Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα 14,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση
  • [02] Κυβέρνηση: Παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές
  • [03] «Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στο Euro-Working Group»
  • [04] Ολυμπιακός και Ξάνθη στον τελικό του Κυπέλλου

  • [01] Προβάδισμα 14,5% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

    Υπέρ της συμφωνίας με τους εταίρους, κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος και υπέρ της παραμονής στη ζώνη του ευρώ τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της GPO που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του MEGA. ενώ στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5%.

    Περίπου οκτώ στους δέκα πολίτες επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και όχι ρήξη.

    Έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, ενώ επτά στους δέκα πολίτες λένε "όχι" σε εκλογές σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες αναφορικά με το αν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ενώ ποσοστό 75,6% θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να μείνει πάση θυσία στη ζώνη του ευρώ.

    Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει οριακά αυξημένο ποσοστό από τα επίπεδα των εκλογών του Ιανουαρίου (όπου είχε λάβει 36,34%), ενώ το ποσοστό της ΝΔ, είναι μειωμένο κατά περίπου 6 μονάδες.

    Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,5%, η ΝΔ 22%, η Χρυσή Αυγή 5,5%, το Ποτάμι 6,5%, το ΚΚΕ 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5%, το ΠΑΣΟΚ 4% και η Ένωση Κεντρώων 1,8%.

    Η επιλογή "άλλο" συγκεντρώνει 3,2%, το λευκό/άκυρο επιλέγει το 1,2% των πολιτών, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν "δεν ξέρω/δεν απαντώ" ανέρχεται σε 8,8%.

    [02] Κυβέρνηση: Παραμένουν οι «κόκκινες» γραμμές

    Με τις «κόκκινες» γραμμές να παραμένουν σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ, στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί στο να προχωρήσουν σε «ευέλικτες κινήσεις» σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και να αποφευχθεί το «αίμα» που μετ' επιτάσεως ζητούν οι δανειστές.

    Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης («δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι. Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο» δηλώνουν συγκεκριμένα). Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

    Για τα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνουν.

    Στο σκέλος του ΦΠΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι «ανοικτοί» σε όλες τις συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

    Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

    Διαβάστε επίσης: «Η κυβέρνηση επιθυμεί αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν»

    [03] «Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στο Euro-Working Group»

    Ιανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα στο Euro-Working Group, στις Βρυξέλλες, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο».

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

    [04] Ολυμπιακός και Ξάνθη στον τελικό του Κυπέλλου

    Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Απόλλωνα Σμύρνης στο «Γ.Καραϊσκάκης» και σε συνδυασμό με το 3-0 του πρώτου αγώνα προκρίθηκε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Απόλλωνας προηγήθηκε με τον Ανγκούλο στο 43΄ με τον Μπενίτες να ισοφαρίζει στο 83΄.

    Η Ξάνθη προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς η νίκη με 1-0 στο «Καυτανζόγλειο» επί του Ηρακλή στον πρώτο αγώνα αποδείχθηκε αρκετή για τους Θράκες, οι οποίοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι του «Γηραιού» με 0-0 στα Πηγάδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 April 2015 - 22:30:23 UTC