Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποπληρώνονται οι εφημερίες σε γιατρούς, από το 2012
  • [02] Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι για τη «σύμβαση 8002» μεταξύ SIEMENS και ΟΤΕ
  • [03] Αγνοείται 40χρονος Έλληνας ναυτικός δεξαμενόπλοιου
  • [04] Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο
  • [05] Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου
  • [06] Π. Μοσκοβισί: Αναμένουμε διευκρινίσεις από τον Γ. Βαρουφάκη
  • [07] Νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένο είναι το ελληνικό σχέδιο
  • [09] Βερολίνο: Ευπρόσδεκτος στη Γερμανία ο κ. Τσίπρας
  • [10] Μαθητές δημοτικού στην Κομοτηνή σχεδιάσαν το «μαγικό» ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει με... παλαμάκια

  • [01] Αποπληρώνονται οι εφημερίες σε γιατρούς, από το 2012

    Τα χρήματα που τους όφειλαν οι δημόσιες δομές υγείας από το 2012 για τις εφημερίες, παίρνουν οι γιατροί και αλλάζει ο τρόπος εκκαθάρισής τους, προκειμένου, στο μέλλον, να καταβάλλονται πιο γρήγορα.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, εγκρίθηκε κονδύλι, ύψους έως 24.000.000 ευρώ, για την αποζημίωση των εφημεριών των γιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ, των οικονομικών ετών 2012, 2013 και 2014.

    Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή των εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2014. Όσον αφορά το υπόλοιπο προσωπικό, θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που αφορούν σε πρόσθετες αμοιβές, εργασία εξαιρέσιμων ημερών, νυχτερινές ώρες και υπερωριακή απασχόληση.

    [02] Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι για τη «σύμβαση 8002» μεταξύ SIEMENS και ΟΤΕ

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS, μετά από παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών.

    Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κάνουν δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Το παραπεμπτικό βούλευμα αφορά την περίφημη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία που, πλέον, φθάνει στην «επ' ακροατηρίω» εξέτασή της. Η υπόθεση του ΟΤΕ και της «8002» θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.

    Βάσει του βουλεύματος καλούνται ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης και Γερμανοί υπήκοοι, πρώην στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας, γνωστοί από τις έρευνες της εισαγγελίας του Μονάχου.

    Ειδικότερα για την υπόθεση του ΟΤΕ στο εδώλιο παραπέμπονται: - Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. - Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. - Οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία. - Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. - Οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. - Μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Μεταξύ των προσώπων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ο άλλοτε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος, τα πρώην στελέχη της SIEMENS, Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, αλλά και οι καταζητούμενοι, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Γιώργος Καραβέλας, των οποίων τα εντάλματα σύλληψης διατηρεί σε ισχύ το βούλευμα.

    Το βούλευμα απαλλάσσει των κατηγοριών περίπου 80 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Χρήστου Καραβέλα που είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη όταν το πρώην στέλεχος δεν εμφανίστηκε στις δικαστικές Αρχές για απολογία και εκδόθηκε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    [03] Αγνοείται 40χρονος Έλληνας ναυτικός δεξαμενόπλοιου

    Αγνοείται 40χρονος Έλληνας ναυτικός του δεξαμενόπλοιου «ΜΑΡΑΝ ΚΛΕΙΩ» που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από τη Βενεζουέλα προς την Ινδία. Πρόκειται για τον πρώτο μηχανικού του πλοίου, ο οποίος παρά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του δεξαμενόπλοιου δεν εντοπίστηκε.

    Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη έρευνες προς εντοπισμό του στη θαλάσσια περιοχή 400 ναυτικά μίλια δυτικά της Μουμπάι στην Ινδία και νοτιοδυτικά, στο Καράτσι του Πακιστάν, από δώδεκα παραπλέοντα εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς και από αεροσκάφος της Ινδίας.

    Για το θέμα ενημερώθηκε χθες από τον πλοίαρχο του δεξαμενόπλοιου το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.

