Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Υπουργείο Εξωτερικών
  • [02] Φώτης Κουβέλης και Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασαν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Βασίλη Βασιλικό
  • [03] Λ. Κανέλλη: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική απάντηση στη θλιβερή ευρωπαϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα
  • [04] Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών στο Παρίσι, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo
  • [05] Ο Ολάντ ζήτησε από τους πολίτες να «απορρίψουν τον στιγματισμό» μετά τις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων
  • [06] Νέα υπόθεση ομηρείας στο Παρίσι
  • [07] Απεβίωσε ο ηθοποιός Ροντ Τέιλορ, γνωστός από τον ρόλο του στα «Πουλιά» του Χίτσκοκ
  • [08] Συναυλίες - αφιερώματα στον Βασ. Τσιτσάνη

  • [01] Εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Υπουργείο Εξωτερικών

    Παρουσία της πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας, καθώς και στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα σήμερα, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Η χρονιά ξεκίνησε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, υπογράμμισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Βενιζέλος, και σημείωσε ότι «είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης, όλου του κρατικού μηχανισμού και κατεξοχήν του Υπουργείου Εξωτερικών να επιτελεί το καθήκον του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με απόλυτη πολιτική ουδετερότητα, και με μόνο γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και την προώθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας».

    Αφού αναφέρθηκε στον προβληματισμό και την αγωνία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για την οικονομία και την έξοδο από το μνημόνιο, υπογράμμισε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα εθνικά θέματα και εθνικής ασφάλειας είναι επίσης εξαιρετικά κρίσιμα και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός να κάνουμε πιο γρήγορα, πιο αθόρυβα, πιο αποτελεσματικά, όλους τους χειρισμούς που απαιτούνται για την αποφυγή κρίσεων και ταυτόχρονα για τη διαφύλαξη του εθνικού συμφέροντος. Χαριτολογώντας ο κ. Βενιζέλος έκλεισε τον σύντομο χαιρετισμό του λέγοντας: «Υπάρχουν δύο βασικά δόγματα επί τη βάση των οποίων πορεύεται η χώρα διαχρονικά. Το πρώτο δόγμα είναι ότι «ο Θεός είναι σκανδαλωδώς Φιλέλλην» και το δεύτερο δόγμα «η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι».

    [02] Φώτης Κουβέλης και Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασαν τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Βασίλη Βασιλικό

    Οι επικεφαλής της εκλογικής συνεργασίας ΔΗΜΑΡ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Χρυσόγελος, συνάντησαν λίγο πριν το μεσημέρι τον Βασίλη Βασιλικό, που θα ηγείται του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αμέσως μετά, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι «η παρουσία του Βασίλη Βασιλικού, σ' αυτή την προσπάθεια την οποία κάνουμε, θέλει να σηματοδοτήσει τη θέση ευθύνης απέναντι στα πράγματα, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στη χώρα, απέναντι σ' εκείνο το οποίο διεκδικούν οι Έλληνες πολίτες για την επόμενη μέρα».

    Από την πλευρά του, ο γνωστός συγγραφέας τόνισε ότι η σχέση του με τον Φώτη Κουβέλη είναι παλιά και σταθερή καθώς είχε δημόσια υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να εκλεγεί πρόεδρος του Συνασπισμού το 1998. Ο κ. Βασιλικός πρόσθεσε, επικαλούμενος τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν, ότι ο Φώτης Κουβέλης είναι ήρεμη δύναμη στη πολιτική.

    [03] Λ. Κανέλλη: Το ΚΚΕ είναι η μοναδική απάντηση στη θλιβερή ευρωπαϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα

    «Το ΚΚΕ είναι το μέλλον και η μοναδική απάντηση, αυτή τη στιγμή, στη θλιβερή ευρωπαϊκή καπιταλιστική πραγματικότητα»τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφια στην Α΄ Αθήνας, Λιάνα Κανέλλη.

