Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Κλείσιμο εκκρεμοτήτων το ταχύτερο, χωρίς υποχωρήσεις
  • [02] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης
  • [03] Γ. Βαρουφάκης: Οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας
  • [04] Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων
  • [05] Με 51,55% ο Αντρέι Ντούντα νέος Πρόεδρος της Πολωνίας
  • [06] «Η αμερικανική Chevron δείχνει ενδιαφέρον για το σχέδιο του πετρελαιαγωγού "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη"»
  • [07] Αεροσκάφος της Air France προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη μετά από απειλητικό τηλεφώνημα
  • [08] Η ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα

  • [01] Κυβέρνηση: Κλείσιμο εκκρεμοτήτων το ταχύτερο, χωρίς υποχωρήσεις

    Να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει και ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, είναι η κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

    Στη συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, ενόψει των συζητήσεων που ξεκινούν πάλι αύριο στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Οι κατευθύνσεις αυτές δίνονται σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που ακολουθεί της συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.

    Κατά τις ίδιες πηγές, συζητούνται τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με τον ΦΠΑ οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

    [02] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτώνανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα την αποδεχθεί, αν δεν κινείται στα πλαίσια της λαϊκής εντολής».

    Είπε ακόμη ότι υπάρχει σύγκλιση και στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, παραμένουν όμως ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

    [03] Γ. Βαρουφάκης: Οι πιστωτές επιμένουν στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας

    Ο βασικός λόγος που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η επιμονή τους στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει σε άρθρο του, το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

    Ο Γ. Βαρουφάκης επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη-ή και τα δύο- να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση «σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της».

    Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.

    Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος -απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με «ισοδύναμα» μέτρα.

    [04] Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ. αυτοκινήτων

    Ριζική αναπροσαρμογή του συστήματος φορολόγησης και ταξινόμησης των Ι.Χ. αυτοκινήτων προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο στην προσπάθειά του για τη δημιουργία και παγίωση μιας δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολόγησης των αυτοκινήτων και ενός γενικότερου εξορθολογισμού του τομέα της αυτοκίνησης, σχεδιάζει:

    1. Κατάργηση του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Αντί γι? αυτό προτείνεται υπολογισμός της φορολογίας στη βάση της λιανικής τιμής (προ φόρων), με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης.

    2. Καταβολή ΦΠΑ, έλεγχο στοιχείων και υπαγωγή στις διατάξεις της σχετικής φορολογίας των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων τα οποία προέρχονται από χώρες του εξωτερικού.

    3. Θέσπιση αντικινήτρων στην κυκλοφορία παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων (π.χ. για οχήματα άνω της 20ετίας) με ένα «τέλος περιβάλλοντος».

    4. Αντικατάσταση του συστήματος απόσυρσης από ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης το οποίο θα επιδοτεί τα οχήματα χαμηλής τιμής αγοράς.

    5. Ανάλογη προσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σχετικά με τα αυτοκίνητα.

    6. Αλλαγή του τρόπου ελέγχου ανασφάλιστων και ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων (π.χ. με ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων τους).

    Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

    [05] Με 51,55% ο Αντρέι Ντούντα νέος Πρόεδρος της Πολωνίας

    Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία με ποσοστό 51,55% των ψήφων, έναντι ποσοστού 48,45% που συγκέντρωσε ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την εθνική εκλογική επιτροπή.

    Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής ανήλθε στο 55,34%.

    Ο Ντούντα δήλωσε ότι είναι "ανοικτός στο διάλογο" και ότι ελπίζει στο τέλος της πενταετούς θητείας του να μπορεί να ειπωθεί πως ήταν ο "πρόεδρος όλων των Πολωνών".

    [06] «Η αμερικανική Chevron δείχνει ενδιαφέρον για το σχέδιο του πετρελαιαγωγού "Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη"»

    Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron δείχνει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκών δικτύων Transneft Νικολάι Τόκαρεφ.

    Σύμφωνα με τον κ. Τόκαρεφ, πρόσφατα υπήρξε συνάντηση της ρωσικής πλευράς με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας, στην οποία επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της για την προώθηση του σχεδίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι την επόμενη χρονιά το Caspian Pipeline Consortium (CPC) θα ολοκληρώσει τη διεύρυνσή του έως 67 εκατ. τόνους ετησίως, γεγονός, που θα αυξήσει την επιβάρυνση στα τουρκικά Στενά (Βόσπορος και Δαρδανέλλια) και την κίνηση των πετρελαιοφόρων τάνκερ μέσω αυτών. Γι' αυτό και οι συμμετέχοντες στο CPC, που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Τενγκίζ του Καζαχστάν στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, και «πρωτίστως η Chevron», σύμφωνα με τον κ. Τόκαρεφ, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά πετρελαίου.

    [07] Αεροσκάφος της Air France προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη μετά από απειλητικό τηλεφώνημα

    Αεροσκάφος της γαλλικής εταιρείας Air France, που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης για λόγους ασφαλείας, συνοδευόμενο από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, μετά από ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα.

    Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 22 αναμένεται να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο για να ερευνηθεί, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

    Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, έναν ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, το ABC ανέφερε πως το αστυνομικό τμήμα του Μέριλαντ, που διαχειρίζεται συγκέντρωση μυστικών πληροφοριών, έλαβε ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα για ύπαρξη χημικών όπλων στο αεροσκάφος.

    Το ABC ανέφερε πως η απειλή δεν θεωρήθηκε αξιόπιστη.

    [08] Η ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα

    Μια "μαύρη" περίοδος διάρκειας 770 ημερών, έκλεισε απόψε για την ΑΕΚ. Ο "Δικέφαλος" ανήκει ξανά στην Σούπερ Λίγκα, καθώς σήμερα επικράτησε 1-0 του Ηρακλή στο ΟΑΚΑ και εξασφάλισε μαθηματικά την άνοδο. Οσο για τον "Γηραιό" θα πρέπει να περιμένει ακόμα μία αγωνιστική για να πετύχει τον στόχο του και να ακολουθήσει την ΑΕΚ στη μεγάλη κατηγορία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 May 2015 - 18:30:25 UTC