Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δέσμευση Φ. Γεννηματά για ανασυγκρότηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Παράταξης
  • [02] Στον ΠτΔ ο Σταύρος Θεοδωράκης
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή
  • [04] Μ. Σουλτς: Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη
  • [05] Γ. Κατάινεν: Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση
  • [06] Βουλγαρία: Σταθερή χρηματοπιστωτική προοπτική από τη Standard & Poor's
  • [07] Κίνα: Μόνο δώδεκα άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο στον ποταμό Γιανγκτσέ
  • [08] Ο Αλγερινός μαχητής Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Λιβύη
  • [09] Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από ομάδα αγνώστων
  • [10] Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες
  • [11] «Δεν έχουμε δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε»
  • [12] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε μια παράταση της κρίσης
  • [13] Γ. Βαρουφάκης: Είναι δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας

  • [01] Δέσμευση Φ. Γεννηματά για ανασυγκρότηση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Παράταξης

    Τη δέσμευση για ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά σε δηλώσεις της όταν επιβεβαιώθηκε η εκλογή της στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Γεννηματά ευχαρίστησε τους χιλιάδες πολίτες που με τη συμμετοχή τους έδωσαν καθαρή εντολή για μια νέα αρχή καθώς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την προσφορά του στην χώρα και την παράταξη και τους συνυποψήφιούς της Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

    "Αναλαμβάνω την ευθύνη της παράταξης με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών.

    Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι, να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Προχωρούμε με συλλογικότητα και με τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας για μια Ελλάδα με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, με σταθερή την Ευρωπαϊκή προοπτική της", τόνισε η πέμπτη στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ πρόεδρός του.

    Η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε την ιστορική ευθύνη ευθύνη από όλους και πρωτίστως του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά", επεσήμανε.

    [02] Στον ΠτΔ ο Σταύρος Θεοδωράκης

    Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα γίνει δεκτός στις 2 μ.μ. ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Νωρίτερα το Ποτάμι με σχετική ανακοίνωση είχε ζητήσει άμεση συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή

    "Να αναλάβει τις ευθύνες του" κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς τονίζοντας ότι "άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει". "Η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή" ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

    [04] Μ. Σουλτς: Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη

    Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες (Κυριακή) το βράδυ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

    Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απήθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα "να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη".

    "Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η 'Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (...). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ (...). Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (...). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.

    "Η Ελλάδα πρέπει επιτελους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη", τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες "φτάνει πια", αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και "το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit".

    Ο κ. Σουλτς δήλωσε "πολύ απογοητευμένος" από τη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, "διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει", αλλά αναγνώρισε ότι "αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

    [05] Γ. Κατάινεν: Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση

    Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει να αποδεσμευτούν περαιτέρω κονδύλια από τους διεθνείς πιστωτές της, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. "Μια λύση είναι δυνατή, αλλά εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση" σημειώνει ο Κατάινεν, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης, απασχόλησης και επενδύσεων.

    Στη συνέντευξή του αυτή που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα, ο Κατάινεν προσθέτει εξάλλου ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει καταβάλει το μέγιστο των δυνάμεών του για να επιτευχθεί μια συμφωνία. "Δυστυχώς όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν συνεργάσιμη" σημειώνει.

    [06] Βουλγαρία: Σταθερή χρηματοπιστωτική προοπτική από τη Standard & Poor's

    Ο οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Standard & Poor's διατήρησε την αξιολόγηση της Βουλγαρίας στο επίπεδο BB+/B- για τη μακροπρόθεση, αλλά και τη μεσοπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα, ενώ η οικονομική προοπτική της Βουλγαρίας, χαρακτηρίζεται ως "σταθερή". "Η σταθερή προοπτική αντανακλά τους πιθανούς κινδύνους από τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με το δημόσιο χρέος της γειτονικής χώρας" ανέφερε η δήλωση της Standard & Poor's.

    Παράλληλα, η σταθερή προοπτική αντανακλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα δημόσιας διοίκησης της Βουλγαρίας, στα χαμηλά επίπεδα εισοδημάτων, στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και στο μεγάλο ποσοστό δανείων με ρήτρα ξένου νομίσματος, που περιορίζουν τις ρυθμιστικές δυνατότητες της κεντρικής τράπεζας.

