Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Είτε παράταση, είτε πρόγραμμα-γέφυρα, η ουσία δεν αλλάζει... Δεν θα καλύπτουν λαϊκές ανάγκες»
  • [02] FT: Ενισχύεται η πιθανότητα να αποφασισθεί, τη Δευτέρα, η έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα
  • [03] Τέσσερις τραυματίες σε μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη κατά των παραστρατιωτικών σιιτών Χούτι
  • [04] Οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο χωριών γύρω από το Κομπάνι, στη Συρία
  • [05] Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της κινητοποίησης υπέρ της Ελλάδας, στη Ρώμη
  • [06] Σε βομβιστική ενέργεια οφείλεται η έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στη Λιβύη
  • [07] Επίθεση της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Γκόμπε της Νιγηρίας

  • [01] «Είτε παράταση, είτε πρόγραμμα-γέφυρα, η ουσία δεν αλλάζει... Δεν θα καλύπτουν λαϊκές ανάγκες»

    Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, σχετικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων και των ενδεχόμενων συμφωνιών με τους εταίρους, άσκησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Άρτα, όπου από το πρωί περιοδεύει στις πληγείσες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιοχές.

    «Από ότι φαίνεται, το περιτύλιγμα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει μάλλον. Φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μία συμφωνία, σε ένα νέο πρόγραμμα, εγώ θα το έλεγα μνημόνιο ουσιαστικά, αφού στο μεγαλύτερο μέρος του, τα μνημονικά μέτρα που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα 4-5 χρόνια, θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε:

    «Άλλωστε, είναι και με τη σύμφωνη γνώμη από ό,τι φαίνεται της κυβέρνησης και των υπουργών που βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις και βεβαίως, το υπόλοιπο μέρος θα συζητηθεί για να καθοριστεί μία νέα συμφωνία μετά από ένα 6μηνο, παράταση ή πρόγραμμα-γέφυρα. Όπως και να ονομαστεί, δεν έχει σημασία, ούτε ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, για να παρθούν επίσης μέτρα που θα είναι στη λογική, για παράδειγμα, του ΟΟΣΑ, λογική όμως, που είναι σε σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, γιατί αυτή είναι η ουσία, οι θεσμοί υποτίθεται, οι τρεις, που είτε εκπροσωπούνται από υπαλλήλους, είτε εκπροσωπούνται από πιο ανώτερα στελέχη. Η ουσία θα είναι η ίδια, για τον ελληνικό λαό. Δεν θα καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, δεν θα καταργήσουν εφαρμοστικούς νόμους, δεν θα καταργήσουν το μνημόνιο».

    [02] FT: Ενισχύεται η πιθανότητα να αποφασισθεί, τη Δευτέρα, η έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα

    Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για την τελική αντιπαράθεση με την Αθήνα σχετικά με την παράταση ή λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, ύψους 172 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Ο Peter Spiegel, συντάκτης του δημοσιεύματος, αναλύει τρία σενάρια για την έκβαση της αναμέτρησης και θεωρεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες γι αυτό που προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Τα άλλα δύο σενάρια αφορούν την παράταση του σημερινού προγράμματος και τη δημιουργία ενός μεταβατικού προγράμματος («πρόγραμμα - γέφυρα). «Εάν η Αθήνα επιμείνει στην άρνησή της για παράταση του προγράμματος και οι διαπραγματευτές της ΕΕ είναι εξίσου απρόθυμοι να δεχθούν ένα πρόγραμμα - γέφυρα, αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή λύση» εκτιμά ο Spiegel.

    Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ορισμένα μέλη της τρόικας υποστηρίζουν ότι εφόσον οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα συνεχίζονται, οι επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο να θέσει σε τάξη τα πράγματα της Ελλάδας, εάν το σημερινό πρόγραμμα λήξει σε δύο εβδομάδες. «Δεν είναι κρίσιμης σημασίας η επέκταση (σσ. του προγράμματος). Θα μπορούσε επίσης να συμφωνηθεί να αρχίσουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι μία διακριτή δυνατότητα» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν και το πρόγραμμα της ΕΕ θα τελείωνε, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ συνεχίζεται έως το 2016, δίνοντας στην Αθήνα ένα στήριγμα για χρηματοδότηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα συνεχίζονται οι συζητήσεις» τονίζει ο συντάκτης.

