Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων, καταθέτει ο Δημ. Στρατούλης
  • [02] Γ. Σακελλαρίδης: Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους
  • [03] Εστάλη στις Βρυξέλλες το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης
  • [04] FT: Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης, εκτιμούν 18 διακεκριμένοι οικονομολόγοι
  • [05] Μεγάλη διαδήλωση στην Αργεντινή ενάντια στην Πρόεδρο Κίρχνερ
  • [06] Β. Ζ. Ντ΄Εστέν: Ένα «friendly exit» για την Ελλάδα, θα ήταν η λύση στο πρόβλημά της

  • [01] Ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων, καταθέτει ο Δημ. Στρατούλης

    Δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το πάγωμα των μειώσεων στους μισθούς, θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το πρώτο νομοσχέδιο θα μπει για συζήτηση την προσεχή Τρίτη, ή Τετάρτη, και θα έχει να κάνει με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε ετοιμάσει μια πολύ καλή ρύθμιση, την οποία θα προωθήσουμε. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά το πάγωμα των μειώσεων στους μισθούς, το οποίο πιστεύω ότι θα κατατεθεί έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ή στις αρχές της μεθεπόμενης.

    Στο επόμενο διάστημα θα κατατεθεί επίσης νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα σταματήσει η περαιτέρω μείωση των συντάξεων» σημειώνει. Σε ερώτηση για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντά: «H διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας είναι το βασικό ζήτημα. Εμείς δίνουμε τη μάχη από τη σκοπιά των προγραμματικών δηλώσεων, που εγκρίθηκαν από τη Βουλή. Στηριζόμαστε στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στη στήριξη του λαού που εκφράζεται και με την παρουσία του στις πλατείες, αλλά και στις έρευνες της κοινής γνώμης, όπως επίσης και στην αλληλεγγύη που μας δείχνουν οι λαοί της Ευρώπης. Αξιοποιούμε ταυτόχρονα τις συμμαχίες και μέσα στην ευρωζώνη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και τα διεθνή στηρίγματα και έξω από την Ευρώπη. Χρησιμοποιούμε ως διαπραγματευτικά εργαλεία και τη γεωπολιτική διάσταση, που έχει η σκληρή αυτή διαπραγμάτευση. Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τον λαό μας, αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης». Σχετικά με το αν η κυβέρνηση ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής για το θέμα της συμφωνίας, εφόσον έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, σημειώνει: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία. Αλλά ακόμη είναι νωρίς, καθώς πρέπει να περιμένουμε ως αύριο».

    [02] Γ. Σακελλαρίδης: Γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους

    «Προσπαθούμε με διάλογο να βρεθούν τα κοινά σημεία, ώστε κανείς να μην μπορεί να μας κατηγορήσει ότι είμαστε εμμονικοί, στόχος μας είναι να κλείσει σύντομα η συμφωνία» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

    Τόνισε πάντως ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με άνισους όρους και σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με μέτρα που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα. Αναφερόμενος στις πληροφορίες για δυσαρέσκεια των εταίρων σχετικά με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπροθεσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι πιστωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει και ανάγκη είσπραξης χρημάτων για τα δημόσια Ταμεία.

    Πρόσθεσε πως αν υπάρξει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις λόγω της ρύθμισης, τότε αυτό θα απορρέει από μια «λογική» των δανειστών που αποσκοπεί στο να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει χωρίς βοήθεια. Σχετικά με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου -και όχι του Δημήτρη Αβραμόπουλου- για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε πως υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το ευρω-χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης που κατέχει ο κ. Αβραμόπουλος.

    [03] Εστάλη στις Βρυξέλλες το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης

    Εστάλη στους θεσμικούς εταίρους της ΕΕ το αίτημα της Ελλάδας για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, πάντως, εξερχόμενος χθες της Βουλής, όπου έγινε η ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική πρόταση θα εγκριθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

    «Όλες οι ενδείξεις είναι καλές. Στο Euroworking group θα υπάρξει μια κατάληξη που θα ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup. Την Παρασκευή πιστεύω ότι η ελληνική πρόταση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εγκριθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup» ανέφερε ο υπουργός.

    [04] FT: Grexit σημαίνει διάσπαση της Ευρώπης, εκτιμούν 18 διακεκριμένοι οικονομολόγοι

    Κορυφαίοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, συνολικά 18 σε αριθμό, μεταξύ των οποίων και οι Τζ. Στίγκλιτζ και Χρ. Πισσαρίδης, υπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική οικονομική εφημερίδα Fianancial Times και ζητούν πραγματισμό στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.

    Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζουν πως ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημαίνει ανάπτυξη και στην ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων ότι: "Οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας ? με πιθανές σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η ουσία μίας οικονομικής ένωσης είναι το δούναι και λαβείν ? δίνοντας τώρα μπορείς να ωφεληθείς αργότερα -αλλά και η ανταπόκριση στα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτών. Πράγματι, κατά την άποψη πολλών εξ ημών, οι «κατάλληλοι συμβιβασμοί» από την πλευρά των πιστωτών θα ευνοούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και εκείνους που της ζητούν τόσο αδιάλλακτα να παραμείνει στην ίδια πορεία. Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει".

