Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Κουβέλης: Να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Εκλογές το 2016, είναι σαν να λέμε ότι θα σβήσει ο ήλιος
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν μια ακόμη κρίση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή
  • [04] Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος από Στέρνα μέχρι Τρίπολη, από τις 9 το βράδυ έως τις 6 αύριο το πρωί
  • [05] Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία επιτέλους ανακάμπτει
  • [06] Ν. Αναστασιάδης: Σε θετικά επίπεδα θα κινηθεί το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014
  • [07] Γιορτή της Ασούρα: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι σιίτες τιμούν την ημέρα
  • [08] Μαχαίρωσαν πολιτικό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Άγκυρα
  • [09] Παγκόσμια εκστρατεία υπέρ των τουλάχιστον 10 εκατ. ανθρώπων που ζουν ως απάτριδες

  • [01] Φ. Κουβέλης: Να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους

    Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ο οποίος έγινε δεκτός από τον κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά πρέπει να μείνουν στην άκρη και να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους διότι αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι δυσμενή για την κοινωνία.

    Χαίρομαι που ακούω για συνεννόηση παρά τις διαφορές των κομμάτων απάντησε ο κ. Παπούλιας αλλά χρειάζεται και για τα εθνικά θέματα. Αυτό υποστηρίζω, αυτό είπα και στον πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα σημείωσε ο κ. Παπούλιας.

    [02] Π. Σκουρλέτης: Εκλογές το 2016, είναι σαν να λέμε ότι θα σβήσει ο ήλιος

    «Εκλογές το 2016, είναι σαν να λέμε ότι θα σβήσει ο ήλιος» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. «Σήμερα το πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχει μια ανίσχυρη κυβέρνηση, μια αδύναμη συγκυβέρνηση η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική και την ίδια στιγμή καλείται να χειριστεί πολύ κρίσιμα πράγματα που δεν αφορούν μόνο το διάστημα μέχρι το 2016, αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό νομίζω ότι δημιουργεί τη βάση της απονομιμοποίησης για να μπορεί να χειριστεί από μόνη της μια μειοψηφική κυβέρνηση τόσο κρίσιμα ζητήματα» πρόσθεσε.

    Ο κ. Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «αρνείται τη συναίνεση για να εκλεγεί Πρόεδρος από μια πιο αντιπροσωπευτική Βουλή μετά τις εκλογές» λέγοντας: «Η επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική και πιο γνήσια, θα πρέπει να αποφασίσει το πρόσωπο. Από κει και πέρα, νομίζω ότι εδώ πρέπει όλοι να καταθέσουμε την πολιτική μας δέσμευση ότι θα κινηθούμε συναινετικά. Και προσέξτε την αντίφαση. Ενώ ο κ. Σαμαράς επιδιώκει τη συναίνεση των 180 ψήφων, την αρνείται στην επόμενη Βουλή. Και αποκαλύπτεται. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο κ. Σαμαράς δεν θέλει ούτε τη συνεννόηση, ούτε τη συναίνεση. Έχει επιλέξει ως μόνιμη στρατηγική του την ένταση και την κινδυνολογία και προφανώς αν πήγαινε σε μια στοιχειώδη αποδοχή του τρόπου συζήτησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αποδυνάμωνε αυτή του την προεκλογική τακτική. Περί αυτού πρόκειται. 'Αρα, αυτό τον καθιστά αρκετά ακραίο, όπως έχει δείξει άλλωστε πως είναι ακραίος σε όλη του την πολιτική διαδρομή».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δημιουργούν μια ακόμη κρίση σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή

    Τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις, από την Τουρκία, της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, σε ομιλία του στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

    «Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη κρίση, σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, τη στιγμή που η Συμμαχία και η διεθνής κοινότητα είναι και πρέπει να είναι επικεντρωμένες στις πολύ σοβαρές κρίσεις» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία τριμερούς συνεργασίας της Ελλλάδας, με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο όχι μόνο τις συνέργειες στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία των λαών.

    [04] Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος από Στέρνα μέχρι Τρίπολη, από τις 9 το βράδυ έως τις 6 αύριο το πρωί

    Ολική διακοπή της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τον ανισόπεδο κόμβο της Στέρνας, έως τον ανισόπεδο κόμβο Τρίπολη Βόρεια.

