Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Τίποτα δεν «θα μπει στο συρτάρι»
  • [02] Αποστρατεύτηκαν οι υπαρχηγοί της Πυροσβεστικής
  • [03] Κατάργηση εξετάσεων στα πειραματικά σχολεία
  • [04] Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε ένα εκατομμύριο οφειλέτες
  • [05] Οι Ισραηλινοί ψηφίζουν για να γυρίσουν (ή όχι) σελίδα στην πολιτική Νετανιάχου
  • [06] «Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία» λένε οι ΓΧΣ
  • [07] Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν ασύρματα την πτήση εντόμων

  • [01] Π. Καμμένος: Τίποτα δεν «θα μπει στο συρτάρι»

    Στο γεγονός ότι υποθέσεις δωροδοκίας εκ μέρους γερμανικών εταιρειών οπλικών συστημάτων, έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών, σε υποδομές και στον ελληνικό λαό, που προκάλεσε η ναζιστική Κατοχή στην Ελλάδα καθώς και στην διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου, απέδωσε τις αιτίες των προσωπικών επιθέσεων που δέχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Πάνος Καμμένος μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή «Στον Ενικό».

    Ο κ. Καμμένος δέχθηκε προσωπική επίθεση τόσο από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ.Σουλτς, όσο και από τον Γερμανό Αντιπρόεδρο Ζ. Γκάμπριελ, ενώ ειδικά για τον κ. Σουλτς είπε ότι «έπρεπε να αντιδράσουν οι ευρωβουλευτές», επισημαίνοντας ότι είναι η 3η φορά, που ο κ. Σουλτς του επιτίθεται προσωπικά.

    Επισήμανε ότι ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει την πρώτη φορά, για την οποία τον ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτικός απέναντι στον γερμανικό λαό με τον οποίο δεν υπάρχουν διαφορές.Τόνισε ότι είναι η γερμανική κυβέρνηση που θεωρεί ότι μπορεί να δίνει εντολές σαν να είναι η χώρα μας, χώρα υποτελών και όχι εταίρων.

    Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι υποθέσεις της δωροδοκίας, ελλήνων αξιωματούχων, από γερμανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παρέχει αμέσως οποιοδήποτε στοιχείο ζητηθεί. Ως δεύτερο βήμα στην όλη υπόθεση που αφορά τρεις γερμανικές εταιρείες θα είναι να ζητηθούν από την Γερμανία τα στοιχεία, ενώ επισήμανε ότι οι Γερμανοί πολιτικοί υποστηρίζουν τις γερμανικές εταιρείες και προστατεύουν τα διάφορα πρόσωπα.

    Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, ο κ. Καμμένος είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

    Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν «θα μπει στο συρτάρι» από την πλευρά της Ελλάδας, στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ την Δευτέρα και χαρακτήρισε ως «ευχάριστη» την περίπτωση που η κ. Μέρκελ «αποφασίσει να βάλει στο πλάι τον κ. Σόιμπλε, που δεν χάρηκε με την συνάντηση της Δευτέρας, και τον κ. Σουλτς».

    Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για «στενότητα στην ρευστότητα» δεν προκύπτουν από το ευρωπαϊκό Δίκαιο ή την πρακτική που ακολουθεί η ΕΚΤ και χαρακτήρισε την πολιτική της ως «εκβιαστική πολιτική κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, υπογράμμισε ότι «οικεία θελήσει δεν θα αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί απόλυτα την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ εκείνοι που δεν την υλοποιούν είναι η ΕΚΤ και η γερμανική κυβέρνηση.

    «Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει κανένα Μνημόνιο, ούτε υπαγωγή στο Αγγλικό Δίκαιο, θα πληρώσουμε ό,τι είναι να πληρώσουμε, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών» είπε ο κ. Καμμένος, ο οποίος στην συνέχεια επέκρινε τον κ. Ντράγκι για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

    [02] Αποστρατεύτηκαν οι υπαρχηγοί της Πυροσβεστικής

    Με τις αποστρατείες των δύο υπαρχηγών προχώρησαν χθες οι τακτικές κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Συγκεκριμένα, το Πρωτοβάθμιο Ανώτατο Συμβούλιο του Πυροσβεστικού Σώματος, έκρινε ευδοκίμως τερματίσαντες τους αντιστρατήγους Χαράλαμπο Αφάλη και Διαμαντή Κανελλόπουλο, που κατείχαν τις θέσεις των υπαρχηγών και στη θέση τους προήχθησαν στον βαθμό του ανιστρατήγου και τοποθετούνται, οι υποστράτηγοι Ιωάννης Καρατζιάς, μέχρι χθες συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος και Βασίλειος Καπέλιος, μέχρι χθες υποδιοικητής του Συντονιστικού Κέντρου του Π.Σ.