    [07] Κίνα: Μόνο δώδεκα άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο στον ποταμό Γιανγκτσέ

    Μόνο 12 άνθρωποι επέζησαν από την ανατροπή ενός πλοίου στον ποταμό Γιανγκτσέ κατά την οποία 442 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας τον τελικό απολογισμό της καταστροφής και επιρρίπτοντας στη σύγχυση μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών έναν προηγούμενο λανθασμένο υπολογισμό του αριθμού των επιζώντων.

    Τα πτώματα όσων αγνοούνταν αφότου το Eastern Star ανατράπηκε στη διάρκεια μίας σφοδρής καταιγίδας την 1η Ιουνίου έχουν εντοπιστεί, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο αριθμός των επιζώντων μειώθηκε από τους 14 που είχε ανακοινωθεί αρχικά, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι είχαν μετρηθεί δύο φορές.

    "Διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες έκαναν υπολογισμούς του αριθμού των επιζώντων, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός να είναι λάθος", δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (προχθές) ο Τανγκ Γκουαντζούν, επικεφαλής της Αρχής Ναυσιπλοΐας του Ποταμού Γιανγκτσέ, σύμφωνα με το Xinhua.

    Μία 60μελής ομάδα που διερευνά το ναυάγιο έχει συλλέξει έναν "μεγάλο αριθμό αποδείξεων από πρώτο χέρι" και έχουν μιλήσει με πολλούς ανθρώπους περιλαμβανομένου του καπετάνιου, ο οποίος επέζησε, είχε δηλώσει η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

    Η αστυνομία έχει προσαγάγει τον καπετάνιο και τον αρχιμηχανικό για να τους ανακρίνει στο πλαίσιο της έρευνας. Μία αρχική έρευνα έδειξε πως το πλοίο δεν ήταν υπερφορτωμένο και είχε αρκετά σωσίβια.

    Η εταιρία η οποία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του πλοίου ζήτησε συγγνώμη για την καταστροφή και ανέφερε ότι θα συνεργαστεί "πλήρως" με την έρευνα. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει "συγκάλυψη".

    [08] Ο Αλγερινός μαχητής Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Λιβύη

    Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε χθες ότι ο Αλγερινός μαχητής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ σκοτώθηκε σε αμερικανική αεροπορική επίθεση μέσα στη Λιβύη, ως μέρος μιας αποστολής συνεργασίας ενάντια στην τρομοκρατία. Νωρίτερα, το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε δηλώσει ότι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τη χθεσινή νύκτα "αντιτρομοκρατικό πλήγμα" κατά προσώπου που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στη Λιβύη.

    "Η κυβέρνηση της Λιβύης στα ανατολικά της Λιβύης επιβεβαιώνει ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη διεξήγαν αεροπορικές επιθέσεις χθές τη νύχτα σε μια αποστολή που κατέληξε στο θάνατο του τρομοκράτη Μπελμοχτάρ" είπε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας.

    [09] Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ από ομάδα αγνώστων

    Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα ενώ πέταξε μολότωφ στο βαν της ΕΡΤ, που ήταν εκεί, προκαλώντας του σοβαρές υλικές ζημιές.

    Στη συνέχεια οι άγνωστοι προσπάθησαν να επιτεθούν σε δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από τα γραφεία για να καλύψουν τις εκλογές για την ανάδειξη νεου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσιογράφοι μπήκαν αμέσως στο κτίριο του κόμματος ενώ στη συνέχεια οι άγνωστοι, που κρατούσαν ρόπαλα και καδρόνια, έσπασαν την κεντρική πόρτα και τζαμαρίες.

    Οι άγνωστοι μετά την επίθεση κατευθύνθηκαν προς στα Εξάρχεια.

    [10] Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες

    Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά το ειδικό βάρος των επιστημόνων της, διεθνώς, είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το μέγεθός της. Αν και πληθυσμιακά οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%. Όμως, από αυτούς, μόνο ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι στο εξωτερικό (86%), όπου αρκετοί γεννήθηκαν, ενώ ακόμη περισσότεροι έφυγαν ως μετανάστες.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε, το Σάββατο, στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα, ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα στατιστικής.

