Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίτιμος δημότης της Σπάρτης ανακηρύχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Ν. Παππάς: Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής
  • [03] Στη Μόσχα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για ενεργειακά θέματα
  • [04] Ελλείψεις φαρμάκων στα μισά φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω ανεξόφλητων χρεών του ΕΟΠΥΥ
  • [05] Πτώση κεραυνού τραυμάτισε Ρώσους τουρίστες στην Κνωσό
  • [06] «Ο χρόνος πιέζει», χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος των Βρυξελλών
  • [07] Επιστρέφουμε τα δάνεια χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα, δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης στην Κοριέρε Ντέλα Σέρα
  • [08] Ελαφρά άνοδο 0,4% σημείωσε, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2015
  • [09] Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο
  • [10] Κατά του Grexit ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας
  • [11] Γ. Βαρουφάκης:«Η συμφωνία θα είναι μια και καλή»
  • [12] Π. Μοσκοβισί: Να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα

  • [01] Επίτιμος δημότης της Σπάρτης ανακηρύχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ως εντολή εκπλήρωσης εθνικής αποστολής, για διαφύλαξη και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων της χώρας και την αδιατάρακτη πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ότι εκλαμβάνει την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη Σπαρτιατών, κατά την ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πνευματικού κέντρου του δήμου Σπάρτης, στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο κ. Παυλόπουλος, σημείωσε πως η Σπάρτη έδωσε για τον ελληνισμό δύο φορές δείγματα αυτοθυσίας και υψηλών ιδανικών.

    Την πρώτη φορά, με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους στις Θερμοπύλες, απέναντι στους Πέρσες και τη δεύτερη φορά, με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο απέναντι στον Μωάμεθ.

    Επισήμανε δε πως και στις δύο περιπτώσεις οιονεί ρίζα της αυτοθυσίας, είναι η εντολή της Σπαρτιάτισσας μάνας στον στρατιώτη γιό της, παραδίδοντάς του την ασπίδα, «Ή ταν ή επί τας».

    [02] Ν. Παππάς: Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής

    Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία αμοιβαία επωφελής εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο thepressproject. Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία γρήγορα, είπε ο υπουργός Επικρατείας για τις διαπραγματεύσεις και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε αυτή τη φάση και παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό.

    «Πρέπει πολύ γρήγορα να ολοκληρώσουμε, αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι το ζήτημα να βγει κάποιος να πει Σάββατο βράδυ, Δευτέρα πρωί, δεν είναι εκεί το ζήτημα», είπε ο κ. Παππάς. Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός είπε πως πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα.Ερωτηθείς για τον τρόπο που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και τον ρόλο του Brussels Group, ο υπουργός είπε ότι προφανώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και διαφορετικές ταχύτητες και στο Brussels Group υπάρχουν τεχνοκράτες που έχουν στο μυαλό τους το προηγούμενο πρόγραμμα και μια κεκτημένη ταχύτητα οποιαδήποτε αλλαγή να την ονομάζουν πισωγύρισμα.

    [03] Στη Μόσχα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για ενεργειακά θέματα

    Για τη ρωσική πρωτεύουσα αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Κατά την παραμονή του στη Μόσχα θα έχει συναντήσεις με τον Σεργκέι Στόρτσακ, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Αλεξάντερ Νόβακ υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Επίσης θα έχει επαφή με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της GAZPROM, τον Αλεξέι Μίλερ όπου θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

    [04] Ελλείψεις φαρμάκων στα μισά φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω ανεξόφλητων χρεών του ΕΟΠΥΥ

    Ελλείψεις φαρμάκων, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχει το 50% των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, λόγω των καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ στην εξόφληση των οικονομικών του υποχρεώσεων, που από τον Φεβρουάριο του 2015 ανέρχονται στα 170 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκο Θεοδοσιάδη.

