Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Forbes: Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα θα πληγεί και το ευρώ
  • [02] FT: Το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους

  • [01] Forbes: Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα θα πληγεί και το ευρώ

    Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θέτοντας τέλος στο καταπληκτικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ευμάρειας και ειρήνης σε μια ήπειρο που πλήττονταν για αιώνες από πολέμους και άλλες μάστιγες, καταλήγοντας στις φρικαλεότητες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αναφέρεται σε άρθρο στοFORBESμε τίτλο «Ναι η Γερμανία θα πρέπει να συμφωνήσει να κάνει κάποια κίνηση προς την Ελλάδα σε σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις και να σώσει επίσης και το ευρώ» .

    Η Γερμανία ξεκίνησε και έχασε αυτόν τον πόλεμο πριν από 70 χρόνια, ενώ σήμερα ασκεί πιέσεις για την συνέχιση της λιτότητας σε μια αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία. Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για μέτρα στήριξης της ανάπτυξης από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα προσκρούουν σε μια ευρεία συντηρητική συναίνεση, ενώ μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατόρθωσε να υπερνικήσει τη γερμανική αντίσταση με την επεκτατική νομισματική της πολιτική παρέχοντας ανάσα στην οικονομία, παρά τα άδεια κρατικά ταμεία, αναφέρεται στο άρθρο.

    [02] FT: Το ΔΝΤ ζητά διαγραφή ελληνικού χρέους

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε τη διαγραφή σημαντικών ποσών του χρέους της Ελλάδας, εγείροντας την προοπτική να σταματήσει διαφορετικά τη χρηματοδότηση της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του Peter Spiegel στην εφημερίδα Financial Times.

    Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε από τον Πόουλ Τόμσεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στη Ρίγα.

    Το ήμισυ των 7,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν αντικείμενο της εντατικής διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόκειται να έρθει από το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τα 7,2 δισ. ευρώ για να αποφύγει μία χρεοκοπία.

    Οι πιστώτριες χώρες της Ευρωζώνης, που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε διαγραφή του, αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμης σημασίας για τη χρηματοδότηση που δίνει και για να διατηρηθεί η πολιτική στήριξη για βοήθεια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Ρίγας τον περασμένο μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, ο Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

    Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας θα αυξάνονταν και πάλι, προσθέτει το δημοσίευμα. « Αυτό θα ανάγκαζε είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους, ώστε να τεθεί αυτό σε βιώσιμη τροχιά, θεωρεί το ΔΝΤ».

    Διαβάστε επίσης:

    Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ.Τσίπρα - Κρ.Λαγκάρντ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 May 2015 - 22:30:23 UTC