Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος, από 29 έως 30 Νοεμβρίου
  • [02] Τη Δευτέρα η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Αλ. Τσίπρα
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Δύσκολες οι συζητήσεις, αλλά συνεχίζονται
  • [04] Κανένα σοβαρό νόσημα δεν διαπιστώθηκε από τον υγειονομικό έλεγχο των μεταναστών που επέβαιναν στο «Baris»
  • [05] Προθεσμία να απολογηθεί αύριο, πήρε ο Αλβανός δράστης της ένοπλης επίθεσης σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο
  • [06] Έληξε η κατάληψη στο κτιρίο Διοίκησης του ΑΠΘ
  • [07] Ακαρπες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου για τον εντοπισμό του Καλάσνικοφ
  • [08] Εντατικές και εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Επιτροπής
  • [09] Γκ. Χαρδούβελης: Σκληρή και αδιάλλακτη η στάση της τρόικας
  • [10] Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής εναντίον του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
  • [11] Ο Ζ. Σόκρατες απορρίπτει τις «παράλογες» κατηγορίες για διαφθορά που του απαγγέλθηκαν

  • [01] Στην Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος, από 29 έως 30 Νοεμβρίου

    Επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από 29 έως 30 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στην Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Mεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν.

    Την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος, θα παραστεί στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία, ως γνωστόν, θα παρευρεθεί και ο Πάπας Φραγκίσκος.

    Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προς τον οποίον εξέφρασε τις ευχές του ενόψει της μετάβασης του κ. Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [02] Τη Δευτέρα η συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον Αλ. Τσίπρα

    Τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ενημερώσει, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Δύσκολες οι συζητήσεις, αλλά συνεχίζονται

    «Οι συζητήσεις στο Παρίσι ήταν δύσκολες αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής της τελικής διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μ. Μαξίμου και επισήμανε την ανάγκη για ενότητα στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, το δημοσιονομικό κενό είναι μια θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού», ότι «έχει αποδειχτεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο» και ότι «άρα υπάρχει μια πολυετής εμπειρία που ενισχύει τη θέση μας».

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει εξάμηνη παράταση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει 31 Δεκεμβρίου, ότι σκοπός είναι και η τελευταία εκταμίευση να γίνει πριν τις 31 Δεκεμβρίου, για να προσθέσει ότι «αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί». Κατά την αποχώρησή του από το Μ. Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του, ερωτηθείς σχετικά με τη διάρκεια ενδεχόμενης παράτασης, λόγω τεχνικών λόγων, του υφιστάμενου προγράμματος πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα μπορούσε να αφορά εβδομάδες ή μερικές ημέρες.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών,Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι.«Καλά πήγε. Είχαμε πρόοδο. Δεν κλείσαμε τα θέματα. Συνεχίζουμε», ανέφερε, ενώ για το ενδεχόμενο παράτασης του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι «μπορεί να υπάρξει για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για τεχνικούς λόγους».

    [04] Κανένα σοβαρό νόσημα δεν διαπιστώθηκε από τον υγειονομικό έλεγχο των μεταναστών που επέβαιναν στο «Baris»

    Κανένα πρόβλημα σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δημόσια Υγεία στη χώρα, ή στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, και κανένα ύποπτο ή ενδεχομένως πιθανό περιστατικό αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, δεν διαπιστώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των υγειονομικών ελέγχων που διεξάγονται συστηματικά στους περίπου 750 μετανάστες, στην Ιεράπετρα Κρήτης.

    Οι έλεγχοι διεξάγονται από κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), πριν την αποβίβαση των μεταναστών, στη βάση των προκαθορισμένων πρωτοκόλλων και εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας.

    Στους μετανάστες περιλαμβάνονται περίπου 100 παιδιά, τα οποία πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα, ενώ ορισμένοι ελαφρώς τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Κρήτης.

    [05] Προθεσμία να απολογηθεί αύριο, πήρε ο Αλβανός δράστης της ένοπλης επίθεσης σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγήθηκε στις 11:00 στην Εισαγγελία Πειραιά ο 31χρονος Αλβανός Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου, 22 Νοεμβρίου, άνοιξε πυρ με Καλάσνικοφ σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 11 άτομα.

    Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία. Ο δράστης πήρε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί αύριο το πρωί.

    Νεαροί θαμώνες του καταστήματος στο Μικρολίμανο βρέθηκαν το πρωί έξω από τα δικαστήρια και προσπάθησαν να περιγράψουν στους δημοσιογράφους τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Όπως ανέφεραν, ο δράστης ήταν μαζί με δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν αρκετά εριστικοί με τους πελάτες, ενώ ο ίδιος όχι. Σημείωσαν, δε, ότι ο Αλβανός πιστολέρο, ο οποίος συνομίλησε με δύο κοπέλες και δεν φαινόταν ότι ήταν μεθυσμένος καθώς είχε σταθερή ομιλία, κάποια στιγμή βγήκε έξω από το κατάστημα και άρχισε να μιλάει στο κινητό τηλέφωνό του χωρίς να υπάρξει κανένα επεισόδιο. Μετά τον είδαν να γυρίζει και ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι κρατούσε το όπλο ήταν ο 39χρονος, σήμερα σοβαρά τραυματίας, ο οποίος μπήκε μπροστά στην είσοδο και του φώναξε: «Μεγάλε τι κάνεις;». Εκείνη τη στιγμή ο Αλβανός σήκωσε το όπλο του και τον πυροβόλησε εξ επαφής. Ψύχραιμος ο δράστης πυροβόλησε εκ νέου και εναντίον του ντι τζέι, από τον οποίο ζήτησε να κλείσει τη μουσική, ενώ φώναζε: «Θα σας σκοτώσω όλους για να με θυμάστε».

