Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αγία Πετρούπολη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ
  • [02] Π. Καμμένος: Ποτέ δεν συζητήσαμε για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών δαπανών
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Δεν υπήρξε ούτε καν ανεπίσημη πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους
  • [04] Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control
  • [05] EKT: Αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ
  • [06] ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε εκκλησία μαύρων στο Τσάρλεστον
  • [07] Αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια
  • [08] Στην Αγία Πετρούπολη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ
  • [09] «Δεν πρέπει να πληρωθεί το χρέος»
  • [10] Γ. Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
  • [11] Έκκληση τεσσάρων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα

  • [01] Στην Αγία Πετρούπολη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ

    Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο το απόγευμα, στην Αγία Πετρόπουλη, όπου μεταβαίνει σήμερα, Β προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στην Αγία Πετρούπολη ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ήσυχο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

    Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

    Β 

    Β 

    [02] Π. Καμμένος: Ποτέ δεν συζητήσαμε για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών δαπανών

    «Ποτέ δεν τη συζητήσαμε», ήταν η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε ερώτηση δημοσιογράφου περί απαιτήσεων των θεσμών για περαιτέρω περικοπές των αμυντικών δαπανών.

    «Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την ασφάλεια της χώρας σε διαπραγμάτευση με οποιεσδήποτε "ονειρώξεις" έχει ο κάθε δανειστής"», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Παρίσι όπου επισκέφθηκε την 51η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση «Le Bourget 2015».

    Επανέλαβε δε, ότι «το κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για στρατιωτικές προμήθειες είναι δυσανάλογο του πραγματικού κόστους. Πληρώθηκαν δισεκατομμύρια προς τη Γερμανία, προς τη Γαλλία και προς άλλες χώρες και μεγάλος μέρος αυτών τον χρημάτων ήταν μίζες».

    [03] Γ. Παπανδρέου: Δεν υπήρξε ούτε καν ανεπίσημη πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους

    Καμία πρόταση δεν είχε διατυπώσει το ΔΝΤ προς την Ε.Ε., ή την ελληνική κυβέρνηση, υπέρ της επιτακτικής μείωσης του ελληνικού χρέους την περίοδο πριν το πρώτο Μνημόνιο, ανέφερε μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λαμία, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχολιάζοντας αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα, περί προβληματισμών στο εσωτερικό του ΔΝΤ για την ανάγκη ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε κατηγορηματικά, πως ουδέποτε ο ίδιος ή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχαν γίνει αποδέκτες τέτοιας πρότασης. «Μακάρι να υπήρχε επίσημη πρόταση του ΔΝΤ, είτε προς την Ε.Ε., είτε προς την ελληνική κυβέρνηση. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε ανεπίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση» διαβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Αν είναι αλήθεια οι αποκαλύψεις ότι τότε συζητάγανε κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ έχει μεγάλες ευθύνες που αυτά δεν τα έθεσε στο τραπέζι των συναντήσεων?» συμπλήρωσε. Για την τότε στάση της Ε.Ε., ο κ. Παπανδρέου της καταλόγισε ευθύνες για την απροθυμία της να προβεί έστω σε μία δήλωση που θα καθησύχαζε τις αγορές, ενώ λίγο αργότερα για την Ιταλία και την Πορτογαλία υπήρξαν δηλώσεις οι οποίες απέτρεψαν την επιδείνωση της κρίσης. «Έχει μεγάλη ευθύνη η Ε.Ε. και οι δανειστές. Τα λάθη τους μπορεί να μην ήταν από πρόθεση, αλλά ήταν λάθη» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.Β 

    [04] Γ. Σακελλαρίδης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control

    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital control, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Online» του Mega, στην οποία ήταν καλεσμένος.

    Σημείωσε ότι η μάχη της κυβέρνησης είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, ότι γι' αυτό συζητά πάνω σε προτάσεις που μπορεί να έχουν μια λογική και μια δυνατότητα να δώσουν ανάσα στην κοινωνία. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως δεν πιστεύει ότι είναι λογικό να επιμείνουν οι συνομιλητές της κυβέρνησης σε μια πρόταση που δεν έχει καν τη νομιμοποίηση καμίας κοινοβουλευτικής ομάδας στο ελληνικό κοινοβούλιο και πως εάν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από το 5σέλιδο κείμενο προφανώς δεν μπορεί να συναινέσει η κυβέρνηση. «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε τη χώρα ξεκρέμαστη», υπογράμμισε.

    Υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές που κάθονται στο τραπέζι αντιλαμβάνονται ότι δεν συμφέρει κανέναν να μη γεφυρωθούν οι διαφωνίες, και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή κανένας δεν θέλει τη ρήξη, κι ο τρόπος που το δηλώνω αυτό τώρα μπορεί να σημαίνει και μια σειρά από πράγματα, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. «Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό που ζητάει από την κεντρική τράπεζα είναι να σέβεται και εκείνη την ανεξαρτησία της», δήλωσε και υποστήριξε ότι υπήρχαν διατυπώσεις στο κείμενο της έκθεσης που δεν συνάδουν με τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας.

