Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια
  • [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια
  • [04] Αρχίζει στο Eurogroup η συζήτηση για έξοδο από το μνημόνιο
  • [05] WSJ: Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στον στενό κύκλο του Πούτιν
  • [06] Ο ντράμερ των AC/DC κατηγορείται ότι προσέλαβε εκτελεστή για να δολοφονήσει δύο ανθρώπους
  • [07] Παραστάσεις για λιλιπούτειους θεατές
  • [08] Πρωτεΐνη από ζαχαρότευτλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, στο μέλλον, ως υποκατάστατο αίματος

  • [01] Στην Κύπρο σήμερα ο πρωθυπουργός

    Στην Κύπρο, για επίσκεψη εργασίας, θα βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μία κίνηση που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινή αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο προκύπτει από τη συμπεριφορά της Τουρκίας που συνιστά προσβολή του Διεθνούς Δικαίου και παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προβάλλει διεθνώς ότι η χώρα μας, παρά τα προβλήματά της στην οικονομία, παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Την Παρασκευή στις 08:50 ο κ. Σαμαράς θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και ακολούθως στις 12:30 θα προσφωνήσει την ολομέλεια της βουλής των αντιπροσώπων. Το μεσημέρι στις 2 ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Κάιρο όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύποτυ-Κύπρου. Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.

    «Ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός», χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, N. Αναστασιάδης την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, σε αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και τονίζει ότι σε αυτή την συγκυρία, «η επίσκεψη του φίλου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από μείζονος σημασίας ζητήματα, με κυρίαρχο θέμα τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    [02] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στα Προπύλαια

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Εκτός από τους μαθητές, που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων, στο συλλαλητήριο συμμετέχουν φοιτητές, η ΟΛΜΕ, αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ. «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων, υπερασπίζουμε τη δουλειά μας και τις ζωές μας και διεκδικούμε να καταργηθεί η διαθεσιμότητα, να επανασυσταθούν οι καταργημένες οργανικές θέσεις και να επανέλθουν οι εργαζόμενοι διοικητικοί διαθέσιμοι στις θέσεις τους. Μαζί με τους φοιτητές και άλλα τμήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας αντιστεκόμαστε στην επίθεση που εξελίσσεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στην επιδίωξη να μετατραπεί σε ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο χωρίς τα ακαδημαϊκά, επιστημονικά και δημοκρατικά του χαρακτηριστικά. Διεκδικούμε άμεσα λύσεις στα επείγοντα εκρηκτικά προβλήματα του Πανεπιστημίου, των εργαζομένων, των φοιτητών» τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα κινητοποιήσεις, με καταλήψεις στα σχολεία.

    [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίησή τους. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανλιμενική απεργία, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς στο υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος.

    «Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις καθολικές αντιδράσεις των κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών φορέων, επιχειρεί να εκποιήσει τα λιμάνια, χρησιμοποιώντας μεθόδους πολιτικά απαράδεκτες και νομικά έξω από κάθε νομιμότητα», τονίζεται σε ανακοίνωσή της ΟΜΥΛΕ.Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι των λιμανιών αλλά και φορείς της πόλης του Πειραιά έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, μια προσφυγή που θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου.

    [04] Αρχίζει στο Eurogroup η συζήτηση για έξοδο από το μνημόνιο

    Στο σημερινό Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ξεκινούν οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Η συνεδρίαση αυτή έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

    «Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύουμε τις προσπάθειες μας με μια νευρική εσωτερική συζήτηση», που, όπως είπε, δυστυχώς δίνει πρόσχημα στους κερδοσκόπους των αγορών εις βάρος της χώρας.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις για επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν την τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας έχουν σταλεί και ότι άλλωστε η ολοκλήρωση αυτής της τελευταίας αναθεώρησης της τρόικας είναι η πρώτη φάση προς τη νέα φάση. Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο Γκίκας Χαρδούβελης. Τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [05] WSJ: Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στον στενό κύκλο του Πούτιν

    Εισαγγελείς στις ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα για ξέπλυμα χρήματος στο οποίο εμπλέκεται ένα πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γραφείο του εισαγγελέα Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά αν ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο, συνεργάτης του Πούτιν, μετέφερε κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες στη Ρωσία μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στις έρευνες συμμετέχει και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς ερευνούν συναλλαγές που είχε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο Gunvor, την οποία ίδρυσε ο Τιμτσένκο, για την αγορά πετρελαίου από τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft και την μεταπώλησή του σε άλλη εταιρεία, αναφέρει το δημοσίευμα. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι συναλλαγές αυτές προηγήθηκαν των κυρώσεων εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Μάρτιο εναντίον συγκεκριμένων προσώπων στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και ο Τιμτσένκο, ο οποίος είναι συνιδιοκτήτης και της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας, της Novatek.

