Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το απόγευμα η συνάντηση Γ. Δραγασάκη και Ευ. Τσακαλώτου με τον Μ. Ντράγκι
  • [02] Τον ΠτΔ επισκέφτηκε ο υπουργός Παιδείας
  • [03] Η Μαρία Γιαννακάκη υποψήφια για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ
  • [04] Γ. Πανούσης: «Ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά» η δολοφονία της τετράχρονης Αννυ
  • [05] Προφυλακιστέος ο δράστης του ειδεχθούς, για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, εγκλήματος
  • [06] Στην αγκαλιά της μητέρας της η 4χρονη Τάλα
  • [07] Περισσότερες από 120 χιλιάδες οι αιτήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στο πρώτο 15θήμερο
  • [08] Στους εταίρους παρέπεμψε ο Σόιμπλε τη βιωσιμότητα του χρέους
  • [09] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Άδοξο τέλος στην πολιτική πορεία του Ζαν-Μαρί Λεπέν
  • [10] Άλλοι σαράντα μετανάστες πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου
  • [11] Το 11χρονο κορίτσι του 5ου αιώνα π. Χ. εμπνέει επιστήμονες και καλλιτέχνες
  • [12] Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

  • [01] Το απόγευμα η συνάντηση Γ. Δραγασάκη και Ευ. Τσακαλώτου με τον Μ. Ντράγκι

    Για το πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία ενημερώνουν τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, είναι «να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων και για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία, βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Η συνάντηση στην Φρανκφούρτη θα γίνει στις έξι και μισή ώρα Ελλάδος.

    [02] Τον ΠτΔ επισκέφτηκε ο υπουργός Παιδείας

    «Γόνιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι «αισθάνθηκε την ανάγκη» να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του εκθέσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες για τα «επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», αλλά και του πολυνομοσχεδίου που -όπως ανέφερε ο υπουργός- «έπεται εντός ολίγων ημερών».

    Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε τον κ. Παυλόπουλο «συνάδελφο» και «γνώστη των προβλημάτων ολόκληρου του εκπαιδευτικού συστήματος» και υπογράμμισε ότι «ασκεί υποδειγματικά τα καθήκοντά του».

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Παιδείας μετέβη στη Βουλή για τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, που ολοκληρώνεται σήμερα με την ακρόαση 14 φορέων και τη συζήτηση επί των άρθρων.

    [03] Η Μαρία Γιαννακάκη υποψήφια για την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ

    Μετά την υποψηφιότητα για την ηγεσία ,του παραιτηθέντα γραμματέα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου και δεύτερη υποψηφιότητα κατατέθηκε σήμερα δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κόμματος.

    Η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη κατέθεσε την υποψηφιότητά της και σε δήλωσή της αναφέρει ότι η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τα λάθη και τις αστοχίες της που την οδήγησαν στην εκλογική απίσχναση, παραμένει πιστή στις ιδρυτικές Αρχές και αξίες της για να συμβάλλει στην έκφραση των δυνάμεων της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής αριστεράς με σαφές μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της συντήρησης.

    [04] Γ. Πανούσης: «Ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά» η δολοφονία της τετράχρονης Αννυ

    «Δεν μπορεί κανείς να το αναλύσει ούτε εγκληματολογικά, ούτε ποινικά, ούτε κοινωνικά. Μιλάμε για μια ακραία, μη ανθρώπινη συμπεριφορά. Πολλώ μάλλον που ήταν και παιδί του -δεν ήταν ένα ξένο παιδί που απήχθη ή κάτι άλλο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM για την υπόθεση της δολοφονίας της τετράχρονης Άννυ με δράστη τον τον πατέρα της.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «μια σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης η οποία δεν έχει αντικείμενο εξέτασης, δεν έχει τίποτα να πεις». «Ο ίδιος (σσ ο παιδοκτόνος) αν μπορέσει να πει κάτι? Δεν αντέχεται αυτό ούτε από τον ίδιο που το έκανε, ούτε από τη σύζυγο. Δεν αντέχεται αυτό», ανέφερε, ενώ προέβλεψε ότι οι συγκρατούμενοι του δράστη θα τον οδηγήσουν στον θάνατο.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Κοιτάξτε, όταν σκοτώσεις τη μάνα σου ή το παιδί σου... και όλα αυτά, με βιασμούς ή τέτοιου είδους δολοφονίες... Υπάρχει ένας κώδικας τιμής μέσα στις φυλακές, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Άρα γι' αυτό σας είπα ότι εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

    [05] Προφυλακιστέος ο δράστης του ειδεχθούς, για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, εγκλήματος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του στην 10η Τακτική Ανακρίτρια, ο 27χρονος παιδοκτόνος. Μαζί του μεταφέρθηκε από την Ευελπίδων στη ΓΑΔΑ και η μητέρα της μικρής Αννυ, η οποία έχει λάβει προθεσμία για την απολογία της για την Πέμπτη.

