Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Αρβανιτόπουλος: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών
  • [02] Αντ. Σαμαράς: Ανάπτυξη στην πράξη
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Η ΕΚΤ έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις
  • [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις
  • [05] Αντιδράσεις Αντ. Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Ντράγκι
  • [06] Δολοφονία του Χριστόδουλου Ξηρού ετοίμαζαν οι «Πυρήνες της Φωτιάς»
  • [07] ΕΚΤ: Αγορά ελληνικών ομολόγων με προϋποθέσεις

  • [01] Κ. Αρβανιτόπουλος: Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των τελευταίων ετών

    Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν την Κυριακή, την ΝΔ, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι των τελευταίων χρόνων, τονίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος με την ΝΔ στην Α' περιφέρεια του Πειραιά, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «φτάσαμε ένα βήμα πριν βγούμε από το μνημόνιο, έχουμε ήδη βγει από το τούνελ της ύφεσης, έχοντας πια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» ενώ, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ανέφικτων προτάσεων και υποσχέσεων που δεν είναι τεκμηριωμένες. Και κυρίως δεν μας λένε που θα βρουν τα λεφτά».

    Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των εκλογών, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρει ότι η ΝΔ αν είναι πρώτο κόμμα θα συνεργαστεί με «όσα κόμματα δεν έχουν θέσεις που διακινδυνεύουν τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και κόμματα που είναι προσανατολισμένα στις μεταρρυθμίσεις» [..] «και όχι με κόμματα που έχουν πρόγραμμα, με το οποίο θα μας γυρίσουν στο παρελθόν από το οποίο θέλουμε να ξεφύγουμε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αρβανιτόπουλος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση των συμβάσεων για το λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνει ότι «αν υπάρξει οποιαδήποτε αναθεώρηση των συμβάσεων με την COSCO, θα χαθούν θέσεις εργασίας» και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μας λέει να διώξουμε τους επενδυτές».

    [02] Αντ. Σαμαράς: Ανάπτυξη στην πράξη

    Αναφορά στην απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έκανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στα εγκαίνια του έργου επέκτασης του προβλήτα 3 της Cosco στον Πειραιά.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για ιστορική απόφαση και τόνισε πως η Ελλάδα θα συμμετέχει, όπως δήλωσε και ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της και είναι σε πρόγραμμα.

    «Ευρώ χωρίς τήρηση δεσμεύσεων δεν μπορεί να σταθεί», συνέχισε και πρόσθεσε πως «εκείνοι που ονειρεύονται τη ματαίωση των επενδύσεων οδηγούν τη χώρα σε ατύχημα».

    Μιλώντας για τις εκλογές της Κυριακής και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι μετράει και η τελευταία ψήφος καθώς το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες επιπλέον και αν είναι η ΝΔ θα σχηματίσει κυβέρνηση με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

    «Το άλλο κόμμα δεν έχει σύμμαχο και δεν μπορεί να βρει το δικό του εαυτό. Κρίνεται αν θα μπει η Ελλάδα στην τροχιά της σύγχρονης ανάπτυξης ή θα βουλιάξει στην ύφεση. Ας μην αφήσουμε μια μειοψηφία αρνητών της ανάπτυξης να μας βάλει σε περιπέτεια» είπε μεταξύ άλλων ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως είναι «συνονθύλευμα από συνιστώσες αριστεριστών του πιο παρωχημένου κρατισμού που θέλει να μας κυβερνήσει».Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να κρατικοποιήσει τα πάντα.

    Αναφερόμενος στην επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τόνισε ότι από το 2008 έχει οκταπλασιαστεί η εμπορική κίνηση και το λιμάνι ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στον κόσμο το 2012 και το 2013 και στην Ευρώπη το 2014.«Αυτό θα πει ανάπτυξη στην πράξη» υπογράμμισε και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «εμείς είμαστε με τους επενδυτές και οι άλλοι με εκείνους που προτιμούν να καταπατείται η δημόσια περιουσία για να υπάρχουν άνεργοι και να μπορούν ψηφοθηρικά να τους εκμεταλλεύονται».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Η ΕΚΤ έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις

    Την ικανοποίηση του για τις δύο σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα από το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο και να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή για να μην υπάρχει κενό και ότι εφόσον η Ελλάδα είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους, θα έχει ίση μεταχείριση γιατί, ούτως ή άλλως, τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα.

    [04] Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις των εταιρειών Metron Analysis, Rass και Palmos Analysis, για τις εφημερίδες Παραπολιτικά και Επένδυση, και τον ενημερωτικό ιστότοπο TVXS, αντίστοιχα.