    Η διακοπή της κυκλοφορίας θα αρχίσει από τις 9 σήμερα το βράδυ έως αύριο στις 6 το πρωί (Τετάρτη 5 Νοεμβρίου), προκειμένου να διεξαχθεί με ασφάλεια άσκηση ετοιμότητας στην περιοχή των σηράγγων Αρτεμισίου. Καθόλη τη διάρκεια της διακοπής κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από Τρίπολη προς Κόρινθο και αντίστροφα, θα εκτρέπεται και θα διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Αργους.

    [05] Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία επιτέλους ανακάμπτει

    «Σημείο καμπής» προβλέπεται να αποδειχθεί το 2014 για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της οικονομικής Επιτροπής, την περίοδο 2014- 2016, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ.

    Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που έχει τίτλο «Η οικονομία επιτέλους ανακάμπτει», η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να είναι «σημείο καμπής» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, «η πολυπόθητη ανάκαμψη» θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές, αλλά προσθέτει ότι το μέγεθος των θετικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των πολιτικών στις επενδύσεις.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρώτο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αποδείχθηκε αδύναμος, σε σχέση με το αναμενόμενο, όμως το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ενισχύθηκε και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο του 2014.

    Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει, ότι οι συνεχιζόμενες «σφιχτές» συνθήκες στην παροχή πιστώσεων, αλλά και η χαμηλή απορροφητικότητα των πόρων από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξακολουθούν να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι εξαγωγές θα έχουν θετικές επιδόσεις, χάρη στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2014 η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% του ΑΕΠ και ότι το 2015 θα ενισχυθεί στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών, και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

    Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί, καθώς προβλέπει ότι θα υποστηριχτεί από τον μειωμένο πληθωρισμό, την αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα και τη χρήση των προληπτικών αποταμιεύσεων. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2015, κάτι που θα υποστηριχθεί από την υποτίμηση του ευρώ και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,9% το 2015.

    Το 2016 το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, στο 3,7%, καθώς θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στον τομέα των επενδύσεων και «τα οφέλη από τις εν εξελίξει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα γίνουν ορατά».

    Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με την Επιτροπή, αναμένεται να φτάσει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2014 και να μειωθεί το 2015 στο 2,5% του ΑΕΠ και το 2016 στο 2,2% του ΑΕΠ.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2014 θα μειωθεί στο 26,8%, «κάτι που οφείλεται στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στις θετικές επιπτώσεις από τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης». Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, φτάνοντας το 25% το 2015 και το 22% το 2016, «χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων, τη συνέχιση των προγραμμάτων απασχόλησης και τα οφέλη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

    Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν κατά 1% το 2014, χάρη στο μειωμένο κόστος εργασίας και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων(άρση των στρεβλώσεων και αύξηση του ανταγωνισμού στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της υγείας και της ενέργειας). Όσο η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχύεται, οι τιμές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,3% το 2015 και κατά 1,1% το 2016, επισημαίνει η Επιτροπή.

    Βασικός κίνδυνος η αβεβαιότητα

    Η Επιτροπή τονίζει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ενδέχεται να αποδειχθεί λιγότερο δυναμική εάν η αβεβαιότητα σχετικά με την εφαρμογή των πολιτικών έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην εμπιστοσύνη και στις επενδύσεις, ή αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην περιοχή. Στα θετικά, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εξαγωγές μπορεί να υπερβούν τις προσδοκίες, καθώς επίσης και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία για τα «κόκκινα» δάνεια και επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης για την ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων (Asset Quality Review).

    Η δημοσιονομική κατάσταση βελτιώνεται

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε το 12,2% του ΑΕΠ το 2013 (από 8,6% του ΑΕΠ το 2012), λόγω του προσωρινού κόστους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έφτασε το 10,4% του ΑΕΠ το 2013 και το 2,9% το 2012. Ωστόσο, παρά τις εξελίξεις αυτές, η Επιτροπή τονίζει ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά το 2013». Το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Επιτροπή, χάρη στα μιας χρήσης μέτρα σχετικά με το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών το 2013, αλλά και στη συνεχιζόμενη βελτίωση σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η σημαντική μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και η σταθεροποίηση των δαπανών. Η πρόβλεψη αυτή έχει ως βασική προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες, διασφαλίζοντας την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Η Επιτροπή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3% του ΑΕΠ το 2015 και το 4,5% του ΑΕΠ το 2016, ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και στο βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα θα είναι, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα να καταγράψει το 2016, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, βελτίωσαν αισθητά τις διαρθρωτικές επιδόσεις της χώρας, δημιουργώντας σημαντικά πλεονάσματα. Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί το 2014, ενώ προβλέπει αισθητή πτωτική πορεία από το 2015 και μετά, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Οι μειωμένες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε συνέχεια των στρες τεστ που έγιναν, αναμένεται να οδηγήσουν σε μειωμένο δανεισμό από τον EFSF, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί περαιτέρω το χρέος», σημειώνει στην έκθεσή της η Επιτροπή.

