Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα πιθανότατα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος
  • [02] ΔΝΤ: Η Ρωσία αύξησε το αποθεματικό της σε χρυσό, για ένατο συνεχή μήνα
  • [03] Η χειμερινή καταιγίδα «άδειασε» τη Νέα Υόρκη
  • [04] Μπ. Ομπάμα: Οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας
  • [05] Ο Φιντέλ Κάστρο λέει ότι δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ
  • [06] Το 90% του Κομπάνι ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις, αναφέρει ο αμερικανικός στρατός

  • [01] Σήμερα πιθανότατα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος

    Μέχρι το μεσημέρι ενδέχεται να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και να γίνει και η ορκωμοσία. Τέσσερα νέα υπουργεία, στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, θα συστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα δυο άλλα υπουργεία θα μετονομαστούν.

    Αναλυτικότερα, συνιστάται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας Θράκης.

    Συνιστάται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Επίσης, συνιστάται υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

    Παράλληλα, συνιστάται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

    [02] ΔΝΤ: Η Ρωσία αύξησε το αποθεματικό της σε χρυσό, για ένατο συνεχή μήνα

    Η Ρωσία αύξησε τα αποθέματα χρυσού της για ένατο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο του 2014 και συνέχισε να διαθέτει το πέμπτο μεγαλύτερο αποθεματικό χρυσού στον κόσμο, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ρωσία αύξησε τα αποθεματικά της σε χρυσό κατά 20,73 τόνους σε 1.208,23 τόνους τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΔΝΤ.

    Την ίδια περίοδο η Ολλανδία, η οποία έχει τα ένατο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, το αύξησε κατά 9,61 τόνους φτάνοντας στους 622,08 τόνους, ενώ το Καζακστάν πρόσθεσε 4,16 τόνους για να φέρει το συνολικό αποθεματικό του στους 191,8 τόνους. Αντιθέτως, η Τουρκία μείωσε τον δικό της χρυσό κατά 3,86 τόνους στους 529,12 τόνους.

    [03] Η χειμερινή καταιγίδα «άδειασε» τη Νέα Υόρκη

    Η χειμερινή καταιγίδα κατάφερε το «ακατόρθωτο»... Άδειασε τη Νέα Υόρκη, την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ, σχεδόν έρημοι σιδηροδρομικοί σταθμοί και το μετρό, οι κουρτίνες πεσμένες στα θέατρα του Μπροντγουέι και οι δρόμοι της αμερικανικής μεγαλούπολης άδειοι χωρίς αυτοκίνητα. Μόνο εκχιονιστικά και οχήματα έκτακτης ανάγκης.

    Η ανακοίνωση της «άφιξης» της μεγάλης χιονοθύελλας, η οποία περιγράφεται από τις αρχές ως μια από τις σοβαρότερες που έχουν πλήξει τη Νέα Υόρκη οδήγησε στην κινητοποίηση των αρχών και στη λήψη έκτακτων μέτρων πρόληψης, όπως η διακοπή των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τις 23:00 τοπική (0600 της Τρίτης ώρας Ελλάδας). Στη Νέα Υόρκη όπως μεταδίδει το CNN το χιόνι πέφτει ήδη με ταχύτερο ρυθμό, οι ριπές ανέμου είναι όλο και ισχυρότερες και οι θερμοκρασίες όλο και ψυχρότερες.

    Έως και 58 εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Έκτακτα μέτρα όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων έχουν ληφθεί επίσης στο Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Στη Φιλαδέλφεια, ο δήμαρχος Μάικλ Νούτερ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σχεδόν 7.000 πτήσεις ακυρώθηκαν για τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα παρακολούθησης των πτήσεων Flightaware.com. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και για την Τετάρτη.

    [04] Μπ. Ομπάμα: Οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα. «Η Ινδία και οι ΗΠΑ δεν είναι μόνο φυσικοί εταίροι, πιστεύω ότι η Αμερική μπορεί να γίνει ο καλύτερος εταίρος της Ινδίας», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σε νέους στο Νέο Δελχί.

    Οσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι κόσμος δεν έχει «καμιά πιθανότητα» να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή, αν οι μεγάλες δυνάμεις με αναδυόμενη οικονομία, όπως η Ινδία, δεν περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις ενέργειες από ορυκτά καύσιμα. Αναφερόμενος στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα πρέπει να διασφαλιστεί στο θαλάσσιο αυτό χώρο και οι διαφορές να διευθετηθούν ειρηνικά, την ώρα που η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

    [05] Ο Φιντέλ Κάστρο λέει ότι δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ

    Ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης και πρώην Πρόεδρος της χώρας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για περισσότερο από ένα χρόνο, έγραψε τη Δευτέρα μια επιστολή στην οποία αναφέρει μεν ότι δεν εμπιστεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν απορρίπτει την προσέγγιση με την Ουάσιγκτον. «Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν έχω ανταλλάξει ούτε μία λέξη με αυτούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει απόρριψη της ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση», δήλωσε ο 88χρονος πρώην αρχηγός της Κούβας στην επιστολή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

    «Κάθε ειρηνική ή συμπεφωνημένη λύση στα προβλήματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των λαού μας ή κάθε λαού της Λατινικής Αμερικής που δεν συνεπάγεται βία ή τη χρήση βίας πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες», αναφέρει η επιστολή του Φιντέλ Κάστρο. «Θα υπερασπιστούμε τη συνεργασία και τη φιλία με όλους τους λαούς του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η πολιτική μας αντίπαλος» συμπληρώνει ο Κουβανός ιστορικός ηγέτης. Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 17 Δεκεμβρίου ότι θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους.

    [06] Το 90% του Κομπάνι ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις, αναφέρει ο αμερικανικός στρατός

    Oι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο «σχεδόν του 90% της πόλης Κομπάνι» από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom). «Η Centcom επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές του ΙΚ ελέγχουν περίπου το 90% της πόλης Κομπάνι. Ο πόλεμος κατά της οργάνωσης ΙΚ αργεί να τελειώσει, αλλά η ήττα της στο Κομπάνι στερεί από το ΙΚ έναν από τους στρατηγικούς του στόχους», τονίζει η αμερικανική διοίκηση.

    Νωρίτερα η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει επιφυλακτικότητα μετά τις ανακοινώσεις της νίκης επί του πεδίου των κουρδικών δυνάμεων και την κατάσταση στο Κομπάνι, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Πσάκι να εκτιμά ότι οι δυνάμεις που πολεμούν το ΙΚ ελέγχουν «σχεδόν το 70% του εδάφους του Κομπάνι και κοντά στο Κομπάνι».«Το Κομπάνι απελευθερώθηκε, συγχαρητήρια στην Ανθρωπότητα, στο Κουρδιστάν, στον λαό του Κομπάνι» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Πόλατ Καν, εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής που προασπίζει την πόλη.

    Κλίμα ενθουσιασμού επικρατούσε χθες στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, μετά την εκδίωξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης από την πόλη, στην πιο συντριπτική ήττα της στη Συρία. Ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να γιορτάσει τη νίκη, πολλοί χόρευαν άλλοι πυροβολούσαν στον αέρα σε ένδειξη χαράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 January 2015 - 7:30:22 UTC