Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική επιλογή η επίτευξη συμφωνίας, δηλώνει ο Ν. Φίλης
  • [02] «Δουλεύουμε για την καλή λύση αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα»
  • [03] Αντιρατσιστική γιορτή, με αιχμή την ιθαγένεια, τη φτώχεια, την ανεργία
  • [04] Προς εκτόνωση η αντιπαράθεση των εργαζομένων στην ΥΠΑ με το υπουργείο Μεταφορών
  • [05] «Αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις»
  • [06] Η κρίση στην Ελλάδα φαίνεται να διχάζει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ
  • [07] H Δρ. Γ. Μωραΐτου μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την ιστορία της συντήρησης αρχαιοτήτων
  • [08] FIFA: Το χάος και στη μέση οι εκλογές

  • [01] Στρατηγική επιλογή η επίτευξη συμφωνίας, δηλώνει ο Ν. Φίλης

    «Όταν κάνεις διαπραγμάτευση για όλα είσαι έτοιμος, δεν πηγαίνεις με κλειστά τα μάτια. Η κύρια κατεύθυνση όμως, η στρατηγική επιλογή σου, είναι η συμφωνία. Δεν λέμε ότι θα γίνει αυτό αλλά ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να είναι έτοιμο για κάθε εξέλιξη, όχι ότι θα την επιδιώξει» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    «Επιδιώκουμε να υπάρχει συμφωνία σήμερα, αύριο ... έχουμε θέσεις, τις έχουμε διατυπώσει, τις έχουμε γράψει και στη βάση αυτών επιδιώκουμε να υπάρξει συμφωνία. Βεβαίως υπάρχει και η διεθνής παρέμβαση» επισήμανε και εκτίμησε ότι «δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε Έλληνες και δανειστές, καθώς σήμερα υπάρχει το G7 και το θέμα θα συζητηθεί και εκεί όπως ξέρετε...έχουμε κατορθώσει τους τελευταίους μήνες το ελληνικό πρόβλημα να μην είναι μια διμερής διαφωνία, ή ένα διμερές πρόβλημα, αλλά να είναι ένα διεθνές πρόβλημα».

    Αναφορικά με το εάν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ, σημείωσε: «πρώτον, θα δούμε τι έχουμε στο ταμείο μας και δεύτερον, ακούω από το ΔΝΤ ότι δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε 5 Ιουνίου, πληρώστε όλα μαζί στο τέλος του μήνα». Τέλος, αναφέρθηκε στη χθεσινή έκθεση της ΕΚΤ λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Είναι μια πίεση αυτή η έκθεση προς όλες οι πλευρές και κυρίως προς την πλευρά των δανειστών -γιατί εμάς τι να πιέσει είναι γνωστά τα πράγματα- ότι εάν συνεχίσετε και συμβεί κάποιο "ατύχημα" δηλαδή αυτό που ονομάζουμε πολύ σχηματικά χρεοκοπία- τότε αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη την Ευρώπη, είναι ένας συστημικός κίνδυνος».

    [02] «Δουλεύουμε για την καλή λύση αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα»

    «Συμφωνία να ΄ναι και ό,τι να ΄ναι, εμείς δεν θα υπογράψουμε» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

    Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση (καταβολή μισθών και συντάξεων ή δανειακές υποχρεώσεις), ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης απαντά πως όλος ο κόσμος είναι σίγουρος για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις. «Από την άλλη μεριά, για τους πιστωτές δεν είμαστε εντελώς προβλέψιμοι. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τον Σαμαρά ή τον Αναστασιάδη. Για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ. Δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά όλοι ξέρουν ότι τα όρια μας είναι πολύ συγκεκριμένα» απαντά ο κ. Τσακαλώτος.

    Ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι η συμφωνία πρέπει να σπάει τον φαύλο κύκλο του extend and pretend (παράταση του προβλήματος και προσποίηση ότι το πρόβλημα έχει λυθεί). «Δεν είπαμε, όπως μας κατηγορούν, ότι δεν χρειαζόμαστε βοήθεια. Είπαμε ότι δεν βλέπουμε τον λόγο να συνεχίζουμε να σκάβουμε σε έναν λάκκο που έχει αποδειχθεί ότι δεν οδηγεί πουθενά» τονίζει.

    Όπως λέει, η συμφωνία πρέπει να είναι τέτοια που να τελειώνει μια και καλή τη φιλολογία περί Grexit και που σε πρώτη φάση απελευθερώνει την αδρανή ζήτηση όλων εκείνων που καθυστερούν τις δράσεις τους, γιατί φοβούνται το αύριο (των καταναλωτών που έχουν κάποια χρήματα να ξοδέψουν, των ανθρώπων που έχουν τα λεφτά τους κάτω από το στρώμα, των ξένων επενδυτών που βλέπουν ευκαιρίες).

