Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το χρέος
  • [02] Γ. Κατάινεν: Οι ρυθμοί της ανάπτυξης στην Ελλάδα, δίνουν ελπίδες
  • [03] Ξεκίνησε η εποπτεία της ΕΚΤ στις τράπεζες
  • [04] Την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπερασπίστηκε Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το χρέος

    Την πρόταση για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους, διατύπωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έγινε δεκτός το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά τη σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πως «χρειάζεται ο κοινός τόπος όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα από αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Αν αναδιαρθρωθεί το χρέος θα έχει θετικά αποτελέσματα για τη κοινωνία».

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ότι η πρότασή του εκκρεμεί μέχρι να πουν αν γίνεται αποδεκτή ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι φαίνεται πως θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσον αφορά στο αν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, απέρριψε εκ νέου τη συγκεκριμένη εκδοχή, λέγοντας: «Δεν το εξετάζω. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εξασφαλίζει την πολιτική συναίνεση, γιατί αυτή δεν υπάρχει εξ αιτίας της ασκούμενης πολιτικής. Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας».

    Κατά την άφιξή του στο Προεδρικό γραφείο, ο κ. Κουβέλης ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι «οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παρούσες, όμως είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ένας κοινός πολιτικός τόπος, προκειμένου όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Και εάν δεν υπάρξει αυτή η αναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, είναι προφανές ότι τα δυσμενή αποτελέσματα από ένα χρέος που δεν αναδιαρθρώνεται θα είναι παρόντα και θα είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρατήρησε ότι η συνεννόηση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του μεγάλου θέματος του χρέους, αλλά και των εθνικών θεμάτων. «Το είπα και στον κύριο πρωθυπουργό και στον κ. Τσίπρα ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο συνεννόησης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Και χαίρομαι γιατί έρχεστε εδώ για να συζητήσουμε ακριβώς τους τρόπους που πρέπει να βρούμε για να πετύχουμε αυτή την ελάχιστη συνεννόηση», τόνισε.

    «Πρέπει και αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μιας συνεννόησης εθνικού χαρακτήρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και τούτο, ας το επαναλάβω, είναι χρήσιμη επανάληψη: ας κρατήσουμε τις άλλες πολιτικές μας αντιθέσεις όσο και αντιπαραθέσεις», επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

    [02] Γ. Κατάινεν: Οι ρυθμοί της ανάπτυξης στην Ελλάδα, δίνουν ελπίδες

    «Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση στο ΕurogroupτηνΠέμπτη, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 8 Δεκεμβρίου» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κληθείς να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής.

    'Οπως τόνισε ο Γάλλος επίτροπoς οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται ώστε «να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

    Ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν εξελίξεις στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, και τα οποία θα εξεταστούν υπό μορφή πακέτου με τη δεδηλωμένη βούληση να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της ευρωζώνη, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μεταρρυθμιστεί και να εξέλθει με συντονισμένο τρόπο από το πρόγραμμα. «Ολα αυτά με ανοικτό και φιλικό τρόπο, αλλα και με σεβασμό στους κανόνες μας» είπε χαρακτηριστικά. O κ. Μοσκοβισί επανέλαβε τη δέσμευσή του να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη διμερή επίσκεψή του στην Ελλάδα κάτι που όπως είπε θα γίνει πριν τις 8 Δεκεμβρίου.

    O αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα Γιέρκι Κατάινεν τόνισε ότι σκοπεύει, επίσης, να μεταβεί στην Ελλάδα τονίζοντας την ικανοποίησή του από την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, «αν και γνωρίζουμε ότι ο απλός Έλληνας πολίτης δεν επιχαίρει, γιατί η κατάσταση παρουσιάζει πολλές προκλήσεις».

    «Ωστόσο το γεγονός ότι η ανάπτυξη επιστρέφει με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης δίνει ελπίδες, ενώ αποδεικνύει ότι οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς» κατέληξε ο Φινλανδός επίτροπος.

    [03] Ξεκίνησε η εποπτεία της ΕΚΤ στις τράπεζες

    Την έναρξη της εποπτείας 3.600 πιστωτικών ιδρυμάτων σε 18 χώρες της ευρωζώνης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Όπως ανακοινώθηκε, η εποπτεία θα είναι άμεση για 120 εκ των σημαντικότερων τραπεζών της ζώνης ευρώ, οι οποίες διαθέτουν ποσοστό 82% της συνολικής αξίας των στοιχείων ενεργητικού του τομέα στην ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, σήμερα 4 Νοεμβρίου αρχίζει και επισήμως η ευθύνη της εποπτείας του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο λειτουργίας του ευρωσυστήματος, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαδικασία ανάκτησης εμπιστοσύνης και αύξησης των όρων ασφάλειας του πιστωτικού συστήματος.

    Η Ντανιέλ Νουί,πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτείας της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «πολλά έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τραπεζική εποπτεία από την ΕΚΤ. Πλέον έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εποπτείας που θα είναι πραγματικά ευρωπαϊκή, κτίζοντας στις βέλτιστες πρακτικές από ολόκληρη την ευρωζώνη».

    [04] Την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπερασπίστηκε Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

    Την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρουσίαση εκ μέρους του, στη Φρανκφούρτη, του βιβλίου του Χέλμουτ Κολ «Από ανησυχία για την Ευρώπη», στο οποίο ο πρώην καγκελάριος υποστήριξε ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δέχθηκε πρόωρα τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

    Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της «Ντόιτσε Βέλε», ο πρόεδρος της Κομισιόν, ενώπιον 100 δημοσιογράφων που ήσαν παριστάμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου, δήλωσε: «Δεν επιτρέψαμε στην Ελλάδα να είναι στον πρώτο γύρο των χωρών που θα υιοθετούσαν το ευρώ, διότι δεν ήταν ώριμη για αυτό. Στη συνέχεια, όμως, οι Έλληνες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες».

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι «έπεσαν θύματα ενός εσφαλμένου τρόπου στατιστικής παρουσίασης των στοιχείων» και τόνισε ότι αυτό το λάθος δεν θα επαναληφθεί.

    Αναφέρθηκε επίσης, στα επιτεύγματα των Ελλήνων τα τέσσερα τελευταία χρόνια και υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι για «τα σφάλματα που, επί δεκαετίες, έκανε η ελληνική πολιτική τάξη». Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αναβίωση της μνησικακίας και των κλισέ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε εμφατικά στο ότι «η εισαγωγή του ευρώ συνιστά πολιτική ειρήνης». Υποστήριξε ότι αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα θα ξεσπούσε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, νομισματικός πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και πρόσθεσε ότι το κοινό νόμισμα «έκανε μη αναστρέψιμη την ευρωπαϊκή ενοποίηση». Το ευρώ «προστατεύει την Ευρώπη» υπογράμμισε «χωρίς αυτό, τα πράγματα θα ήταν άσχημα για μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2014 - 13:30:28 UTC