    [06] Ο ντράμερ των AC/DC κατηγορείται ότι προσέλαβε εκτελεστή για να δολοφονήσει δύο ανθρώπους

    Ο ντράμερ του συγκροτήματος AC/DC Φιλ Ραντ εμφανίστηκε σήμερα σε δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας κατηγορούμενος ότι προσέλαβε εκτελεστή για να δολοφονήσει δύο ανθρώπους τον Σεπτέμβριο.Ο 60χρονος μουσικός κατηγορείται ακόμη για απειλή κατά της ζωής τρίτων και για κατοχή ναρκωτικών (κάνναβης και μεθαμφεταμίνης). Ο Ραντ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και κλήθηκε να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου στις 27 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια.

    Η αστυνομία συνέλαβε τον Ραντ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Φιλ Γουίτσκε, στη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του στην πόλη Ταουράνγκα της Νέας Ζηλανδίας νωρίς σήμερα το πρωί, ύστερα από πληροφορία που έλαβε από κάποιον πολίτη. Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Ραντ εγκαταστάθηκε στην Ταουράνγκα το 1983 όταν εκδιώχθηκε από το συγκρότημα. Το 1994, έγινε και πάλι μέλος των AC/DC, αλλά παρέμεινε στη Νέα Ζηλανδία όπου διατηρεί εστιατόριο. Το 2010 καταδικάστηκε για κατοχή κάνναβης και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο.

    [07] Παραστάσεις για λιλιπούτειους θεατές

    Ήρωες των παραμυθιών και της μυθολογίας, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, πρωταγωνιστές μυθιστορημάτων ζωντανεύουν στις 70 περίπου παιδικές θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενούνται στις αθηναϊκές σκηνές. Γνωστοί ηθοποιοί από το χώρο του θεάτρου, δημοφιλείς μουσικοί και τραγουδιστές με πρωτότυπες συνθέσεις ρίχνονται στη μάχη για να εντυπωσιάσουν το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά. Έτσι και φέτος οι λιλιπούτειοι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρασυρθούν από κλασικά παραμύθια, να ταξιδέψουν μέσα από περιπετειώδεις ιστορίες, να τραγουδήσουν αλλά και να «συμπρωταγωνιστήσουν» σε πολλές περιπτώσεις πλάι στους ήρωες των έργων.

    Το ΑΠΕ- ΜΠΕ διάλεξε ορισμένες από αυτές και σας τις παρουσιάζει.

    Ξεκινώντας από την πρώτη κρατική σκηνή ο ζωγράφος-μακιγιέρ της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Αγγελος Μέντης σκηνοθετεί το μιούζικαλ-υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια «Σρεκ». Βασισμένη στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων της Dreamworks και στο βιβλίο του Γουίλιαμ Στέιγκ, η παράσταση έρχεται να μας θυμίσει πως «ο καθένας μας είναι ιδιαίτερος, μοναδικός και οπωσδήποτε ξεκαρδιστικός» (εισ: από 10ευρώ).

    [08] Πρωτεΐνη από ζαχαρότευτλα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, στο μέλλον, ως υποκατάστατο αίματος

    Μία φυτική πρωτεΐνη που υπάρχει στα ζαχαρότευτλα (από όπου παράγεται η ζάχαρη), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως υποκατάστατο του αίματος, βοηθώντας έτσι να αντιμετωπιστεί η έλλειψή του που υπάρχει παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσαν σουηδοί επιστήμονες. Πάντως η προοπτική για κάτι τέτοιο παραμένει μακρινή, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδιά της.

    Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αρκετά όμοια με την αντίστοιχη πρωτεΐνη στα φυτά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στην φυτική πρωτεΐνη, ώστε να την μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία. Αν αυτό όντως γίνει πραγματικότητα, τότε η «ζαχαρένια» πρωτεΐνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αντί για αίμα στις μεταγγίσεις που πρέπει να γίνουν επειγόντως σε ένα νοσοκομείο, όταν κάποιος ασθενής έχει χάσει πολύ αίμα, καθώς επίσης σε μακροχρόνιους ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία με χρήση αίματος σε βάθος χρόνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 November 2014 - 7:30:24 UTC