    Επιπροσθέτως, τονίζει ο Spiegel, το περιθώριο συμβιβασμού σε ένα νέο πρόγραμμα γίνεται πιο καθαρό: «Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν την ελληνική απαίτηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, μειώνοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ». Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, το Βερολίνο εμφανίζεται διετεθειμένο να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. «Εμπόδια, ωστόσο, παραμένουν, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελληνική απαίτηση να σταματήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 22,4 δισ. ευρώ» αναφέρει ο Spiegel. «Πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα» αναρωτιέται και απαντά: «Η Αθήνα επιμένει ότι έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει μήνες, αλλά αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό τον Μάρτιο. Αυτό θα έδινε στους διαπραγματευτές τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιτύχουν μία νέα συμφωνία».

    Ο Spiegel θεωρεί ότι οι πιθανότητες για την επέκταση του σημερινού προγράμματος, που είναι η προτίμηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, μειώνονται. «Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η επέκταση ήταν μόνο θέμα σημειολογίας: Να την ονομάσεις κάπως διαφορετικά, για παράδειγμα "επιμήκυνση" και να αλλάξεις το όνομα της μισητής τρόικας σε "θεσμούς" και η Αθήνα θα συμφωνούσε. Αλλά, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Επειδή το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν την επέκταση, η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να υποβάλει η Ελλάδα σχετικό αίτημα».

    Τέλος, ο αρθρογράφος θεωρεί σχεδόν μηδενική την πιθανότητα για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα», που είναι η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τον Ιούνιο, όταν θα υπήρχε η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, από τρεις πηγές: Την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, ύψους 10 δισ. ευρώ, την επιστροφή κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τη διάθεση των 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν και η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει για την πρότασή της αυτή, «όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα αποδεσμευθούν τα κεφάλαια αυτά» σημειώνει ο Spiegel.

    [03] Τέσσερις τραυματίες σε μαζικές διαδηλώσεις στην Υεμένη κατά των παραστρατιωτικών σιιτών Χούτι

    Δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών σιιτών Χούτι, μέλη των οποίων άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική πόλη Ιμπ τραυματίζοντας τέσσερις την ώρα που η μία μετά την άλλη οι διπλωματικές αποστολές αποχωρούν από τη χώρα, με την Ισπανία να έχει προστεθεί κι εκείνη στον κατάλογο.

    Η σημερινή ήταν η δεύτερη μέρα διαδηλώσεων κατά των Χούτι σε ολόκήρη τη χώρα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την ανάληψη της εξουσίας από αυτούς που οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης στη χώρα και στο κλείσιμο δυτικών και αραβικών πρεσβειών. Η κατάσταση στην Υεμένη προκαλεί τη διεθνή ανησυχία καθώς η χώρα μοιράζεται τα σύνορα με την πρώτη πετρελαιοπαραγωγό στον κόσμο Σαουδική Αραβία, ενώ στο έδαφός της επιχειρούν οι ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μίας από τις πιο δραστήριες ένοπλες οργανώσεις-παρακλάδια της Αλ Κάιντα.

    [04] Οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο χωριών γύρω από το Κομπάνι, στη Συρία

    Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από αέρος από τις υπό τις ΗΠΑ συμμαχικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο τουλάχιστον 163 χωριών γύρω από την συριακή πόλη Κομπάνι αφού απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι παρότι οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο πολλών χωριών από τα τέλη Ιανουαρίου που ανέκτησαν τον έλεγχο και του ίδιου του Κομπάνι, οι νέες συγκρούσεις στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της πόλης, όπου έχει κατευθύνει τους μαχητές του το Ισλαμικό Κράτος, δυσχέραναν τις προσπάθειές τους.

    [05] Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της κινητοποίησης υπέρ της Ελλάδας, στη Ρώμη

    «Η Αθήνα καλεί και η Ρώμη απαντά» είναι ο τίτλος κινητοποίησης, που οργανώνεται σήμερα στην ιταλική πρωτεύουσα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η πορεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από την πλατεία Ιντιπεντέντσα, κοντά στην κεντρική βιβλιοθήκη Νατσιονάλε, στις 14:30 (τοπική ώρα), θα καταλήξει στο Κολοσσαίο, όπου θα ακουστούν και τοποθετήσεις ομιλητών.

    Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οργανώσεις του εθελοντισμού, το συνδικάτο Cgil, το ιταλικό φόρουμ που υπερασπίζεται το νερό ως δημόσιο αγαθό, τα κόμματα «Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία» και «Κομμουνιστική Επανίδρυση» και μέλη της αριστερής πτέρυγας του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Ματτέο Ρέντσι. Στην κεφαλή της πορείας πρόκειται να ξεδιπλωθούν δύο μεγάλα πανό, τα οποία θα γράφουν «Όχι στην λιτότητα, με το σωστό μέρος: άλλαξε την Ελλάδα, άλλαξε την Ευρώπη» και «όχι άλλους θανάτους στη Μεσόγειο, φτάνει με την Ευρώπη φρούριο». Στόχος των οργανωτών, μεταξύ άλλων, είναι να υπογραμμίσουν ότι μια νέα, αλληλέγγυα Ευρώπη, πρέπει να αφορά τόσο το κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, όσο και μια διαφορετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

    [06] Σε βομβιστική ενέργεια οφείλεται η έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στη Λιβύη

    Σε βομβιστική ενέργεια οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πετρελαιαγωγό κι είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής πετρελαίου από την πετρελαιοπηγή Ελ Σαρίρ της Λιβύης στο λιμάνι Χαρίγκα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι πετρελαϊκές υποδομές, τα λιμάνια και οι πετρελαιαγωγοί της χώρας γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων ενόπλων οργανώσεων.

    Όπως είπε σήμερα στο Ρόιτερς ο υπεύθυνος του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού της Χαρίγκα Ρατζάμπ Αμπντουλρασούλ, η βόμβα εξερράγη γύρω στις 05:00 πμ περίπου, βόρεια της πετρελαιοπηγής Ελ Σαρίρ. «Βόμβα εξερράγη στον πετρελαιαγωγό που μεταφέρει αργό μεταξύ της πετρελαιοπηγής Ελ Σαρίρ και του λιμανιού Χαρίγκα. Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να επιχειρούν την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αυτό που συνέβη οφείλεται σε δολιοφθορά» είπε ο ίδιος. Αντίπαλες ένοπλες ομάδες μάχονται στη Λιβύη όπου δύο κυβερνήσεις διαθέτουν ξεχωριστές ένοπλες δυνάμεις και ξεχωριστά κοινοβούλια σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τον εμφύλιο με τον οποίο ανατράπηκε ο Μουάμαρ Καντάφι.

    [07] Επίθεση της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Γκόμπε της Νιγηρίας

    Βαριά οπλισμένοι μαχητές της Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση στην πόλη Γκόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε πηγή ασφαλείας και κάτοικοι που εγκατέλειψαν την περιοχή. Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονταν μετά την κατάληψη από τους ένοπλους ισλαμιστές σημείου ελέγχου στην Γκόμπε, το οποίο έχει δεχτεί και στο παρελθόν επίθεση αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ένοπλοι επιχείρησαν να το καταλάβουν. Σύμφωνα με τον Άμπντουλ Χασάν, έναν αυτόπτη μάρτυρα, μετά την κατάληψη του σημείου ελέγχου, οι στρατιώτες εγκατέλειψαν την περιοχή. Στη συνέχεια οι ένοπλοι πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα στα περίχωρα της πόλης, είπε ο ίδιος. 'Αλλοι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους από φόβο μήπως βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.

    Χθες Παρασκευή, η οργάνωση επιτέθηκε για πρώτη φορά σε χωριό του Τσαντ σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους. Η Μπόκο Χαράμ επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους και συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια της Νιγηρίας. Έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, ευθύνεται για εκατοντάδες απαγωγές κι έχει εντείνει τις απειλές στις γειτονικές της χώρες, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, όλες εκ των οποίων συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση εξουδετέρωσης των μελών της. Η Νιγηρία μετέθεσε κατά έξι εβδομάδες την προγραμματισμένη για σήμερα διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών επικαλούμενη απειλές ασφαλείας από την Μπόκο Χαράμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 February 2015 - 13:30:24 UTC