Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Άμεσα η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
  • [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Σερρών, λόγω πλημμυρών
  • [03] The Nation: Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της
  • [04] Τον Απρίλιο στην αγορά τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός της Apple

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Άμεσα η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας

    Τον οδικό χάρτη για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    «Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως σπεύδει να επισημάνει, οι όροι της, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται πλέον επί όλων των εργαζομένων της Χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί», όπως δηλαδή ίσχυε με το Ν. 1876/1990.

    Ο κ. Σκουρλέτης προαναγγέλλει, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις.

    Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα πετύχει την αύξηση του βασικού μισθού λαμβανομένης υπόψη της ρήτρας διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο βουλευτής ζητούσε επίσης ενημέρωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους μακροχρόνια άνεργους και την απασχόληση των νέων.

    [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Σερρών, λόγω πλημμυρών

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Σερρών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, όπως επιβεβαίωσαν, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης και η βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη και τη βουλευτή, η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ιωάννη Πανούση.

    Βάσει των μέχρι στιγμής εισηγήσεων των Τεχνικών Υπηρεσιών των πληγέντων δήμων, έχουν πλημμυρίσει περί τα 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε δεκάδες χωριά του Νομού Σερρών. Φθορές έχουν υποστεί τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, αγροτικοί δρόμοι και γέφυρες έχουν κοπεί στα δυο, αντλιοστάσια έχουν σκεπαστεί από τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ στα αναχώματα της ροής του Στρυμόνα έχουν σημειωθεί καθιζήσεις και θραύσεις.

    Σε πολύ υψηλά επίπεδα βρίσκεται η στάθμη της λίμνης Κερκίνη, που ελέγχεται κάθε ώρα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη, να ανοίξει το φράγμα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η λίμνη από τον όγκο νερού που έχει συγκεντρώσει.

    [03] The Nation: Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της

    «Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» αναφέρει στο εξώφυλλό του, το αμερικανικό περιοδικό The Nation, που κυκλοφορεί με την ελληνική σημαία. Σε εκτενές δημοσίευμα γίνεται ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρουσιάζονται οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνεται ότι «αυτές θα συνεχιστούν για μήνες, με κρίσιμα ορόσημα, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αυτό που έχει επιτύχει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ορισμένες ζωτικής σημασίας παραχωρήσεις, πρώτα απ' όλα: χρόνο για να βάλει τέλος στην παράλογη απαίτηση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το δικαίωμα να παρουσιάσει το δικό του μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αυτά αποτελούν μια νίκη μεγαλύτερη από ό, τι μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά και είναι αποτέλεσμα της θέλησης των Ελλήνων διαπραγματευτών να κρατήσουν μια πραγματικά ριζοσπαστική στάση, διακινδυνεύοντας τα πάντα. Με τον τρόπο αυτό, έχουν αλλάξει το μέλλον της ευρωζώνης. Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο Τείχος του Βερολίνου. Το σκληροπυρηνικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί η πολιτική από την οικονομία».

    Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «μια μικρή χώρα επέλεξε να επιμείνει στη δημοκρατία της, παρά την αντίσταση από τις Βρυξέλλες, οξύνοντας την αντίφαση στην καρδιά της ευρωζώνης. Έρχονται εκλογές στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που επλήγησαν σκληρά από τη λιτότητα».

    [04] Τον Απρίλιο στην αγορά τα «έξυπνα» ρολόγια χειρός της Apple

    Μια μεγάλη συλλογή «έξυπνων» ρολογιών χειρός, που συνδέονται στο διαδίκτυο και «τρέχουν» μια πληθώρα εφαρμογών (apps), παρουσίασε η Apple σε ειδική εκδήλωση, φιλοδοξώντας να προσελκύσει την προσοχή των καταναλωτών, όπως έχει κάνει με προηγούμενα προϊόντα της (iPhone, iPad κ.α.).

    Μέχρι στιγμής, πάντως, τα «έξυπνα» ρολόγια άλλων εταιρειών δεν έχουν σημαντικές πωλήσεις και οι χρήστες δείχνουν μάλλον διστακτικοί ή αδιάφοροι να τα αγοράσουν. Η Apple αισιοδοξεί ότι θα αλλάξει αυτή τη διάθεση. Τα ρολόγια Apple Watch θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στις 24 Απριλίου, αρχικά σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδά και λίγες ακόμη αγορές, ενώ άλλες χώρες θα ακολουθήσουν αργότερα. Σύμφωνα με το BBC, θα κοστίζουν από 349 έως 17.000 δολάρια, ανάλογα με τα μέταλλα από τα οποία είναι φτιαγμένα και το πόσο ακριβά είναι τα λουράκια τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 March 2015 - 8:30:26 UTC