    Δίνοντας την πρώτη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή του Δημήτρη Τριχόπουλου, με θέμα "Η φυγή των Ελλήνων επιστημόνων - μια μετα-ανάλυση", ο Ιωαννίδης παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τους συνολικά 672 επιστήμονες με ελληνικά ονόματα, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα της βάσης Google Scholar.

    Ο κ.Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι "μια αξιοθαύμαστη μειοψηφία επιστημόνων παραμένει ακόμα στην Ελλάδα και βρίσκονται οι περισσότεροι σε κατάσταση διωγμού. Είναι ο συνεχής, απηνής, αμείλιχτος, ανελέητος διωγμός που κατατρέχει ανέκαθεν όποιον πιστεύει στην αριστεία και στην ουσιαστική προσφορά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι επιστήμονες αυτοί δεν μπορούν να επηρεάσουν το ελληνικό γίγνεσθαι, παρόλο που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας".

    [11] «Δεν έχουμε δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε»

    Για "πολιτική σκοπιμότητα" από την πλευρά των θεσμών, "στην επιμονή τους για νέες περικοπές στις συντάξεις" κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στέλνοντας μήνυμα προς τους δανειστές ότι δεν θα πρέπει να "εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές".

    "Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό" τονίζει ο πρωθυπουργός.

    Και προσθέτει:

    "Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

    Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.

    Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε".

    [12] Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψουμε μια παράταση της κρίσης

    Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της διακοπής της διαπραγμάτευσης, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο". "Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις" τόνισε.

    "Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, είτε υπογράφετε το μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών. Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία τού παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ' άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε" πρόσθεσε.

    Επιμένοντας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ουσιαστικά δεν είχαμε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας κι εταίρων, ενώ εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι συζήτηση, στη βάση του μνημονίου, δεν θέλαμε να κάνουμε. "Είχαμε μια σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, Brussels Group, αλλά είχαμε πει πως για να έχουμε λύση, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο" επισήμανε.

    Αυτό όμως δεν συνέβη με δική τους ευθύνη, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. "Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση". Αναφερόμενος στη θέση της Ευρώπης για το ζήτημα είπε: "Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη. Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής αν ζούσε θα ήταν έξαλλος. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών. Η ειλικρίνεια, η ψυχραιμία και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος θα επικρατήσει. Οποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία".

    "Να το δούμε από τη θετική σκοπιά του, σήμερα είναι μια καλή μέρα, τα πράγματα είναι πιο κρυστάλλινα" εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και σημείωσε: "Στο επίπεδο που γινόταν η συζήτηση αυτές τις μέρες, κι ενώ εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση. Αν δεν γινόταν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο για τα δημοσιονομικά που ήθελαν αυτοί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, και στη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις".

    "Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια, δεν μπλοφάρουμε" ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηριστικά. "Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές" κατέληξε.

    [13] Γ. Βαρουφάκης: Είναι δυνατή η επίτευξη μίας συμφωνίας

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε, σε μία συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανική εφημερίδα, πως μία συμφωνία είναι δυνατή και μάλιστα μπορεί "να επιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα", αν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είναι παρούσα.

    "Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε μία νύχτα. Αλλά η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) θα πρέπει να είναι εδώ" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στην εφημερίδα Bild.

    Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποφύγει ένα Grexit, μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας. "Θεωρώ πως το Grexit δεν είναι μία συνετή λύση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, όπως δεν μπορώ να αποκλείσω πως μια μέρα ένας κομήτης θα αγγίξει τη Γη", είπε.

    Ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε για μία ακόμη φορά να γίνει μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. "Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την πληρωμή ενός τόσο σημαντικού χρέους" είπε.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης πως υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική φορολογική διοίκηση, ιδίως για το θέμα του ΦΠΑ. "Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας με τον ΦΠΑ; Ότι δεν μπορούμε να τον εισπράξουμε", δήλωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 June 2015 - 6:32:32 UTC