Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημ. Παπαδημούλης: Η λιτότητα «αλά Σόιμπλε» ηττήθηκε
  • [02] «Διαφορά πολιτικού ήθους ανάμεσα στην απελθούσα κυβέρνηση της Δεξιάς και την κυβέρνηση ελπίδας της Αριστεράς»
  • [03] Ν. Χριστοδουλίδης: Πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα η επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κύπρο
  • [04] Ο Π. Καμμένος στην ΚΟ των ΑΝΕΛ: Γύρισε σελίδα ο τόπος
  • [05] Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο Έλληνες χειριστές του F-16
  • [06] Β. Σόιμπλε: Χάσιμο χρόνου η επαναδιαπραγμάτευση
  • [07] Οριστικά μένει στην κυπριακή ΑΟΖ η γαλλική Total
  • [08] Αίγυπτος: Ένας νεκρός από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα
  • [09] Βρέθηκε φέρετρο με τα αρχικά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες
  • [10] «Έπεσαν» οι ιστοσελίδες των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram
  • [11] Εντοπίστηκε ο «διακόπτης» της δίψας στον εγκέφαλο

  • [01] Δημ. Παπαδημούλης: Η λιτότητα «αλά Σόιμπλε» ηττήθηκε

    «Η Ευρώπη θα δώσει εύλογο χρόνο στη νέα κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της για το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει το καταστροφικό μνημόνιο» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά θα αντικαθιστά την καταστροφική συνταγή, καθώς και το μοντέλο της τρόικας, που δεν υπάρχει πουθενά στην ευρωπαϊκή παράδοση και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης θα στηρίζεται σε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έναν προσανατολισμό με προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ευρωζώνης και την ταχεία μείωση της ανεργίας».

    Αναφορικά με την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που δεν θα είναι εύκολες, τις προτάσεις του και είμαστε έτοιμοι για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Είμαστε ανοικτοί σε έναν προωθητικό συμβιβασμό, καθώς το σενάριο της ρήξης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και των εταίρων και δανειστών μας. Γι' αυτό είμαι αισιόδοξος ότι, παρά τα όσα λέγονται κυρίως από τους δεξιούς του Βερολίνου, θα υπάρξει πραγματισμός και ρεαλισμός στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Εμείς θέλουμε αυτές οι συζητήσεις να μην τρενάρουν πολύ και, όπως βλέπετε, ο Αλέξης Τσίπρας ως εντολοδόχος πρωθυπουργός κινείται με ταχύτητα για την υλοποίηση της λαϊκής εντολής, χωρίς χρονοτριβές».

    Ερωτηθείς για την διαφαινόμενη ευνοϊκή αλλαγή του διεθνούς κλίματος έναντι της χώρας μας μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης τονίζει: «Μια μεγάλη μερίδα του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη και σε κυβερνητικό επίπεδο αντιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως ήττα της μονομερούς καταστροφικής λιτότητας αλά Σόιμπλε και ως παράθυρο ευκαιρίας για στροφή συνολικά της ΕΕ και ιδιαίτερα της ευρωζώνης προς πολιτική ανάπτυξης, επενδύσεων, με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Σε πείσμα των εγχώριων αντιπάλων μας και της εκφοβιστικής τους προπαγάνδας, αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες προκειμένου να προετοιμαστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα μεσολαβητικές πρωτοβουλίες και κινήσεις με θετικό πρόσημο».

    [02] «Διαφορά πολιτικού ήθους ανάμεσα στην απελθούσα κυβέρνηση της Δεξιάς και την κυβέρνηση ελπίδας της Αριστεράς»

    Στη μη παράδοση της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά και τη μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, αναφέρεται σε σημερινή δήλωσή του ο Μανώλης Γλέζος για να επισημάνει «τη διαφορά πολιτικού ήθους».

    Ο κ. Γλέζος αναφέρει στη δήλωσή του: «Η πρώτη μέρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορά πολιτικού ήθους ανάμεσα στην απελθούσα κυβέρνηση της Δεξιάς και την κυβέρνηση ελπίδας της Αριστεράς. Το ένα είναι η μη παράδοση της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά στον νέο πρωθυπουργό της χώρας. Αφού ο τέως πρωθυπουργός επί δυόμισι χρόνια έλαμψε διά της απουσίας του στο Κοινοβούλιο, απαξιώνοντάς το, επισφράγισε την καταστροφική για τον τόπο και τον λαό θητεία του με τη σημερινή στάση του. Αλλά ήδη οι πολίτες τον είχαν κρίνει.

