Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτες συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου
  • [02] Γ. Σακελλαρίδης: Στο κείμενο Μοσκοβισί θα στηριχθεί η αίτηση για παράταση της δανειακής σύμβασης
  • [03] Άστεγος, νεκρός από φωτιά που άναψε για να ζεσταθεί
  • [04] Στη δημοσιότητα οι ελληνικές θέσεις προς το Eurogroup και οι προτάσεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ
  • [05] Σήμερα στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [06] Συμπλοκή με βουλευτές τραυματίες στο τουρκικό κοινοβούλιο

  • [01] Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτες συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου

    «Η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτες συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ενώ αναφερόμενος στη γραμμή Σόιμπλε και τη στάση των εταίρων σημείωσε: «Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει».

    Αυτό που στεναχωρεί, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, «είναι πως φωνές εντός Ελλάδας, πολιτικές και δημοσιογραφικές, καταπίνουν αμάσητη μία προπαγάνδα που αναπαράγει με ευκολία ότι η Ελλάδα πήγε εκεί χωρίς προτάσεις, η οποία μοναδικό στόχο έχει να σταματησει η συζήτηση οτι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε. Για παράδειγμα, κανείς δεν μιλάει για το πλεόνασμα του 4,5% και η διαμορφούμενη συναίνεση είναι να μη μιλάνε γι' αυτό».

    Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε "επιτυχίες", καθώς η κυβέρνηση ρητά έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου αλλά και διπλωματικά έχει αναβαθμιστεί.

    «Υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τις συνθήκες της ΕΕ, αλλά και από τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Πρέπει π.χ., είτε υπήρχε η τρόικα, είτε όχι, να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η στρατηγική μας που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει διπλό σεβασμό και στους κανόνες αλλά κυρίως στην λαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα πείθει, και με ένα ισχυρό μέτωπο εσωτερικά μπορεί να καταφέρει ακόμη περισσότερα. Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πως θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, αν μπορούν να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια, τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να νομοθετεί για θέματα εσωτερικής αρμοδιότητας, υπάρχουν κάποια πράγματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κι αυτά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Υπάρχουν θέματα που άπτονται της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης και η εξαγγελία των νομοσχεδίων δίνει σάρκα και οστά σε αυτό που λέμε άλλο δανειακή σύμβαση κι άλλο μνημόνιο».

    [02] Γ. Σακελλαρίδης: Στο κείμενο Μοσκοβισί θα στηριχθεί η αίτηση για παράταση της δανειακής σύμβασης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, μιλώντας στον Ant1, ότι σήμερα θα κατατεθεί η αίτηση για παράταση της δανειακής σύμβασης, από τον υπουργό Οικονομικών. Απατώντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που προεξόφλησε απόρριψη της πρότασης την ώρα της ανακοίνωσής της είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω δηλώσεων, αλλά σε κλειστές αίθουσες με διαβουλεύσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «αν υπάρχει αμοιβαία βούληση να βρεθεί μία λύση, εδώ βρισκόμαστε για να τη συζητήσουμε. Η ελληνική πλευρά διαθέτει πρόταση για να βρεθεί διέξοδος».

    Επανέλαβε πάντως «ότι έχει αποδειχτεί η αποτυχία του προγράμματος», ενώ υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δε θέλει να δημιουργεί αδιέξοδα, αλλά να βρει λύση». Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παράτασης «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα συζητηθούν με τους εταίρους τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, καθώς και μια χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας».

    Ο κ.Σακελλαρίδης τόνισε ότι η αίτηση παράτασης θα στηριχθεί στο κείμενο Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι «δεν παγώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης», ενώ σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου, στην περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί σήμερα, είπε: «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και γι αυτό το σενάριο εργάζεται. Εμείς ερχόμαστε με σκοπό να βρούμε τη λύση, αλλά να γίνει και σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν σε μία δημοκρατική Ευρώπη να μπαίνουν τέτοια ζητήματα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε αποδεκτό κάτι που θα προσβάλει τον ελληνικό λαό».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιλογή Πρ.Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας: «Δεν προερχόμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο και οι πολιτικές μας διαφορές είναι υπαρκτές, όμως ο Προκόπης Παυλοπουλος συμπυκνώνει στοιχεια που είναι απαράιτητα αυτή την ώρα για τη λαϊκή ενότητα. Έχει στοιχεία που σηματοδοτούν κάτι τέτοιο, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να εκφράζει τον λαό». Στο ερώτημα γιατί δεν προτάθηκε τελικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, διέψευσε τα σενάρια που ήθελαν διαφωνία με την Αριστερή Πλατφόρμα. «Δεν ήταν ζήτημα διαφωνίας με την Αριστερή Πλατφόρμα, ήταν ζήτημα στο οποίο πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι με αυτή την επιλογή μπορεί να εκφραστεί ο ελληνικός λαός» τόνισε.

    [03] Άστεγος, νεκρός από φωτιά που άναψε για να ζεσταθεί

    Τραγικό θάνατο βρήκε άστεγος, αγνώστων στοιχείων, το πρωί στην περιοχή του Γηροκομείου. Βρέθηκε νεκρός στην οδό Ιατρίδου και Κηφισίας, ενώ έφερε εγκαύματα απο φωτιά που άναψε πιθανώς για να ζεσταθεί. Ο άτυχος άνδρας είχε καλυφθεί σε μία εσοχή και άναψε φωτιά σε παλέτες και άλλα αντικείμενα για να ζεσταθεί, αλλά πήραν φωτιά οι κουβέρτες με τις οποίες ηταν σκεπασμένος. Στο σημείο μετέβη ιατροδικαστής, ο οποίος και θα αποφανθεί για τις ακριβείς αιτίες του θανάτου.

    [04] Στη δημοσιότητα οι ελληνικές θέσεις προς το Eurogroup και οι προτάσεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ

    Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Στον φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την Ελλάδα.

    [05] Σήμερα στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων σε έως 100 δόσεις. H αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα δώσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Νέα ρύθμιση για το φορολογικό νομοσχέδιο και συναφή θέματα».

    Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση μεταξύ άλλων θα προβλέπονται μεγάλες εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις των οφειλετών, κατάργηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ ως ανώτατου ορίου οφειλής για την υπαγωγή σε αυτήν και άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.

    [06] Συμπλοκή με βουλευτές τραυματίες στο τουρκικό κοινοβούλιο

    Πέντε βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης τραυματίσθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, όταν βουλευτές ήρθαν στα χέρια πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συζητήσεων για ένα πολύ αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας.

    Δύο από τους βουλευτές τραυματίσθηκαν στο κεφάλι από χτυπήματα με το σφυρί που χρησιμοποιεί παραδοσιακά ο πρόεδρος του κοινοβουλίου για να ανοίξει και να κλείσει τις συνεδριάσεις και το οποίο πήραν και χρησιμοποίησαν εναντίον αντιπάλων τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Συνολικά τραυματίσθηκαν πέντε βουλευτές, οι τέσσερις από τους οποίους χρειάσθηκε να νοσηλευθούν, στη διάρκεια των επεισοδίων που στιγμάτισαν την έναρξη της εξέτασης ενός πολύ αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας και χαλαρώνει πολύ τις προϋποθέσεις για συλλήψεις προσώπων, έρευνες και τηλεφωνικές υποκλοπές χωρίς δικαστικό έλεγχο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 February 2015 - 9:30:25 UTC