Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, θα μπορούσαν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος
  • [02] Απολογείται για την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών ο βαρυποινίτης Π. Βλαστός
  • [03] Δικάζονται αύριο στο αυτόφωρο η μητέρα και η σύντροφος του Γερ. Τσάκαλου
  • [04] Προειδοποίηση για υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch
  • [05] EBRD: Παροχή χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για επενδύσεις στην Ελλάδα
  • [06] Με «κορσέ κανόνων ηθικής», που παραβλέπει εκείνους της μακροοικονομίας, παρομοιάζει την ΕΕ ο ιστότοπος «Μεντιαπάρτ»
  • [07] Η NASA ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξερευνώντας τον ανεξερεύνητο νάνο πλανήτη «Δήμητρα»

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, θα μπορούσαν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος

    Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας όπως η Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

    «Εμείς ποτέ δεν διεξαγάγαμε πολέμους ο ένας εναντίον του άλλου, δεν έχουμε υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν είχαμε ποτέ κανενός είδους αρνητικό χαρακτηριστικό, όπως αυτά που υπάρχουν μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο μιας "γέφυρας"» σημείωσε ο Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε διανοούνται τον εαυτό τους εκτός της Ένωσης, παρά τις παραδοσιακές σχέσεις και των δύο χωρών με τις χώρες των BRICS.

    «Είμαστε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με χώρες όπως η Ινδία (στην αρχαιότητα), η Κίνα (όταν ήμασταν δύο μεγάλοι πολιτισμοί- η Κίνα στην Ασία και η Ελλάδα στην Ευρώπη για τρεις- τέσσερις χιλιάδες χρόνια) και η Ρωσία, με την οποία είχαμε πάντοτε βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ύψωσε τη φωνή της, καθώς όπως είπε «στην Αθήνα σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς εμάς, η οποία θα φθάνει από τις Βρυξέλλες σ' εμάς» και η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ελλάδας. «Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχαν αυτιά να την ακούσουν. Νομίζω ότι ξεκινώντας από τις 29 Ιανουαρίου, όταν συζητήσαμε τα θέματα των τομεακών κυρώσεων [σ.σ. κατά της Ρωσίας], τα αυτιά των Ευρωπαίων άνοιξαν και τώρα, με σεβασμό όλων των άλλων κρατών- μελών, συμβάλλουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε ο Ν. Κοτζιάς.

    [02] Απολογείται για την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών ο βαρυποινίτης Π. Βλαστός

    Ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των «νονών» που είχαν στρατηγείο τις φυλακές, μετήχθη για να απολογηθεί ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός. Ο Βλαστός είναι αντιμέτωπος με βαρύ κατηγορητήριο, για σειρά κακουργηματικών πράξεων, καθώς του αποδίδεται ρόλος αρχηγού, μαζί με τους Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο, στο κύκλωμα νονών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαστός, απολογούμενος, αποδέχεται τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της εισαγγελέα Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, που είχε ερευνήσει την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του βαρυποινίτη με τη συνεργασία άλλων ποινικών, από τις φυλακές Τρικάλων, τον Φεβρουάριο του 2013.

    Μαλιστα, ο Βλαστός φαίνεται να είπε στους ανακριτές πως η επίθεση έγινε «απλώς για εκφοβισμό».

    Φέρεται επίσης να αρνείται την επίθεση σε βάρος της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που δίκασε την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου.

    Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφισβητεί την κατάθεση της εξαδέλφης του -η οποία είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση και σε καθεστώς προστασίας- και την χαρακτηρίζει «κατασκευασμένη».

    [03] Δικάζονται αύριο στο αυτόφωρο η μητέρα και η σύντροφος του Γερ. Τσάκαλου

    Με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση οδηγούνται στον εφέτη-ανακριτή, στην Αθήνα, οι δύο γυναίκες, στο σπίτι των οποίων, στα Περιστέρια Σαλαμίνας, κρυβόταν το τελευταίο διάστημα η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου, που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενη για συνεργασία με τον Χριστόδουλο Ξηρό.

    Πρόκειται για την 60χρονη μητέρα και την 26χρονη σύντροφο του Γεράσιμου Τσάκαλου, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Χρήστο είναι έγκλειστοι ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

    Οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν το πρωί στον εισαγγελέα Πειραιά για να απολογηθούν για την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία και παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο στο αυτόφωρο.

    [04] Προειδοποίηση για υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch

    Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει μία συμφωνία βοήθειας με την υπόλοιπη Ευρωζώνη που θα έχει διάρκεια, για να αποφύγει περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της , δήλωσε κορυφαίος αναλυτής του οίκου Fitch.

