Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Μάρδας: Τα εργασιακά, παραμένουν το βασικό θέμα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις
  • [02] Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση
  • [04] Άρχισε επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία
  • [05] Δεν σημειώθηκε τσουνάμι μετά τον μεγέθους 7,5 βαθμών σεισμό στην Παπούα Νέα Γουινέα
  • [06] Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει το DNA των μισών από τα θύματα της συντριβής του Airbus
  • [07] Σεισμός 7,7 βαθμών στην Παπούα Νέα Γουινέα
  • [08] «Η μυθιστορηματική αλήθεια είναι μια χίμαιρα»
  • [09] Στο εμπόριο εφέτος η πρώτη λάμπα από γραφένιο
  • [10] Προκριματικά EURO 2016: Ουγγαρία - Ελλάδα 0 - 0

  • [01] Δ. Μάρδας: Τα εργασιακά, παραμένουν το βασικό θέμα διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις

    Τα εργασιακά παραμένουν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, το βασικό θέμα διαφωνίας, στο Brussels Group. «Λέμε όχι στις ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει κόντρα για συντάξεις και ΦΠΑ» ανέφερε ο κ. Μάρδας στον Αντ1. «Αξίζει για τα δύο-τρια θέματα να υπάρξει ρήξη; Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα στο Brussels Group και στους πολιτικά ιστάμενους» τόνισε.

    Μιλώντας για το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μάρδας ζήτησε να μην υπάρχει βιασύνη για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, σημείωσε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας είναι ποσοτικοποιημένες, ότι έχουν κατατεθεί ισοδύναμα ύψους 5 δισ. ευρώ τα οποία έχουν γίνει δεκτά, σύμφωνα με πληροφορίες. Για τον ΦΠΑ είπε ότι δεν θα υπάρξει συνολική αύξησή του, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα από τα τέσσερα μέτρα που είναι ανοικτά». Απέκλεισε πάντως οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ σε φάρμακα, ξενοδοχεία, τρόφιμα.

    Για τον ειδικό φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, δήλωσε ότι θέση της κυβέρνησης είναι «να ξαναγυρίσουμε σε μια ρύθμιση όμοια με αυτή του παρελθόντος, ώστε να υπάρχει διαφοράς στο κίνησης και θέρμανσης. Που σημαίνει το θέρμανσης να κινηθεί στα 60 λεπτά το λίτρο, και το κίνησης να κατέβει στα κατώτατα επίπεδα».

    [02] Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την πρώτη εκτός Ελλάδος επίσημη επίσκεψη του πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος θα φθάσει περίπου στις 9 το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον προϋπαντήσει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Η επίσημη υποδοχή του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και διπλωμάτες, θα γίνει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία. Οι δύο Πρόεδροι θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν συνομιλίες με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και διπλωματών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρασημοφορήσει τον Έλληνα Πρόεδρο και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τον τύπο.

    Ο κ. Παυλόπουλος θα καταθέσει στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα «Φυλακισμένα Μνήματα». Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Το απόγευμα θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και αργότερα θα προσφωνήσει έκτακτη σύνοδο της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής. Το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του Έλληνα προέδρου.

    Αύριο (Τρίτη) ο Πρόεδρος Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Λευκωσίας, θα κάνει σύντομη περιοδεία στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στις οδούς Λήδρας - Ονασαγόρου. Στην συνέχεια θα δεχθεί τους προέδρους των επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων, Κατεχόμενων Δήμων,Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και Συντονιστικής Επιτροπή Καρπασίας. Πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του ο Πρόεδρος Παυλόπουλος θα μεταβεί στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

    [03] Συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση

    Tη Βουλή θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γύρω από τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 8 το βράδυ, στην Ολομέλεια του Σώματος, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στη Γερμανίδα καγκελάριο ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου. Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί αύριο σε ένα συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

    Στο μεταξύ, ομόφωνα ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρίασή του, τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαίωσε την δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι κοστολογημένες.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ.

    Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με μια γενική ενημέρωση για τον ΟΛΠ και το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Τύπου Γ, που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδος.