    [06] Ν. Αναστασιάδης: Σε θετικά επίπεδα θα κινηθεί το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014

    Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πρωτογενές ισοζύγιο για το 2014 προβλέπεται ότι θα κινηθεί σε θετικά επίπεδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό συνάδει και με την ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Σε χαιρετισμό του στο 10ο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα «τεράστια βήματα προόδου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» που έχουν γίνει από τον Μάρτιο του 2013, αλλά και τις «δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις» που ελήφθησαν, χωρίς όμως, όπως επεσήμανε, να πλήξουν το κοινωνικό σύνολο.

    Υπογράμμισε ότι η κυπριακή οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν πλέον σταθεροποιηθεί και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τη δημιουργία ενός νέου οικονομικού μοντέλου για τη χώρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε πιο ριζικές μεταρρυθμίσεις και πιο βαθιές τομές.

    [07] Γιορτή της Ασούρα: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι σιίτες τιμούν την ημέρα

    Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού έχουν τεθεί από νωρίς σήμερα το πρωί οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις με την ευκαιρία της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών Ασούρα, τη στιγμή που οι τζιχαντιστές κατηγορούνται για νέες σφαγές στο δυτικό Ιράκ. Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι μουσουλμάνοι σιίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα σε βωμούς και τζαμιά σε όλο το Ιράκ για να λάβουν μέρος στο τελετουργικό της Ασούρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μετέβησαν στην ιερή τους πόλη Κερμπάλα. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί μαζικά στην πόλη αυτή με στόχο την προστασία των "εκατοντάδων χιλιάδων ιρακινών πιστών και περισσοτέρων από 65.000 πιστών που έχουν καταφθάσει από 20 χώρες, αραβικές και μη, για να μετάσχουν στους εορτασμούς", δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ακιλ αλ-Τουράιχι. Κανένα σοβαρό περιστατικό δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης. Οι εορτασμοί που κορυφώνονται σήμερα, κατά το παρελθόν σημαδεύτηκαν από αιματηρές επιθέσεις με θύματα πιστούς.

    [08] Μαχαίρωσαν πολιτικό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Άγκυρα

    Ένας πολιτικός του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) μαχαιρώθηκε στο λαιμό και το πόδι σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος στο Ρόιτερς. Ο Αχμέτ Καρατάς νοσηλεύεται στην εντατική στην τουρκική πρωτεύουσα, δήλωσε ο αξιωματούχος του HDP. Ο άγνωστος δράστης μαχαίρωσε τον Καρατάς αφού ο πολιτικός του άνοιξε την πόρτα στα γραφεία του κόμματος σήμερα το πρωί.

    Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τον τελευταίο μήνα σε ταραχές στη νοτιοανατολική Τουρκία, καθώς οι Κούρδοι διαμαρτύρονται για την αποτυχία, όπως πιστεύουν, της κυβέρνησης να βοηθήσει τους ομοεθνείς τους που πολεμούν εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην πολιορκημένη πόλη Κομπάνι, στην άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία.

    [09] Παγκόσμια εκστρατεία υπέρ των τουλάχιστον 10 εκατ. ανθρώπων που ζουν ως απάτριδες

    Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα ως απάτριδες καθώς δεν έχουν ούτε εθνικότητα, ούτε διαβατήριο, εκτιμά η υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, η οποία ξεκινά εκστρατεία για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου απ΄ολόκληρο τον κόσμο σε ορίζοντα δεκαετίας. Οι απάτριδες στερούνται την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση, ενώ δεν απολαμβάνουν και τα πολιτικά τους δικαιώματα όπως το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επιθυμεί να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο καλώντας τις χώρες να παραχωρήσουν εθνικότητα σε παιδιά χωρίς πατρίδα και ιθαγένεια σε μέλη εθνικών μειονοτήτων. Στήριξη στη φιλόδοξη παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ προσέφεραν σήμερα, μεταξύ άλλων, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου και η ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί, οι οποίοι συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή κάνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση «10 εκατομμυρίων υπογραφών για να αλλάξουν 10 εκατομμύρια ζωές». Κάθε δέκα λεπτά ένα παιδί γεννιέται χωρίς πατρίδα, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες εγκαινιάζοντας την εκστρατεία με τίτλο «Ανήκω».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2014 - 11:30:31 UTC