Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή»
  • [02] Άγνωστες πτυχές της ζωής του Παύλου Μελά, στο λεύκωμα «Παύλος Μελάς - ένας άνθρωπος της εποχής του»
  • [03] Αναγκαία τα έργα για την «συγκράτηση» της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου
  • [04] Για όγδοη φορά, η Άγγ. Μέρκελ εξελέγη πρόεδρος της CDU
  • [05] Η Άγγ. Μέρκελ καλεί ξανά την ΕΕ να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί
  • [06] Μόλις το 26% των Βρετανών κρίνει δικαιολογημένο το γεγονός ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν στο Λονδίνο
  • [07] Κηδεύτηκε ο Μένης Κουμανταρέας

  • [01] «Η ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή»

    Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής πρόκειται να τεθούν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στα γραφεία του κόμματος, στην Αγ. Κωνσταντίνου.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζεται η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του κόμματος να μην ψηφισθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] Άγνωστες πτυχές της ζωής του Παύλου Μελά, στο λεύκωμα «Παύλος Μελάς - ένας άνθρωπος της εποχής του»

    "Αν όλοι όσοι ισχυρίστηκαν μετά το 1912 ότι ήταν συμπολεμιστές και έμπιστοι του Μελά έλεγαν την αλήθεια, τότε το σώμα του θα είχε σίγουρα τη δύναμη ενός τάγματος και το δίκτυο του θα απλωνόταν μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης... Η υπερβολή αυτή είναι ενδεικτική της αίγλης και της ισχύος του πανίσχυρου συμβόλου στο οποίο αναδείχτηκε η θυσία του Παύλου Μελά μέσα σε βραχύτατο χρονικό διάστημα".

    Ο πέπλος του μύθου, που κάλυπτε την ανθρώπινη μορφή του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά, "ξεσκεπάζεται" 110 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Μελά στη Μακεδονία της καρδιάς του σ' ένα καλαίσθητο λεύκωμα 130 σελίδων που κυκλοφορεί από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, υπό τον τίτλο: ?Παύλος Μελάς, ένας άνθρωπος της εποχής του?.

    Ο ..."Παύλος Δέδες" (τον Ιούλιο του 1904), ο "Μίκης Ζέζας ή Ζέσας (από τα ονόματα των δύο παιδιών του Μίκη και Ζωής-Ζέζας που χρησιμοποιούσε ως "ψευδώνυμο", τον Αύγουστο του 1904), οι "ασαφείς"-ακόμα και σήμερα- συνθήκες του θανάτου του, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 1904 στην Στάτιστα, η παράδοση της κεφαλής του νεκρού, στον προξενικό υπάλληλο Βασίλη Αγοραστό , η ταφή του ακέφαλου πτώματος στην Καστοριά , οι αναφορές και τα υπαινικτικά (ακόμα και για την ομορφιά του Μελά που "τον καθιστούσε ιδιαίτερα προσφιλή και θαυμαστό στα ανώτερα αστικά στρώματα και κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό"...) σχόλια του Γερμανού πρέσβη στην Ελλάδα. Επίσης,το γενικό παραλήρημα του ελληνικού Τύπου μετά το θάνατο του, ακόμα και η συγγραφή και σύνθεση θεατρικών έργων, δημοτικών τραγουδιών και ποιημάτων, η οργάνωση διαλέξεων, εράνων, ακόμα και δεξιώσεων "εις μνήμη" και για την ενημέρωση των θαμώνων για την ιστορία της Μακεδονίας και του Μακεδονικού αγώνα, καταγράφονται στο άκρως ενδιαφέρον λεύκωμα προκειμένου να περιγράψουν το οικογενειακό, κοινωνικό, ιδεολογικό περιβάλλον της εποχής δράσης του Παύλου Μελά.

    Οι 112 φωτογραφίες και τα 51 έντυπα και χειρόγραφα τεκμήρια, που παραχώρησε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης για την έκδοση αλλά και την έκθεση τους η κ.Ναταλία Ιωαννίδη - εγγονή του Παύλου Μελά (κόρη της κόρης του Ζωής και εξαδέλφη της γνωστότερης -λόγω του κοινού επιθέτου με τον Παύλο Μελά , γλύπτριας Ναταλίας Μελά) αποτελούν μια εικονογραφημένη εξιστόρηση της εθνικής δράσης του Μελά η οποία εντάσσεται στη γενικότερη εθνική δράση των οικογενειών Μελά και Δραγούμη.

