Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Θα κάνω το παν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες
  • [03] Σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ με έναν τραυματία
  • [04] Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο τα μαθήματα στη Νομική
  • [05] Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τυνησία
  • [06] Την ανάγκη η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε ο Φρ. Ολάντ
  • [07] Την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς, εξέφρασε ο Μ. Σουλτς
  • [08] Δεν αναμένει λύσεις για την Ελλάδα σήμερα η Αγγ. Μέρκελ
  • [09] Εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση του Κοσμά Ξενάκη στο Μουσείο Μπενάκη

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Θα κάνω το παν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

    «Εξήγησα στους άλλους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Ό,τι καταφέραμε μέσα σε δυόμισι χρόνια, δηλαδή πλεονάσματα και ανάπτυξη, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν. Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν επικοινωνιακή διαχείριση και όχι την πραγματικότητα της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

    Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής από όλες τις πλευρές και το ταχύτερο να βρεθεί μία συμφωνία. Όπως σημείωσε, επανέλαβε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε κάθε θετικό βήμα και ότι θα σταθεί αντίθετος σε ό,τι θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

    «Θα κάνω το παν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αποστολή, αυτό πιστεύω και αυτό οφείλω να κάνω» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες

    «H EE χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη Δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    [03] Σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ με έναν τραυματία

    Σοβαρά επεισόδια, με έναν τραυματία, είναι σε εξέλιξη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου 100 άτομα, νεαρής ηλικίας, ντυμένα στα μαύρα, επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα της αίθουσας, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, στο Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Στη διάρκεια των επεισοδίων ένας φύλακας τραυματίστηκε και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της πόλης.

    Ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος ενημέρωσε για το συμβάν την Εισαγγελία.

    Τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ παραμένουν στην αίθουσα συνεδρίασης. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας δεν παρίστατο στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, καθώς βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό.

    [04] Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο τα μαθήματα στη Νομική

    Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο τα μαθήματα στο κεντρικό κτίριο της Νομικής, όπως ανακοίνωσαν οι Κοσμητείες της Νομικής Σχολής και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κτίριο της Νομικής έμεινε σήμερα κλειστό, ενώ συνεργεία καθαρισμού ανέλαβαν τις εργασίες αποκατάστασης των χώρων που είχαν υποστεί βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της κατάληψης από αντιεξουσιαστές που ζητούσαν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ'. Οι καταληψίες αποχώρησαν χθες, έπειτα από περίπου μια εβδομάδα κατάληψης, χωρίς την επέμβαση της αστυνομίας. Στην επιθεώρηση των χώρων που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι οι καταληψίες είχαν προκαλέσει ζημιές στον τεχνικό εξοπλισμό, ενώ είχαν γράψει πλήθος συνθημάτων σε τοίχους τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον προαύλιο χώρο.

    [05] Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Τυνησία

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του μουσείου Μπάρντο στην Τύνιδα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 20 ξένοι τουρίστες και τρεις Τυνήσιοι, σύμφωνα με μια ηχογραφημένη ανακοίνωση που μεταδόθηκε στο Διαδίκτυο.

    Σε αυτή το ΙΚ εξαίρει τους δύο δράστες της επίθεσης, τους οποίους χαρακτηρίζει «ιππότες του Ισλαμικού Κράτους», ενώ απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις στην Τυνησία.

    Την ίδια ώρα ο στρατός της Τυνησίας συνέλαβε δύο μέλη της οικογένειας ενός από τους δράστες της επίθεσης.

    «Συλλάβαμε τον πατέρα και την αδελφή του τρομοκράτη Χάτεμ αλ Χασνάουι στο σπίτι τους στην Σμπίμπα Σίτι» ανακοίνωσε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για το πώς οι δύο αυτοί συλληφθέντες εμπλέκονται στην επίθεση, όμως επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι έρευνες στην Τύνιδα.

    [06] Την ανάγκη η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε ο Φρ. Ολάντ

    Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

    Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

    Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες.

    [07] Την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς, εξέφρασε ο Μ. Σουλτς

    Την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς εξέφρασε σήμερα, κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι όταν αλλάζει μία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναιρεί όλα όσα έκανε η προηγούμενη. Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει λογικούς συμβιβασμούς, λέγοντας ότι όλοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.

    [08] Δεν αναμένει λύσεις για την Ελλάδα σήμερα η Αγγ. Μέρκελ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει σήμερα να αναμένεται να δοθούν λύσεις, ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.

    Από τη μεριά του,ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισετην ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της.

    Εξάλλου ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

    Την ελπίδα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

    [09] Εγκαινιάζεται η αναδρομική έκθεση του Κοσμά Ξενάκη στο Μουσείο Μπενάκη

    Ο Ιάνης Ξενάκης ήταν ο πιο διάσημος από τα τρία αδέλφια της οικογένειας, όμως ο μικρότερος αδελφός του, Κοσμάς Ξενάκης, αν και λιγότερο επιφανής από τον Ιάνη, υπήρξε καινοτόμος δημιουργός της ελληνικής μεταπολεμικής ζωγραφικής, ένας καλλιτέχνης που κινήθηκε ισότιμα σε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών περιοχών- ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, θέατρο, χάπενινγκ, περφόρμανς, κινηματογράφος και αρχιτεκτονική-πολεοδομία. Πίστευε στη σύνδεση των τεχνών σε ενιαίο σύνολο, ένα «καθολικό έργο τέχνης», με αποκορύφωμα τις πρωτοπόρες παραστάσεις του, τα «Πολύτεχνα», που έγραψαν ιστορία ξεκινώντας το 1971 από το θέατρο Ρεξ, με τον εικαστικό και περφόρμερ Γρηγόρη Σεμιτέκολο.

    Τριανταένα χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κοσμά Ξενάκη, από εγκεφαλικό σε ηλικία 59 ετών, γεγονός που συνέβαλε στη λήθη του έργου του, το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ξαναφέρνει στο επίκεντρο τον πολυσχιδή καλλιτέχνη, με μια τιμητική αναδρομική έκθεση, συγκεντρώνοντας 300 έργα του από ιδιωτικές συλλογές και από το εργαστήρι του καλλιτέχνη, στο οποίο διαμένει η σύζυγός του, Αριάδνη.

    Η έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης 1925- 1984» εγκαινιάζεται απόψε και εκτείνεται στους δύο ορόφους του Μουσείου. Είναι αποκαλυπτική τόσο για τον πλούτο όσο και για τα ενδιαφέροντα του Ξενάκη για την ύλη, τη φόρμα, την αντίληψή του για το έργο τέχνης. Από τη δεκαετία του '40 με την παραστατική ζωγραφική- εμφανής η επιρροή του εκείνη την περίοδο, από τον Διαμαντόπουλο και τον Τσαρούχη- ως το 1954 -1958 οπότε εγκαταλείπει την ελληνικότητα για να περάσει σε θέματα και εκφραστικούς τρόπους πολύ πιο αφαιρετικούς, κοντά στον κυβισμό. Κι από εκεί έως το τέλος της ζωής του, σε ακόμα πιο αφαιρετική ζωγραφική και γλυπτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 March 2015 - 16:30:25 UTC