Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο αύριο Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας
  • [02] Ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Αττικής
  • [03] «Φρενίτιδα» στα πρακτορεία ενόψει κλήρωσης του Τζόκερ των 14 εκατ. ευρώ
  • [04] Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα - Απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • [05] Μετά τα stress tests, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, μπαίνει σε άλλη εποχή, δηλώνει στέλεχος της ΕΚΤ
  • [06] Συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, προτείνει ο Μ. Σάλλας
  • [07] Ουκρανία: Εκλογές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

  • [01] Στον Πρόεδρο αύριο Αντ. Σαμαράς και Αλ. Τσίπρας

    Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα θα έχει, αύριο Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί μετά τις ορκωμοσίες των κ.κ.Δένδια και Σκρέκα, στις 17:30.

    Αρχικά η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 13:00.

    Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί στις 14:45 με τον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Αττικής

    Ξεκινά από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας στους δήμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Μεθαύριο, Τρίτη 4 Νοεμβρίου, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των πρώτων έξι δήμων που υπέβαλαν αιτήσεις για αποζημιώσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχείατου υπουργείουΕργασίας, θα δοθούν συνολικά 304.667 ευρώ στους δήμους, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Φυλής, Περιστερίου, Πειραιά και Αχαρνών.

    Αναλυτικότερα, ο δήμος Ιλίου θα λάβει 73.368 ευρώ, ο δήμος Αγίων Αναργύρων Καματερού 70.433 ευρώ, ο δήμος Φυλής 63.390 ευρώ, ο δήμος Περιστερίου 44.021 ευρώ, ο δήμος Πειραιώς 20.000 ευρώ και ο δήμος Αχαρνών 33.455.

    Το ποσόν αφορά μόνον τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος των 587 ευρώ, καθώς, όπως διευκρίνισε ουφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου, προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα για αποζημίωση οικοσκευών ή μικροζημιών σε κατοικίες.

    Τέλος, ακόμη πέντε δήμοι, υπέβαλλαν προς τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας αιτήματα για χορήγηση του εκτάκτου επιδόματος συνολικού ποσού 75.116 ευρώ. Πρόκειται για τους δήμους, Αγίας Βαρβάρας, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Χαϊδαρίου.

    [03] «Φρενίτιδα» στα πρακτορεία ενόψει κλήρωσης του Τζόκερ των 14 εκατ. ευρώ

    Το ενδιαφέρον ακόμα και ανθρώπων που δεν έχουν παίξει ποτέ στη ζωή τους Τζόκερ προσελκύει το νέο τζακ ποτ στην αποψινή κλήρωση.

    Το ποσότων 14 εκατ.ευρώείναι το δεύτερο μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, έπειτα από τον Απρίλιο του 2010, οπότε είχαν κληρωθεί 19,2 εκατομμύρια ευρώ. Τότε τα χρήματα είχαν μοιραστεί τρεις υπερτυχεροί, τώρα οι τυχεροί... αναζητούνται.

    Όπως θυμάται, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής, Γιώργος Πουλημάς, ο οποίος διατηρεί πρακτορείο στη Δάφνη, το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει ένα μόνο άτομο σε κλήρωση του Τζόκερ ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ.

    Η κίνηση στα πρακτορεία ήταν αυξημένη τις προηγούμενες μέρες,ενώ αναμένεται νακορυφωθεί σήμερα, Κυριακή, ημέρα της κλήρωσης.

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Πουλημάς, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν γίνονται στα τζακ ποτ οι ουρές που σημειώνονταν κάποτε. «Με την οικονομική κρίση τα χρήματα του κόσμου είναι περιορισμένα και δεν τους περισσεύουν για να παίξουν», τονίζει.

    Είναι πάντως γεγονός ότι όσο αυξάνεται το ποσό που θα κληρωθεί, πολλαπλασιάζονται και οι διεκδικητές.

    [04] Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα - Απεργία έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων

    Ανοικτά θα είναι τα καταστήματα, σήμερα, Κυριακή 2 Νοεμβρίου, καθώς είναι η πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που διαρκεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Ο εμπορικός κόσμος αναμένει οι αγοραστές να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα καθώς και χθες, πρώτη μέρα των εκπτώσεων, όπως αναφέρεται, η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους ήταν αυξημένη.