    Ο Αλβανός κακοποιός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε άλλες τρεις ένοπλες επιθέσεις, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στις 17:00 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, μαζί με έναν 23χρονο ομοεθνή του που τον φιλοξενούσε στο υπόγειο διαμέρισμα στο Γουδί, όπου εντοπίστηκε ο δράστης χθες το μεσημέρι. Εναντίον του 23χρονου έχει σχηματιστεί δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία.

    Διαβάστε επίσης: Άκαρπες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου για τον εντοπισμό του Καλάσνικοφ

    [06] Έληξε η κατάληψη στο κτιρίο Διοίκησης του ΑΠΘ

    Έληξε χθες το μεσημέρι η κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από μέλη φοιτητικών συλλόγων των Σχολών Χημείας και Φιλολογίας, που είχαν προβεί στην κινητοποίηση αυτή την Τρίτη, προκειμένου να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την απόφαση των πρυτανικών Αρχών η συνεδρίαση της Συγκλήτου να διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Σε ανακοίνωση, που απευθύνεται προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για την ομαλή λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου, εφόσον συνεχιστεί η πρακτική αποκλεισμού των διοικητικών υπηρεσιών, ως μέσου διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων από ομάδες φοιτητών.

    [07] Ακαρπες οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου για τον εντοπισμό του Καλάσνικοφ

    Με αρνητικά αποτελέσματα, συνεχίστηκαν και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου για τον εντοπισμό του «Καλάσνικοφ» που φέρεται να πέταξε στη θάλασσα ο 31χρονος Αλβανός Αρμπέρ Μπάκο.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, βατραχάνθρωποι παρά τις προσπάθειες που κατέλαβαν από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή, δεν κατάφεραν να βρουν το συγκεκριμένο όπλο.

    [08] Εντατικές και εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Επιτροπής

    Η τρόικα και η ελληνική πλευρά είχαν, τις δύο προηγούμενες ημέρες, στο Παρίσι, «εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, επανέλαβε, σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

    «Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συνομιλίες σε τομείς- κλειδιά, όπου αναμένονται μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε η Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και αν υπάρχει ακόμα χρόνος για επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

    [09] Γκ. Χαρδούβελης: Σκληρή και αδιάλλακτη η στάση της τρόικας

    Σκληρή και αδιάλλακτη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, τη στάση της τρόικας απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία στις χθεσινές κρίσιμες και δραματικές διαπραγματεύσεις που είχαν οι δυο πλευρές στο Παρίσι.

    Συνομιλώντας σε πηγαδάκι στη Βουλή με βουλευτές που τον περιστοίχισαν προκειμένου να μάθουν λεπτομέρειες ο κ. Χαρδούβελης, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για βαρύ κλίμα που συνάντησε η ελληνική πλευρά στη γαλλική πρωτεύουσα με το ΔΝΤ, όπως φέρεται να είπε, να είναι πιο αδιάλλακτο και να ασκεί ασφυκτικές πιέσεις σε ότι αφορά τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση.

    «Δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεών μας, όμως εκείνοι επιμένουν να γίνει και το 1% επιμένοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν σίγουρα μέτρα», φέρεται να είπε στους βουλευτές ο κ. Χαρδούβελης.

    Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο, αναφερόμενο σε δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με βουλευτές στη Βουλή, ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα.

    Διαβάστε επίσης:Εντατικές και εποικοδομητικές οι συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβε η εκπρόσωπος της Επιτροπής

    [10] Το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής εναντίον του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεπέρασε με ευκολία την ψήφο δυσπιστίας που είχε υποβάλει μια ευρωφοβική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τις αποκαλύψεις για το γεγονός πως το Λουξεμβούργο, ενόσω ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, προσέλκυε πολυεθνικές επιχειρήσεις προσφέροντάς τους έναν ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

    Η ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Γιούνκερ, που σε περίπτωση που περνούσε θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ολόκληρη η Κομισιόν, απερρίφθη όπως αναμενόταν με τεράστια διαφορά -461 ψήφους έναντι 101, με 88 αποχές-, αλλά αυτό δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αισιόδοξη αρχή της θητείας του νέου προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος μόλις τον πρώτο μήνα της θητείας του επικρίνεται τόσο για τον ρόλο του στην ηγεσία της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, όσο και για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αφού ως εκ του νυν αξιώματός του καλείται να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή.

    Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, στην οποία ανήκουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά., επιχειρηματολογώντας πως ο Γιούνκερ είναι άμεσα υπόλογος για τις πολιτικές φοροαποφυγής που εφάρμοσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

    [11] Ο Ζ. Σόκρατες απορρίπτει τις «παράλογες» κατηγορίες για διαφθορά που του απαγγέλθηκαν

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα καθώς τον βαρύνουν υποψίες για διαφθορά και φορολογική απάτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ανυπόστατες και ότι η κράτησή του αποτελεί μια «ταπείνωση που δεν απαιτείτο από τις περιστάσεις».

    Σε επιστολή του η οποία εστάλη από τον δικηγόρο του στην εφημερίδα P?blico και τον ραδιοφωνικό σταθμό TSF, ο Σόκρατες τόνισε ότι «στο πλαίσιο της νόμιμης υπεράσπισής μου, θα αντικρούσω τα ψεύδη που ελέχθησαν σε βάρος μου και αυτοί που το ξεκίνησαν αυτό θα κληθούν να λογοδοτήσουν» στη δικαιοσύνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 November 2014 - 13:30:34 UTC