    Επίσης, ευδοκίμως τερματίσαντες έκρινε το Συμβούλιο πέντε υποστρατήγους και επτά αρχιπύραρχους.

    [03] Κατάργηση εξετάσεων στα πειραματικά σχολεία

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο διορισμός του καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Βασίλη Τσελφέ, στη θέση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Υπέρ του διορισμού του κ. Τσελφέ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η ΝΔ καταψήφισε, ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή, δήλωσαν παρών.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για το διαχωρισμό των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι όποιες αλλαγές για τη λειτουργία τους, θα γίνουν μετά από διαβούλευση και σε κάθε περίπτωση, δεν θα αφορούν την φετινή σχολική χρονιά.

    Το μόνο που θα ισχύσει, όπως διευκρίνισε, θα είναι η κατάργηση των εξετάσεων και η εισαγωγή των μαθητών με κλήρωση σε όλα τα πειραματικά σχολεία, ενώ, τα πρότυπα σχολεία θα προκρίνουν τα ίδια τον τρόπο που θα γίνεται η επιλογή. Αν δηλαδή θα είναι με εξετάσεις ή κλήρωση. Πρόσθεσε δε, ότι και τα πέντε ιστορικά πρότυπα πειραματικά σχολεία θα διατηρηθούν και θα αποφασίσουν τα ίδια τον τρόπο επιλογής των μαθητών τους.

    [04] Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε ένα εκατομμύριο οφειλέτες

    Ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε 1 εκατομμύριο οφειλέτες θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καλώντας τους να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξοφληση των χρεών τους, που θα ισχύσει έως τις 27 Μαρτίου.

    Στα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν σταδιακά, ανά 100.000 οφειλέτες, θα περιγράφονται τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης, ενώ θα υπενθυμίζονται παράλληλα και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών στα οποία μπορεί να προχωρήσει η εφορία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι οφειλέτες θα εκμεταλλευτούν τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία προβλέπεται να ψηφισθεί στη Βουλή αύριο.

    Από την Πέμπτη, πάντως, όλοι όσοι θέλουν να ενταχθούν σ' αυτήν θα μπορούν να το κάνουν. Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να εξοφλήσει ολόκληρο ή μέρος του αρχικού κεφαλαίου του χρέους του και να εξασφαλίσει ανάλογη (κατά το ίδιο ποσοστό) διαγραφή των προσαυξήσεων. Αυτό μπορεί να ισχύει οχι μόνο για το σύνολο των οφειλών του, αλλά και για μία και μοναδική οφειλή.

    [05] Οι Ισραηλινοί ψηφίζουν για να γυρίσουν (ή όχι) σελίδα στην πολιτική Νετανιάχου

    Οι Ισραηλινοί εκλέγουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο σε μία εξαιρετικά αβέβαιης έκβασης ψηφοφορία, στην οποία καλούνται να δηλώσουν εάν θέλουν ακόμη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργό ή εάν έχει έλθει η ώρα της αλλαγής, έπειτα από μία εξαετία του ηγέτη του Λικούντ στην εξουσία. Από τις 07.00, ώρα έναρξης της ψηφοφορίας, και μέχρι τις 22.00, 5.88 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, η πρώτη εικόνα για τη σύνθεση της οποίας αναμένεται να έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της νύκτας. Τα πρώτα exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

    Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα οι Ισραηλινοί να χρειασθεί να περιμένουν αρκετές εβδομάδες την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού: ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έκανε μία δραματική στροφή προς τα δεξιά κατά τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής εκστρατείας, ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος Ισαάκ Χέρτζογκ, ο πρώτος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος που θα αναλάβει την πρωθυπουργία μετά τον Εχούντ Μπαράκ το 2001, ή κάποιος άλλος που θα αναδειχθεί μέσα από τους πολύπλοκους εκλογικούς υπολογισμούς;

