Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακούφιση μεν αλλά ο λογαριασμός ανέβηκε πολύ, ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος για τη διαπραγμάτευση
  • [02] Γ. Σταθάκης: Θα είναι συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναχρηματοδότηση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο
  • [03] Νέα μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
  • [04] «Δεν θα υπάρξει συμφωνία επί των ελληνικών προτάσεων χωρίς σχέδιο εφαρμογής»
  • [05] Bloomberg: Η ευρωζώνη σταθμίζει την ελάφρυνση του χρέους ως δεύτερο βήμα
  • [06] Τουλάχιστον 450 νεκροί από τον καύσωνα στο Καράτσι του Πακιστάν
  • [07] Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία ο Βέρνερ Φάιμαν
  • [08] Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [09] Η ΕΕ ενορχηστρώνει την ανθρωπιστική κρίση στις ακτές της Ευρώπης, λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»
  • [10] «Οι δέκα εντολές» του Μανόλη Αναγνωστάκη
  • [11] Σκοτώθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Τζέιμς Χόνρερ
  • [12] Οι «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι»πούλησαν 1,1 εκατ. αντίτυπα σε τέσσερις μέρες
  • [13] «Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε συμφωνία»
  • [14] Ενισχύεται το Χρηματιστήριο
  • [15] Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από τον Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας

  • [01] Ανακούφιση μεν αλλά ο λογαριασμός ανέβηκε πολύ, ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος για τη διαπραγμάτευση

    «Η ανακούφιση, γιατί η χώρα αποφεύγει την καταστροφή με την οποία την απειλούσε η ίδια η κυβέρνηση της - πέντε χρόνια μετά το 2010- δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως φθάσαμε εδώ με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Το χαμένο πεντάμηνο ανεβάζει πάρα πολύ το λογαριασμό», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την κατ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τους εταίρους.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός καλείται να υπαχθεί σε υφεσιακά μέτρα και επαναλαμβάνει ότι «το mail Χαρδούβελη φαίνεται ως παιδική χαρά μπροστά στον κατάλογο μέτρων που συμφωνεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»

    Σχετικά με το χρέος ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό πως μόνη λύση για το χρέος είναι να συνεχίσουμε πάνω στα χνάρια του 2012. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη επιτέλους να παραδεχθεί μια ιστορική αλήθεια που συκοφάντησε και συγκάλυψε».

    Όσο για το αναπτυξιακό πακέτο ευχήθηκε να έρθει, αλλά , όπως δήλωσε «αυτά είναι κονδύλια κοινοτικά και εθνικά που υπάρχουν και που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το τελευταίο πεντάμηνο».

    [02] Γ. Σταθάκης: Θα είναι συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναχρηματοδότηση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο

    Αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο, με τη συμφωνία που συζητάει η κυβέρνηση με τους πιστωτές όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Ο κ. Σταθάκης δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτό καθαυτό το γεγονός ότι επιτυγχάνεται συμφωνία έχει τεράστια σημασία καθώς θα αποδεσμευτούν οι περιορισμοί που υφίσταται η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα θε είναι μια σιφώνια με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απόλυτα ασφαλή και εγγυημένο. Θα είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου. Αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο.»

    [03] Νέα μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

    Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται σήμερα, διευρύνοντας το χθεσινό ράλι που προκάλεσαν οι ελπίδες ότι επίκειται μία συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές της μετά τις νέες ελληνικές προτάσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η απόδοση των 2ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε 180 μονάδες βάσης (1,8 ποσοστιαίες μονάδες) στο 22,6%.

    Νέα αύξηση, για τον ίδιο λόγο, σημείωσαν και οι τιμές των 10ετών ισπανικών ομολόγων, με τη διαφορά της απόδοσής τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα να περιορίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα.

    Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,04%.

    [04] «Δεν θα υπάρξει συμφωνία επί των ελληνικών προτάσεων χωρίς σχέδιο εφαρμογής»

    Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είπε σήμερα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία επί των νέων δημοσιονομικών προτάσεων της Ελλάδας, εάν δεν υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να δείχνει πώς θα υλοποιηθούν.

    Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ είπε πως πιστεύει ότι έχει συμφωνηθεί μια πορεία προς ένα ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα.