    [04] Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το ασπρόμαυρο γκράφιτι στο κτίριο του Πολυτεχνείου, από την πλευρά της οδού Στουρνάρη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το εκτεταμένο γκράφιτι στους τοίχους του ιστορικού κτιρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισαγγελίας, η εισαγγελική έρευνα θα αναζητήσει τους υπαιτίους για την διάπραξη του, πλημμεληματικού βαθμού, αδικήματος της «διακεκριμένης φθοράς σε αντικείμενο που χρησιμεύει για κοινό όφελος».

    [05] Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου

    Την παραίτησή του υπέβαλε, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Στην επιστολή του, ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρεται μεταξύ άλλων «στον ρόλο των προγραμμάτων του Οργανισμού για την αποκλιμάκωση της ανεργίας» καθώς και στην καθυστέρηση απόδοσης των εισφορών που αναλογούν στον ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να «συσσωρεύει οφειλές, που είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Αμπατζόγλου σημειώνει τις ελλείψεις του ΟΑΕΔ σε προσωπικό, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της μεταφοράς των διαθεσίμων του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο «επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ζητώντας να προηγηθεί συμφωνία με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων και να υπάρξει διασφάλιση ότι δεν θα τιτλοποιηθούν τα διαθέσιμα».

    Καταλήγοντας, ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρει ότι παραιτείται, «επειδή στην Ελλάδα είναι "φυσιολογικό" να αλλάζουν οι διοικήσεις των μεγάλων οργανισμών όποτε αλλάζουν οι κυβερνήσεις».

    [06] Π. Μοσκοβισί: Αναμένουμε διευκρινίσεις από τον Γ. Βαρουφάκη

    Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης«να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».

    Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε. Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις. Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή.

    Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

    [07] Νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες

    Eντός της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να επανεξετάσει το όριο της έκτακτης γραμμής χρηματοδότησης (ΕLA) προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στέλεχος της ΕΚΤ.

    Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

    Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω.

    Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα -αντί του δεκαπενθημέρου- αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

    Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.

    [08] Γ. Ντάισελμπλουμ: Κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένο είναι το ελληνικό σχέδιο

    Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων το οποίο προτάθηκε από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας «απέχει πολύ από το να είναι ολοκληρωμένο» έκρινε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το σχέδιο αυτό «είναι πολύ μακριά από το να είναι ολοκληρωμένο και οι Έλληνες το γνωρίζουν» είπε ο Ντάισελμπλουμ χθες Κυριακή στο Άμστερνταμ, σε μια συζήτηση την οποία οργάνωσε η κεντροαριστερή εφημερίδα De Volkskrant.

    «Οι έξι πρώτες μεταρρυθμίσεις» που αναφέρονται στην επιστολή αυτή «είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν θα γίνουν αποδεκτές ως το 30% των μεταρρυθμίσεων που θέλουν να εφαρμόσουν σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια» συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Η πρόταση είναι «σοβαρή» μεν, αλλά η Ευρωομάδα «δεν αποδέχεται όλα» όσα προτείνονται, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Το να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις είναι «μια δύσκολη διαδικασία που θα πάρει χρόνο» προέβλεψε ακόμη.

    [09] Βερολίνο: Ευπρόσδεκτος στη Γερμανία ο κ. Τσίπρας

    Εσωτερικό θέμα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ενδεχόμενο δημοψήφισμα, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς και αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera. «Δεν θα σας κάνει εντύπωση ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορώ να πάρω θέση για εσωπολιτικές σκέψεις του κυρίου Βαρουφάκη. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις, κατ' αρχήν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί τα καθήκοντα και όλα τα περαιτέρω, τα οποία αφορούν εσωπολιτικά θέματα στην Ελλάδα, είναι ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η γερμανική» δήλωσε.

    Ερωτηθείσα δε σχετικώς με το αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η κ. Βιρτς σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή ο κ. Τσίπρας «δεν είναι στη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά είναι, όπως πάντα, ευπρόσδεκτος στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο».

    Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισμπέργκερ τόνισε δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά επισήμανε ότι ισχύουν οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και οι δεσμεύσεις για την Ελλάδα που απορρέουν από αυτές. «Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει μεταρρυθμιστικά μέτρα. Τώρα το θέμα είναι να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Είναι στο χέρι της Αθήνας» δήλωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για τους μετανάστες και τη χορήγηση ασύλου αποτελούν προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης από την πλευρά της Ελλάδας, η κ. Βιρτς αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη παρέχει βοήθεια συνδεδεμένη με όρους στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι υπάρχει για αυτό σαφής οδικός χάρτης, μια στάση του οποίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι απόψε στις Βρυξέλλες. Από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Παμέλα Μούλερ- Νίζε έγινε μόνο αναφορά στην ισχύουσα γερμανική νομοθεσία για τη χορήγηση ασύλου.

    Νωρίτερα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία, σημείωσε ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση για περαιτέρω πληρωμές από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς δεν πληρούνται, όπως είπε, οι προϋποθέσεις, ενώ ζήτησε «περισσότερο ρυθμό» στην εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.

    Η Αθήνα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες πιο ουσιαστικά, δήλωσε και υπογράμμισε ότι «μη δεσμευτικές» επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους δεν αρκούν.«Η Ελλάδα πρέπει, επιτέλους, να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και να συζητήσει ειλικρινά. Δεν αρκούν επιστολές με μη δεσμευτικές προτάσεις» δήλωσε και ευχήθηκε να υπάρξει από την Αθήνα «επιτέλους σαφήνεια» σχετικά με την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και με τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση.

    «Δεν είναι ότι ζητούν κάτι από την ελληνική κυβέρνηση οι εταίροι, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ζητά περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια» τόνισε και, ερωτώμενος σχετικά με τις εικασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα (Grexident), ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος του Eurogroup και χαρακτήρισε «πολύ- πολύ δημιουργικό» τον Τύπο που επινοεί αυτούς τους όρους. «Αν η Ελλάδα κάνει τώρα πραγματικά τις μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε εναλλακτικά σενάρια. Αλλά το σημαντικό είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αυτό περιμένει η Ευρώπη από την Ελλάδα» ανέφερε.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην Ελλάδα, ο κ. Κάμπετερ δήλωσε ότι είναι θέμα της Ελλάδας πότε και πόσο συχνά θα προσφεύγει στις κάλπες, αλλά εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τόνισε ότι και μια άλλη ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να δεσμεύεται από τις ίδιες συμφωνίες με τους ευρωπαίους εταίρους.

    [10] Μαθητές δημοτικού στην Κομοτηνή σχεδιάσαν το «μαγικό» ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει με... παλαμάκια

    «Κλαπ κλαπ, ασανσέρ άνοιξε!». Κάπως έτσι λειτουργεί ο «μαγικός» ανελκυστήρας, που δημιούργησαν μαθητές της έκτης τάξης Δημοτικού. H ομάδα ρομποτικής «Robokom», του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, χρειάστηκε μόλις 20 ημέρες, για να συλλάβει και να υλοποιήσει την ιδέα δημιουργίας ενός ρομποτικού μοντέλου ανελκυστήρα, για να «απαντήσει» στο πρόβλημα εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.

    Η εργασία της ομάδας αναδείχθηκε, μεταξύ των εργασιών 16 ομάδων ως η καλύτερη, στον 1ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (28/2/2015 στην Αλεξανδρούπολη), εξασφαλίζοντας το "εισιτήριο" πρόκρισης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 28 Μαρτίου 2015.

    Ο «μαγικός» ανελκυστήρας λειτουργεί με δύο βασικούς αισθητήρες, της απόστασης και του ήχου. Έτσι, όταν πλησιάζει ο χρήστης στο ασανσέρ, οι θύρες του ανοίγουν αυτόματα, ή εναλλακτικά, όταν η καμπίνα του ασανσέρ δε βρίσκεται στον όροφο, στον οποίο βρίσκεται ο χρήστης, λαμβάνει εντολή να ανέβει ή να κατέβει με δύο χτυπήματα των χεριών (παλαμάκια).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 March 2015 - 14:30:25 UTC