    Με δεδομένη τη διασπορά των ψήφων ανάμεσα σε 25 εκλογικές λίστες και την πολυπλοκότητα των πιθανών συμμαχιών ανάμεσα στις 11 από αυτές (δεξιά, αριστερά, κέντρο, ορθόδοξοι, Αραβες) που τελικά θα εξασφαλίσουν εκπροσώπηση στην Κνεσέτ, η σημερινή ψηφοφορία είναι πιθανόν να μην είναι παρά το πρελούδιο εντατικών μετεκλογικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης.

    [06] «Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία» λένε οι ΓΧΣ

    Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση σε όλον τον πλανήτη βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στη Συρία. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το 2011 ως συνέπεια της Αραβικής Άνοιξης οδήγησαν σε έναν εμφύλιο με τουλάχιστον 200 χιλιάδες νεκρούς, 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους μέσα στη χώρα τους και περισσότερους από 3,2 εκατ. καταγεγραμμένους πρόσφυγες στο εξωτερικό.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την έναρξη του εμφυλίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιοποιούν, παγκοσμίως, υλικό από τη δράση τους στην περιοχή, εστιάζοντας στην «επείγουσα κατάσταση» που έχει διαμορφωθεί. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι εγκλωβισμένοι μέσα στη χώρα που ζουν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, χωρίς ιατρική φροντίδα και με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους παρούσα.

    «Καθώς ο πόλεμος στη Συρία εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο, η πολυπόθητη και αναγκαία βοήθεια αδυνατεί να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι στις συγκρούσεις, ενώ απαιτείται μαζική αύξηση της ιατρικής βοήθειας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου και συμπληρώνει: «Το σύστημα Υγείας της Συρίας έχει καταστραφεί. Η πρόσβαση στη βασική ιατρική θεραπεία έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη, λόγω έλλειψης προμηθειών και ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού ή εξαιτίας των επιθέσεων σε ιατρικές δομές».

    [07] Επιστήμονες κατάφεραν να ελέγξουν ασύρματα την πτήση εντόμων

    Στο μέλλον, δίπλα στα αυτόνομα αεροπλανάκια και ελικοπτεράκια (γνωστά ως drones) μπορεί να πετάνε και τηλεκατευθυνόμενα έντομα - όχι ρομποτικά, αλλά πραγματικά έντομα ελεγχόμενα ασύρματα από τους ανθρώπους. Αυτό ακριβώς πέτυχαν για πρώτη φορά ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, οι οποίοι πρόσδεσαν στην πλάτη σκαθαριών μια πλακέτα με ηλεκτρονικά και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός ραδιοπομπού κατεύθυναν τις κινήσεις των εντόμων στον αέρα.

    Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες έκαναν στο εργαστήριο τα έντομα να απογειωθούν, να πετάξουν προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, να αιωρούνται και τελικά να προσγειωθούν πίσω στο έδαφος. Αν η τεχνολογία βελτιωθεί, θα είναι δυνατό κάποια στιγμή να χρησιμοποιούνται τέτοια έντομα «σάϊμποργκ» (cyborg) ως mini-drones. Φορτωμένα με τους κατάλληλους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, θα πετάνε πάνω από διάφορες δυσπρόσιτες περιοχές, κάνοντας τις παρατηρήσεις τους (ή την κατασκοπεία τους) - και ασφαλώς θα περνάνε πιο απαρατήρητα από ένα κανονικό drone.

    Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά ηλεκτρονικά μέσα για να ελεγχθούν οι κινήσεις εντόμων στο έδαφος ή στον αέρα (αλλά με έντομα συνδεμένα με λεπτό σύρμα με τη συσκευή χειρισμού), είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον αέρα και τόσο πετυχημένα, με απολύτως ελεύθερα έντομα, που το καθένα ζυγίζει οκτώ γραμμάρια και έχει μήκος έξι εκατοστών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 March 2015 - 8:30:30 UTC