Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ώριμη εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας
  • [02] Συνυπολογισμός των ημερών απεργίας για την επιλογή ασφαλιστικού φορέα
  • [03] Στις ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου η Α. Μέρκελ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Ώριμη εξέλιξη η αντικατάσταση της τρόικας

    Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών, αλλά «δεν είναι μια νέα κυβέρνηση που θα θελήσει να κάνει βήματα στον αέρα, χωρίς να έχει μελετήσει το τι θα επιφέρουν κάποιες επιλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , στις δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ αν η κυβέρνησή του θα τολμήσει την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δώσει δικαίωμα στους μουσουλμάνους της Θράκης να εκλέγουν τον μουφτή τους και θα επιτρέψει τη δημιουργία τεμένους στην Αθήνα, δήλωσε: «Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα θα είναι βήματα προσεκτικά».

    Επισήμανε σχετικά πως πιστεύει «ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέχεια. Όταν θέλεις να κάνεις μια τομή, πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη συνέχεια μετά από αυτή την τομή».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και, «αναγνωρίζοντας ότι είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία η πρωτοβουλία των κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει σθεναρά τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, της εκλεγμένης κυβέρνησης του κυπριακού λαού».

    Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σκέψη για δάνειο από τη Ρωσία και ανέφερε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε μια «ουσιαστική διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους εταίρους της στην Ευρώπη και με όσους έχουν δανείσει τη χώρα και η χώρα έχει υποχρεώσεις προς αυτούς». Πρώτος μας και αποκλειστικός στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελή λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά, στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, τόνισε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει λύση στην περίπτωση που αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση άρνηση των δανειστών της στη νέα συμφωνία που επιδιώκει, καθώς και να σχολιάσει το λεγόμενο Grexit, ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρον τη νωπή, λαϊκή εντολή που έχει. Είναι μια εντολή ισχυρής διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης με ασφάλεια, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. «Όσο δε, αφορά τα τρομολαγνικά σενάρια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν» είπε.

    Συναφώς, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε: «Η ΕΕ και η ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο, είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές». Ελλάδα και Κύπρος, υπογράμμισε, αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στο θέμα αντικατάστασης της τρόικας από άλλο όργανο εποπτείας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι είναι μια ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη. Ώριμη, διότι από την περίοδο που διεξήχθη η έρευνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες στην Ευρώπη έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναγκαία, διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, βεβαίως μέσα από συνεννόηση, από κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές θεμελιακές μας δεσμεύσεις σε όλα όσα μας δεσμεύουν και αποτελούν ιδρυτικές αποφάσεις των Συνθηκών της ΕΕ».

    Σε άλλο σημείο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία.

    Απαντώντας σε Τουρκοκύπρια δημοσιογράφο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μήνυμα του προς τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, «είναι μήνυμα ενότητας και συνεργασίας. Και μέσα από την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την προκοπή για αυτό τον πονεμένο τόπο» επισήμανε.

    [02] Συνυπολογισμός των ημερών απεργίας για την επιλογή ασφαλιστικού φορέα

    Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, με εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη, ορίζεται ρητά, ότι οι μέρες απεργίας συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος επιλογής ασφαλιστικού φορέα.

    Η υπουργική απόφαση προέκυψε μετά από αναφορά ασφαλισμένου σχετικά με την απόρριψη του αιτήματός του να υπαχθεί σε ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ), με την αιτιολογία ότι δεν συμπλήρωνε κατά το προηγούμενο εξάμηνο 150 ημέρες ασφάλισης, λόγω συμμετοχής του σε απεργία.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον ΟΑΕΕ, υπογράμμισε, ότι η απουσία υποχρέωσης καταβολής μισθού και, κατά συνέπεια και εισφορών κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν αναιρεί την ιδιότητα του μισθωτού, ούτε συνεπάγεται τη διάρρηξη του ασφαλιστικού δεσμού, όπως μάλιστα, έχει κριθεί και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [03] Στις ΗΠΑ στις 9 Φεβρουαρίου η Α. Μέρκελ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί στις 9 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για να συζητήσουν κυρίως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.

    «Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων αυτών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της αντιτρομοκρατίας, του Ισλαμικού Κράτους, του Αφγανιστάν και του Ιράν» διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

    Η Μέρκελ πρόκειται μεταβεί επίσης την ίδια εβδομάδα στην Οτάβα για να συναντήσει τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

    Στην Ουάσινγκτον, η καγκελάριος θα συναντήσει τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, σε μια στιγμή που οι Δυτικοί απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις για το ρόλο της στο φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία.

    Η επίσκεψη είναι η δεύτερη που πραγματοποιεί η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο μετά τις 2 Μαΐου 2014 και το σκάνδαλο των υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 February 2015 - 15:30:22 UTC