    «Λόγω της έλλειψης ρευστότητας, τα φαρμακεία της πόλης δηλώνουν μερική έως πλήρη αδυναμία στην προμήθεια των φαρμάκων για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι οι προμηθευτές μας δεν δίνουν άλλα χρονικά περιθώρια».ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 170 εκατομμύρια τον μήνα, από τον Φεβρουάριο και μετά, συν άλλα 30 εκατομμύρια από παλαιότερα ανεξόφλητα χρέη, που χρονολογούνται από το 2011 και το 2012. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργήσει κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορούμε να αντέξουμε την παραμικρή καθυστέρηση στις, ήδη εκπρόθεσμες, οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ούτε την αβεβαιότητα για την πορεία των πληρωμών μας, που για τους φαρμακοποιούς αντιστοιχούν σε ό,τι σημαίνει ο μισθός για τους υπαλλήλους»ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕμε αφορμή τη σύγκληση γενικής συνέλευση των μελών του ΦΣΘ, στις 3 Ιουνίου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των φαρμακείων.

    [05] Πτώση κεραυνού τραυμάτισε Ρώσους τουρίστες στην Κνωσό

    Ρώσοι τουρίστες τραυματίστηκαν στο πρωί στην Κνωσό, όταν κατά τη διάρκεια ξενάγησης στον αρχαιολογικό χώρο, λόγω της κακοκαιρίας, έπεσε ένας κεραυνός κοντά στον τόπο όπου βρίσκονταν. Προφανώς από τον εκκωφαντικό θόρυβο κάποιοι υπέστησαν σοκ και έπεσαν στο έδαφος.

    Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς μερικοί τουρίστες έχασαν τις αισθήσεις τους, ενώ μία 46χρονη έγκυος και ένα άνδρας υπέστησαν ανακοπή και μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, προκειμένου να γίνει ανάνηψη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του άντρα κρίνεται κρίσιμη. Συνολικά από την πτώση του κεραυνού τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα.

    [06] «Ο χρόνος πιέζει», χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος των Βρυξελλών

    «Ο χρόνος πιέζει», χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης. Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος των Βρυξελλών, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EuroWorkingGroup), που συνεδρίαζε χθες, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language:

    [07] Επιστρέφουμε τα δάνεια χωρίς να καταστρέψουμε την χώρα, δηλώνει ο Γιάννης Δραγασάκης στην Κοριέρε Ντέλα Σέρα

    «Έτοιμοι να υπογράψουμε, επιστρέφουμε το χρέος, αλλά όχι στην λιτότητα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα.

    Στην ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν παρουσιάζει συγκεκριμένα σχέδια και κωλυσιεργεί τις διαπραγματεύσεις, ο κύριος Δραγασάκης απαντά ότι «αυτό είναι εντελώς ψευδές», ενώ σχετικά με τις δηλώσεις των δανειστών, υπογραμμίζει ότι «παρουσιάσαμε ιδιαίτερα λεπτομερείς προτάσεις, με συνοχή σε κάθε θέμα. Κατά την άποψή μου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπογραφεί συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Φυσικά είναι οι δικές μας προτάσεις. Και δεν είναι πάντα δελεαστικές για τους συνομιλητές».

    Σε ερώτηση «για ποιο λόγο υπάρχει τόση μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα όσα λένε οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ και η Ελλάδα», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά:

    «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές υπάρχει μια πολιτική ατζέντα, παράλληλη με την ακραιφνώς οικονομική. Και εκτός αυτού, εμείς δεν προσπαθήσαμε ποτέ να μπούμε σε Δούρειο Ίππο, δεν κρύψαμε ποτέ την ταυτότητα και τις ιδέες μας. Αντιθέτως, όλοι ξέρουν ότι δεν συμμεριζόμαστε αυτή την νεοφιλελεύθερη έκδοση της Ευρώπης. Πριν ακόμη από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-το κόμμα της αριστεράς- αριστεράς του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- είχε διακηρύξει την ανάγκη ενός μοντέλου χώρας και ηπειρωτικής Ένωσης που να απομακρυνθεί από το δόγμα της λιτότητας και από την λογική των ρήξεων που θα οδηγούσαν στην διάλυση της Ευρώπης».