    Σήμερα, τα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Mall, στο Μαρούσι.

    Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, σημειώνει ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, «απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης ενώ οι εργαζόμενοι θα στερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

    [05] Μετά τα stress tests, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, μπαίνει σε άλλη εποχή, δηλώνει στέλεχος της ΕΚΤ

    Αυστηρή, δίκαιη και εξονυχιστική για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, χαρακτηρίζει την άσκηση προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test που δοκίμασε τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξη της στην Καθημερινή της Κυριακής.

    «Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης κ.α. Αυτό ακριβώς αντανακλούν στην ουσία τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ως επόπτες, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας και να ανταπεξέλθουμε με συνέπεια στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Από μεθαύριο, 4 Νοεμβρίου, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή», αναφέρει η κ. Νουί.

    Αναφερόμενη στα γενικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν από το stress tests επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα ενίσχυσε σημαντικά τη διαφάνεια των ισολογισμών των τραπεζών. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, μετά τον συνδυασμό του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) διαπιστώθηκε μείωση κεφαλαίων κατά 263 δισεκατομμύρια ευρώ στον τριετή ορίζοντα της άσκησης σύμφωνα με τις προβολές του δυσμενούς σεναρίου. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ότι κατά την άσκηση AQR εντοπίστηκαν επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 136 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι, από το καλοκαίρι του 2013 και μετά, οι τράπεζες που θα υπόκεινται σε άμεση εποπτεία στο πλαίσιο του ΕΕΜ, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές, έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που επίσης συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα».

    [06] Συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, προτείνει ο Μ. Σάλλας

    Την πρόταση να παρασχεθεί η δυνατότητα στους κατόχους ακινήτων να συμψηφίζουν στο μέλλον, όλον ή μέρος του ΕΝΦΙΑ με τον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων τους, διατυπώνει ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real News».

    «Με τον τρόπο αυτόν δεν θίγονται τα σημερινά έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ και υπάρχει η δυνατότητα ετεροχρονισμένης αποκατάστασης μέρους της επιβάρυνσης των ιδιοκτητών κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων. Θα μπορούσε αυτό το δικαίωμα να είναι μεταβιβάσιμο για τις συγκεκριμένες χρήσεις. Έτσι, μεταξύ των άλλων θα βοηθούσε και στην επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων», αναφέρει ο κ. Σάλλας.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, τις τράπεζες, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση των stress tests ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει όμως να κινηθούμε "νευρικά"».

    [07] Ουκρανία: Εκλογές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

    Άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών για την εκλογή προέδρων και κοινοβουλίων. Τις εκλογές αυτές υποστηρίζει η Ρωσία, όμως ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταγγείλει ότι είναι παράνομες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας. Τα εκλογικά κέντρα στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Οι δύο αυτές επαρχίες ελπίζουν με την ψηφοφορία αυτή να αποκτήσουν «νόμιμες κυβερνήσεις» και να απομακρυνθούν περαιτέρω από το Κίεβο.

    Η Ουκρανία, αλλά και η Δύση καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το Κίεβο επισημαίνει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του ουκρανικού νόμου. Μέσω αυτών θα εκλεχθούν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει για την παροχή περισσότερων εξουσιών. Οι σημερινές εκλογές στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ διεξάγονται μία εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές. Βασικοί υποψήφιοι και φαβορί για τις εκλογές αυτές είναι οι νυν επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και ο Ίγκορ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ. Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει ότι στην εκλογική διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ζουν στις δύο αυτές επαρχίες, περιλαμβανομένων των μαχητών από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

    Πάντως, ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι ξεκάθαρος. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρόμαν Λιάγιν δήλωσε ότι έχουν τυπωθεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ενώ ο ομόλογός του στο Λουχάσκ, ο Σεργκέι Κοζβάκοφ, έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο. Οι αντάρτες στο Ντονέτσκ έχουν επισημάνει ότι στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν και ψηφοφόροι που ζουν εκτός της περιοχής μέσω του διαδικτύου, όμως χθες Σάββατο δεν ήταν προσβάσιμος ο ιστότοπος της εκλογικής επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 November 2014 - 9:30:25 UTC