    «Αν το ΚΚΕ δεν είναι, και που πρέπει να είναι, που πιστεύω ότι θα είναι, δυνατό στην επόμενη Βουλή, στην "ευρωστρούγκα" ο ελληνικός λαός θα μείνει χωρίς αντιπολίτευση. Θα μείνει χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση στα ευρωπαϊκά σχέδια που μέχρι το '20 στην Ευρώπη θα μας σφίξουν εντελώς. Θυμηθείτε με. Μέχρι τώρα, μπορεί να στραγγαλίζει ένα αριστερό χέρι τον λαιμό των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το να του προστεθεί και ένα αριστερό χέρι, το οποίο θα στραγγαλίζει τα ίδια δικαιώματα των ίδιων λαών σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα τους ταΐζει και λίγα ψιχουλάκια για να τραβάει σε μάκρος η αντοχή στον βρογχόσπασμο, ειλικρινά δεν λέει τίποτε. Θα πάμε από δύο χέρια δηλαδή, από δήθεν Δεξιά με ακροδεξιά ατζέντα και από δήθεν Αριστερά. Και όλα μαζί θα μας στείλουν στον άλλο κόσμο»εκτιμά η κ. Κανέλλη.

    Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:«Είναι δυνατόν ένα αριστερό κόμμα να είναι συνομιλητής του ΣΕΒ; Περιοδεύον στο Σίτι και στο Κόμο; Να είναι υπέρ της ΕΕ; Υπέρ του ΝΑΤΟ; Υπέρ των παρεμβάσεων; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εργαλείο, αυτή τη στιγμή, στις ευρωπαϊκές αλλαγές. Αλλά είναι εργαλείο που εκπροσωπεί, εκών άκων, -αν θέλετε να είμαι προεκλογικά ορθή- ένα τμήμα του κεφαλαίου που ανταγωνίζεται ένα άλλο τμήμα του κεφαλαίου, αυτή τη στιγμή μέσα στην ΕΕ. Ωμά και ξεκάθαρα έτσι είναι».

    [04] Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών στο Παρίσι, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo

    Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των «ξένων μαχητών» θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης των υπουργών εσωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, την Κυριακή 11η Ιανουαρίου, την οποία συγκάλεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, με αφορμή την απεχθή τρομοκρατική επίθεση στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

    Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ.

    Μετά τη λήξη της συνόδου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ στη συνέχεια οι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε σιωπηλή πορεία, παρουσία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς και πολλών πολιτικών αρχηγών.

    [05] Ο Ολάντ ζήτησε από τους πολίτες να «απορρίψουν τον στιγματισμό» μετά τις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα «να απορριφθεί ο υπερθεματισμός, ο στιγματισμός», έπειτα από μια σειρά ενεργειών στη Γαλλία εναντίον της μουσουλμανικής κοινότητας μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. «Το να καθησυχάσουμε τους πολίτες σημαίνει να τους πούμε ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου και με την επιθυμία της συνύπαρξης να αρνηθούμε τον υπερθεματισμό, τον στιγματισμό, τις θλιβερές παρωδίες», είπε ο Ολάντ. Νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα «βρίσκεται σε πόλεμο με την τρομοκρατία», «και όχι με μια θρησκεία».

    [06] Νέα υπόθεση ομηρείας στο Παρίσι

    Νέοι πυροβολισμοί ακούστηκαν περίπου στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) σε μια έξοδο του Παρισιού στο ανατολικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση.

    Ο άνδρας που πιστεύεται να ευθύνεται για τους πυροβολισμούς χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού, φέρεται να κρατά ομήρους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές υπάρχει ένας τραυματίας.

