Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
  • [02] «Ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ επιθυμούν μια απευθείας επικοινωνία για να βρεθεί μια λύση»
  • [03] Eurostat: Αποπληθωρισμός -1,9% τον Φεβρουάριο
  • [04] Der Spiegel: Υπέρ της διευθέτησης των γερμανικών αποζημιώσεων, SPD και Πράσινοι
  • [05] Τελικά ξεχνάμε όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε

  • [01] Στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας στις 8 Απριλίου, στο Κρεμλίνο. Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Κρεμλίνο έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου.

    [02] «Ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ επιθυμούν μια απευθείας επικοινωνία για να βρεθεί μια λύση»

    Στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δηλώσεις του, το πρωί στον ΑΝΤ1. «Η κ. Μέρκελ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, μετά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό το τηλεφώνημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι και η καγκελάριος, αλλά και ο κ. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν μία απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία λύση» υπογράμμισε ο κ. Γαβριηλίδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί «σε μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση επικοινωνιακή».

    «Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά στην επιμονή μας για την υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε μία νέα μετα-μνημονιακή εποχή και, ταυτόχρονα, θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο περιορισμού καταθέσεων στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε ότι σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο και τη γερμανική Καγκελαρία τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, πρόσκληση στην οποία ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά.

    Διαβάστε επίσης: Στο Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

    [03] Eurostat: Αποπληθωρισμός -1,9% τον Φεβρουάριο

    Αποπληθωρισμό -1,9% εμφάνισε η Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Στην ΕΕ αρνητικό πληθωρισμό εμφάνισαν συνολικά 20 κράτη-μέλη ενώ τα υψηλότερα ποσοστά αποπληθωρισμού παρατηρήθηκαν μετά την Ελλάδα, στη Βουλγαρία (-1,7%) και στη Λιθουανία (-1,5%). Στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο ο αποπληθωρισμός μειώθηκε στο -0,3% από -0,6% τον Ιανουάριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 0,7%.

    [04] Der Spiegel: Υπέρ της διευθέτησης των γερμανικών αποζημιώσεων, SPD και Πράσινοι

    Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις τάσσονται πολιτικοί των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

    «Πολιτικά, κατά τη γνώμη μου η υπόθεση είναι σαφής: θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα θύματα και τους συγγενείς τους οικονομικά. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό από την γερμανικής πλευράς να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας σε ό,τι αφορά το παρελθόν. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» δηλώνει η επικεφαλής της Επιτροπής Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του SPD Γκεζίνε Σβαν και επισημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν καλά τις δυστυχίες των Ελλήνων υπό τους Ναζί. «Αλλά τα θύματα και οι απόγονοί τους έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους δράστες και τους απογόνους τους» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι το αναγκαστικό δάνειο πρέπει αναμφισβήτητα να εξοφληθεί, ενώ χαρακτηρίζει λογική την πρόταση για τη δημιουργία ιδρύματος για την έρευνα και τη συμφιλίωση, στο οποίο θα διατεθούν περαιτέρω αποζημιώσεις.

    Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τονίζει ότι «δεν θα πρέπει να συνδέουμε το θέμα των επανορθώσεων με την τρέχουσα αντιπαράθεση για την ευρωκρίση», αλλά αυτή η συζήτηση να διεξαχθεί ανεξάρτητα. «Αυτό αφορά τη διαχείριση της ίδιας μας της ιστορίας. Είμαι κατά της συζήτησης ότι αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχουν ακόμη, έπειτα από δεκαετίες, ζητήματα διεθνούς δικαίου προς επίλυση» τονίζει.

    Από την πλευρά των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ΚΟ 'Αντον Χοφράιτερ δηλώνει ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να εξαφανίσει έτσι απλά την διεκδίκηση της Ελλάδας για αποζημιώσεις από το τραπέζι» και τονίζει ότι «αυτό το κεφάλαιο δεν έχει ουσιαστικά κλείσει ούτε ηθικά ούτε νομικά», ενώ η γερμανική κυβέρνηση θα έκανε καλά να συζητήσει με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και να αναζητήσει μια φιλική λύση». Θεωρεί ωστόσο απαράδεκτο ένα τόσο ευαίσθητο και δύσκολο θέμα αναμιγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική βοήθεια στην κρίση. Διαφορετική άποψη έχει επ΄αυτού η κυρία Σβαν, η οποία εκτιμά ότι «ψυχολογικά είναι κατανοητό ότι η Αθήνα ρωτά σε αυτή την κατάσταση αν εμείς οι Γερμανοί συμπεριφερθήκαμε πάντα τόσο έντιμα».

    Σύμφωνα πάντως με τον ειδικό του Διεθνούς Δικαίου Φρανκ Σόρκοπφ, η παραπομπή από την πλευρά του Βερολίνου στη Συμφωνία 2+4 δεν κατευνάζει πλέον την συζήτηση και πρέπει η επιχειρηματολογία να είναι ευρύτερη. Από το Spiegel υπενθυμίζεται δε ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής έχει διατυπώσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει τη θέση της. «Θα μπορούσε να πρόκειται για δισεκατομμύρια», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις αποζημιώσεις για περιπτώσεις όπως η σφαγή στο Δίστομο και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

    [05] Τελικά ξεχνάμε όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε

    Ηίδιαηπροσπάθειαπουκάνουμεγιαναθυμηθούμεκάτι,ευθύνεταιπουξεχνάμετόσα άλλαπράγματα,σύμφωναμεμιανέαβρετανικήεπιστημονικήέρευνα,πουέρχεταινα φωτίσειένααπόταμεγάλαμυστήρια:Γιατίοιάνθρωποιξεχνάνετόσοεύκολα,απότον κωδικόπρόσβασηςτουπαλιούυπολογιστήτουςέωςτοόνομαενόςπαλιούσυμμαθητήτους;

    Οιεπιστήμονεςπραγματοποίησανμιασειράαπόπειράματαμνήμηςμεμιαομάδα24εθελοντών, καθώςκαιμαγνητικήαπεικόνισητουεγκεφάλουτους.

    Οιερευνητές,αφούαρχικάεντόπισανταδιακριτάνευρωνικά«αποτυπώματα» συγκεκριμένωναναμνήσεων,διαπίστωσανότιηενθύμησηκάποιουπράγματοςοδηγείστονα εξασθενείημνήμηάλλων«ανταγωνιστικών»πραγμάτων.Ουσιαστικά,οεγκέφαλοςκαταπιέζει ενεργητικάάλλεςμνήμες,προκειμένουναφέρειστοπροσκήνιοκάποιασυγκεκριμένημνήμη. Ηόληδιαδικασίααποκαλείταιμηχανισμός«προσαρμοστικήςαπώλειαςμνήμης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 2015 - 10:30:24 UTC