    Πρόσθεσε, ωστόσο: «Εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα δράσεων που να λέει ποιο μέτρο θα εφαρμοστεί και πότε, δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό».

    «Δεν θα πρέπει, δεν μπορεί, δεν πρέπει να ξεκινήσει ένα τρίτο πρόγραμμα (διάσωσης) από την πίσω πόρτα, τρόπος του λέγειν», είπε.

    [05] Bloomberg: Η ευρωζώνη σταθμίζει την ελάφρυνση του χρέους ως δεύτερο βήμα

    Οι ηγέτες της ευρωζώνης δήλωσαν ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή μετά από μία συμφωνία τις επόμενες ημέρες που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο: «Οι ηγέτες της ευρωζώνης σταθμίζουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως δεύτερο βήμα στις συζητήσεις για τη βοήθεια».

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης ότι οι πιστωτές πρέπει να δεσμευθούν να συζητήσουν τις αλλαγές στο χρέος ως «δεύτερο βήμα» μετά την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες για τον προϋπολογισμό, την οικονομία και τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Όσον αφορά την επιμήκυνση ή τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους, αυτή μπορεί να γίνει μόνο σε ένα δεύτερο βήμα. Πρέπει να υποδειχθεί ως ένα επόμενο βήμα, αλλά δεν θα είναι στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ολάντ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ έλαβε παρόμοια θέση. Αν και ένα τρίτο πρόγραμμα δεν υπάρχει τώρα στο τραπέζι, είπε, η βιωσιμότητα του χρέους είναι μέρος των συζητήσεων για τη βοήθεια (στην Ελλάδα). «Όσον αφορά το θέμα της ικανότητας της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται και της βιωσιμότητας του χρέους, αυτό δεν συζητήθηκε λεπτομερώς, αλλά κατέστη σαφές ότι το θέμα αυτό της δυνατότητας αυτοχρηματοδότησης πρέπει να αποτελέσει μέρος της συμφωνίας», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη σύνοδο.

    [06] Τουλάχιστον 450 νεκροί από τον καύσωνα στο Καράτσι του Πακιστάν

    Σφοδρός καύσωνας έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 450 ανθρώπους τις τελευταίες τρεις μέρες στην πόλη Καράτσι στο νότιο Πακιστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του τομέα υγείας, την ώρα που παραστρατιωτικοί στήνουν στους δρόμους αυτοσχέδια νοσοκομεία έκτακτης ανάγκης.

    Ο καύσωνας, ο οποίος συμπίπτει με εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, έχει προκαλέσει έντονη κριτική εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και της K-electric, της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Καράτσι, την πλουσιότερη πόλη της χώρας των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

    Η θερμοκρασία στην πόλη έχει αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες, από 37 που είναι η φυσιολογική γι αυτή την εποχή, αλλά οι μετεωρολογικές αρχές λένε ότι αναμένεται βροχή.

    Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του Καράτσι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς πέθαναν εκεί από αφυδάτωση ή από εξάντληση εξαιτίας της ζέστης.

    [07] Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία ο Βέρνερ Φάιμαν

    Εξαιρετικά συγκρατημένος στην εκτίμησή του για το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά δεν μπορώ να υποκρίνομαι μία αισιοδοξία».

    Ο Αυστριακός καγκελάριος σημείωσε επίσης ότι «δεν πετύχαμε τέτοια λύση που να μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι είναι πλέον μόνον τυπικό θέμα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη».

    Σύμφωνα με τον καγκελάριο, εκείνο που ακούστηκε συχνότερα στη διάρκεια της Συνόδου ήταν η ρήση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι εκεί που υπάρχει βούληση υπάρχει και ένας δρόμος, ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί ακόμη να κατονομάσει τον δρόμο.

    Όπως σημείωσε, στη Σύνοδο όλοι υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαία μία λύση και κανένας δεν ανέφερε ότι υπολογίζει ή, ακόμη περισσότερο, ότι θα ήθελε ένα Grexit.

    [08] Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων

    Αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα). Οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (http://results.it.minedu.gov.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

    Η βαθμολογία των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα θα ανακοινωθεί αργότερα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία εξετάσεων στα μαθήματα αυτά. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ολοκληρώνονται αύριο, με την εξέταση των Γερμανικών και των Ιταλικών. Σήμερα οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων.

