Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, πυλώνες ασφάλειας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή
  • [02] Τέσσερα AEI στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο
  • [03] Καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος την επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη
  • [04] Συνεδριάζει σήμερα το Euro-Working Group
  • [05] Υπό αυστηρές προϋποθέσεις ο αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από τη δωρεά αίματος
  • [06] Χάθηκε ο έλεγχος μη επανδρωμένου ρωσικού διαστημικού σκάφους
  • [07] Θετικά μηνύματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη συνάντηση Κοντονή-Ινφαντίνο

  • [01] Τσίπρας: Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, πυλώνες ασφάλειας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή

    Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς διάσκεψης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Λευκωσία.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συμφώνησαν να προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπου αυτό δεν απαιτεί την συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας .Όπως είπε από τη διαδικασία αυτή δεν θα υπάρξει όφελος μόνο για τις τρεις χώρες αλλά θα είναι πρόκληση και για τις άλλες χώρες της περιοχής για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους επί τη βάση πάντα των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της περιφερειακής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των στοιχείων του ακραίου ισλαμισμού που αποτελούν ασύμμετρη απειλή για τον πολιτισμό μας.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομική, εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία συμβάλλουν αποτελεσματικά και αποτελούν προϋπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την εκλογή Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι «σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα».

    [02] Τέσσερα AEI στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο

    Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια «φιγουράρουν» στη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, σύμφωνα με τον νέο διεθνή πίνακα κατάταξης των πανεπιστημίων της «QS», ανά γνωστικό αντικείμενο.

    Πρόκειται για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατατάσσεται στην 29η θέση στον τομέα της Αστικής και Δομικής Μηχανικής, ενώ στον ίδιο τομέα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα καλύτερα 100 πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στα καλύτερα 150. Στους υπόλοιπους επιμέρους τομείς της Μηχανικής, το ΕΜΠ βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων 150 στον κόσμο. Επίσης, στον τομέα των Οικονομικών Σπουδών και Διοίκησης Επιχειρήσεων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων 200 στον κόσμο.

    Πάντως, στη γενική κατάταξη, τα πρωτεία παγκοσμίως έχει το ΜΙΤ. Ακολουθούν, ισοβαθμώντας στη δεύτερη θέση, το Imperial College του Λονδίνου και το πανεπιστήμιο του Cambridge.

    [03] Καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος την επίθεση κατά του Γιάνη Βαρουφάκη

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε περιγράφει παραστατικά την εξέλιξη του επεισοδίου όταν ομάδα αντιεξουσιαστών εισήλθε στο εστιατόριο που δειπνούσε με την σύζυγό του και κινήθηκαν με απειλητικές διαθέσεις εναντίον τους απαιτώντας την απομάκρυνση από τον «χώρο τους». Ο υπουργός βγήκε από το εστιατόριο και είχε συζήτηση μαζί τους πριν αποχωρήσει.

    Κλείνοντας την ανακοίνωσή του αναφέρει: «Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή».

    Το επεισόδιο καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Καταδικάζουμε τη βία απ? όπου κι αν προέρχεται. Οι πρακτικές βίας δεν χωρούν στη Δημοκρατία».

    Το Ποτάμι σε δική του ανακοίνωση αναφέρει: «Η Αθήνα δεν θα γίνει άθροισμα γκέτο που τα διαφεντεύουν φασίστες και χούλιγκανς. Είναι και αν δεν είναι -πρέπει να γίνει- μια πόλη ανοιχτή, χωρίς εσωτερικά σύνορα, με τους πολίτες της να μετακινούνται ελεύθερα και χωρίς φόβο από περιοχή σε περιοχή»

    Σε μήνυμά του στο tweeter ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει ότι πρόκειται για σκέτο φασισμό καθώς επίσης ότι «ο άγριος προπηλακισμός δεν είναι μαγκιά, επανάσταση ή αναρχία».

    Σε δικό του tweet κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει: «Φυσικά απεχθές γεγονός και απαράδεκτο. Προπηλακισμός Βαρουφάκη σε εστιατόριο στα Εξάρχεια».

    [04] Συνεδριάζει σήμερα το Euro-Working Group

    Ανοικτές παραμένουν οι ημερομηνίες για την υποβολή στο Brussels Group του νομοσχεδίου, το οποίο καταρτίζει η κυβέρνηση στη βάση της «λίστας Βαρουφάκη» για την ενδιάμεση συμφωνία με τους θεσμούς σύμφωνα κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους.

    «Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται στις προτάσεις και να υπάρξει μια νομική κωδικοποίηση τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Η ελληνική κυβέρνηση πάντως εκφράζει αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και ενώ σε λίγη ώρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Euro Working Group.

    Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Αύριο το πρωί ξεκινούν και οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας και προσθέτουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

    [05] Υπό αυστηρές προϋποθέσεις ο αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από τη δωρεά αίματος

    Ο διαρκής αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από την δωρεά αίματος στη Γαλλία λόγω των κινδύνων του AIDS μπορεί να δικαιολογείται, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, αποφάσισε σήμερα η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, μια απόφαση που πιθανόν να υποχρεώσει σε υπαναχώρηση τις γαλλικές αρχές.

    Η γαλλική νομοθεσία πιθανόν να περιλαμβάνει σε βάρος των ανδρών ομοφυλόφιλων μια διάκριση που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Στην υπόθεση ότι "ο αποκλεισμός που προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης μιας μολυσματικής ασθένειας", είναι ενδεχόμενο ότι δεν τηρείται η "αρχή της αναλογικότητας", προσθέτει.

    Ο αποκλεισμός των ομοφυλοφίλων από την αιμοδοσία τέθηκε σε ισχύ το 1983, λίγο μετά την ανακάλυψη του ιού του AIDS. Στις αρχές Απριλίου οι βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση ζητώντας να τερματιστεί η απαγόρευση αυτή.

    [06] Χάθηκε ο έλεγχος μη επανδρωμένου ρωσικού διαστημικού σκάφους

    Οι ρώσοι χειριστές της πτήσης έχασαν τον έλεγχο του μη επανδρωμένου φορτηγού διαστημικού σκάφους Progress, το οποίο επρόκειτο να ανεφοδιάσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Όπως έγινε γνωστό από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία το μη επανδρωμένο σκάφος θα πέσει στη Γη.

    «Άρχισε την πτώση του», ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία διαστήματος προσθέτοντας πως «η πορεία του Progress είναι εντελώς εκτός ελέγχου».

    [07] Θετικά μηνύματα για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη συνάντηση Κοντονή-Ινφαντίνο

    Αισιοδοξία ότι ουσιαστικά παύει κάθε κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο.

    Όπως διαφάνηκε, δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με το νέο νόμο και οι νέες τροποποιήσεις που θα συμπεριλάβει σε αυτόν ο κ. Κοντονής, για την ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα σταλούν προηγουμένως γραπτώς σε ΕΠΟ, UEFA και FIFA

    Μια μικρή επιφύλαξη πάντως άφησε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 April 2015 - 12:30:26 UTC