Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν συντάξεις Ελλήνων
  • [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς, το απόγευμα
  • [03] Συνάντηση της Θ. Φωτίου με τον πρόεδρο του Die Linke, στο Βερολίνο
  • [04] Έκκληση τεσσάρων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα
  • [05] Ισοδύναμα μέτρα 2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί συμφωνία, προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • [06] Εννέα νεκροί από πυρά ενόπλου μέσα σε ιστορική εκκλησία μαύρων, στις ΗΠΑ
  • [07] Πολιτική επίθεση σε εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζει η Daily Telegraph την έκθεση Στουρνάρα
  • [08] Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ
  • [09] Γ. Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
  • [10] ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε εκκλησία μαύρων στο Τσάρλεστον

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν συντάξεις Ελλήνων

    Απαντήσεις σε δηλώσεις και σχόλια ξένων αξιωματούχων για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ιδιαίτερα για τις συντάξεις δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στο Tagesspiegel σημειώνοντας ότι είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στατιστικοί δείκτες, περιβεβλημένοι μάλιστα με το κύρος διακεκριμένων οικονομολόγων όπως ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ για να παραχθούν αστήρικτες γενικεύσεις, που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης είναι θεμιτή η επίμονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πίστη μεταξύ των μερών. Διαφορετικά, προσθέτει, όταν ο διάλογος δεν αποσκοπεί στην αλήθεια, πρέπει να καταφύγει κανείς στις μεθόδους που περιγράφει ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Σοπενάουερ στο «Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο»!

    Ο κ. Τσίπρας εξηγεί ότι με το άρθρο του αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει έναν διαδεδομένο μύθο προς τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο. Ότι δηλαδή, όσοι του λένε ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων δεν του λένε την αλήθεια. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει πρόβλημα, αλλά , επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κύματα περικοπών, χωρίς όμως να αποδώσουν κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Επίσης, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση έχει αναλύσει διεξοδικά στις συζητήσεις με τους θεσμούς τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει και που μπορούν να λειτουργήσουν αποφασιστικά υπέρ της βιωσιμότητας του συστήματος.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός επισημαίνει στο άρθρο του:

    «Ίσως να ακούγεται εντυπωσιακά μεγάλο ως μέγεθος ότι ποσοστό 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Στην πραγματικότητα, όμως, μόλις το 30% αφορά τις συντάξεις και εν πάση περιπτώσει οι μισθοί είναι διαφορετικό πράγμα από τις συντάξεις και η άθροισή τους είναι σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα.

    Ειδικά η σύγκριση με την Γερμανία είναι μάλλον παραπειστική καθώς σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία των Αgeing Reports (2009, 2015) η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα από 11,7% του ΑΕΠ το 2007 (ελάχιστα υψηλότερη από το 10,4% της Γερμανίας) έφτασε στο 16,2% το 2013 (ενώ στη Γερμανία παρέμεινε περίπου σταθερό). Που οφείλεται αυτή η αύξηση; Μήπως στην αύξηση των συνταξιούχων ή στην αύξηση των συντάξεων; Τίποτα από τα δύο, αφού ο αριθμός των συνταξιούχων δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα ενώ το ύψος των συντάξεων έχει συρρικνωθεί δραματικά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

    Αρκεί η απλή αριθμητική για να συμπεράνει κανείς ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ΑΕΠ (του παρονομαστή) και όχι στην αύξηση της δαπάνης (του αριθμητή). Με άλλα λόγια, το ΑΕΠ μειώθηκε πιο γρήγορα από τις συντάξεις.

    Β 

    [02] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς, το απόγευμα

    Β 

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, Β θα δεχθεί σε ακρόαση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 17:30, στο Προεδρικό Μέγαρο.Β 

    Β 

    [03] Συνάντηση της Θ. Φωτίου με τον πρόεδρο του Die Linke, στο Βερολίνο

    Με τον πρόεδρο του Die Linke, Μπέρντ Ρίξινγκερ και με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων DGP, Ράινερ Χόφμαν, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο Βερολίνο.Β 

    Η κ. Φωτίου θα συμμετάσχει παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου της γιορτής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.Β 

    Αύριο, Παρασκευή θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ», θα συναντηθεί με την πρόεδρο και με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Εργασία και Κοινωνική Πρόνοια» της Ομοσπονδιακής Βουλής και θα μιλήσει σε εκδήλωση του ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ».Β 

    Το Σάββατο θα απευθύνει χαιρετισμό στην προσυγκέντρωση της πορείας αλληλεγγύης στην Ελλάδα, θα συμμετέχει στην πορεία και θα μιλήσει στην γιορτή αλληλεγγύης μετά το τέλος της πορείας.Β Τέλος, την Κυριακή θα παρευρεθεί στην Παγγερμανική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.Β 

    [04] Έκκληση τεσσάρων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα

    «Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

    Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ - χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

    Ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

    Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.

    Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    [05] Ισοδύναμα μέτρα 2 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί συμφωνία, προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Πέντε κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ, προτείνει ο Κυριακός Μητσοτάκης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» τα οποία, όπως υποστηρίζει, κλείνουν το δημοσιονομικό κενό και εφόσον υιοθετηθούν από την κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς.Β 

    Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ προτείνει:

    - Αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ

    - 'Αμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ

    - Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ

    - Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ

    - Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ

    Στο άρθρο του, ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνει από το σκέλος των δαπανών, ότι δεν γίνεται άλλο ο ιδιωτικός τομέας να επωμίζεται τις στρεβλώσεις ενός, όπως αναφέρει, αναποτελεσματικού δημοσίου, εκτιμά ότι τα μέτρα περιστολής δαπανών είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από αυτά της αύξησης φόρων και καλεί τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει τις προτάσεις του και να υπογράψει αμέσως συμφωνία «ακόμη και αν αισθάνεται αδύναμος να την υλοποιήσει».

    Σε αντίθετη περίπτωση, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε λίγες εβδομάδες σε μια οπισθοδρομική χώρα των δυτικών βαλκανίων.

    Β 

    [06] Εννέα νεκροί από πυρά ενόπλου μέσα σε ιστορική εκκλησία μαύρων, στις ΗΠΑ

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τσάρλεστον Γκρεγκ Μιούλεν ανακοίνωσε ότι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σήμερα (βράδυ Τετάρτης τοπική ώρα) μέσα σε μια ιστορική εκκλησία στο κέντρο του Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα, για τον εντοπισμό του οποίου η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό. Σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WCSC, το FBI βρίσκεται στην περιοχή.

    «Είναι ένα έγκλημα μίσους. Δεν μπορεί να το συλλάβει ανθρώπινος νους ότι κάποιος στην κοινωνία μας σήμερα θα μπει μέσα σε μια εκκλησία όταν άνθρωποι προσεύχονται και θα τους σκοτώσει» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

    [07] Πολιτική επίθεση σε εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζει η Daily Telegraph την έκθεση Στουρνάρα

    Πολιτική επίθεση σε εκλεγμένη κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος Ambrose Evans-Pritchard της εφημερίδας Daily Telegraph το περιεχόμενο της έκθεσης του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει δυνητικούς κινδύνους στο χειρότερο σενάριο --κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό-- αλλά συμπεραίνει ότι όλα αυτά θα συμβούν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνήσει με τους όρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

    Οι απειλές ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ΕΕ και ότι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία συνιστούν ωμό εκφοβισμό, γράφει επίσης η εφήμερίδα Daily Telegraph.

    [08] Στη Ρωσία ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ

    Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο το απόγευμα, στην Αγία Πετρόπουλη, όπου μεταβαίνει σήμερα, Β προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

    Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στην Αγία Πετρούπολη ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ήσυχο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

    Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

    Β 

    Β 

    [09] Γ. Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην Ελλάδα. «Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί χώρες ? στην πραγματικότητα, αυτό απαγορεύεται»Β  απάντησε ερωτηθείς για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη La Stampa, την El Mundo κα την Les Echos.

    «Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια», πρόσθεσε.

    Ο Βάιντμαν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον μηχανισμό ELA, επισήμανε ωστόσο ότι «η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της Αθήνας να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου «οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν».

    Η επιβίωση του ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Βάιντμαν, αλλά μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και να «μεταβάλει τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης».

    [10] ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε εκκλησία μαύρων στο Τσάρλεστον

    Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα (βράδυ Τετάρτης τοπική ώρα), μέσα σε μια από τις παλαιότερες εκκλησίες μαύρων του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα, στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία, και υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.Β 

    Η αστυνομία του Τσάρλεστον ανακοίνωσε μέσω Τwitter ότι αναζητεί έναν ύποπτο άνδρα, λευκό, ηλικίας 21 ετών. Δεν έχει δώσει πληροφορίες για θύματα αλλά τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ασθενοφόρα κοντά στην εκκλησία και μεγάλη αστυνομική δύναμη να έχει αναπτυχθεί στο σημείο αυτό.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN που επικαλείται αξιωματούχους, σοροί κείτονται μέσα στην εκκλησία, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν εννέα άνθρωποι είναι νεκροί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2015 - 6:32:16 UTC