    Από το υπουργείο υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει, μέχρι την Παρασκευή (26/6), να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στα αγωνίσματα.

    Εξάλλου, μέχρι την Τρίτη, 7/7, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

    Όσον αφορά τους βαθμούς των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης (25/6) στα ΕΠΑΛ της χώρας.

    [09] Η ΕΕ ενορχηστρώνει την ανθρωπιστική κρίση στις ακτές της Ευρώπης, λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

    Για τις ντροπιαστικές συνέπειες της πολιτικής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Ευρώπης, κάνουν λόγο σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου σήμερα στις Βρυξέλλες, εν όψει της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα μετανάστευσης στις 25 και 26 Ιουνίου.

    Ειδικότερα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να διαθέσουν άμεσα επαρκείς πόρους, επιτρέποντας στην Ελλάδα και στην Ιταλία να εξασφαλίσουν αποτελεσματικά την κατάλληλη προστασία και τις ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής στα σημεία άφιξης. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, από την πλευρά τους, να δείξουν μια σαφή δέσμευση για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορά τους.

    «Αυτή είναι μια ενορχηστρωμένη ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε από την αποτυχία της ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή κατάλληλες και ανθρωπιστικές πολιτικές και πρακτικές για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος», δήλωσε η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος για τη μετανάστευση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Η κ. Ποντιέ εξήγησε πως η επιδείνωση της κατάστασης δεν οφείλεται στον αριθμό των αφίξεων των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά «είναι άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικών διαχείρισης των νέων αφίξεων που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κράτη μέλη σπαταλούν τον χρόνο τους μιλώντας για το κλείσιμο των συνόρων, την κατασκευή περιφράξεων και την έκδοση απειλητικών τελεσιγράφων το ένα προς το άλλο. Αυτό δεν θα περιορίσει τις αφίξεις. Απλώς θα υπονομεύσει τυχόν προσπάθειες συνεργασίας για την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη».

    Ακόμη πιο ντροπιαστικό, ανέφεραν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», είναι το γεγονός ότι βασικά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση: η Γαλλία και η Αυστρία ενίσχυσαν τους ελέγχους στα σύνορα τους. Η Ιταλία απείλησε να εμποδίσει την αποβίβαση μεταναστών από ξένα πλοία και η Ουγγαρία ανακοίνωσε τη δημιουργία τείχους στα σύνορά της με τη Σερβία.

    [10] «Οι δέκα εντολές» του Μανόλη Αναγνωστάκη

    Από τις 23 Ιουνίου του 2005 που ο «αόρατος» διαιτητής σφύριξε το τέλος και της παράτασης στο μάτς της ζωής του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, κανένας φορέας ή πρόσωπο - εκπρόσωπος της επίσημης πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη γενέθλιά του Θεσσαλονίκη εισηγήθηκε, αποφάσισε ή διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμής , μνήμης - έστω γνωριμίας με το - εν πολλοίς άγνωστο στους νεώτερους - έργο του αποχωρήσαντα ποιητή .

    Δεκα χρόνια μετα την -σα σήμερα- φυσική του αναχώρηση ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει απόψε την δεύτερη - της σειράς δημόσιων εκδηλώσεων (άρχισαν με την ονοματοδοσία πλατείας στο κέντρο της πόλης, συνεχίστηκαν με εκδήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στη Διεθνή Έκθεση Bιβλίου και κορυφώνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο με δίμηνης διάρκειας έκθεση ντοκουμέντων στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τη ζωή και το έργο του ποιητή).

    Πρόκειται για εκδήλωση λόγου και μουσικής (με τη μορφή θεατρικής παράστασης) με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση (Θεσσαλονίκη 9 Μαρτίου 1925) και δέκα χρόνων απ το θάνατο του (Αθήνα 23 Ιουνίου 2005) που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του δημαρχείου.