    [04] Άρχισε επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία

    Η προεκλογική εκστρατεία άρχισε σήμερα επισήμως στη Βρετανία, όπου οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, οι οποίοι έρχονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, έχουν πέντε εβδομάδες για να πάρουν τους ψηφοφόρους με το μέρος τους σ' ένα πολιτικό τοπίο που είναι τόσο κατετεμαχισμένο ώστε να εξετάζονται πολλαπλά σενάρια: συνασπισμοί, συμμαχίες... ή επιστροφή στις κάλπες. Αφού παρουσιάσει σήμερα το μεσημέρι την παραίτηση της κυβέρνησής του στη βασίλισσα και μόλις διαλυθεί το κοινοβούλιο, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως εξάλλου και οι ανταγωνιστές του, θα επιβιβασθεί στο λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

    Χιλιάδες εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί στα διάφορα στρατόπεδα με την ελπίδα ότι θα κάνουν τη ζυγαριά να γείρει προς αυτούς που υποστηρίζουν. Όμως μια εμβληματική τηλεμαχία θα υπογραμμίσει, στις 2 Απριλίου, την εξατομίκευση του πολιτικού τοπίου. Συμμετέχουν σ' αυτή οι ηγέτες επτά σχηματισμών: των Συντηρητικών, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκράτες, του λαϊκιστικου και ξενοφοβικού UKIP, των Πρασίνων, καθώς και των σκωτσέζων (SNP) και των ουαλών εθνικιστών.

    Η κρίση του δημόσιου συστήματος υγείας (NHS), η οικονομία, η μετανάστευση και η Ευρώπη υπόσχονται να κυριαρχίσουν στη συζήτηση, η οποία διευρύνεται περισσότερο παρά ποτέ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στην οποία οι περισσότεροι από τους αρχηγούς των κομμάτων παίζουν την πολιτική επιβίωσή τους.

    [05] Δεν σημειώθηκε τσουνάμι μετά τον μεγέθους 7,5 βαθμών σεισμό στην Παπούα Νέα Γουινέα

    Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών (αρχικά το μέγεθός του είχε μετρηθεί 7,7) σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέα Γουινέα προκαλώντας φόβους για τσουνάμι, πριν αρθεί ο σχετικός συναγερμός. Η γη δονήθηκε σε βάθος 33 χλμ., σε απόσταση 55 χλμ. από την πλησιέστερη πόλη, την Κοκοπό, στο νησί της Νέας Βρετάνης, και 787 χλμ. από τη πρωτεύουσα, το Πορτ Μόρεσμπι, ανακοινώθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

    Το Κέντρο Συναγερμού για τσουνάμι στον Ειρηνικό εξέδωσε προειδοποίηση ότι κύματα ύψους ενός ως τριών μέτρων ήταν πιθανό να πλήξουν την Παπούα Νέα Γουινέα, όμως ο συναγερμός παρήλθε χωρίς να σημειωθεί κάποια σημαντική ζημιά.

    [06] Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει το DNA των μισών από τα θύματα της συντριβής του Airbus

    Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει δείγματα DNA από τα μισά από τα 150 θύματα της συντριβής του Airbus A320 της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις για την προσωπικότητα του συγκυβερνήτη, ο οποίος φαίνεται πως προκάλεσε εσκεμμένα την καταστροφή. Κατά την έκτη ημέρα των ερευνών στον τόπο της καταστροφής που σημειώθηκε την Τρίτη σ' αυτή την ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, οι ερευνητές «απομόνωσαν 78 διαφορετικά DNA» τα οποία θα συγκριθούν με αυτά των οικογενειών των θυμάτων για να γίνει η ταυτοποίηση, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν.

    Αφότου σημειώθηκε η συντριβή του Airbus A320, οι ερευνητές καταβάλλουν προσπάθειες για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων, όμως δεδομένης της κατάστασης των στοιχείων που συγκεντρώνονται, το έργο τους είναι δύσκολο.

    Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild» δημοσίευσε μια ανατριχιαστική αφήγηση των τελευταίων στιγμών του A320 της Germanwing, καθώς είχε πρόσβαση στα στοιχεία του ενός από τους δύο καταγραφείς της πτήσης του αεροπλάνου, αυτόν που καταγράφει τους ήχους μέσα στο πιλοτήριο. Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας επιβεβαίωσε πως οι ηχογραφήσεις αυτές δείχνουν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτήριου όταν βγήκε απ' αυτό ο κυβερνήτης και στη συνέχεια άρχισε την καθοδική πορεία του αεροπλάνου.

