Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος, μια αμοιβαία επωφελής λύση»
  • [02] Το Ποτάμι: Δυσάρεστη έκπληξη, η ομιλία της νέας προέδρου της Βουλής
  • [03] Στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα ο Ν. Κοτζιάς - Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για τους ομογενείς στην Ουκρανία
  • [04] Ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη των υδάτων στον Έβρο
  • [05] Κομισιόν: Θα εργαστούμε με την Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση
  • [06] Ο Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους NYT, εκφράζει την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτιδα της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • [07] Τα ΕΛΠΕ και η Εnergean εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα
  • [08] Συνάντηση Ι. Δραγασάκη με την Αν. Σακελλαρίου του ΤΧΣ
  • [09] Η ΕΕ θα χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια 1 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε Ιράκ και Συρία
  • [10] Πρώτη επίθεση της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα

  • [01] «Στόχος, μια αμοιβαία επωφελής λύση»

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Γιώργου Σταθάκη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

    Όπως έγινε γνωστό, από κυβερνητική πηγή, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια πρώτη συζήτηση ενόψει της έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    «Το κάθε υπουργείο κάνει τον σχεδιασμό του, έχοντας γνώση της κατάστασης και των ταμειακών διαθεσίμων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε, εξάλλου, αποτίμηση των μέχρι τώρα συναντήσεων στο εξωτερικό.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συζήτησε το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους εταίρους, η κυβερνητική πηγή απάντησε ότι «αυτά θα γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες».

    Αναφέρθηκε, πάντως, ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει «μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, σύντομα».

    Σε ερώτηση για το έκτακτο Eurogroup, η απάντηση ήταν πως «δεν είναι κάτι που αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Αντιθέτως, το περίμενε».

    Σε κάθε περίπτωση, όπως ειπώθηκε, οι επαφές θα συνεχιστούν. «Προφανώς υπάρχει πίεση αλλά είμαστε σε μια δυναμική κατάσταση» αναφέρθηκε.

    [02] Το Ποτάμι: Δυσάρεστη έκπληξη, η ομιλία της νέας προέδρου της Βουλής

    Πολύ αρνητικό πρώτο δείγμα γραφής, χαρακτηρίζει το Ποτάμι, με δήλωση του εκπροσώπου του, Δημήτρη Τσιόδρα την ομιλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

    «Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η στάση της νέας προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην ομιλία της αμέσως μετά την εκλογή της, δεν μίλησε ως πρόεδρος της Βουλής που τίμησαν με την ψήφο τους 235 βουλευτές- ανάμεσά τους και οι βουλευτές του Κινήματός μας- αλλά μίλησε ως μέλος κομματικής συνιστώσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού.

    [03] Στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα ο Ν. Κοτζιάς - Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για τους ομογενείς στην Ουκρανία

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    Ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της Ουκρανίας και της πρόσφατης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

    Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου, την επόμενη ημέρα, θα έχει συνάντηση και διμερείς διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

    Το προσεχές διάστημα, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι, στη Μόσχα και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας και θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Εν τω μεταξύ, διυπουργική σύσκεψη συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Κοτζιά για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνθήκες ασφαλείας των Ελλήνων ομογενών που διαμένουν εκατέρωθεν της γραμμής των εχθροπραξιών, στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

    Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η άμεση συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσης, η οποία με εντολή του υπουργού Εξωτερικών επιφορτίστηκε με την κατάρτιση προληπτικού σχεδίου ασφαλούς εκκένωσης των ελληνικής καταγωγής πολιτών σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων και επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα στην περιοχή της Μαριούπολης.

    [04] Ανεβαίνει συνεχώς η στάθμη των υδάτων στον Έβρο

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον νομό Έβρου, έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές του νομού και είχαν ως αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο οικισμοί, τα Λαγυνά και ο Πόρος και να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 180.000 στρέμματα.

    «Είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Τα αναχώματα πέφτουν παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, που βρίσκεται, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών, στα σημεία όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα.

    Σημείωσε δε ότι, «παραμένουμε σε συναγερμό, διότι η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει συνέχεια» και οι παροχές από τη βουλγαρική πλευρά είναι μεγάλες.

    Η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο Πέταλο έφθασε, στη διάρκεια της ημέρας τα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα, ενώ η ορμητική «εισβολή» των υδάτων του ποταμού τόσο σε οικισμούς, όσο και σε μεγάλες εκτάσεις, δεν αποκλείεται να προκάλεσε και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.

    [05] Κομισιόν: Θα εργαστούμε με την Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της» δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε, επίσης, ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

    Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

    «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

    «Η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» δήλωσαν πηγές της Επιτροπής.

    Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση.

    Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

    Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

    Τέλος, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης».

    Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.

    Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».

    [06] Ο Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους NYT, εκφράζει την ελπίδα ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτιδα της ευρωπαϊκής οικονομίας

    «Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν εξήγησαν ποτέ στους πολίτες τους τα "μαθηματικά". Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων», υποστηρίζει σε νέο άρθρο του για την Ελλάδα, στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι ως συλλέκτης δανείων της Γερμανίας».

    Με τίτλο «Το παιχνίδι του δειλού» (chicken game), ο κ. Κρούγκμαν επισημαίνει, ότι «η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να συνεχίσει την προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη της πλήρως, επιβάλλοντας υπερβολικά σκληρή λιτότητα. Η απειλή που υπονοείται είναι, ότι αν η Ελλάδα αρνηθεί, η ΕΚΤ θα σταματήσει την υποστήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα επέφερε τεράστιο κίνδυνο, όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και το χάος στην Ελλάδα θα τροφοδοτούσε τις ολέθριες πολιτικές δυνάμεις που κερδίζουν έδαφος, καθώς η δεύτερη ευρωπαϊκή ύφεση συνεχίζεται -στο πλαίσιο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε χθες στη Χρυσή Αυγή».

    Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη, ότι «εν ολίγοις, αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ σοβαρή αντιπαράθεση. Δεν πρόκειται για συνηθισμένη διπλωματία, αλλά για το παιχνίδι του δειλού. Πώς έφτασε η Ευρώπη σε αυτό το σημείο; Και πού θα καταλήξει; Δυστυχώς, οι Γερμανοί πολιτικοί δεν εξήγησαν ποτέ στους πολίτες τους τα "μαθηματικά". Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ηθικολογίας για την ανευθυνότητα των δανειζομένων, κηρύσσοντας, ότι το χρέος πρέπει να πληρωθεί, εκμεταλλευόμενοι τα στερεότυπα περί νωθρών Νοτιοευρωπαίων».

    Καταλήγοντας, ο Πολ Κρούγκμαν υπογραμμίζει, ότι «την Τετάρτη, η ΕΚΤ έκανε μια ανακοίνωση που έμοιαζε με σκληρή τιμωρία για την Ελλάδα. Αλλά, στην πραγματικότητα ήταν προειδοποιητικό καμπανάκι τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα. Κι αν οι Γερμανοί δεν ξυπνήσουν; Ας ελπίσουμε, ότι η ΕΚΤ θα ανταποκριθεί στον ρόλο της ως προστάτης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι ως συλλέκτης δανείων της Γερμανίας».

    [07] Τα ΕΛΠΕ και η Εnergean εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

    Tα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil&Gas εκδήλωσαν σήμερα ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές 'Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο.

    Δεν συμμετείχε στη διαδικασία η ιταλική Εnel, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εταιρίας που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές (σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή τότε προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων). Σύμφωνα με πληροφορίες η Εnel επρόκειτο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό σε Κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και για την απόσυρση του ενδιαφέροντός της επικαλέστηκε το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Η Energean εκδήλωσε ενδιαφέρον για 2 από τις 3 περιοχές ('Αρτα και Αιτωλοακαρνανία, έκτασης 4.762,9 τ.χλμ., και 4.360,3 τ.χλμ. αντίστοιχα) που αποτελούν συνέχεια της περιοχής των Ιωαννίνων στην οποία η ίδια πρόσφατα αναδείχθηκε ανάδοχος για την πραγματοποίηση ερευνών. Η Energean εκμεταλλεύεται επίσης τα κοιτάσματα του Πρίνου ενώ έχει αναλάβει και τις έρευνες στο Κατάκολο.

    Τα ΕΛΠΕ αντίστοιχα, που έχουν ήδη κερδίσει την περιοχή του Πατραϊκού κόλπου υπέβαλαν προσφορές για τις περιοχές της 'Αρτας - Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου.

    [08] Συνάντηση Ι. Δραγασάκη με την Αν. Σακελλαρίου του ΤΧΣ

    Στα θέματα της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών, του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και σε γενικότερα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου επικεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που είχαν σήμερα, στη διάρκεια συνάντησής τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου.

    Νωρίτερα το ΤΧΣ έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό με τις σημαντικότερες δραστηριότητες του για την περίοδο Ιουλίου- Δεκεμβρίου 2014.

    [09] Η ΕΕ θα χορηγήσει επιπρόσθετη βοήθεια 1 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε Ιράκ και Συρία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει επιπρόσθετο ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα σε δύο χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και «την απειλή» που θέτει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ.

    Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν να χρηματοδοτηθεί μια «συνολική πολιτική» στρατηγική, η οποία αποτελείται από «πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά μέτρα τα οποία αφορούν τη Συρία και το Ιράκ, αλλά επίσης τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία», εξήγησε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Συναθροίζοντας πρωτοβουλίες οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται από την ΕΕ και κράτη μέλη της, «αυτό το πακέτο θα εντείνει τις ενέργειές μας για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια περιοχή (...) η οποία έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την τρομοκρατία και τη βία εδώ και πολύ καιρό».

    [10] Πρώτη επίθεση της Μπόκο Χαράμ στον Νίγηρα

    Μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν σήμερα στην πόλη Μπόσο στον Νίγηρα, στη μεθόριο με τη Νιγηρία, στην πρώτη τους επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, σύμφωνα με μια επίσημη πηγή και έναν αυτόπτη μάρτυρα.

    Οι μάχες ξεκίνησαν περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε ο Γιακούμπα Σουμάνα Γκάο, ο κυβερνήτης της πόλης Ντίφα, πρωτεύουσας της επαρχίας. «Όλα επέστρεψαν στο κανονικό», δήλωσε περίπου στις 13:00 τοπική ώρα.

    Ο απολογισμός των θυμάτων δεν είναι προς το παρόν γνωστός.

    Ο στρατός του Τσαντ, που έχει στρατοπεδεύσει στην Μπόσο από τη Δευτέρα, και ο στρατός του Νίγηρα επιχειρούσαν εναντίον μαχητών της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε μια πηγή των οργανώσεων αρωγής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν για ένα διάστημα τη νομαρχία, προτού «απωθηθούν προς τη Νιγηρία».

    Ο κυβερνήτης της Ντίφα πάντως από την πλευρά του δήλωσε ότι μόνο οι δυνάμεις του Νίγηρα πολέμησαν εναντίον των μαχητών της Μπόκο Χαράμ στο Μπόσο, καθώς οι στρατιώτες του Τσαντ βρίσκονταν μακριά από την πόλη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 February 2015 - 15:30:32 UTC