Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Wirtschaftswoche: Απώλειες 85,2 δισ. ευρώ θα είχε η Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας
  • [02] Δέσμευση Ελλάδας-Ρωσίας για την άμεση υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου
  • [03] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θέλω να αποτρέψω το grexit
  • [04] Ξ ούτιν: Η συνεργασία με τη Δύση θα συνεχιστεί
  • [05] Εντυπωσιασμένος ο ¶ϊντε από την εργασία των διαπραγματευτών στο Κυπριακό
  • [06] Αυξημένους πόρους για την υγεία των μεταναστών, ζήτησε ο Ξ . Κουρουμπλής
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
  • [08] Ντ. Τουσκ: Η Ελλάδα να συμφωνήσει με τους πιστωτές για να αποφύγει στάση πληρωμών

  • [01] Wirtschaftswoche: Απώλειες 85,2 δισ. ευρώ θα είχε η Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας

    Κατά 85,2 δισεκατομμύρια ευρώ θα ζημιωνόταν η Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche», η οποία επικαλείται υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου. Συνολικά η Ευρωζώνη θα υφίστατο ζημιές ύψους 305 δισεκατομμυρίων.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσό αναλογεί σε 1055 ευρώ για κάθε Γερμανό φορολογούμενο, ενώ στην περίπτωση του Λουξεμβούργου οι απώλειες θα ανέρχονταν σε 1637 ευρώ κατά κεφαλήν. Κάθε Ολλανδός θα ζημιωνόταν κατά 1099 ευρώ, κάθε Γάλλος κατά 989 και κάθε Λετονός κατά 250 ευρώ.

    Β

    [02] Δέσμευση Ελλάδας-Ρωσίας για την άμεση υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου

    Σε κοινή δήλωση για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με τη διακριτική ονομασία "Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός" προέβησαν ο υπουργός Ξ αραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Ξ εριβάλλοντος Ξ . Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Ντιμίτριεφ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Ξ ετρούπολης.

    Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

    Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της "Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΞ ΕΝΕ Α.Ε.", μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

    Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «ΝΕΑ» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.

    Τόνισαν, δε, ότι "η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού".

    Ο κ. Λαφαζάνης υπέγραψε στην Αγία Ξ ετρούπολη με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ μνημόνιο που ορίζει την έναρξη της κατασκευής του " Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού " το 2016 και λειτουργία του το 2019. Ξ ροβλέπει ισότιμη (50-50) συμμετοχή της Ελλάδας και της Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγυητή τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου.

    [03] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Θέλω να αποτρέψω το grexit

    Την προσήλωσή του στην προσπάθεια αποτροπής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εκφράζει ο Ξ ρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση του περιοδικού "Der Spiegel", εκτιμά ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ανταμείβεται εκείνος που παραβιάζει τους κανόνες».

    «Θέλω να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ακόμη καταστροφικές συνέπειες, αλλά ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά. Ξ αρόλα αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ.

    Β

    [04] Ξ ούτιν: Η συνεργασία με τη Δύση θα συνεχιστεί

    Τη βεβαιότητα πως η συνεργασία της Μόσχας με τη Δύση θα συνεχιστεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ξ ούτιν.

    Β «Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ξ ούτιν, απευθυνόμενος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Ξ ετρούπολης.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μία διαφανής και προβλέψιμη οικονομία για τους επενδυτές.

    [05] Εντυπωσιασμένος ο ¶ϊντε από την εργασία των διαπραγματευτών στο Κυπριακό

    Εντυπωσιασμένος από τον τρόπο, με τον οποίο εργάζονται οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, δηλώνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

    "Είμαι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες της Κύπρου, με επικεφαλής τους κ.κ. Μαυρογιάννη και Ναμί, επιδεικνύουν θάρρος, δημιουργικότητα και αλληλοσεβασμό" αναφέρει ο Νορβηγός διπλωμάτης.

    Ο κ. ¶ιντε, ο οποίος παρευρέθηκε σήμερα στη συνάντηση των δύο διαπραγματευτικών ομάδων, κάνει επίσης λόγο για "δομημένες και ουσιαστικές συνομιλίες", όπως συμφωνήθηκαν από τους δύο ηγέτες την Τετάρτη.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ αναχώρησε από την Κύπρο και θα επιστρέψει για την επόμενη συνάντηση των ηγετών που είναι καθορισμένη για τις 29 Ιουνίου.

    Β

    [06] Αυξημένους πόρους για την υγεία των μεταναστών, ζήτησε ο Ξ . Κουρουμπλής

    Να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία των μεταναστών μέσω των μηχανισμών της Ε.Ε. κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας υπουργός Υγείας στην ομιλία του στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.

    «Καλούμε τα άλλα κράτη-μέλη να αναλάβουν ευθύνη για συμμετοχή στην κατανομή του βάρους. Υπ' αυτή την έννοια καλώ τους συναδέλφους υπουργούς να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου στο πλαίσιο της πρότασης για τη μετεγκατάσταση να δίνεται προτεραιότητα στις ευαίσθητες ομάδες και στην κατάσταση της υγείας των ανθρώπων που χρήζουν φροντίδας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε ως υπουργοί Υγείας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν σχετικά, την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Ξ αναγιώτης Κουρουμπλής.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διεξήχθη συζήτηση για τη νομοθετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

    Ξεχωριστή θέση στη ατζέντα κατείχε η σπουδαιότητα της διάστασης της Υγείας στο Ευρωπαϊκό Θεματολόγιο για τη Μετανάστευση, ενώ ακολούθησε ενημέρωση από τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

    Β

    [07] Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

    Με τη ρωσική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκεΒ η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην Αγία Πετρούπουλη.

    «Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας» ανέφερε κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρωθυπουργός.

    «Ζούμε σε εποχή γεμάτη προκλήσεις, και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο για ευημερία των λαών μας, την οικονομική ανάπτυξη, τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

    Σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία στην Ευρώπη χαρακτήρισε την Ελλάδα από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο όγκος κοινού εμπορίου μειώθηκε κατά 40% και μίλησε για πρόγραμμα κοινών δράσεων το 2015-2016, το οποίο, όπως είπε, «είναι σημαντικό να το εφαρμόσουμε στην πράξη», και την ελπίδα στη σημερινή συνάντηση να ετοιμαστεί κάποιο έγγραφο συμφωνίας, και αναφέρθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι υπουργοί, Π. Λαφαζάνης, Γ.Σταθάκης, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχος, και ο Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στη ρώσική αντιπροσωπεία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Μετά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ακολούθησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Β 

    [08] Ντ. Τουσκ: Η Ελλάδα να συμφωνήσει με τους πιστωτές για να αποφύγει στάση πληρωμών

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,Β σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του,Β κάλεσε την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια "κρίσιμη" κατάσταση, όπως είπε, να καταλήξει σε μια διευθέτηση με τους πιστωτές της, καθώς εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία η χώρα θα οδηγηθεί "σε στάση πληρωμών"..

    "Πλησιάζουμε το σημείο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιλέξει αυτή που θεωρώ ότι είναι μια καλή πρόταση" των πιστωτών, "ή να οδηγηθεί απευθείας σε στάση πληρωμών", είπε ο Τουσκ, που αποφάσισε χθες να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης αφιερωμένη στην Ελλάδα.

    "Δεν απομένουν παρά μερικές ημέρες (...). Το παιγνίδι του ισχυρότερου πρέπει να σταματήσει", πρόσθεσε ο Τουσκ.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι εκτός των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχουν επίσης προσκληθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Επιπλέον έχει προσκληθεί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

    Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2015 - 20:32:12 UTC