    Το άλλο, που προηγήθηκε χρονικά, είναι η απότιση φόρου τιμής του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε όλους εκείνους που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Η επίσκεψή του στην Καισαριανή, τον εμβληματικό αυτό τόπο μαρτυρίου και θυσίας των Ελλήνων, πείθει ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να δικαιώσει ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών».

    [03] Ν. Χριστοδουλίδης: Πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα η επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στην Κύπρο

    Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας τοποθετεί η κυβέρνηση την επίσκεψη στην Κύπρο του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. «Εκτιμούμεν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν γίνει οριστικές διευθετήσεις για την επίσκεψη, την οποία προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας πριν από τις εκλογές, λέγοντας ότι η πρώτη επίσκεψή του ως πρωθυπουργού θα είναι στην Κύπρο.

    [04] Ο Π. Καμμένος στην ΚΟ των ΑΝΕΛ: Γύρισε σελίδα ο τόπος

    Ο τόπος γύρισε σελίδα είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, καλωσορίζοντας και συγχαίροντας τους βουλευτές του κόμματος, που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές. Ο κ. Καμμένος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης τα κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ ανακοίνωσε την τοποθέτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη στη θέση της εκπροσώπου του Τύπου του κόμματος και είπε ότι είναι πλέον μια διαφορετική ημέρα, καθώς και ότι το έργο των ΑΝΕΛ είναι διαφορετικό, αφού μετέχουν στην κυβέρνηση. «Όσοι αντέξαμε, πήραμε ξανά την εμπιστοσύνη του λαού» είπε ο Πάνος Καμμένος προσθέτοντας ότι το κόμμα του «έριξε» την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα είναι «ρυθμιστής».

    Τέλος ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «πρέπει να λειτουργήσει ξανά η Δημοκρατία μετά από δυόμισι χρόνια» γιατί όπως είπε «ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν απάντησε επί δυόμισι χρόνια σε καμιά ερώτηση πολιτικού αρχηγού και χθες αρνήθηκε να παραδώσει στον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καμμένος αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές του για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον κ. Τσίπρα και τις παραμέτρους της συνεργασίας τους.

    [05] Νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο Έλληνες χειριστές του F-16

    Νεκροί εντοπίστηκαν οι χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους F-16 που κατέπεσε και συνετρίβη χθες το απόγευμα, εντός της πίστας του αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας, ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης. Κατά την εκτέλεση του καθήκοντος έχασαν τη ζωή τους, ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας 31 ετών έγγαμος με ένα γιο και μια κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1128 εκ των οποίων οι 528 σε αεροσκάφη F-16.

    Στην αεροπορική βάση έχει μεταβεί ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαίτση. Στην αεροπορική βάση βρίσκεται, επίσης, εξειδικευμένο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να συνδράμει τις ισπανικές Αρχές που έχουν αποκλείσει την περιοχή λόγω της ύπαρξης τοξικών σύνθετων υλικών, στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

    [06] Β. Σόιμπλε: Χάσιμο χρόνου η επαναδιαπραγμάτευση

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκαγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αξιολόγησε θετικά τις ως σήμερα παρεμβάσεις της τρόικας σε χώρες της ευρωζώνης και χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των όσων έχουν συμφωνηθεί.

    Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλαδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε οτι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό οφείλεται στα λάθη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, σε βάθος χρόνου. Ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλαδα αφού ανέφερε οτι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ειναι σεβαστή, σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ένας «ενδιαφέρων συνδυασμός» διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων.