    Όπως επισημαίνουν, "φοβούμαστε ότι η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνεπακόλουθο πλήγμα θα οδηγήσει σε τάσεις πολιτικής αποσύνθεσης". Κατά την άποψή τους, "είναι ξεκάθαρο τι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα: οικονομική ανάκαμψη ? με στήριξη από τη σημαντική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, θέσπιση μέγιστου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, με κάποια χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των χρεών της, συσχετισμό της εξυπηρέτησης του χρέους με κάποια ουσιώδη ανάπτυξη και με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν πάταξη της διαφθοράς και αποδυνάμωση των οικονομικών δυνάμεων των Ολιγαρχών".

    Επιπλέον, όπως επιμένει και ο αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Munchau, η ελληνική κυβέρνηση έχει δημοκρατική εντολή για εναλλακτική πολιτική από την αποτυχημένη στρατηγική του παρελθόντος. Για τους εταίρους της, που επί του παρόντος είναι προσκολλημένοι σε ένα μοντέλο δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο οδηγεί σε ελλιπή ανάπτυξη, υπάρχει η πρόσκληση της ανάκαμψης, των επενδύσεων και της απασχόλησης. Βεβαίως, αυτό απαιτεί έναν βαθμό πραγματισμού. Το αντάλλαγμα όμως, είναι η υπόσχεση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

    Και η ανάπτυξη ? όπως λένε ? είναι ούριος άνεμος για όλα τα καράβια. Ο χρόνος μπορεί να εξαντλείται, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία".

    [05] Μεγάλη διαδήλωση στην Αργεντινή ενάντια στην Πρόεδρο Κίρχνερ

    Περισσότεροι από 400.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία του Μπουένος Άιρες, πραγματοποίησαν σιωπηρή πορεία διαμαρτυρίας αψηφώντας τη βροχή ενάντια στην Πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, ένα μήνα μετά τον θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν, ο οποίος την κατηγορούσε για παρεμπόδιση της έρευνας για την επίθεση εναντίον κέντρου της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες το 1994.

    Το πλήθος, κάτω από τις ομπρέλες, κυρίως ζευγάρια και ηλικιωμένοι από τη μεσαία και την ευκατάστατη τάξη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση έξι εισαγγελέων για την πραγματοποίηση της ειρηνικής πορείας από το Κογκρέσο έως την Πλατεία Μαΐου, όπου είναι η έδρα της προεδρίας, κρατώντας πανό που έγραφε «Φόρος τιμής στον εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν» και πλακάτ με συνθήματα όπως «Αλήθεια», «Δικαιοσύνη», «Είμαι και εγώ Νίσμαν». Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν η πρώην σύζυγος του εισαγγελέα, η δικαστής Σάντρα Αρόγιο Σαλγάντο και οι δύο κόρες τους 15 και 7 ετών.

    Και σε άλλες πόλεις της Αργεντινής και σε πρωτεύουσες ανά τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις.

    Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «δικαστικό πραξικόπημα» την κινητοποίηση που δεν είχε πολιτικό κίνητρο, ενώ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του εισαγγελέα Νίσμαν είχαν στόχο την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Σας ζητώ να ανοίξετε καλά τα μάτια. Δεν μιλώ για συνωμοσία αλλά πρόκειται για έναν κόσμο (γεωπολιτικών) συμφερόντων», δήλωσε η Πρόεδρος Κίρχνερ σε παρέμβασή της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση πριν από τη διαδήλωση.

    [06] Β. Ζ. Ντ΄Εστέν: Ένα «friendly exit» για την Ελλάδα, θα ήταν η λύση στο πρόβλημά της

    Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν θεωρεί ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την ευρωζώνη», μέσω μίας «friendly exit», διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».

    «Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» δηλώνει ο Ζισκάρ ντ' Εστέν σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos.

    Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας (1974-1981) και πρώην πρόεδρο της Σύμβασης για το μέλλον της Ευρώπης στις αρχές της δεκαετίας του 2000, «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της σήμερα παρά αν αποκτήσει ένα νόμισμα που να μπορεί να υποτιμηθεί». «Πρέπει λοιπόν αντιμετωπισθεί με ηρεμία, ψύχραιμα, αυτό το σενάριο, προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης».

    «Η Ελλάδα έχει τη θέση της, απολύτως, στην Ευρωπαϊκή Ενωση» διαβεβαιώνει.

    «Εγκαταλείποντας τη χρήση του ευρώ, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κλπ, που δεν το υιοθέτησαν. Ακόμη καλύτερα: αυτή η έξοδος θα τής επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της, αργότερα. Η διαδικασία αυτή μίας συντεταγμένης εξόδου πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα» συνεχίζει ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν.

    Ο νεός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη βάσει ενός προγράμματος «που δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ένα ισχυρό νόμισμα» λέει.

    «Η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 υπήρξε προφανές σφάλμα. Ήμουν εναντίον τότε και το λέω. Οι Γερμανοί ήταν επίσης εναντίον. Το αποδέχθηκαν διότι άλλοι, κυρίως η Γαλλία, επέμειναν προς αυτήν την κατεύθυνση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2015 - 9:30:25 UTC