    [07] Σεισμός 7,7 βαθμών στην Παπούα Νέα Γουινέα

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε σήμερα την Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ εκδόθηκε άμεσα προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 33 χιλιομέτρων και σε κοντινή απόσταση από την πόλη Ραμπούλ της Παπούα Νέα Γουινέα, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό που εδρεύει στη Χαβάη ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν «επικίνδυνα κύματα τσουνάμι» στις ακτές που βρίσκονται εντός 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού κατά μήκων των ακτών της Παπούα Νέα Γουινέα και των Νήσων του Σολομώντος». Τα κύματα είναι πιθανό να φτάσουν σε ύψος τα 1 με 3 μέτρα κατά μήκος των ακτών της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εκδηλωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

    «Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές οι οποίες απειλούνται πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των εθνικών και τοπικών αρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [08] «Η μυθιστορηματική αλήθεια είναι μια χίμαιρα»

    Η μυθιστορηματική αλήθεια δεν υπάρχει, η αναζήτηση της αλήθειας είναι μια χίμαιρα ακόμα και σε μια τόσο πραγματιστική μορφή τέχνης όπως το μυθιστόρημα, λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λευτέρης Καλοσπύρος, που έλαβε πριν από μερικές ημέρες το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το βιβλίο του «Η μοναδική οικογένεια» (εκδόσεις Πόλις).

    Ο βραβευμένος μυθιστοριογράφος είναι 35 ετών και σημειώνει πως η γενιά του τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη λαϊκή ή την ποπ κουλτούρα, ενώ της αρέσει να έχει το μυθιστόρημα απεριόριστες ελευθερίες, ενσωματώνοντας στον λόγο του είδη όπως το κόμικ, το βίντεο, αλλά και το μελόδραμα. Το βιβλίο του χαρακτηρίστηκε μεταμοντέρνο, ο ίδιος, όμως, πιστεύει πως τόσο ο μεταμοντερνισμός όσο και ο μοντερνισμός έχουν κάνει τον κύκλο τους. Όσο για τον συγγραφέα, μπορεί πλέον να αντλεί κατά το δοκούν στοιχεία από την παράδοσή τους.

    [09] Στο εμπόριο εφέτος η πρώτη λάμπα από γραφένιο

    Ο πρώτος λαμπτήρας φωτισμού από το υλικό - θαύμα γραφένιο θα κυκλοφορήσει εφέτος στην αγορά. Θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 10% σε σχέση με τις άλλες λάμπες διαρκείας, καθώς θα διαρκεί για περισσότερα χρόνια και θα κοστίζει το ίδιο ή λιγότερο από μια λάμπα τύπου LED. Η καινοτομική λάμπα μοιάζει εξωτερικά με μια συμβατική λάμπα, αλλά είναι καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς διαθέτει στο εσωτερικό της ένα νήμα πυράκτωσης καλυμμένο με ένα πολύ λεπτό στρώμα γραφένιου.

    Η λάμπα αναπτύσσεται από τη βρετανική εταιρεία Graphene Lighting, που είναι συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ, εκεί όπου το γραφένιο για πρώτη φορά δημιουργήθηκε από τους (νομπελίστες από το 2004 και Σερ πλέον) Κόστια Νοβοσέλφο και Αντρέ Γκάιμ.

    [10] Προκριματικά EURO 2016: Ουγγαρία - Ελλάδα 0 - 0

    Παρά την ανωτερότητά της σε όλο το διάστημα του αγώνα, η Eθνική έμεινε στο 0-0 εναντίον της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη και πλέον διατηρεί ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση στους τελικούς του EURO 2016. Το ματς έγινε στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 6ου ομίλου και η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση με μόλις 2 βαθμούς.

    Με δέκα «λεγεωνάριους» ξεκίνησε το ματς ο Σέρχιο Μαρκαριάν, στον ντεμπούτο του στον ελληνικό πάγκο. Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος που επέστρεψε στην εθνική μετά από απουσία 2,5 χρόνων, ενώ ο μοναδικός της ενδεκάδας που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν ο Στέφανος Αθανασιάδης. Παράλληλα, ίσως για πρώτη φορά στην Ιστορία, στο αρχικό σχήμα της εθνικής δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ!


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 March 2015 - 6:30:25 UTC