Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τριμερής διάσκεψη κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας
  • [02] Δραγασάκης: Λύση που να καθιστά τη χώρα βιώσιμη
  • [03] Ευ. Τσακαλώτος: «Πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές»
  • [04] Μειώθηκαν το Μάρτιο οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα οι συνομιλίες με την Ελλάδα
  • [06] ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες
  • [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Η αστυνομία των ΗΠΑ δρα σε μια χώρα με 300 εκ. όπλα και εγκληματικότητα έξι φορές μεγαλύτερη από τη Γερμανία
  • [08] Ο Ολάντ ανακοίνωσε αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό

  • [01] Τριμερής διάσκεψη κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η τριμερής διάσκεψη κορυφής Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με στόχο τη διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών.

    Στο τέλος της διάσκεψης, στην οποία μετέχουν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη.

    Η κοινή διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει τη βούληση των τριών χωρών να συνεργασθούν στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου του τουρισμού και του πολιτισμού.

    Η διακήρυξη θα αναφέρεται στην προώθηση πρακτικών μέτρων για εφαρμογή της συνεργασίας που αποφασίστηκε στην πρώτη τριμερή διάσκεψη κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Νοέμβριο.

    Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα, η διακήρυξη αναμένεται να εκφράζει την απόφαση των τριών κρατών να προχωρήσουν στον καθορισμό των αντιστοίχων αποκλειστικών οικονομικών ζωνών τους. Η αναφορά αυτή αφορά κυρίως στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, δεδομένου ότι η αντίστοιχες ζώνες Κύπρου και Αιγύπτου έχουν οριοθετηθεί εδώ και χρόνια.

    [02] Δραγασάκης: Λύση που να καθιστά τη χώρα βιώσιμη

    Η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να περιέχει μια πολιτική που να καθιστά τη χώρα βιώσιμη, υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Προέχουν οι ανάγκες των πολλών, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι αν η κυβέρνηση βρεθεί σε αδιέξοδο, υπάρχει η λύση προσφυγής στο λαό.

    Προσδιόρισε για τις πρώτες μέρες του Μαΐου την επίτευξη τουλάχιστον μιας ενδιάμεσης συμφωνίας λέγοντας:«Σήμερα επιδιώκουμε μία συμφωνία-λύση. Δεν αρκεί όμως "οποιαδήποτε λύση". Πρέπει η λύση να είναι βιώσιμη. Κλείνοντας η ενδιάμεση συμφωνία θα ανοίξει η μακρόπνοη συζήτηση για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις επενδύσεις & την ανάπτυξη».

    Ο κ. Δραγασάκης απέδωσε την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις στη μετατόπιση των δανειστών από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για μηχανισμό ασφυξίας ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση και χαρακτήρισε μεροληπτική και σκόπιμη τη στάση της ΕΚΤ.

    [03] Ευ. Τσακαλώτος: «Πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές»

    Η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση οφείλεται στην επιμονή των δανειστών να συνεχιστεί το μνημόνιο και όχι γιατί η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο".

    Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε εν τούτοις ότι «και εμείς είχαμε προβλήματα αφού για παράδειγμα μόνον ένας από όλο το υπουργικό συμβούλιο, μόνον ένας, είχε εμπειρία».

    Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν είναι όλοι οι δανειστές ίδιοι σημειώνοντας ότι "δεν νομίζω ότι θέλουν όλοι να ρίξουν την κυβέρνηση, ούτε όλοι θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη".

    Πρόσθεσε, δε ότι, «δεν έχουμε λόγο να κάνουμε κάτι στην ενδιάμεση συμφωνία που θα μας φέρει πολύ αδύναμους στην μεγάλη διαπραγμάτευση...».

    Σχετικά με την επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη υπογράμμισε ότι "όλη η κυβέρνηση ξέρει ότι η επίθεση στον Βαρουφάκη είναι επίθεση στην κυβέρνηση.

    [04] Μειώθηκαν το Μάρτιο οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες

    Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν στα 145 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο από τα 147,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Από αυτό προκύπτει ότι η εκροή των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τον Μάρτιο του 2015.

    Τον Φεβρουάριο, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν μειωθεί κατά περίπου 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα οι συνομιλίες με την Ελλάδα

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για την επίτευξη συμφωνίας τελούν «υπό καλύτερες προϋποθέσεις» έπειτα από τη συγκρότηση νέας διαπραγματευτικής ομάδας από την Αθήνα, ωστόσο επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν με αρκετά γρήγορους ρυθμούς.