    [08] Ελαφρά άνοδο 0,4% σημείωσε, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2015

    Ελαφρά βελτίωση στην αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο εφέτος- κατά 0,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014, αντί για 0,3% που εκτιμούσε αρχικά, δίνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

    Αντίθετα, παρέμεινε αμετάβλητη η εκτίμηση για μείωση 0,2% το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014, πάντα με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μικρή βελτίωση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα των επιπλέον στοιχείων που δεν ήταν αρχικά διαθέσιμα. Τα στοιχεία αυτά, είναι είτε μηνιαία (όπως το ισοζύγιο πληρωμών για τον Μάρτιο) είτε τριμηνιαία (όπως, οι δείκτες κύκλου εργασιών στους κλάδους των υπηρεσιών και η έρευνα εργατικού δυναμικού).

    [09] Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάνσιο, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

    «Η υπόθεσή μας, και εγώ προσωπικά είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος γι' αυτό, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας (από το ευρώ), ακόμη και αν δεν επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία», δήλωσε ο Κονστάνσιο, προσθέτοντας ότι τότε «μπορεί να υπάρξει κάποια αναταραχή, αλλά σίγουρα όχι το χειρότερο σενάριο».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η ΕΚΤ, σε περίπτωση που το ελληνικό κράτος δεν πλήρωνε τη δόση που οφείλει στο ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, ο κεντρικός τραπεζίτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν φερέγγυες, ώστε να συνεχισθεί η χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα.

    [10] Κατά του Grexit ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουκίρο Κουρόντα στη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας G7 στη Δρέσδη προειδοποίησε κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit, «διότι αν για πρώτη φορά μια χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, τότε μετά δεν θα πρόκειται για την ίδια σταθερή ένωση όπως πριν», επεσήμανε ο Κουρόντα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως βραχυπρόθεσμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει αναταραχή.

    «Πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα υπάρξουν συνέπειες μετάδοσης, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή ακόμη κι αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση», είπε ο Κουρόντα.

    [11] Γ. Βαρουφάκης:«Η συμφωνία θα είναι μια και καλή»

    «Η συμφωνία θα είναι μια και καλή... αρκετά τράβηξε αυτή η διαπραγμάτευση...θα έχει και ασφαλιστικά και εργασιακά και το χρέος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον ραδιοσταθμό Βήμα.

    Σημείωσε πως υπάρχει σύγκλιση στα περισσότερα μέτωπα και καθημερινή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.

    Όσον αφορά τον ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα. Για παράδειγμα όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ, πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις. Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο... Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές - δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο. Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες», είπε προσθέτοντας «μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».

    Σύμφωνα με την τελευταία ελληνική πρόταση, όπως ανέφερε, προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η πρότασή μας αυξάνει τα ξενοδοχεία και τα φέρνει σε ευρωπαϊκά επίπεδα, μειώνει τα τρόφιμα και την εστίαση» σημείωσε, μεταξύ άλλων.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συζητείται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές επιμένοντας ότι η πρόταση απεσύρθη «ευτυχώς» και, όπως είπε, «ο λόγος είναι η σθεναρή αντίσταση του υπουργείου Οικονομικών».

    [12] Π. Μοσκοβισί: Να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της απέχουν ακόμα από μια συμφωνία και «είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται να επισπεύσουμε», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

    Ο Μοσκοβισί, που μίλησε από τη Δρέσδη της Γερμανίας που συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών του G7, είπε ότι οι συζητήσεις για «περαιτέρω διευθετήσεις» σε σχέση με την Ελλάδα μπορούν να ξεκινήσουν μόλις η κυβέρνηση γεφυρώσει τις «σημαντικές» διαφορές της με τους πιστωτές για την τρέχουσα δανειακή συμφωνία.

    «Χρειάζεται πρώτα να κλείσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και μετά θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για περαιτέρω διευθετήσεις», δήλωσε. «Ας μην συγχέουμε αυτά τα προβλήματα, αυτές τις προκλήσεις - κάθε μία από αυτές είναι αρκετά δύσκολη, ευαίσθητη, αλλά κάθε μία από αυτές μπορεί να αντιμετωπιστεί» είπε ακόμη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 May 2015 - 10:30:27 UTC