Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων και πορεία στο ΥΠΑΑΤ
  • [02] Επτακόσιοι μετανάστες επιβαίνουν σε ακυβέρνητο πλοίο νότια της Κρήτης
  • [03] Η «διαδρομή» ενός οικοδομικού σάκου
  • [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στην Αθήνα
  • [05] Υψηλή η συμμετοχή για ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία
  • [06] Ραντεβού με την τρόικα, στο Παρίσι
  • [07] Τριμερής υπουργική συνάντηση Κύπρου - Ελλάδος - Αιγύπτου για θέματα ενέργειας
  • [08] Στις ΗΠΑ για χειρουργική επέμβαση ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [09] Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ακόμη αρχαιότερος, ξεκινώντας να «μετράει» από το 205 π.Χ.
  • [10] Ανακαλύφθηκε εγκεφαλικό «αποτύπωμα» έγκαιρης διάγνωσης, κοινό για Αλτσχάιμερ και σχιζοφρένεια

  • [01] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων και πορεία στο ΥΠΑΑΤ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές της χώρας στα γραφεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, στην πλ. Αττικής (ΟΠΕΚΕΠΕ), στην Αθήνα. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εργαζόμενοι του οποίου κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης. Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Καρασμάνη στον οποίο θα θέσουν τα αιτήματα του κλάδου.

    [02] Επτακόσιοι μετανάστες επιβαίνουν σε ακυβέρνητο πλοίο νότια της Κρήτης

    Περίπου 700 παράτυποι μετανάστες διαφόρων εθνοτήτων, επιβαίνουν στο φορτηγό πλοίο «baris» με σημαία Καραμπάτι, που έχει μείνει ακυβέρνητο από τα ξημερώματα λόγω μηχανικής βλάβης, 30 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο βρίσκονται ήδη παραπλέοντα πλοία και πλοίο του πολεμικού ναυτικού ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών για το που θα πρέπει να οδηγηθεί το πλοίο με τους παράτυπους μετανάστες.

    [03] Η «διαδρομή» ενός οικοδομικού σάκου

    Ξεκίνησε από ένα εργοστάσιο της Θράκης, ως οικοδομικός σάκος. Ταξίδεψε μέχρι τον Πειραιά, όπου μετασχηματίστηκε στα χέρια φοιτητών αρχιτεκτονικής σε δομικό υλικό μιας εφήμερης, αιωρούμενης πόλης. Και κατέληξε να γίνει μια πρωτότυπη τσάντα χειρός. Πρόκειται για τη «Salty Bag», μια νέα σειρά τσαντών και το μοντέλο που σχεδιάστηκε ειδικά για το φετινό «TEDxAthens».

    Έχοντας ως σταθερό άξονα την καινοτομία, οι διοργανωτές του «TEDxAthens» απευθύνθηκαν φέτος στους ιδρυτές της «Salty Bag», της πρώτης ελληνικής εταιρείας επαναχρησιμοποίησης υλικών, για να παράγει τις τσάντες των συμμετεχόντων στο συνέδριο. Οι δημιουργοί της εταιρείας «Salty Bag», δηλαδή ο Στρατής Ανδρεάδης, ο Σπύρος Ντάικος και η Χρύσα Χαλικιοπούλου, αναζητώντας το πρωτότυπο υλικό που θα αποτελέσει την τσάντα κατέληξαν στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο φεστιβάλ πειραματικής αρχιτεκτονικής «HELLAΣΤΟCK», τον περασμένο Σεπτέμβριο στο λιμάνι του Πειραιά. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες δημιούργησαν στο λιμάνι μια αιωρούμενη πόλη με δρόμους, σπίτια και έπιπλα από σκαλωσιές, σχοινιά και οικοδομικούς σάκους.

    Οι τσάντες «Salty Bags» ξεκίνησαν την πορεία τους πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στην Κέρκυρα από τρεις νέους Έλληνες με διαφορετικό αντικείμενο απασχόλησης: τον ιστιοπλόο Στρατή Ανδρεάδη, τη σχεδιάστρια Χρύσα Χαλικιοπούλου και τον οικονομολόγο, Σπύρο Ντάικο. Ο στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη μεταποιητική επιχείρηση, βασισμένη στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Σύντομα διαπίστωσαν ότι τα παροπλισμένα ιστιοπλοϊκά πανιά είναι εξαιρετικό υλικό που θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε τσάντες, σάκους ταξιδιών και άλλα αντικείμενα.

    [04] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στην Αθήνα

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στην Αθήνα κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων θα επιδιώξουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να θέσουν ζητήματα που αφορούν στον κλάδο. Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώνονται έξω από το κτίριο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο υπουργείο στην Πλατεία Βάθη.

    Μεταξύ των ζητημάτων που θα θέσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η εξισωτική αποζημίωση, ο καταρροϊκός πυρετός, οι βοσκότοποι αλλά και οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ποιμνιοστασίων.

    [05] Υψηλή η συμμετοχή για ρυθμίσεις προς ασφαλιστικά ταμεία

    «Επιτυχής» κρίνεται από το υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αποδεικνύεται από το ενδιαφέρον των οφειλετών, τα ποσά τα οποία ρυθμίζονται και τις εισπράξεις που διενεργεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ κατά το πρώτο δεκαήμερο της εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης εκδόθηκαν 8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 229.920.368,81 ευρώ. Στο ίδιο δεκαήμερο έχουν εισπραχθεί 10.797.168 ευρώ.