    «Η συζήτηση είναι σοβαρή, τεταμένη και έχει προχωρήσει, αν και όχι αρκετά γρήγορα και με ανεπαρκή τρόπο» δήλωσε ο Μοσκοβισί στο γαλλικό κανάλι BFMTV. «Ένα συνεπές, συνολικό και συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων πρέπει να τεθεί τώρα στο τραπέζι» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη νέα διαπραγματευτική ομάδα ο ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε: «Έχουμε μια ομάδα που μου φαίνεται περισσότερο συνεκτική, που μου φαίνεται περισσότερο έτοιμη να κάνει μεταρρυθμίσεις».

    «Παράλληλα όμως θέλω αποτελέσματα. Θεωρώ ότι αυτή η διαπραγμάτευση, που τώρα μορφοποιείται κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί» πρόσθεσε τονίζοντας ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη». «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνει και πάλι ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις και στέλνει στις Βρυξέλλες τους δικούς του ανθρώπους, ανθρώπους με τους οποίους μπορούσε να μιλήσουμε», δήλωσε εκτιμώντας ότι «από αυτή την άποψη, είναι ένα καλό σημάδι». Τόνισε επίσης ότι η «ΕΕ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», ενώ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

    [06] ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

    Κατά 1,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ανώτατο όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Χρηματοδότησης ELA, μετά από απόφαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι το ανώτατο όριο αυξάνεται πλέον στα 76,9 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακόμη ένα περιθώριο ασφαλείας 3 δισ. ευρώ μέχρι εξαντλήσεως του ανώτατου ορίου. Σημειώνεται ότι οι συνθήκες θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του ELA κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.

    Σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΤτΕ τα στοιχεία των καταθέσεων για τον Μάρτιο.

    [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Η αστυνομία των ΗΠΑ δρα σε μια χώρα με 300 εκ. όπλα και εγκληματικότητα έξι φορές μεγαλύτερη από τη Γερμανία

    Η αμερικανική αστυνομία ευθύνεται κάθε χρόνο για 400 «δικαιολογημένους φόνους», σύμφωνα με το FBI. Και σ'αυτούς περιλαμβάνονται μόνο οι φόνοι όσων διαπράττουν ένα έγκλημα. Η αναφορά αυτών των φόνων είναι εθελοντική, άρα ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Για λόγους σύγκρισης, από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013 οι αστυνομικοί στην Αγγλία και την Ουαλλία χρησιμοποίησαν τα όπλα τους τρεις φορές και δεν σκότωσαν κανέναν.Αυτές οι συγκρίσεις, βέβαια, είναι σχετικές, επισημαίνει ο Economist.

    Η αμερικανική αστυνομία λειτουργεί σε μια χώρα με 300 εκατομμύρια όπλα και μια εγκληματικότητα έξι φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά μέσο όρο 200.000 επεισόδια με όπλα κάθε χρόνο, πυροβόλησε 28 ανθρώπους και είδε να πυροβολούνται έξι αστυνομικοί (οι περισσότεροι επέζησαν). Παρά τους μεγάλους τίτλους των εφημερίδων, είναι μια από τις πιο συγκρατημένες αστυνομίες της Αμερικής.

    Οι αστυνομίες που πυροβολούν ευκολότερα λειτουργούν σε μικρότερες πόλεις όπου ζουν λιγότεροι δημοσιογράφοι. Ο Πίτερ Μόσκος από το John Jay College επινόησε έναν τρόπο να τις αξιολογήσει, συσχετίζοντας τις φορές που χρησιμοποιεί η αστυνομία τα όπλα της με τον αριθμό των φόνων σε μια πόλη. Με βάση αυτό το κριτήριο, πρώτες έρχονται οι Ρίβερσαϊντ, Σαν Ντιέγκο και Σακραμέντο στην Καλιφόρνια και ακολουθούν οι Τουσόν και Φοίνιξ στην Αριζόνα.

    [08] Ο Ολάντ ανακοίνωσε αυξήσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό

    Την αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γαλλίας κατά σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μια τετραετία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

    Η αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό που θα ξεκινήσει από το 2016 είναι στο πλαίσιο των ενεργειών που ακολουθεί το Παρίσι μετά τις εξτρεμιστικές απειλές που ακολούθησαν τις πολύνεκρες επιθέσεις των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

    «Η Γαλλία αντιμετωπίζει απειλές στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό. Η ασφάλεια, η προστασία, η ανεξαρτησία, είναι μη διαπραγματεύσιμες αξίες», δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 April 2015 - 10:30:24 UTC