Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στον σταθμό διοδίων του Ακτίου
  • [03] Δήμαρχος Λευκάδας: Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού θα διασωθεί και θα αναστηλωθεί
  • [04] Τη Δευτέρα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • [05] Μυστικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές
  • [06] Φρούριο το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20
  • [07] Το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, υποψήφιο για εγγραφή στον Κατάλογο της UNESCO
  • [08] Π. 'Οστερ: Η απώλεια και ο θάνατος είναι το σκληρότερο χτύπημα που μπορεί να δεχτούμε

  • [01] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Από την αρχή της κρίσης το ΚΚΕ είχε τονίσει πως αυτά που ζει ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να εντοπίζονται μόνο στο μνημόνιο και την τρόικα, τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Σημείωσε ότι, μνημόνιο είναι οι εφαρμοστικοί του νόμοι προσθέτοντας ότι μνημόνιο θα έχουμε και μόνο εκ του γεγονότος ότι θα βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της ΕΕ. Ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό για τον ελληνικό λαό και υποστήριξε ότι όσο η χώρα κινείται σε αυτό το πλαίσιο, με ή χωρίς τρόικα και ανεξαρτήτως της όποιας σύνθεσης της τρόικας, θα υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές που για τον λαό σημαίνουν νέα μέτρα εις βάρος των κατακτήσεών του και των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του.

    Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, οπωσδήποτε κάποια στιγμή πρέπει να «σπάσουν οι αλυσίδες των δεσμεύσεων της ΕΕ», ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για συνεργασία της Ελλάδας με άλλες χώρες. Έφερε δε ως παράδειγμα, τις ζημίες που υπέστησαν οι Έλληνες αγρότες εξαιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, αλλά και τα Ναυπηγεία στα οποία, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση επισκευών και της κατασκευής των υποβρυχίων, οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα» εξαιτίας κατευθύνσεων της ΕΕ που αφορούν συνολικά τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα των χωρών της Ένωσης.

    Επανέλαβε, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά πρόσωπα, αλλά τον ίδιο τον θεσμό, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα.

    [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στον σταθμό διοδίων του Ακτίου

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται από τις 6 το πρωί οι εργαζόμενοι στα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης του Ακτίου, οι οποίοι διεκδικούν τις οφειλόμενες αμοιβές από την εργοδότρια εταιρεία, καθώς και την ανανέωση συμβάσεων πέντε συναδέλφων τους, οι οποίοι απολύθηκαν. Οι μπάρες του σταθμού είναι ανοικτές και τα διερχόμενα αυτοκίνητα δεν πληρώνουν το τέλος των 3 ευρώ.

    Η απεργία στηρίζεται από Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, καθώς οι εργαζόμενοι των διοδίων βρίσκονται στη διαδικασία ίδρυσης σωματείου. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, Νίκος Σταματέλος, ο οποίος βρίσκεται στα διόδια του Ακτίου, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στηρίζει την κινητοποίηση των εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν με δεκαπενθήμερες συμβάσεις εργασίας και είναι απλήρωτοι για ένα μήνα και τους οφείλονται αναδρομικά όλα τα επιδόματα από την 1/1/2014, αλλά και το αίτημα για την επαναπρόσληψη των πέντε συναδέλφων τους, που η εταιρεία τεχνικής υποστήριξης του σταθμού, απέλυσε.

    [03] Δήμαρχος Λευκάδας: Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού θα διασωθεί και θα αναστηλωθεί

    Το σπίτι του 'Αγγελου Σικελιανού δεν θα κατεδαφιστεί. Θα παραμείνει στολίδι της ιστορίας της Λευκάδας και ως μουσείο, πλέον, οι επισκέπτες του θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ποιητή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη χορηγία του έργου αναστήλωσης, από την Εθνική Τράπεζα.

    «Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες και επιτέλους θα σώσουμε το σπίτι όχι απλά ενός ποιητή, αλλά ενός εθνικού ποιητή που έχει και μια οικουμενικότητα με βάση το έργο που έχει προσφέρει» υπογραμμίζει ο δήμαρχος. Χαρακτηρίζει «ευτυχή» τη συγκεκριμένη στιγμή και ευχαριστεί την Εθνική Τράπεζα, η οποία «παρέβλεψε τις προηγούμενες διαφωνίες και με συναινετική διάθεση επετεύχθη η συμφωνία». Εκτιμά ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα και ότι το καλοκαίρι το οίκημα θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός γιατί «θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως μουσείο Άγγελου Σικελιανού». Αυτό είναι που έχει και σημασία, τονίζει, διότι «δεν ανακαινίζουμε και συντηρούμε απλά ένα σπίτι αλλά διασώζεται, αξιοποιείται και μέσω αυτού προβάλλεται και το έργο του συμπατριώτη μας, του Αγγέλου Σικελιανού».