    [03] Αναγκαία τα έργα για την «συγκράτηση» της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου

    Εκατόν ογδόντα πέντε χιλιόμετρα υδάτινου όγκου «συνιστούν» το μήκος του ποταμού Έβρου στην ελληνική επικράτεια, του δεύτερου μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (μετά τον Δούναβη), που τις τελευταίες, πέντε μέρες, κινητοποιεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, πάνω από το όριο συναγερμού.

    «Το ποτάμι δέχεται γύρω στα 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού την ημέρα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που, τις τελευταίες μέρες, μαζί με στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, των δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων, επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

    Στον ποταμό 'Εβρο, «καταλήγουν» ποσότητες νερού από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, καθώς και από άλλους ποταμούς, όπως ο Ερυθροπόταμος, τόνισε ο κ. Παυλίδης και υπογράμμισε ότι, ο Έβρος «δεν είναι ένα συνηθισμένο ποτάμι». Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί, σημείωσε ότι, «είναι (ο Έβρος) ένας ποταμός του οποίου οι απορροές είναι τεράστιες, διοχετεύονται κοντά στα 2500 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο (...) Έχει ποτάμια που συγκλίνουν εκεί, όπως ο Άρδας, ο Ερυθροπόταμος, ο Τούντζα, ο Εργίνης των οποίων τα μήκη - ειδικά του Άρδα και του Τούντζα - είναι κοντά στα 400 χιλιόμετρα, πέραν του ιδίου του Έβρου».

    [04] Για όγδοη φορά, η Άγγ. Μέρκελ εξελέγη πρόεδρος της CDU

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, 60 ετών, επανελεξέγη σήμερα πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο συνέδριό του στην Κολονία, για όγδοη φορά, συγκεντρώνοντας το 96,72% των ψήφων.

    Το 2012 η Μέρκελ είχε εξασφαλίσει το 97,94% των ψήφων, την καλύτερή της επίδοση ιστορικά. Ήταν ούτως ή άλλως η μόνη υποψήφια για την προεδρία της CDU, του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, στο συνέδριό του.

    Η Μέρκελ, που είναι καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία εννέα χρόνια, είναι επίσης πρόεδρος της CDU τα τελευταία 14 χρόνια, αφότου τερματίστηκε η εποχή της κυριαρχίας του Χέλμουτ Κολ στις τάξεις της γερμανικής συντηρητικής παράταξης.

    [05] Η Άγγ. Μέρκελ καλεί ξανά την ΕΕ να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κάλεσε ξανά σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που συμφωνήθηκαν ώστε η Ευρώπη να βγει από την κρίση, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

    «Εάν τελικά δεν τηρήσουμε αυτό το οποίο είχαμε αποφασίσει κατά τη διάρκεια της (οικονομικής) κρίσης, τότε θα σπείρουμε αμφιβολίες, και αυτό θα είναι κακό για την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς (οι Γερμανοί) επαγρυπνούμε για την τήρηση των κανόνων», τόνισε η Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Κολονία, επευφημούμενη από το ακροατήριό της, το οποίο αναμένεται να την εκλέξει ξανά στην προεδρία της CDU, του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη χώρα.

    Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας εκτίμησε ότι είναι εφικτό να δοθεί μια λύση μέσω της διπλωματίας στην κρίση στην Ουκρανία.

    «Επιθυμούμε μια διπλωματική λύση (...). Πρέπει να καταβάλουμε πιθανόν ακόμη πιο έντονη προσπάθεια, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να καταλήξουμε, οφείλουμε να καταλήξουμε» σε μια συμφωνία, τόνισε η Μέρκελ, παραδεχόμενη πως «ο δρόμος (θα είναι) δύσκολος» ως προς αυτό.

    [06] Μόλις το 26% των Βρετανών κρίνει δικαιολογημένο το γεγονός ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα παραμένουν στο Λονδίνο

    Μόλις το 26% των Βρετανών θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα και που ενισχύει την θέση της Αθήνας, η οποία ζητάει την επιστροφή τους στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.

    Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων (το 49%) πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα την ώρα που το 24% δεν εκφράζει γνώμη, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση αυτή που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας The Times.

    Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε λίγες ημέρες αφότου το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ένα άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, το άγαλμα του θεού Ιλισσού, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης.

    [07] Κηδεύτηκε ο Μένης Κουμανταρέας

    Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ανάμεσα σε πλήθος πνευματικών ανθρώπων, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

    Τους επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης, ο οποίος ανακοίνωσε τη θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» για τους ανερχόμενους ιστοριογράφους, ο συγγραφέας και λογοτεχνικό του τέκνο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, ο συγγραφέας Θάνος Φωσκαρίνης και η προσωπική του φίλη Χλόη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 December 2014 - 15:30:23 UTC