    Ο 27χρονος απολογήθηκε χωρίς δικηγόρο, ενώ η μητέρα του παιδιού θα δώσει εξηγήσεις έχοντας νομικό παραστάτη μαζί της. Κατά την έξοδο του ζευγαριού από τα ανακριτικά γραφεία αποδοκιμάστηκαν έντονα από πολίτες που βρίσκονται στην Ευελπίδων, ενώ κατά τη μεταφορά από το κτίριο των ανακριτών μέχρι τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας, οι δυο κατηγορούμενοι συνοδεύονταν από έντονη αστυνομική παρουσία.

    Ο διοικητής Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ειδεχθή τον τρόπο δολοφονίας και εξαφάνισης της τετράχρονης Αννυς τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα διεθνή δεδομένα

    «Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε ούτε κόκκαλο από το πτώμα της τετράχρονης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Γιώργος Παπαζαφείρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δράστης σχεδόν πολτοποίησε το μικρό κοριτσάκι.

    Ο 27χρονος δράστης, μετά το ειδεχθές έγκλημα, το οποίο προσδιορίζεται ότι έγινε μεταξύ Μ. Τετάρτης 08/04 και Μ. Παρασκευής 10/04, πούλησε την κούνια, το καρότσι και τα παιχνίδια του σε Ρουμάνο, έναντι 55 ευρώ.

    [06] Στην αγκαλιά της μητέρας της η 4χρονη Τάλα

    Στην αγκαλιά της μαμάς της, εκεί όπου βρίσκει καταφύγιο κάθε παιδί, τελείωσε το ταξίδι προσφυγιάς για την 4χρονη Τάλα, το κοριτσάκι που είχε παραμείνει, τον περασμένο Δεκέμβριο, επί ώρες δίπλα στον νεκρό πατέρα του, προσπαθώντας να προφυλαχθεί από την παγωνιά, σε παρέβρια περιοχή του Θουρίου Έβρου.

    Σήμερα το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο«Μακεδονία», τα δάκρυα χαράς και οι αγκαλιές έγιναν τα ανείπωτα λόγια της μητέρας του κοριτσιού που ταξίδεψε από τη Δαμασκό για να σφίξει στην αγκαλιά της, ύστερα από 6 μήνες, το παιδί της.

    Η οικογενειακή επανένωση επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες του «Χαμόγελου του Παιδιού» που φιλοξένησε την Τάλα, της Διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα και εισαγγελικών αρχών που μεσολάβησαν για το ταξίδι της Σύριας, παλαιστινιακής καταγωγής, μητέρας μαζί με το τρίχρονο παιδί της, από τη Δαμασκό στη Θεσσαλονίκη.

    [07] Περισσότερες από 120 χιλιάδες οι αιτήσεις για την ανθρωπιστική κρίση στο πρώτο 15θήμερο

    Ξεπέρασαν τις 120.000 οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της υποβολής αιτήσεων, ο αριθμός έχει φτάσει τις 120.726,εκ των οποίων 53.638 υποβλήθηκαν ιδιωτικά και 67.088 σε ΚΕΠ.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτησης(44.391) και λιγότερες είναι αυτές για το επίδομα ενοικίου( 1.822),ενώ για τη δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας(1.078).

    Ωστόσο, μεγάλος είναι ο αριθμός αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με τη σίτιση και το ρεύμα(35.265),αλλά και ο συνδυασμός που αφορά επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης(11.509).Τέλος,αρκετά υψηλός είναι ο αριθμός αιτήσεων που αφορά συνδυασμό και των τριών παροχών(25.591).

    [08] Στους εταίρους παρέπεμψε ο Σόιμπλε τη βιωσιμότητα του χρέους

    Στους εταίρους παρέπεμψε το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ανέφερε: «Είναι φυσιολογικό πριν από κάθε συνεδρίαση του Eurogroup να υπάρχουν εικασίες, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη με τους τρεις θεσμούς και την Ελλάδα».

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πιθανότητες να συναφθεί έως τη Δευτέρα μια συμφωνία, ενώ ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit.«Δεν πιστεύω ότι θα μας υποβληθεί Comprehensive Assessment (συνολική αξιολόγηση) τη Δευτέρα, διότι έχει χαθεί πολύς χρόνος» είπε ο Σόιμπλε, ενώ σε ότι αφορά αλλαγή στη βιωσιμότητα του χρέους, είπε ότι θα συνιστούσε αλλαγή του προγράμματος και θα πρέπει να το εγκρίνει η γερμανική Βουλή.Για τη συζήτηση περί Grexit, είπε πως δεν του αρέσει να συμμετέχει σε εικασίες, σημειώνοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit».