    Η τρίτη και τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο του έτους Αναγνωστάκη είναι μια μεγάλη έκθεση που θα αναπτυχθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (15 Οκτωβρίου-15 Δεκεμβρίου) θα περιλαμβάνει τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία του σε παλιές εκδόσεις, αλληλογραφία και χειρόγραφα από τα πολύτιμα αρχεία του γιου του, Ανέστη Αναγνωστάκη, αλλά και του αρχιτέκτονα - φίλου του ποιητή - Μίλτου Πολυβίου ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εκδοθεί ένα λεύκωμα με το υλικό που έχει συγκεντρωθεί εν είδει καταλόγου της

    Τεκμήριο -ενδεικτικό του ήθους, του σθένους, των "αρχών" που διατηρούσε ο ποιητής , οχι μονο για τις πολιτικές -ιδεολογικές του απόψεις αλλα και τη για τη λογοτεχνία και τη "διαχείριση" της απο τους "ειδικούς" ειναι το παρακάτω κείμενο - χειρόγραφο του με τον τίτλο:

    «Οι δέκα εντολές»

    (Tελευταίαι υποθήκαι μελλοθανάτου)

    1) Μη συνεργάζεστε με έντυπα υπόπτου προελεύσεως, ανυπάρκτου σοβαρότητος και αμφιβόλου αισθητικής προγράμματος...

    9) Μη καλλιεργείτε σχέσεις - ιδίως εξ αποστάσεως - με δήθεν πνευματικούς παράγοντες και κομματαρχίσκους της διανοήσεως που επισκέπτονται κατά καιρούς τη Θεσσαλονίκη., αποφύγετε κάθε εκδήλωση απέναντι τους, μη συναγελάζεστε με το πλήθος των ανιούντων ακροατών των bon pour l? orient διαλέξεων των.

    10. Στην σύγχρονη έκλυση των πνευματικών ηθών, στην ανεξερεύνητη βραζιλιάνικη ζούγκλα που λέγεται «νεοελληνική διανόηση» μέσα στο πλήθος των πάσης φύσεως μαστρωπών, εκπορνευτών και χαμερπών διανοουμένων που απεγνωσμένα συναγωνίζονται για την κατάκτηση του αριστείου της κακοήθειας και της ανηθικότητας, διατηρήστε πάση θυσία τον πυρήνα της ατομικής σας οντότητας , της συνέπειας των αρχών σας και της πνευματικής σας αξιοπρέπειας. Loin du foule litteraire (μακριά απ το λογοτεχνικό πλήθος) το σύνθημα σας μέχρι της παρελεύσεως της πικρής αυτής περιόδου. Η τέχνη δεν βιάζεται. Το μέλλον είναι δικό σας»

    Το κείμενο (το χειρόγραφο του ποιητή σε τρείς σελίδες χαρτιού) δόθηκε απ τον Μανόλη Αναγνωστάκη που ...περίμενε την εκτέλεση του , στον παιδικό του φίλο Κλείτο Κύρου σε μια απ τις επισκέψεις που του εκανε, στις φυλακές του Γεντί Κουλε...

    [11] Σκοτώθηκε ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Τζέιμς Χόνρερ

    Ο συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ, βραβευμένος με Όσκαρ για το κομμάτι «My Heart Will Go On» στην ταινία Τιτανικός, σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του διθέσιου μονοκινητήριου αεροπλάνου του κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα στη νότια Καλιφόρνια.«Χάσαμε έναν θαυμάσιο άνθρωπο με μία τεράστια καρδιά και ένα απίστευτο ταλέντο. Πέθανε κάνοντας αυτό που αγαπούσε...», έγραψε στο Facebook η βοηθός του Σίλβια Πατρίσια.

    Ο Τζέιμς Χόρνερ γεννήθηκε στο Λος Αντζελες το 1953 και σπούδασε στο Royal College of Music στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο University of Southern California. Επειτα από καριέρα ... άρχισε, στο τέλος της δεκαετίας του ΄70, τη συνεργασία του με το Χόλιγουντ με την ταινία «The Lady in Red», ενώ πήρε την πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ για την Ταινία «Aliens». Ακολούθησαν έξι ακόμη υποψηφιότητες για Οσκαρ για ταινίες όπως οι Braveheart, Apollo 13, Field Of Dreams . Εγραψε επίσης μουσική για τις ταινίες Willow, Honey I Shrunk the Kids και Star Trek II.Το 2010 συνεργάσθηκε και πάλι με τον Τζέιμς Κάμερον στην ταινία Avatar.