    Metron Analysis | Παραπολιτικά

    Σύμφωνα με την Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά (κυκλοφορεί εκτάκτως αύριο Παρασκευή) η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ανέρχεται στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 5,3 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,6% και η ΝΔ 25,2%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 5,9% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,4%, το ΚΚΕ με 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,3%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,4% και ο ΛΑΟΣ με 1%.

    Άλλο κόμμα δηλώνει το 3,9% των ερωτηθέντων, Λευκό ή Άκυρο 2,6%, Αποχή 6,1% και Αναποφάσιστοι 8,1%. Δεν απάντησε το 1% του δείγματος.

    Στην εκτίμηση ψήφου μετά την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά μεγαλώνει στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ 30,7%. Τρίτο κόμμα «Το Ποτάμι» με 7,2%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2%, το ΠΑΣΟΚ με 4%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,6% και ο ΛΑΟΣ με 1,2%. Άλλο κόμμα 4,8%.

    Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 19-21 Ιανουαρίου 2015.

    Rass | Επένδυση

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, με 4,8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Rass, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, στην εφημερίδα «Επένδυση».

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 31,3% και η ΝΔ 26,5%. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται «Το Ποτάμι» με 6,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,4%, η Χρυσή Αυγή με 5,1%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8% και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,5%.

    Άλλο κόμμα 5,5%. Λευκό ή άκυρο 1%, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 8,2% του δείγματος.

    Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-21 Ιανουαρίου 2015.

    Palmos Analysis | TVXS

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 9,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εθνικές (βουλευτικές) εκλογές ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίζατε;» τον ΣΥΡΙΖΑ επιλεγεί το 30,2% και τη ΝΔ το 20,3% των ερωτηθέντων (τα ποσοστά των δύο ήταν 28,7% και 21,8%, αντίστοιχα, στη δημοσκόπηση που είχε παρουσιάσει η ίδια εταιρεία το διάστημα 12 -15 Ιανουαρίου 2015).

    Στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 6,8%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 5,1%, το ΚΚΕ με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 3,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,2%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,7% και το ΛΑ.Ο.Σ με 1,3%.

    Άλλο κόμμα επέλεξε το 4,5% του δείγματος, ενώ ένα 15,2% δήλωσαν ότι δεν έχουν αποφασίσει. Λευκό/Άκυρο 1,8%. Αποχή 2,7%. Δεν απάντησε το 0,6% των ερωτηθέντων.

    Στο ερώτημα «μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Τσίπρα, ποιος θεωρείτε ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», τον κ. Σαμαρά επιλέγει το 35% και τον κ. Τσίπρα το 32%. Κανένας από τους δύο απάντησε (αυθόρμητα) το 27%. Δεν απάντησε ένα 6% του δείγματος.

    Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης («ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα εσείς ψηφίζετε, ποιο κόμμα θεωρείτε ότι θα έρθει πρώτο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές») το 77% απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 11% απάντησε η ΝΔ. Άλλο 1%. Δεν απάντησε το 11% των ερωτηθέντων.

    Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε την περίοδο 19-22 Ιανουαρίου 2015.

    [05] Αντιδράσεις Αντ. Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Ντράγκι

    Τον κίνδυνο να μείνει η χώρα έξω από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

    Στο μήνυμά του, ο Α. Σαμαράς αναφέρει:

    «Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης, που ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από ένα τρισ. ευρώ, θα δώσει μεγάλες ανάσες σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, έχουμε εργαστεί εδώ και καιρό. Θα πάρει, όμως, η Ελλάδα μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας; Ή θα χάσουμε τη μοναδική αυτή ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει καθαρά. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης από τους δανειστές μας για το υφιστάμενο πρόγραμμα που πρέπει να τελειώσει σε ένα μήνα, τέλη Φεβρουαρίου, θα είμαστε αποκλεισμένοι. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή, όσο δεν κλείνει με επιτυχία αυτή η αξιολόγηση. Άρα, ενώ η δική μας η πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη νέα εποχή για όλη την Ευρώπη, η κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βεβαιότητα, μας κρατάει έξω από αυτή τη κοσμογονία. Διότι ούτε το πρόγραμμα δέχεται, ούτε στην αξιολόγηση θα προχωρήσει, ούτε και τους κανόνες αναγνωρίζει. Αλλά και ούτε καν κατάλαβαν, όπως φαίνεται από τη σημερινή τους ανακοίνωση, το τι ακριβώς συνέβη. Είναι ώρα Εθνικής ευθύνης. Κάναμε τεράστιες θυσίες, για να φτάσουμε έως εδώ. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες οι ευκαιρίες που έρχονται. Η τελική επιλογή ανήκει ασφαλώς στην κρίση του Ελληνικού λαού».