    [04] Τη Δευτέρα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Την προσεχή Δευτέρα εκδίδεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή. Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου (ΝΔ) και σε ότι αφορά στις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, είπε ότι η κατεύθυνση από το υπουργείο θα είναι να προστρέξουν οι ασφαλισμένοι που έχουν χρέη στα ταμεία να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση, να υποβάλλουν δηλαδή άμεσα την αίτηση, καθώς προϋπόθεση είναι να έχουν πληρώσει τρέχουσες οφειλές.

    «Αν όμως αφήσουν να κάνουν την αίτηση τον Μάρτιο, τότε μπορεί να έχουν τρέχουσες οφειλές και άρα να μην μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση», είπε ο κ. Κεγκέρογλου προσθέτοντας ότι η υπαγωγή θα μπορεί να γίνει εντός του Νοεμβρίου.

    Η βουλευτής της ΝΔ είχε νωρίτερα επισημάνει ότι σήμερα ασφαλισμένοι, που έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ ή άνω των 15.000 ευρώ σε άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δεν μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης με τη διαδικασία της παρακράτησης και του συμψηφισμού των οφειλομένων, εάν δεν καταβάλουν προηγουμένως εφάπαξ τα ποσά που υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια. Σημείωσε δε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ασφαλισμένους που λόγω οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές των τελευταίων και μόνον ετών αλλά έχουν καταβάλει επί σειρά ετών το σύνολο των προβλεπομένων εισφορών.

    [05] Μυστικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές

    Μυστικές φορολογικές συμφωνίες ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, αποκάλυψαν 40 διεθνή μέσα ενημέρωσης με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις Κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.

    Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο «Luxemburg Leaks» ή «LuxLeaks» η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του «tax ruling» που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες «βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde. Η πρακτική του «tax ruling» είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία επιχείρηση να ερωτήσει εκ των προτέρων ποιας μεταχείρισης θα τύχει από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις.

    [06] Φρούριο το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20

    Το κέντρο του Μπρίσμπεϊν, ο χώρος γύρο από το συνεδριακό κέντρο και τα ξενοδοχεία στα οποία θα καταλύσουν οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών του πλανήτη και οι αποστολές τους,από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, έχει μεταβληθεί σε πραγματικό φρούριο, ενώ αναμένεται να αναβαθμιστούν περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της Συνόδου από τις 13 έως και τις 17 Νοεμβρίου.

    Προχθές, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε άσκηση αντιτρομοκρατικής προετοιμασίας. Σύμφωνα με δημοσιογράφο της τοπικής εφημερίδας «Courier Mail», πάνω από 50 κομάντος, που φορούσαν ειδικές αλεξίσφαιρες στολές και φέροντας αυτόματα όπλα, αποβιβάστηκαν από τέσσερα ελικόπτερα Black Hawk, κοντά στην προβλήτα του Eagle Street και δίπλα σε μεγάλα κτίρια και κατέλαβαν θέσεις μάχης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ειδικά κυάλια για τη νύχτα, άρχισαν να κατευθύνονται στα γύρω κτίρια, μέχρι αργά τη νύχτα που τελείωσε και η άσκηση στην οποία έλαβαν μέρος.

    Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι 'Αμποτ, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα δυσκολέψουν τις μετακινήσεις και τον ρυθμό ζωής αρκετών εργαζόμενων και κατοίκων της πόλης και για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε τους κατοίκους του Μπρίσμπεϊν για την κατανόηση και την υπομονή που θα επιδείξουν.