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο Σόιμπλε σημείωσε ότι, «ο πρόεδρος Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Πρόκειται για παρεξήγηση. Μίλησε για την ανάγκη να γνωρίζουμε τι συνέβη στο παρελθόν. Και για αυτό αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

    [09] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Άδοξο τέλος στην πολιτική πορεία του Ζαν-Μαρί Λεπέν

    Σαράντα τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Εθνικού Μετώπου, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο της εξόδου. Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε στη Ναντέρ και αποφάσισε να του αφαιρέσει τον τίτλο του επιτίμου προέδρου που του είχε αποδοθεί το 2011. Το μέτρο αυτό θα επικυρωθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών, που θα πραγματοποιηθεί εντός του προσεχούς τριμήνου.

    Ολοκληρώνεται έτσι η πολιτική σταδιοδρομία του Λεπέν, ο οποίος υπήρξε για 38 χρόνια πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και για άλλα τέσσερα επίτιμος πρόεδρος. Όπως γράφει η Liberation, επτά είναι οι κυριότεροι σταθμοί αυτής της σταδιοδρομίας.

    -1972: γέννηση του Εθνικού Μετώπου

    -1984: ο Λεπέν αρχίζει να τρομάζει.

    -1986: επιστροφή στην Εθνοσυνέλευση.

    -1987: μια μοιραία «λεπτομέρεια».

    -1999: η διάσπαση.

    -2002: μια απίστευτη επιτυχία.

    -Β­2011: η αλλαγή σκυτάλης.

    [10] Άλλοι σαράντα μετανάστες πνίγηκαν στα νερά της Μεσογείου

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Περίπου σαράντα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν ναυάγησε η λαστιχένια λέμβος που τους μετέφερε, δήλωσαν επιζώντες που έφθασαν στην Κατάνη της Σικελίας, τους οποίους υποδέχθηκαν μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Είπαν πως ήταν 137 πάνω σε μία λαστιχένια λέμβο και πως κάποιοι από αυτούς έπεσαν στη θάλασσα. Ορισμένοι μίλησαν για "πολλούς" θανάτους, άλλοι για "καμιά σαρανταριά"», δήλωσε η Τζοβάνα ντι Μπενεντέτο, μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης που ήταν παρούσα στην Κατάνη κατά την άφιξη των επιζώντων.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Οι επιζώντες αποτελούν μέρος μιας ομάδας σχεδόν 200 μεταναστών που βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά πλοιάρια και διασώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο κανάλι της Σικελίας.

    [11] Το 11χρονο κορίτσι του 5ου αιώνα π. Χ. εμπνέει επιστήμονες και καλλιτέχνες

    Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι που έζησε στην Αθήνα τον 5ο αι. π. Χ. και ήταν μόλις 11 χρονών όταν πέθανε από τυφοειδή πυρετό, που έχει συνδεθεί με τον λοιμό της Αθήνας.

    initial;background-size: initial;background-origin: initial;background-clip: initial; Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα, το 11χρονο κορίτσι όχι μόνο απέκτησε το όνομα Μύρτιδα, αλλά το πρόσωπό της έγινε γνωστό παντού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς η μορφή της αναπλάστηκεδίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επιστημονικών ερευνών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    initial;background-size: initial;background-origin: initial;background-clip: initial; Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, από τις 10:00 ως τις 20:00, θα διεξαχθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η ημερίδα «5 χρόνια με τη Μύρτιδα», με διακεκριμένους επιστήμονες να μιλούν για τη «Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα», όπως τιτλοφορείται η θεματολογία της.

    initial;background-size: initial;background-origin: initial;background-clip: initial; Επιπλέον, ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός θα πλαισιώνει την ημερίδα: Η έκθεση «Η Πινακοθήκη της Μύρτιδος», ένα συλλογικό εικαστικό γεγονός που εγκαινιάζεται δύο μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30, στο Μέγαρο Μουσικής. Εξήντα περίπου καλλιτέχνες δημιουργούν, προσφέροντας αφιλοκερδώς τα έργα τους για την ενίσχυση της έρευνας σε αρχαίο σκελετικό υλικό.

    [12] Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

    Το άσθμα μπορεί να διαγνωστεί εύκολα και αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, επισημαίνουν οι επιστήμονες σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα 'Ασθματος. Η Ομάδα 'Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.) εκτιμά ότι είναι κομβικής σημασίας η εκπαίδευση των ασθενών, ώστε ν' αναγνωρίζουν έγκαιρα συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια, και να επισκέπτονται άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας.

    Σήμερα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 800.000 ασθενείς, από τους οποίους το 5,9% είναι παιδιά ή έφηβοι, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά άσθματος καταγράφονται στη νότια Ελλάδα και τα χαμηλότερα στην βόρεια και δυτική. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα αγγίζουν τις 20.000.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 May 2015 - 12:30:30 UTC