    [05] EKT: Αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ

    Την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) κατά 1,1 δισ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το μηχανισμό.

    Σημειώνεται ότι η εισήγηση για την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ELA γίνεται με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και η απόρριψη αυτής μπορεί να γίνει μόνο με ειδική πλειοψηφία των 2/3 των μελών που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

    Β 

    [06] ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε εκκλησία μαύρων στο Τσάρλεστον

    Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σήμερα (βράδυ Τετάρτης τοπική ώρα), μέσα σε εκκλησία μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιο-ανατολικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία, και υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Η αστυνομία του Τσάρλεστον ανακοίνωσε στο λογαριασμό της στο Τwitter ότι αναζητεί έναν ύποπτο άνδρα, λευκό, ηλικίας 21 ετών. Δεν έχει δώσει πληροφορίες για πιθανά θύματα αλλά τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν ασθενοφόρα να έχουν καταφθάσει κοντά στην εκκλησία.

    Β 

    Β 

    [07] Αύξηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια

    Συνεχίζεται η αυξητική πορεία της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας συνολικά 12,4 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το α΄ πεντάμηνο του 2015 έναντι 10,4 εκατ. επιβάτες το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

    Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία παρόλο που ο αριθμός των πτήσεων παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, +4,8%, στις πτήσεις τσάρτερ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρατηρείται μείωση προς περιφερειακά αεροδρόμια (2% για τον μήνα Μάιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα).

    Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στην επιβατική κίνηση για τον μήνα Μάιο παρατηρήθηκε αύξηση 10% (+21,9% εσωτερικού, +8,2% εξωτερικού). Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τους 4.719.414 (από τους οποίους 1.277.987 εσωτερικού και 3.441.427 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, +10,0% (+ 21,9% στις πτήσεις εσωτερικού και + 8,2% στις πτήσεις εξωτερικού).

    Για το Μάιο 2015 και στα έξι μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια οι πτήσεις εξωτερικού παρουσίασαν μείωση (από 14.240 σε 13.330), η οποία οφείλεται στον χαμηλότερο αριθμό πτήσεων charter. Σε εντελώς διαφορετική τροχιά κινείται ο ΔΑΑ, όπου οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν νέα αξιοσημείωτη άνοδο (από 7.004 τον Μάιο του 2014, έφθασαν τις 8.673 τον Μάιο του 2015) και ουσιαστικά διατηρούν την αύξηση του συνολικού αριθμού των πτήσεων και των επιβατών εξωτερικού. Από το 30% των διακινουμένων επιβατών τον Μάιο 2014 ο ΔΑΑ εξυπηρέτησε το 41% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

    [08] Στην Αγία Πετρούπολη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ

    Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο το απόγευμα, στην Αγία Πετρόπουλη, όπου μεταβαίνει σήμερα, Β προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

    Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στην Αγία Πετρούπολη ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Σταθάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Νάντια Βαλαβάνη, τον Κώστα Ήσυχο και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς επίσης και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

    Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

    Β 

    Β 

    [09] «Δεν πρέπει να πληρωθεί το χρέος»

    «Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο».

    Αυτό τονίζεται στηνΒ Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

    Β 

    [10] Γ. Βάιντμαν: Η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της αποτύχουν οριστικά, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Βάιντμαν, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι αν αποτύχουν οι συνομιλίες, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στην Ελλάδα. «Δεν είναι ο ρόλος της ΕΚΤ να χρηματοδοτεί χώρες ? στην πραγματικότητα, αυτό απαγορεύεται»Β  απάντησε ερωτηθείς για την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη La Stampa, την El Mundo κα την Les Echos.

    «Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν στο πολιτικό επίπεδο, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί παρά να καταλήξει στα αναγκαία συμπεράσματα. Η απόφαση για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές (αποφάσεις), από τις κυβερνήσεις και από τα κοινοβούλια», πρόσθεσε.

    Ο Βάιντμαν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στον μηχανισμό ELA, επισήμανε ωστόσο ότι «η ευθύνη για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση», ενώ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αποτυχίας της Αθήνας να αποπληρώσει κάποια δόση του δανείου «οι συνέπειες θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν».

    Η επιβίωση του ευρώ δεν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ο Βάιντμαν, αλλά μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και να «μεταβάλει τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης».

    [11] Έκκληση τεσσάρων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα

    «Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο.

    Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ - χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».

    Ο κ. φαν Όφερτφελντ δηλώνει ότι οι Έλληνες πρέπει προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της οικονομίας «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα».

    Ο κ. Σάντζιους τάσσεται κατά του σχεδίου της Αθήνας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ. «Μια περαιτέρω πορεία χωρίς το ΔΝΤ είναι δύσκολο να την φανταστεί κανείς», τονίζει.

    Ο κ. Μράμορ αναφέρεται στο πρόγραμμα λιτότητας της χώρας του. Η Σλοβενία, όπως λέει, παρά τα «επώδυνα μέτρα» στην ίδια τη χώρα, έδειξε αλληλεγγύη πάνω από τον μέσο όρο. Το ίδιο περιμένει κανείς και από την Ελλάδα.

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 

    Β 


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 June 2015 - 4:32:20 UTC