Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Ευ. Βενιζέλου με Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη
  • [02] Παράταση για την πληρωμή των εισφορών του ΟΓΑ
  • [03] Περού: Περισσότερα από 100.000 παιδιά εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, ως οικιακοί βοηθοί
  • [04] Η Β. Κορέα παίζει το χαρτί της πυρηνικής απειλής για το ψήφισμα παραπομπής στο ΔΠΔ
  • [05] Η Αντ. Τζολί θέλει να κλείσει την καριέρα της ως ηθοποιός και να αφιερωθεί στη σκηνοθεσία
  • [06] Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ηλίας Ηλιού, η ζωή και η δράση του»

  • [01] Συναντήσεις Ευ. Βενιζέλου με Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη

    Συναντήσεις με τους δύο πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει σήμερα και αύριο, Παρασκευή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά μαζί τους και τους κάλεσε για να τους ενημερώσει για τα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εκείνοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Σήμερα στις 12:00 ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών και αύριο, Παρασκευή στις 11 το πρωί, στη Βουλή με τον κ. Σημίτη.

    Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από όλες τις πλευρές, ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τους δύο προκατόχους του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την εν γένει πορεία της χώρας, την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την επόμενη μέρα του μνημονίου, για τη φάση στην οποία βρίσκονται τα εθνικά θέματα.

    [02] Παράταση για την πληρωμή των εισφορών του ΟΓΑ

    Παρατείνεται, με απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η προθεσμία πληρωμής των εισφορών των τριμηνιαίων δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών παλαιότερων ρυθμίσεων, που έληγε στις 14-11-2014. Ο ΟΓΑ, θα δέχεται πληρωμές των δόσεων, χωρίς να χάσουν οι ασφαλισμένοι το δικαίωμα της ρύθμισης ή να έχουν κάποια άλλη επιβάρυνση. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους μέσω ΕΛ.ΤΑ., με τις ειδικές ειδοποιήσεις που τους έχουν ήδη αποσταλεί.

    [03] Περού: Περισσότερα από 100.000 παιδιά εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, ως οικιακοί βοηθοί

    Στο Περού, περισσότερα από 100.000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί, γεγονός που επηρεάζει τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία και την ατομική ελευθερία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στη Λίμα. Το 79% αυτών των παιδιών που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί είναι κορίτσια, το 21% αγόρια, ενώ το 74% είναι ηλικίας από 12 έως 17 ετών και το 26% ηλικίας από 6 έως 11 ετών, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που δημοσιεύτηκε ως μέρος της εκστρατείας για «να σταματήσει η παιδική δουλεία». Τα περισσότερα από τα κορίτσια που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί προέρχονται από την υποβαθμισμένη ύπαιθρο των Άνδεων και δουλεύουν σε μεγάλα παράκτια αστικά κέντρα όπως είναι η πρωτεύουσα Λίμα.

    «Η εργασία ως οικιακοί βοηθοί είναι μια πρακτική ιστορικά ριζωμένη στο Περού, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι ασχολούνται σε σπιτικές εργασίες αλλά όχι στην δική τους οικεία αλλά σε ένα τρίτο πρόσωπο ή εργοδότη, και είναι συχνά θύματα εκμετάλλευσης» σημειώνει η Κάρμεν Μορένο επικεφαλής της ΔΟΕ για τις χώρες των Άνδεων. «Αυτά τα παιδιά χαρακτηρίζονται ως " αόρατοι εργαζόμενοι "επειδή δουλεύουν μέσα σε σπίτια που δεν είναι δικά τους» σημειώνει η Μορένο προσθέτοντας ότι η εκστρατεία έχει την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του τοπικού υπουργείου Εργασίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Αυτή η εκστρατεία είναι μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που στοχεύει στην πρόληψη και την εξάλειψη της παιδικής δουλείας, καθώς σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς περίπου 5,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες δουλείας.