    [12] Οι «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι»πούλησαν 1,1 εκατ. αντίτυπα σε τέσσερις μέρες

    Το νέο βιβλίο της Ε.Λ Τζέιμς «Grey»--που αποτελεί συνέχεια ουσιαστικά της τριλογίας «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι»-- πούλησε ήδη περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο αντίτυπα σε εκδόσεις με σκληρό και μαλακό εξώφυλλο, σε ebooks και σε ηχητικά βιβλία, μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο εκδοτικός οίκος Vintage Books.

    Ο εκδοτικός οίκος θα τυπώσει ακόμη ένα εκατομμύρια αντίτυπα προκειμένου να αντεπεξέλθει στη ζήτηση του νέου μυθιστορήματος, το οποίο, αυτή τη φορά, αφηγείται την ιστορία του πρώτου βιβλίου μέσα από τα μάτια του δισεκατομμυριούχου πρωταγωνιστή του Κρίστιαν Γκρέι.

    Το «Grey» ήταν, πριν ακόμη από την κυκλοφορία του, το βιβλίο με τις περισσότερες παραγγελίες στην ιστοσελίδα Amazon.com κι έφτασε κατευθείαν στην πρώτη θέση της διαδικτυακής λίστας με τα ευπώλυτα όταν κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε επίσης στη Βρετανία, καθώς και μεταφρασμένο στα ισπανικά.

    Η τριλογία «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» πούλησε περισσότερα από 125 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και μεταφράστηκε σε 52 γλώσσες.

    Οι κριτικές για το «Γκρέι» ήταν ανάμεικτες με την εφημερίδα Washington Post να το χαρακτηρίζει «σκοτεινό, αδυσώπητο και υπερβολικά σοβαρό, όπως ο κ. Γκρέι».

    Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail έγραψε ότι η Τζέιμς αναπαράγει όλες τις κουραστικά όμοιες συναντήσεις από το πρώτο βιβλίο.

    Το «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Τζέιμι Ντόρναν και Ντακότα Τζόνσον και από τον Φεβρουάριο που βγήκε στις αίθουσες έκανε εισπράξεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο box office.

    [13] «Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε συμφωνία»

    Πολύ κοντά σε συμφωνία εκτίμησε ότι βρίσκεται η κυβέρνηση με τους δανειστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Αναφερόμενος στον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της νησιωτικότητας και εκτίμησε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να έχουμε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την εξαίρεση των νησιών.

    Μιλώντας στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι, το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί και θα συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα, τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ δήλωσε ότι, η συμφωνία θα πρέπει να πάει στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας. Συμπλήρωσε δε, ότι θα πρέπει να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν με το που θα κλείσει η συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ακόμα αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου.

    Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως "ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

    Πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα και υπογράμμισε: «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα».

    Όπως και με το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά που δεν έχει λήξει αντιστοίχως και για τα τρόφιμα, σημείωσε ότι «κι εκεί δίνεται μάχη, ώστε να μείνουν αυτά τα προϊόντα στον χαμηλό συντελεστή».

    Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες όπως είπε θα νομοθετηθούν άμεσα. Για τα κλειστά επαγγέλματα, η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις» ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

    Γενικά, για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση, τόνισε ότι "οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών», ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».

    «Τα μέτρα έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, μεταφέρουν τα βάρη. Δίνουμε μάχη και υπάρχουν πολλές προτάσεις που δίνουν προοπτική και ανάσες. Πιστεύω ότι και μόνο η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι κάτι που εξασφαλίζει δημοσιονομικό όφελος, θα ήταν ένα κενό που θα έπρεπε να καλυφθεί με σκληρά μέτρα», συμπλήρωασε.

