υψηλά ποσοστά ιάσιμος, ανάλογα βέβαια με το είδος του.

    «Αν ένα παιδί έχει διαγνωστεί με καρκίνο το 2014, υπάρχει 80% πιθανότητα ίασης. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ένας υγιής ενήλικας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέργιος Ζαχαρούλης διευθυντής του Παιδιατρικού-Ογκολογικού Τμήματος στη «Harley Street Clinic? και διευθυντή Παιδο-Νευροογκολογίας στο «The Royal Marsden NHS Foundation Trust» του Λονδίνου.

    «Υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσει ο όγκος αλλά και πάλι αντιμετωπίζεται ώστε να επιβιώσει τελικά το 80%. Αυτό είναι ένας μέσος όρος, και μιλάμε για το σύνολο, δηλαδή αν ένα παιδί έχει έναν καρκίνο, ανεξάρτητα από το αν είναι λευχαιμία ή όγκος στον εγκέφαλο, θα θεωρηθεί ότι το ποσοστό ίασης είναι 80%. Ωστόσο υπάρχουν πχ κάποιοι όγκοι στον εγκέφαλο όπου η πιθανότητα επιβίωσης είναι από 0-30%, αλλά υπάρχουν και όγκοι όπως το λέμφωμα Hodgkin's όπου η πιθανότητα επιβίωσης είναι 95%. Γι αυτό καταλήγουμε στο 80%. Υπάρχει δηλαδή τεράστιο φάσμα. Στις οξείες λεμφοβλαστικές λευχαιμίες κατά κύριο λόγο το μικρότερο ποσοστό επιβίωσης είναι γύρω στο 70% και το ανώτερο όριο επιβίωσης είναι γύρω στο 95-98%» επισημαίνει ο κ Ζαχαρούλης.

    Οι νέες θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρούλη, είναι στοχευμένες και οι περισσότερες χορηγούνται από το στόμα. Πρόκειται για θεραπείες με βιολογικούς τροποποιητές που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης είναι πιο εξειδικευμένες και στοχεύουν στις μεταλλάξεις.

    [18] «Η υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη»

    «Η Υγεία είναι επένδυση και όχι δαπάνη», και αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Γραφείο της Ευρώπης, Άγις Τσουρός, σημειώνοντας ότι η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει από πολύ νωρίς.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 41ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), ο κ. Τσουρός σημείωσε ότι «η Υγεία, είναι πολιτική επιλογή και είναι υπόθεση όλων», προσθέτοντας ότι πρέπει «να γίνει δείκτης της επίδοσης του έργου μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όχι μόνο του υπουργείου Υγείας». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην πρόληψη των προώρων θανάτων, μόνο το 20% αντιστοιχεί στο υπουργείο Υγείας, το υπόλοιπο αφορά σε συλλογικές παρεμβάσεις και άλλων φορέων, που σχετίζονται με τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής.

    Ο κ. Τσουρός αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις για τη δημόσια Υγεία, λέγοντας ότι η επιδημία των μη-μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, έχει «επιβάλλει τίμημα βαρύ σε ανθρώπινες ζωές και στις οικονομίες όλων των χωρών».

    Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με ενημερωτικές καμπάνιες, είπε ο κ. Τσουρός, χρειάζονται τη συνεργασία ολόκληρης της κοινωνίας και πολιτική δέσμευση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 12:32:11 UTC