    [04] Η Β. Κορέα παίζει το χαρτί της πυρηνικής απειλής για το ψήφισμα παραπομπής στο ΔΠΔ

    Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας καταδίκασε την Πέμπτη το κείμενο απόφασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θεωρείται ως το πρώτο βήμα για την παραπομπή της Πιονγκγιάνγκ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ψήφισμα αυτό είναι μια «απάτη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι επικεφαλής των προσπαθειών ταπείνωσης της Πιονγκγιάνγκ στα μάτια της διεθνούς κοινότητας εκτοξεύοντας ταυτόχρονα απειλές για την έναρξη νέων πυρηνικών δοκιμών. «Αυτή η επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας επιτρέπει να χρονοτριβήσουμε στην πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής» αναφέρει η ανακοίνωση του βόρειο-κορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν είναι δεσμευτικό, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια 400 σελίδων έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από μια μακρά έρευνα και αφορά τις «χωρίς προηγούμενο στο σύγχρονο κόσμο» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

    [05] Η Αντ. Τζολί θέλει να κλείσει την καριέρα της ως ηθοποιός και να αφιερωθεί στη σκηνοθεσία

    Η Αντζελίνα Τζολί δήλωσε στον αυστραλιανό Τύπο ότι θέλει να κλείσει την καριέρα της ως ηθοποιός αφού θα έχει παίξει σε λίγες ακόμη ταινίες για να αφιερωθεί αποκλειστικά στην σκηνοθεσία. Η σταρ του Χόλιγουντ ταξίδεψε στην Αυστραλία αυτή την εβδομάδα για να προωθήσει την τελευταία της ταινία "Unbroken" με την ευκαιρία της παγκόσμιας πρεμιέρας της ταινίας στην ήπειρο αυτή, όπου και γυρίστηκε. Το αντιπολεμικό αυτό δράμα είναι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της Τζολί, και η πρώτη της, «Στη χώρα του αίματος και του μελιού», που προβλήθηκε στις αίθουσες το 2011 είχε καλές κριτικές.

    «Θα παίξω σε κάποιες ακόμη ταινίες, αλλά θα ήμουν ευτυχής να τα παρατήσω σε κάποια δεδομένη στιγμή», δήλωσε η Τζολί στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Sydney Morning Herald σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα. «Λατρεύω τη σκηνοθεσία, είμαι πολύ πιο ευτυχισμένη ως σκηνοθέτης. Μου αρέσει να ακολουθώ ένα πρόγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Μου αρέσει να περνώ δύο χρόνια με ένα θέμα και να μαθαίνω πράγματα για αυτό. Μου αρέσει η διανοητική πρόκληση να πρέπει να μαθαίνω τόσο πράγματα και να ανήκω σε κάθε πλευρά της παραγωγής».

    [06] Αποκλειστική προδημοσίευση στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Ηλίας Ηλιού, η ζωή και η δράση του»

    «Ηλίας Ηλιού, Η ζωή και η δράση του» επιγράφεται το βιβλίο των εκδόσεων «Κέδρος», που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του αριστερού ηγέτη από τον Βασίλη Μπρακατσούλα, έναν από τους τελευταίους ζώντες συνεργάτες του στην Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Είναι ένα ιστορικό πορτραίτο μέσα στη θύελλα των πολιτικών και ιδεολογικών γεγονότων που έζησε και διαμόρφωσε ο εκφραστής των θέσεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε μια εποχή ψυχρού πολέμου. Μέσα από τις 433 σελίδες του αναδεικνύεται ο πολιτικός, ο νομικός, ο πνευματικός άνδρας αλλά και ο συγγραφέας Ηλιού.

    Ο βιογράφος, στον πρόλογό του, θυμίζει ότι υπήρξε βουλευτής Καρδίτσας το 1958 και αφηγείται την καλοσύνη με την οποία τον περιέβαλε ενθαρρύνοντάς τον στις πρώτες του ομιλίες. Ανακαλεί στη μνήμη του την εικόνα με το μελανιασμένο πρόσωπο του ηγέτη από τα χτυπήματα των χουντικών, όταν τον είχαν κρατούμενο στον ιππόδρομο ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967 για να καταλήξουν μαζί εξορία στη Γυάρο. Εξιστορεί την πορεία του από τη γενέθλια Λήμνο στην Αθήνα των μαχών, τους αγώνες του για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη διάρκεια του μετεμφυλιακού κράτους, τα οράματά του για την κοινωνική αλλαγή, την πολιτική των συμμαχιών με όμορες πολιτικές δυνάμεις, τη στάση του απέναντι στις κυβερνήσεις Παπάγου - Καραμανλή - Παπανδρέου, την τοποθέτησή του έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, τον αντιδικτατορικό αγώνα του, την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ μετά την Μεταπολίτευση. Και μένει στο τελευταίο περιστατικό στωικότητας. Όταν, επισκεπτόμενός τον στο νοσοκομείο με κομμένο το πόδι λόγω σακχάρου, λίγο πριν πεθάνει (25 Ιανουαρίου 1985), τον άκουσε να του λέει με χιούμορ: «Βασίλη, πεθαίνω ανά τμήματα!».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 November 2014 - 7:30:27 UTC