Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με όρους νομιμότητας»
  • [02] To απόγευμα η συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια
  • [03] Γ. Σταθάκης: Στόχος τα «κόκκινα» δάνεια να γίνουν «πράσινα»
  • [04] «Διαβατήριο» για εξαγωγές στη Ρωσία θα πάρουν είκοσι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων

  • [01] «Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με όρους νομιμότητας»

    Οι κυβερνήσεις της τελευταίας 25ετίας συντήρησαν σε καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος για την «ανάγκη αποκατάστασης της διαφάνειας στον τρόπο διάθεσης και εκμετάλλευσης των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων», κάνοντας μάλιστα μνεία και σε αποφάσεις του ΣτΕ.

    «Σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο δαιδαλώδης χαρακτήρας του σε συνδυασμό με τις εκουσίως επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις, παρατάσεις και αναβολές που αφορούν τη διενέργεια της διαγνωστικής διαδικασίας περί της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τη στερεότυπη απόφαση των κυβερνήσεων της τελευταίας 25ετίας να συντηρείται σε καθεστώς ιδιότυπης νομιμοφάνειας η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας και επισημαίνει ότι «σχετικώς επαναλαμβανόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας ρητά και κατηγορηματικά επιβεβαιώνει την ως άνω πραγματικότητα».

    Ο κ. Παππάς αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (απόφαση 4420/2014) με την οποία επισημαίνει ότι είναι σε ισχύ η υπ΄ αριθμ. 3578/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου Δικαστηρίου, με την οποία έχει κριθεί ότι οι παρατάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών αντίκεινται προς το Σύνταγμα και ειδικότερα προς τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας. «Η έκδοση δε και της αποφάσεως αυτής καθιστά επιτακτική και αναγκαία τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας προκήρυξης των σχετικών αδειών και η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του νομικού πλαισίου που θα εγγυάται τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών με όρους νομιμότητας», αναφέρει ο υπουργός.

    [02] To απόγευμα η συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια

    Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα Μνημόνια και το καθεστώς επιτήρησης αποφασίζει σήμερα Δευτέρα η Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα. Βάσει της ημερήσιας διάταξης που έχει εκδοθεί, θα υπάρξει συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 148 βουλευτές του κόμματός του και ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και 12 βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων.

    Σύμφωνα με όσα ορίζουν τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρονται στη συγκρότηση και λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών, η απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών.

    H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες Αρχές, διoικήσεις νoμικών πρoσώπων δημόσιoυ και ιδιωτικoύ δικαίoυ, καθώς και από τoυς πoλίτες. H εξεταστική επιτρoπή έχει δικαίωμα να ζητεί να πρoσκoμιστoύν δημόσια και άλλα έγγραφα πoυ υπάρχoυν στα αρχεία τoυ κράτoυς.

    [03] Γ. Σταθάκης: Στόχος τα «κόκκινα» δάνεια να γίνουν «πράσινα»

    Σε περίπου ένα εξάμηνο τοποθετεί η κυβέρνηση την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας Γιώργος Σταθάκης και διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 2 Απριλίου.

    Όπως ενημερώνει ο υπουργός, «επίκειται νομοθετική ρύθμιση που αποσκοπεί σε μία ριζική ανακούφιση των οφειλετών και σε μια συνολική διευθέτηση των ιδιωτικών χρεών με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια και με προοπτική να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα "κόκκινα" δάνεια να γίνουν "πράσινα" και να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Σταθάκης, θα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Αφενός, τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών. Αφετέρου, την αναμόρφωση του ισχύοντος νόμου για τα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    «Ωστόσο, οι τεχνικές πλευρές και οι προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής μελετώνται και παράλληλα διεξάγεται διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ένα περίπου εξάμηνο» ενημερώνει ο κ. Σταθάκης.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ 'Αννα Καραμανλή και αφορούσε την υπαγωγή επιχειρήσεων που κατέχουν «κουρεμένα» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

    [04] «Διαβατήριο» για εξαγωγές στη Ρωσία θα πάρουν είκοσι επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων

    Για 20 ελληνικές εταιρείες παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να εξάγουν προϊόντα στη ρωσική αγορά, όταν αρθεί το εμπάργκο, όπως ανέφερε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor» Δρ. Αλέξι Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξένκο, το ισχύον -μέχρι σήμερα- μητρώο των εγκεκριμένων ελληνικών εταιρειών της «Rosselkhoznadzor» παύει να ισχύει και «μόνο οι 20 εταιρίες που θα επιλεγούν και θα ελεγχθούν από τα ρωσικά κλιμάκια θα πάρουν το "διαβατήριο"προκειμένου να έρθουν και πάλι στη Μόσχα».

    Επισημαίνεται ότι τα κλιμάκια της «Rosselkhoznadzor» θα βρίσκονται στην Ελλάδα από τις 20 Απριλίου και για δύο εβδομάδες θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους στις ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και σε 20 ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων γάλακτος, ιχθύων και κρέατος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Aλεξένκο ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δεχθεί τους σχετικούς ελέγχους και θα ακολουθήσουν η Κύπρος και η Ουγγαρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 April 2015 - 8:30:22 UTC