    «Σημαντική απόφαση την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

    Με τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι ο κ. Ντράγκι με τη σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές, τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς.

    Όλοι γνωρίζουν πώς κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι, συμπαραταγμένος με την κ. Μέρκελ.

    Είναι χαρακτηριστικό, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα, προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ευρώπη προχωρά, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευ. Βενιζέλος: Η ΕΚΤ έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις

    [06] Δολοφονία του Χριστόδουλου Ξηρού ετοίμαζαν οι «Πυρήνες της Φωτιάς»

    Δολοφονική ενέργεια εναντίον του Χριστόδουλου Ξηρού, σχεδίαζαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Την επίθεση επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μετά την απόδρασή τους από τις φυλακές Κορυδαλλού.»

    Αυτό αποκάλυψε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις για τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έως τώρα έρευνα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για την υπόθεση καθώς και τη σύλληψη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δύο ακόμα ποινικών, που φέρονται να είχαν σχέση με το κύκλωμα και τα μέλη των «Πυρήνων».

    Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, σε κρυπτογραφημένες επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ τους τα μέλη των Πυρήνων έκαναν λόγο για «απόλυση» του Χρτιστόδουλου, επειδή τον θεωρούσαν «προδότη» και υπεύθυνο για την αποτυχία των βομβιστικών επιθέσεων με αποστολή παγιδευμένων φακέλων στο ΑΤ Ιτέας και στη ΔΟΥ Κορυδαλλού.

    [07] ΕΚΤ: Αγορά ελληνικών ομολόγων με προϋποθέσεις

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε σήμερα την ιστορική απόφαση να ξεκινήσει τον Μάρτιο ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (κρατικών και ιδιωτικών), ύψους 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Το συνολικό ύψος του προγράμματος φθάνει τα 1,1 τρισ. ευρώ και έχει ως στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% και ταυτόχρονα να βοηθήσει την ανάπτυξη της καχεκτικής οικονομίας της Ευρωζώνης. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε, πάντως, ότι η ΕΚΤ με τη νομισματική πολιτική της μπορεί μόνο να δημιουργήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη, αυξάνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών. Για να υπάρξει, πράγματι, η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι, τόνισε, θέμα των κυβερνήσεων.

    Οι αγορές ομολόγων θα αφορούν τους τίτλους με επενδυτική διαβάθμιση, ενώ για τα ελληνικά (και κυπριακά) ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση οι αγορές θα γίνονται, εφόσον οι χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα και εφόσον πληρούνται κάποια πρόσθετα κριτήρια. Οι αγορές ελληνικών τίτλων δεν μπορούν να αρχίσουν πριν από τον Ιούλιο, όπως είπε ο Ντράγκι. Και αυτό, επειδή η ΕΚΤ - που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικά ομόλογα ? δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το 33% των ομολόγων μίας χώρας και συνεπώς θα πρέπει να εξοφληθούν πρώτα τα ομόλογα που λήγουν το καλοκαίρι.

    Ο κ. Ντράγκι παρέκαμψε τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ ? κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας ? όσον αφορά στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, αν και αναγκάσθηκε να δεχθεί τις αντιρρήσεις της Γερμανίας στον επιμερισμό του κινδύνου από τις αγορές κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Έτσι, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τον κίνδυνο μη αποπληρωμής των ομολόγων κάθε χώρας θα έχει η αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζά της που θα τα αγοράζει, ενώ η ΕΚΤ (και συνεπώς όλες οι χώρες ? μέλη) θα αναλαμβάνει τον κίνδυνο μόνο για το 8% των συνολικών αγορών ομολόγων. Επίσης, ο κίνδυνος θα επιμερίζεται σε όλες τις χώρες για τις αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ), οι οποίες αντιστοιχούν στο 12% του συνολικού προγράμματος, οπότε η διάχυση του κινδύνου θα αφορά στο 20% των συνολικών αγορών (περίπου 220 δις. ευρώ). Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε, πάντως, ότι οι αγορές των ομολόγων θα αποφασίζονται κεντρικά από τη Φρανκφούρτη και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παράκαμψης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

    Χαιρετίζουμε τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ και τα οποία θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διευκόλυνσης που ασκεί, ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 January 2015 - 17:31:06 UTC