    [07] Οριστικά μένει στην κυπριακή ΑΟΖ η γαλλική Total

    Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total παραμένει οριστικά στην κυπριακή ΑΟΖ για περαιτέρω έρευνες, έναν ακόμη χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργεια Γιώργος Λακκοτρύπης. Ο υπουργός ανέφερε ότι μεταξύ της κυβέρνησης και της Total επιτεύχθηκε συμφωνία παράτασης του συμβολαίου της, που τυγχάνει επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία και θα οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

    Με βάση τη συμφωνία, η Total θα προβεί σε περαιτέρω γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες στο οικόπεδο 11. Οι έρευνες θα συνεχισθούν έως τις 16 Φεβρουαρίου του 2016 και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις κατά πόσον δικαιολογείται γεώτρηση για ανεύρεση υδρογονανθράκων, είπε ο υπουργός. Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και απέρριψε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αναστολή των γεωτρήσεων από την Total έγινε για πολιτικούς λόγους και εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

    [08] Αίγυπτος: Ένας νεκρός από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα το πρωί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και πιθανόν οι δράστες να είναι ένοπλοι ισλαμιστές , ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας. Από την επίθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα των θυμάτων.

    Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικού τμήματος στη δυτική Αλεξάνδρεια με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχθεί στις φλόγες, αλλά χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Την Κυριακή, περίπου 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του 2011 με την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ.

    [09] Βρέθηκε φέρετρο με τα αρχικά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες

    Οι ιστορικοί που αναζητούν εδώ και μήνες τον τάφο του μεγαλύτερου συγγραφέα της Ισπανίας, Μιγκέλ ντε Θερβάντες, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι βρήκαν υπολείμματα από ένα κομματιασμένο φέρετρο με τα αρχικά του Θερβάντες θαμμένο σε ένα μοναστήρι. Τέσσερις αιώνες μετά το θάνατο του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τα λείψανά του με την ελπίδα να ιδρύσουν έναν επίσημο τόπο ταφής που θα προσελκύει τουρίστες και τους αποκαλούμενους «λογοτεχνικούς προσκυνητές».

    Οι έρευνες άρχισαν τον περασμένο Απρίλιο σε μυστικές κρύπτες ενός μοναστηριού στην καρδιά της Μαδρίτης όπου ο συγγραφέας είχε ζητήσει να ταφεί. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν βρεθεί κάποια οστά και ένα φέρετρο μετά από το σκάψιμο που έγινε σε μια παλαιά κρύπτη του μοναστηριού χτισμένη με πέτρες. Ένα κομμάτι από το κατεστραμμένο φέρετρο είχε καρφωμένα πάνω του τα γράμματα «M» και «C». Ένας από τους εγκληματολόγους-ανθρωπολόγους που συνεργάζεται με την ομάδα των ιστορικών επέστησε την προσοχή των ερευνητών στο ευρήματα τα οποία χαρακτηρίζονται πάντως προκαταρκτικά.

    [10] «Έπεσαν» οι ιστοσελίδες των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram

    Εκτός λειτουργίας τέθηκαν για άγνωστο λόγο σήμερα το πρωί για περιορισμένο χρόνο οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram μετέδωσε το ρωσικό δίκτυο Russia Today (RT). Σύμφωνα με το RT, οι εφαρμογές των δύο ιστοτόπων για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα επίσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

    «Συγνώμη, κάτι πήγε στραβά. Εργαζόμαστε για να λύσουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό» αναφέρει το Facebook σε μήνυμά του προς τους χρήστες που επιχείρησαν στις 07:09 ώρα Ελλάδας να εισέρθουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Ήδη, στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, το hashtag #facebookdown έκανε την εμφάνισή του.

    [11] Εντοπίστηκε ο «διακόπτης» της δίψας στον εγκέφαλο

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που λειτουργεί ως «διακόπτης» της δίψας. Πειράματα με ποντίκια έδειξαν ότι αν ένα μέρος του κυκλώματος ενεργοποιηθεί τεχνητά, προκαλείται αμέσως το αίσθημα της δίψας ακόμη και αν τα ζώα μόλις έχουν πιει νερό. Το αντίστροφο -δηλαδή το απότομο «σβήσιμο» της δίψας- συμβαίνει όταν ενεργοποιηθεί ένα άλλο μέρος του ίδιου κυκλώματος.

    Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον δρα Γιούκι Όκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το κύκλωμα ρύθμισης της δίψας βρίσκεται σε μια περιοχή στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (Subfornical Organ-SFO), που ήταν ήδη γνωστό ότι εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα στα ζώα με αφυδάτωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 January 2015 - 9:30:25 UTC