    «Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί τελικά μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς το Grexit θα είχε μεγάλο κόστος και για τις δύο πλευρές. Αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, που θα έχει διάρκεια, θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου» δήλωσε ο Εντ Πάρκερ, επικεφαλής του Fitch για τις αξιολογήσεις χωρών της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, στο συνέδριο Global Markets Forum, του Ρόιτερς.

    [05] EBRD: Παροχή χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για επενδύσεις στην Ελλάδα

    ΗEBRD ενέκρινε την παροχή χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, έως το τέλος του 2020 για την Ελλάδα. Τούτο δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Suma Chakrabarti, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

    Η κυβέρνηση χαιρέτησε, δια στόματος του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Όπως τονίζει ο κ.Σακελλαρίδης, προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών.

    Η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    Πιστεύουμε, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.

    [06] Με «κορσέ κανόνων ηθικής», που παραβλέπει εκείνους της μακροοικονομίας, παρομοιάζει την ΕΕ ο ιστότοπος «Μεντιαπάρτ»

    Για τακτική «spinning», δηλαδή «κλωθογύρισμα», με αλλεπάλληλες δηλώσεις που στοχεύουν στη διαστρέβλωση της αλήθειας, επικρίνει την Ευρώπη, ο ιστότοπος «Μεντιαπάρτ» του Εντουί Πλενέλ, πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Λε Μοντ». Υπό τον τίτλο «Ελλάδα έναντι Ευρώπης: Ο πόλεμος των θεωριών» άρθρο του Κριστιάν Σαλμόν επισημαίνει ότι «μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ανάμεσα σε Eurogroup και Ελλάδα, οι σελίδες των εφημερίδων καθώς και τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται από κείμενα που αποσκοπούν στη μετατροπή ενός οικονομικού συμβιβασμού σε πολιτική ήττα».

    Ο αρθρογράφος αναφέρει πως πρόκειται ακριβώς για τη μέθοδο «spinning» που έγινε γνωστή το 1984 κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ρόναλντ Ρήγκαν, μέθοδο που οι σύμβουλοί του τού υπέδειξαν -ύστερα από ένα αποτυχημένο «ντιμπέϊτ» με τον αντίπαλό του- και η οποία τελικά του επέτρεψε να ανατρέψει τις εντυπώσεις και να νικήσει. «Σήμερα, ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη έχουμε να κάνουμε με μια μάχη ερμηνειών το διακύβευμα των οποίων δεν είναι τόσο το θέμα του ελληνικού χρέους με τους πιστωτές, όσο η πολιτική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Αυτός ο πόλεμος αξιοπιστίας παίρνει τη μορφή μιας σειράς παραστάσεων με διηγήσεις, ρητορικές μορφές πειθούς, σκηνοθεσίες αλλά και μορφές τελετουργίας γύρω από τους θεσμούς» αναφέρει ο συντάκτης και εξηγεί: «Αυτός ο συμβολικός λογο-οικονομικός αγώνας μοιάζει περισσότερο με βιντεοπαιχνίδι που εκτυλίσσεται συγχρόνως σε πέντε μάχες: αριθμών, λέξεων, εικόνων, αξιών και θεωριών.

    [07] Η NASA ετοιμάζεται να γράψει ιστορία, εξερευνώντας τον ανεξερεύνητο νάνο πλανήτη «Δήμητρα»

    Η «Αυγή» (Dawn), το διαστημικό σκάφος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), μετά από ένα μακρινό ταξίδι επτάμιση ετών, πλησιάζει πλέον γοργά τη «Δήμητρα», όπου αναμένεται να φθάσει την Παρασκευή. Αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον ανεξερεύνητο νάνο πλανήτη, το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στη μεγάλη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, και θα τον εξερευνήσει για πρώτη φορά.

    Η διαστημοσυσκευή είχε προηγουμένως (2011 - 2012) επισκεφθεί τον μεγάλο αστεροειδή «Εστία», διαμέτρου 525 χλμ., το δεύτερο μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από ένα νάνο πλανήτη και η πρώτη φορά που διαδοχικά θα τεθεί σε τροχιά γύρω από δύο ουράνια σώματα (Εστία και Δήμητρα).

    Η «Δήμητρα», που ανακαλύφθηκε από τον Σικελό αστρονόμο και κληρικό Τζιουζέπε Πιάτσι το 1801 (ήταν το πρώτο σώμα της ζώνης των αστεροειδών που εντοπίστηκε), έχει διάμετρο περίπου 950 χιλιομέτρων και είναι πολύ μικρότερη από τη Σελήνη (3.480 χλμ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 March 2015 - 11:30:27 UTC