    Διαβάστε επίσης: Επίθεση στη Charlie Hebdo: Βέβαιη για τον εντοπισμό των δραστών η γαλλική κυβέρνηση , Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών στο Παρίσι, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo, Ο Ολάντ ζήτησε από τους πολίτες να «απορρίψουν τον στιγματισμό» μετά τις επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων

    [07] Απεβίωσε ο ηθοποιός Ροντ Τέιλορ, γνωστός από τον ρόλο του στα «Πουλιά» του Χίτσκοκ

    Ο Ροντ Τέιλορ, ο ηθοποιός που βοήθησε την Τίπι Χέντρεν να αντιμετωπίσει "Τα Πουλιά" του Χίτσκοκ, πέθανε στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, δύο ημέρες πριν από τα 85α του γενέθλια , ανακοίνωσε η κόρη του μέσω της ιστοσελίδας του.

    Ο πρώτος πρωταγωνιστικός του ρόλος ήταν στην ταινία του 1960 "Η Μηχανή του Χρόνου" του Χ.Γ. Ουέλς, ενώ εμφανίσθηκε και στην ταινία γουέστερν του 1973 "Οι Ληστές των Τρένων" πλάι στον Τζον Γουέιν και την Άν Μάργκαρετ.

    Η τελευταία του εμφάνιση ήταν το 2009 στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Άδωξοι Μπάσταρδη», όπου ενσάρκωσε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

    Αυστραλιανής καταγωγής, ο Τέιλορ έζησε στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης πέθανε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες έπειτα από ένα πάρτι.

    [08] Συναυλίες - αφιερώματα στον Βασ. Τσιτσάνη

    «Θυμάμαι, αποβραδίς είχε γίνει μπλόκο από τους Γερμανούς σ' ένα κουτούκι και κανείς μας δεν ήξερε ποιος θα φύγει ζωντανός από μέσα. Μ' έβαλαν και έπαιζα μέχρι το πρωί. Το χάραμα μας άφησαν να φύγουμε. Έξω το χιόνι ήταν στρωμένο, και όπως πήγαινα για το σπίτι είδα τόπους- τόπους πηχτό κόκκινο αίμα. Μέσα στο λίγο φως είδα το παλικάρι που ήταν σκοτωμένο. Γύρισα σπίτι μου και έγραψα το τραγούδι. Ο πρώτος του τίτλος ήταν "Ματωμένη Κυριακή"».

    Κάπως έτσι γράφτηκε η «Συννεφιασμένη Κυριακή». Αφηγήσεις του ίδιου του Βασίλη Τσιτσάνη σαν αυτή, αυτοβιογραφικά κείμενα και τραγούδια που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στο πολιτιστικό μας DNA, όπως «Αρχόντισσα», «Το παράπονο του ξενιτεμένου» (Σαν απόκληρος γυρίζω), «Αχάριστη» κ.ά., θα ακουστούν, αύριο, Σάββατο (10 Ιανουαρίου) στον Πολυχώρο Τέχνης «Galerie δημιουργών» (Ελαιών 1α, Νέα Κηφισιά, στις 20.30, τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ).

    Ο στιχουργός, συνθέτης, συγγραφέας και δημιουργός του συγκροτήματος «Ενδελέχεια», Δημήτρης Μητσοτάκης, και οι «Ρε Καντίνι» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του, με αυτοβιογραφικά κείμενα του λαϊκού συνθέτη και στιχουργού, τραγούδια από όλη τη μουσική του διαδρομή και σπάνιο αρχειακό οπτικό υλικό.

    Επίσης, η οικογένεια του Βασίλη Τσιτσάνη ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει, ως κεντρικό εορταστικό γεγονός, δύο μεγάλες συναυλίες αφιερωμένες στο έργο του, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ώρα έναρξης: 20:30).

    H Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη αναλαμβάνουν να αποδώσουν το ποιητικό ιδίωμα των τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος έχει ασχοληθεί ουσιαστικά τόσο με το έργο του μεγάλου συνθέτη όσο και με τη διαλεκτική σχέση που αυτό έχει με τις μουσικές σπουδαίων δημιουργών παγκοσμίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 January 2015 - 13:30:22 UTC