    [07] Το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, υποψήφιο για εγγραφή στον Κατάλογο της UNESCO

    Πρόκειται για τον μοναδικό αναγνώσιμο πάπυρο που έχει διασωθεί στον ελλαδικό χώρο και το αρχαιότερο χειρόγραφο «βιβλίο» της Ευρώπης. Γι' αυτό και ο πάπυρος του Δερβενίου, που γράφτηκε γύρω στο 340-320 π.Χ. αντιγράφοντας ένα παλιότερο κείμενο του τέλους του 5ου αι. π.Χ., θα είναι υποψήφιος για εγγραφή στον Κατάλογο της UNESCO, στην κατηγορία του Μνημείου Τεκμηριωμένης Κληρονομιάς. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να εκτίθεται στο σύνολό του. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το θέμα της ένταξης του συνόλου των τμημάτων του παπύρου στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συζητήθηκε χτες στο Συμβούλιο Μουσείων. Ο άλλος λόγος ήταν ότι το Μουσείο, στο οποίο από το 2004 εκτίθεται ο ένας από τους εννιά πίνακες με τα 266 σπαράγματα του χειρογράφου, ήθελε εδώ και καιρό να τους εκθέσει συνολικά.

    Στο μεταξύ, η πρώτη δοκιμή είχε γίνει το 2013, όταν όλοι οι πίνακες, και εκείνος που εκτίθεται και οι υπόλοιποι οκτώ που φιλοξενούνται στα εργαστήρια του Μουσείου, βρέθηκαν μαζί για την περιοδική έκθεση «Μεσογειακά Παλίμψηστα», που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Το τεστ αποδείχτηκε θετικό, οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και φωτισμού εξασφαλίστηκαν, συνεπώς το θέμα δεν μπορούσε παρά να πάρει το «πράσινο φως» από τα μέλη του Συμβουλίου. Έτσι, το έκθεμα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, θα πάρει τη θέση που του αρμόζει, ενώ θα εξεταστεί και η υποστήριξή του με μια σύντομη ψηφιακή προβολή που θα παρουσιάζει τις εργασίες εύρεσης και συντήρησης των σπαραγμάτων που παπύρου.

    Το εύρημα ανακαλύφθηκε το 1962 στο Δερβένι Θεσσαλονίκης στη νεκρική πυρά τάφου, ο οποίος ανήκε σε πλούσια κτερισμένη συστάδα τάφων των ύστερων κλασικών χρόνων.

    [08] Π. 'Οστερ: Η απώλεια και ο θάνατος είναι το σκληρότερο χτύπημα που μπορεί να δεχτούμε

    «Με το ξέσπασμα της κρίσης πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να χάσουν μαζί με τα σπίτια και τον τόπο της διαβίωσής τους: τον τόπο όπου ζούσαν και ανέπνεαν καθημερινά. Αυτό το μέγεθος της απουσίας προσπάθησα να σκιαγραφήσω στο Σάνσετ Παρκ, ένα μυθιστόρημα που είναι γραμμένο πάνω στην κόψη των γεγονότων. Ένα μυθιστόρημα που αντίθετα με άλλα βιβλία μου δεν καταγίνεται με το παρελθόν, μακρινό ή κοντινό, αλλά με το άμεσο παρόν, το οποίο και παρουσιάζει μέσα από πολλαπλές οπτικές γωνίες». Έτσι περιέγραψε ο Πολ Όστερ χθες το απόγευμα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συζητώντας με τον Ηλία Μαγκλίνη, το Σάνσετ Παρκ, που μόλις κυκλοφόρησε σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Παρακολουθώντας στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης (είχαν γεμίσει και τα δύο θεωρεία) σύντομα αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που λειτούργησαν σαν εισαγωγή για τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Όστερ εξήγησε πως του αρέσει να αλλάζει ύφος και κλίμα από βιβλίο σε βιβλίο, δοκιμάζοντας κάθε τόσο μια καινούργια προσέγγιση. Διηγούμενος ένα επεισόδιο της εφηβικής του ηλικίας, όταν μια παρέα αγοριών έπεσε σε θύελλα με αποτέλεσμα ένα από τα παιδιά να πέσει νεκρό, ο Όστερ είπε πως αυτό ήταν απολύτως καθοριστικό για τον ίδιο: πρώτη φορά έβλεπε νεκρό και πρώτη φορά συνειδητοποιούσε την αστάθεια και τη ρευστότητα της ζωής. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η απώλεια αποτελεί ένα από τα βασικά μοτίβα του έργου του: «Η απώλεια και ο θάνατος είναι το σκληρότερο χτύπημα που μπορεί να δεχτούμε».

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο Όστερ δεν δίστασε να μιλήσει για τις παγκόσμιες διαστάσεις της κρίσης: «Ο καπιταλισμός έχει κατακλύσει στις ημέρες μας τα πάντα. Οι πλούσιοι γίνονται καθημερινά πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 November 2014 - 9:30:27 UTC