    Όπως εξάλλου αναφέρει, η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού που σήμερα έχουν αποκοπεί, να επανέλθουν ουσιαστικά στο οικονομικό κύκλωμα ως εργαζόμενοι και, κατ΄ επέκταση, καταναλωτές. Και όλα αυτά σε ένα μακροοικονομικό πλαίσιο με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και με ένα επενδυτικό πρόγραμμα. Σε δεύτερη φάση, μια συμφωνία που σου επιτρέπει να εφαρμόσεις τα σχέδια σου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για ένα κράτος με ριζικά διαφορετική σχέση με την κοινωνία και την οικονομία-μια σχέση που βασίζεται στην επέκταση της δημοκρατίας και την αίσθηση του ανήκειν των πολιτών.

    [03] Αντιρατσιστική γιορτή, με αιχμή την ιθαγένεια, τη φτώχεια, την ανεργία

    Με συμμετοχή-ρεκόρ συλλογικοτήτων, κινήσεων και φορέων που ξεπερνάει τα εκατό περίπτερα ξεκινάει το Σάββατο, 30 Μαΐου και ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, 31, η φετινή γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στη Γεωπονική Σχολή.

    Έχοντας κεντρικό σύνθημα «Παράνομοι οι φασίστες, όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες», το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», «τη στιγμή που οι μετανάστες αρχίζουν να βλέπουν τα πρώτα θετικά βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την ιθαγένεια των παιδιών, την απελευθέρωση από κέντρα μεταναστών που κρατούνται για πολλούς μήνες, την πρόθεση για δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας κ.ά.». Ελπίζουν, λοιπόν, και διεκδικούν ξανά μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή και αυτό εκφράζεται από τη συμμετοχή πολλών δεκάδων ομάδων μεταναστών, προσθέτει ο κ. Κούρκουλας. Κατά δεύτερον, τονίζει ο ίδιος, υπάρχει η συγκυρία με τη δίκη της Χρυσής Αυγής σε εξέλιξη, «όπου ντόπιοι και μετανάστες ευελπιστούμε να περιθωριοποιηθεί και να απονομιμοποιηθεί η ναζιστική οργάνωση».

    Η φτώχεια, η ανεργία και ο ρατσισμός αλληλοσυνδέονται και χρήζουν κοινής αντιμετώπισης, επισημαίνει ο κ. Κούρκουλας. Γιαυτό και τα διάφορα σχήματα, οι τοπικές κινήσεις και οι λαϊκές συνελεύσεις θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους τι συμβαίνει στις περιοχές τους ως τώρα και τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, υπογραμμίζει.

    [04] Προς εκτόνωση η αντιπαράθεση των εργαζομένων στην ΥΠΑ με το υπουργείο Μεταφορών

    Προς εκτόνωση βαίνει η αντιπαράθεση των εργαζομένων στην ΥΠΑ με το υπουργείο Μεταφορών, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πραγματοποιηθεί η 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει.

    Σε διάλογο που είχαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στην ημέρα στο υπουργείο, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης. Ο κ. Αλεβιζόπουλος χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «εκτιμώ τον πρωθυπουργό και εσάς προσωπικά κύριε υπουργέ» εξέφρασε τη λύπη του για τους χαρακτηρισμούς του σε βάρος του κ. Σπίρτζη την Πέμπτη («κωφάλαλος»), ενώ και ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του προέδρου της ΟΣΥΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαθέσει μέρος των χρημάτων που εισπράττει από τα έσοδα της ΥΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων και των υποδομών της Πολιτικής Αεροπορίας. Πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί ποσό 8 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί για την άμεση αντικατάσταση και επισκευή των ηλεκτρονικών.

    [05] «Αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις»

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι επείγει να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. «Αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, παίζει με το μέλλον της χώρας», έγραψε σε άρθρό του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS ο Ρέγκλινγκ. «Τότε θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος οι θυσίες των Ελλήνων να αποβούν μάταιες», πρόσθεσε.

    Χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, επεσήμανε. Ο Ρέγκλινγκ εξήρε σε αυτό το πλαίσιο τις προσπάθειες της Ελλάδας στη διάρκεια του πρώτου προγράμματος βοήθειας: «Η οικονομία αναπτύχθηκε, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, επενδυτές αγόρασαν στα μέσα του 2014 και πάλι για πρώτη φορά ελληνικά ομόλογα», σημείωσε.

    Αυτές οι επιτυχίες υποτιμήθηκαν για πολύ καιρό από τη γερμανική κοινή γνώμη, υπογράμμισε ο ίδιος. Εξάλλου, κατέληξε λέγοντας ότι η αρχή «χρήματα αντί μεταρρυθμίσεων» λειτούργησε και σε άλλες χώρες που πέρασαν κρίση, όμως στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα και γι? αυτό η διαδικασία μεταρρυθμίσεων διαρκεί περισσότερο.

    [06] Η κρίση στην Ελλάδα φαίνεται να διχάζει τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

    Αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα.

    Ο Μίχαελ Φουξ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αντιμετωπίζει μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ψύχραιμα. «Πρέπει κανείς να βλέπει τα πράγματα λογικά: για την ευρωζώνη το σενάριο Grexit είναι αντιμετωπίσιμο», δήλωσε ο Φουξ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse.Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στο μεταξύ «δημιουργήσει ισχυρούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς, κάτι που περιόρισε τους κινδύνους μετάδοσης», πρόσθεσε.