    Η διαφορά με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ρυθμίσεων είναι εμφανής καθώς το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση με τα προηγούμενα σχήματα έως το τέλος Οκτωβρίου 2014, αντιστοιχεί σε 860.730.350,89 ευρώ και αφορά 23.463 αποφάσεις.Ακόμη, το σύνολο των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από την ίδρυση του μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2014 ανέρχεται σε 270.623.729 ευρώ.

    Στη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής και τη διευκόλυνση των οφειλετών να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους αποδίδει κατά μεγάλο μέρος την επιτυχία της ρύθμισης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. «Ένα από τα βασικότερα σημεία της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ότι η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου ο έλεγχος των εισφορών που έχουν δηλωθεί και εκείνων που έχουν καταβληθεί διενεργείται κάθε μήνα. Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση «γενναία», τονίζοντας ότι «αφενός επιβραβεύονται με όρους δικαιοσύνης όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ενώ, παράλληλα, ανοίγεται ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν να επανέλθουν στο δρόμο της υπευθυνότητας και της συνέπειας».

    [06] Ραντεβού με την τρόικα, στο Παρίσι

    Στο Παρίσι μεταβαίνει η διαπραγματευτική ομάδα, που θα έχει συναντήσεις σήμερα και αύριο με τους εκπροσώπους της τρόικας, για την εξέλιξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

    Η συνάντηση στο Παρίσι «είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της "νέας σελίδας"» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Στο Παρίσι πάμε να "κλείσουμε" την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    [07] Τριμερής υπουργική συνάντηση Κύπρου - Ελλάδος - Αιγύπτου για θέματα ενέργειας

    Πολύ σημαντική για την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζεται η τριμερής συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στη Λευκωσία. Οι τρεις υπουργοί θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα, μετά τη συμφωνία της τριμερούς συνάντησης κορυφής, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας. Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι συνομιλίες του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη με τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Σιερίφ Ισμαήλ, η χώρα του οποίου ενδιαφέρεται για την αγορά φυσικού αερίου από την Κύπρο.

    Στην Κύπρο αναμένεται αυτή την εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός ενέργειας, για να συζητήσει το θέμα των υδρογονανθράκων.

    [08] Στις ΗΠΑ για χειρουργική επέμβαση ο Πρόεδρος της Κύπρου

    Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί το Σάββατο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, αναμένεται να υποβληθεί σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας. Η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, αναφέρει σε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, «κρίθηκε αναγκαία λόγω της εξειδίκευσης του εν λόγω ιατρικού κέντρου σε ανάλογες διορθωτικές επεμβάσεις».

    [09] Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ακόμη αρχαιότερος, ξεκινώντας να «μετράει» από το 205 π.Χ.

    Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο, είναι πιθανώς ακόμη πιο αρχαίος από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενός Αργεντινού και ενός Αμερικανού ερευνητή. Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

    Ο ιστορικός της επιστήμης Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή και ο φυσικός Τζέημς Έβανς του Πανεπιστημίου του Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιστορίας της επιστήμης «Archive for History of Exact Sciences", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εναρκτήρια χρονολόγηση των εποχών από το ημερολόγιο του Μηχανισμού γίνεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

    Ο αινιγματικός μηχανισμός που βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου θεωρείται ένα τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του και πολλοί επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν τον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο. Μηχανήματα ανάλογης τεχνολογίας δεν εμφανίστηκαν παρά τουλάχιστον 1.000 χρόνια αργότερα. Ο μηχανισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει με ακρίβεια τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, καθώς και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [10] Ανακαλύφθηκε εγκεφαλικό «αποτύπωμα» έγκαιρης διάγνωσης, κοινό για Αλτσχάιμερ και σχιζοφρένεια

    Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή στον εγκέφαλο, που εκφυλίζεται πρόωρα τόσο στη νόσο Αλτσχάιμερ, όσο και στη σχιζοφρένεια. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά στην έγκαιρη διάγνωση και των δύο παθήσεων. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τις υποψίες ορισμένων επιστημόνων ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο Αλτσχάιμερ και στη σχιζοφρένεια. Οι ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Χιου Πέρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν με την μέθοδο της μαγνητικής απεικόνισης τον εγκέφαλο 484 υγιών εθελοντών ηλικίας οκτώ έως 85 ετών για να δουν τη διαχρονική εξέλιξή του, καθώς γερνάει.

    Οι εικόνες αποκάλυψαν ένα κοινό «μοτίβο»: εκείνες οι εγκεφαλικές περιοχές που αναπτύσσονται τελευταίες κατά την εφηβεία, είναι και οι πρώτες που εμφανίζουν σημάδια γεροντικής εκφύλισης. Οι νευρωνικές αυτές περιοχές της φαιάς ουσίας συντονίζουν τις νοητικές λειτουργίες ανωτέρου επιπέδου. Όταν, στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν απεικονίσεις εγκεφάλου ασθενών με Αλτσχάιμερ και σχιζοφρένεια, ανακάλυψαν ότι οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου υφίστανται φθορά. Η ανακάλυψη αυτή επιβεβαιώνει ότι, αν και διακριτές παθήσεις, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ σχετίζονται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2014 - 9:30:26 UTC