    Αναφορικά με το χρέος σημείωσε ότι αποτελεί «κομμάτι της συμφωνίας» και είναι θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του» και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό». Σημείωσε δε, ότι η κυβέρνηση επιμένει και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για να σταματήσει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και να επιλυθούν μεσοπρόθεσμα και όλα τα ζητήματα τα χρηματοδοτικά. Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ώστε να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού. Δίνουμε μάχη, είπε ο κ. Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. «Όσο και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και σε σχέση με τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης κληθείς να σχολιάσει τη στάση ηγετών απέναντι στο ζήτημα του χρέους. «Εμείς προτείνουμε μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζήτησε να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα διότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρόταση που κατέθεσε, δήλωσε μιλώντας το πρωί στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημειώνοντας ότι σίγουρα η ελληνική πρόταση δεν είναι η μεταρρύθμιση που θα προωθούσε η κυβέρνηση κάτω από άλλες συνθήκες αλλά ο προσανατολισμός αυτών των μέτρων και η αναδιανομή των βαρών που επιχειρεί είναι μεγάλη και γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε να μην περάσουν παράλογες απαιτήσεις. Στο ερώτημα αν πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση μπορεί να εμπλουτισθεί με νέα μέτρα ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται ο κ. Σακελαρίδης είπε:«Οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι μεγάλες, όμως αυτό για το οποίο θα μπορούσα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό είναι ότι, και δεν το λέω για να προετοιμάσω τον κόσμο για μέτρα, να τον διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα από αυτά τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση».

    «Μπορεί να γίνουνε διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, μπορεί να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν αποσαφηνίσεις, όμως στην ουσία τους άλλα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στο ερώτημα πότε θα υπάρξει συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «πρέπει να έχουμε συμφωνία εντός της εβδομάδος και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με αυτό. Το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε τη συμφωνία. Ξέρετε ότι έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει και το Eurogroup. Eπειδή υπάρχει αύριο το Eurogroup, η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική». Ο κ. Σακελλαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου.

    [14] Ενισχύεται το Χρηματιστήριο

    Έντονα ανοδικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω αυξημένων προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εντός της εβδομάδας, ενώ σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα και της αγοράς των ομολόγων.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:30 διαμορφώνεται στις 776,22 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,61%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 51,175 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,87%

    [15] Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας από τον Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας

    Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας έκανε με άρθρο του στην εφημερίδα La Repubblica ο κορυφαίος Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας.

    «Από τον Μάιο του 2010 η καγκελάριος προέταξε τα συμφέροντα των επενδυτών, αντί να δώσει βάρος στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι είμαστε και πάλι εν μέσω μιας κρίσης που κάνει πασιφανές, σε όλη της την γυμνή πραγματικότητα, ένα ακόμη θεσμικό έλλειμμα. Το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι εκείνο ενός έθνους που, στην μεγάλη του πλειοψηφία επαναστατεί κατά της καταπιεστικής και λυπηρής κοινωνικής ανέχειας που επέβαλε στην χώρα η λιτότητα», υπογραμμίζει ο Χάμπερμας.

    «Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να ερμηνευθεί, στην ψήφο αυτή της Ελλάδας: ο πληθυσμός απορρίπτει την συνέχιση μιας πολιτικής, την αποτυχία της οποίας έχει βιώσει στο πετσί του», γράφει ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος, σύμφωνα με τον οποίο «υποστηριζόμενη από αυτή την δημοκρατική νομιμοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη, αλλά στις Βρυξέλλες συγκρούεται με τους εκπροσώπους άλλων δεκαοκτώ χωρών που δικαιολογούν την άρνησή τους προβάλλοντας, με ψυχρότητα, την δημοκρατική εντολή που έλαβαν».

    «Το πραγματικό θεσμικό έλλειμμα δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί. Οι ελληνικές εκλογές έριξαν άμμο στα γρανάζια των Βρυξελλών, εφόσον σε αυτή την περίπτωση οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσισαν για μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική, έχοντας υποστεί οδυνηρά, σε πρώτο πρόσωπο τις συνέπειες. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων λαμβάνουν αποφάσεις απομονωμένοι, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μακριά από την κοινή γνώμη».

    Ο Γερμανός φιλόσοφος τάσσεται υπέρ της μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους (γράφοντας ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να αποτύχει αν δεν δοθεί λύση στο θέμα αυτό) και καταλήγει:

    «Oι πολίτες και όχι οι τραπεζίτες πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο στα θέματα κύριας σημασίας για την Ευρώπη. Και ενώπιον της μετα-δημοκρατικής αποχαύνωσης μιας κοινής γνώμης που επιδιώκεται να κρατηθεί, όπου είναι δυνατό, μακριά από ρήξεις, και ο Τύπος ασφαλώς επιβάλλεται να παίξει τον ρόλο του».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2015 - 10:32:18 UTC