    «Είναι στα χέρια της Ελλάδας ποια θα είναι η εξέλιξη της χώρας», επεσήμανε ο Φουξ. Αν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να αποδεσμευθεί η υπόλοιπη βοήθεια ούτε να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξήγησε. «Αυτό θα οδηγήσει σε ένα Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», προειδοποίησε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του CDU για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρτ Ρέμπεργκ ο οποίος είπε στην εφημερίδα Bild ότι «οι επιπτώσεις ενός Grexit είναι διαχειρίσιμες».Η ΕΕ βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήταν πριν από τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια. «Ένα Grexit θα έβλαπτε κυρίως του Έλληνες», υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή οικονομικών της Μπούντεσταγκ Χανς Μίχελμπαχ, μιλώντας επίσης στην Bild, έκανε λόγο για μια ψηφοφορία στη γερμανική βουλή προκειμένου να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. «Οι αλλαγές στη συμφωνία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου βοήθειας είναι προφανείς. Γι' αυτό θα έπρεπε η Μπούντεσταγκ να αποφασίσει για την αποδέσμευσή της», είπε χαρακτηριστικά.

    Από την άλλη φαίνεται να αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που επιθυμούν να προσφέρουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του CDU/CSU στην επιτροπή προϋπολογισμών της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Μπράκμαν δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Δεν θα επιτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ελλάδα. Γι' αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσουμε, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας».

    [07] H Δρ. Γ. Μωραΐτου μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για την ιστορία της συντήρησης αρχαιοτήτων

    Τι γνωρίζουμε για την αποκατάσταση διάσημων αρχαίων έργων τέχνης, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο Έφηβος των Αντικυθήρων και η Νίκη του Παιωνίου; Τι ρόλο έπαιξαν γνωστοί καλλιτέχνες, αλλά και πιο άγνωστοι επαγγελματίες, όπως αρχιτεχνίτες, χημικοί, ακόμα και φαρμακοποιοί, στην ιστορία της συντήρησης αρχαιοτήτων;

    Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που πιθανόν γεννιούνται για τον χώρο για τον οποίο, αν και γνωρίζουμε καλά τα αποτελέσματά του στη συντήρηση αρχαίων έργων τέχνης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ιστορία του. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τη δρ. Μωραΐτου Γεωργιάννα, Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφορμή στάθηκε το συνέδριο για τις εξελίξεις στον τομέα της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας. Το έναυσμα για το συνέδριο (αλλά και τη συζήτηση) έδωσε η συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θέσπιση του τομέα συντήρησης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Πότε ξεκίνησαν όλα; «Η επίσημη ιστορία της συντήρησης των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα ξεκινάει με την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και του κρατικού φορέα προστασίας των αρχαιοτήτων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το 1834. Όσο για τον πρώτο άνθρωπο που κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη συντήρηση των αρχαιοτήτων, αυτός ήταν ο ζωγράφος Αθανάσιος Ιατρίδης, επιστάτης στο πρώτο μουσείο της Αίγινας και μετέπειτα υποέφορος αρχαιοτήτων στην Αθήνα του Όθωνα. Θα λέγαμε, ότι η συντήρηση αρχαιοτήτων στην Ελλάδα ξεκινά σαν τεχνική υποστήριξη στις ανασκαφές, ενώ με την ίδρυση και λειτουργία των πρώτων μουσείων εισάγεται με επιστημονική δυναμική στον κύκλο εργασιών του μεγαλύτερου μουσείου του κράτους, του Εθνικού Αρχαιολογικού» αναφέρει.

    [08] FIFA: Το χάος και στη μέση οι εκλογές

    Με το πλανητικό σκάνδαλο διαφθοράς σε πλήρη εξέλιξη, η FIFA επέλεξε να προχωρήσει σήμερα με την εκλογή προέδρου, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στον αμετακίνητο 79χρονο Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος διεκδικεί την πέμπτη του θητεία, βρίσκεται στο κέντρο της διεθνούς θύελλας και έγινε στόχος της διεθνούς κατακραυγής, και τον 39χρονο πρίγκιπα Αλι, έναν από τους αντιπροέδρους του, που παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος της αλλαγής.

    Ο Αλι μπορεί να ανατρέψει τον Μπλάτερ; Είναι η ερώτηση που θέτει όλος ο κόσμος. Ο Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της UEFA, που κάλεσε ματαίως τον Σεπ Μπλάτερ να παραιτηθεί, θέλει να το πιστεύει: «Πριν από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας, ίσως όχι, όμως τώρα με όλα αυτά που συνέβησαν, πιστεύω ότι ο Μπλάτερ μπορεί να ηττηθεί».

    Η «ατομική βόμβα» εξερράγη την Τετάρτη με τις δύο χωριστές δικαστικές έρευνες στις ΗΠΑ και την Ελβετία για μεγάλης κλίμακας διαφθορά και με τη σύλληψη στη Ζυρίχη επτά εκλεγμένων μελών της FIFA, την απαγγελία κατηγοριών και εφόδους στην έδρα της διεθνούς ομοσπονδίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 May 2015 - 8:30:25 UTC