Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογία για τους μικροομολογιούχους καταθέτει ΔΗΜΑΡ
  • [02] Σ. Βούλτεψη: Ο κ. Τσίπρας πέφτει σε όλο και πιο οδυνηρές αντιφάσεις
  • [03] Οι προκλήσεις ασφαλείας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δ. Αβραμόπουλου με τον γ.γ. ΝΑΤΟ
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο
  • [05] Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ
  • [06] Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει εργάτες, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών
  • [07] Σημαντικά ευρήματα στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου

  • [01] Τροπολογία για τους μικροομολογιούχους καταθέτει ΔΗΜΑΡ

    Tροπολογία για αποκατάσταση της ζημιάς, που υπέστησαν οι μικρο-ομολογιούχοι από το κούρεμα των ομολόγων λόγω του PSI, φέρνει στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Όπως επισημαίνεται, «η τροπολογία έχει ως στόχο την αποκατάσταση καταρχήν της ηθικής τάξης αλλά και της οικονομικής ζημίας απέναντι σε 15.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς και της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών».

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης στην περίπτωση των μικρο-ομολογιούχων, η αρχική ονομαστική αξία των ομολόγων τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα και υψηλά εισοδήματα ή άλλες πηγές εισοδημάτων δεδομένου ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αποκτήθηκαν σε άλλες εποχές με εντελώς άλλες αποδόσεις και απλά στη διάρκεια του χρόνου αυξήθηκαν. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι μικρο-ομολογιούχοι είναι ιδιαίτερα μεγάλη της τάξης του 53,5%, επιβάλλεται ηθικά η εξεύρεση λύσης για την αποκατάσταση της ζημίας. Εάν δε, όπως υποστηρίζει η συγκυβέρνηση- αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση - το κράτος έχει βγει οριστικά από τις επικίνδυνα δυσμενείς χρηματοοικονομικές συγκυρίες και οι προοπτικές διαγράφονται περισσότερο θετικές, τότε, είναι η ώρα να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία, σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, αποζημιώνοντας την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας και όσο αυτοί είναι εν ζωή.

    [02] Σ. Βούλτεψη: Ο κ. Τσίπρας πέφτει σε όλο και πιο οδυνηρές αντιφάσεις

    Για λαϊκισμό κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

    Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως ούτε η ενημέρωση που έλαβε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ούτε οι θετικές προσδοκίες από το επικείμενο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια απέτρεψαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από τον συνήθη λαϊκισμό του.

    Σημείωσε, επιπλέον, ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως όσα έλεγε για τις τράπεζες ήταν εκτός πραγματικότητας και πως τα 11,4 δισεκ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς».

    «Και επομένως στην ουσία παραδέχθηκε ότι αυτό που παρουσίασε ως "πρόγραμμα" στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στον αέρα. Παρ'ολα αυτά, εξακολουθεί να καταθέτει τις ..."προτάσεις" του και να μην καταλαβαίνει ότι πέφτει συνεχώς σε όλο και πιο οδυνηρές αντιφάσεις» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [03] Οι προκλήσεις ασφαλείας στο επίκεντρο της συνάντησης του Δ. Αβραμόπουλου με τον γ.γ. ΝΑΤΟ

    Θέματα που αφορούν τις προκλήσεις ασφαλείας που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, το μέλλον του ΝΑΤΟ, την προοπτική των ευρωατλαντικών σχέσεων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στη δήλωση του ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη για "εποικοδομητική και ειλικρινή στήριξη όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ" στο πρόσωπο του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, "προκειμένου ν' ανταπεξέλθει με επιτυχία στη δύσκολη αλλά καίριας σημασίας αποστολή του".

    "Υπενθύμισα στον κ. Στόλτεμπεργκ", πρόσθεσε, "ότι η Ελλάδα, σε όλη της την πορεία της εντός του ΝΑΤΟ, έχει συνεισφέρει και έχει τιμήσει στο ακέραιο τις συμμαχικές της υποχρεώσεις, αγωνιζόμενη πάντοτε μαζί με τους συμμάχους της για την προάσπιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας όπου κι αν χρειάστηκε".

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα θα έρθει το ταχύτερο

    Οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν η Ελλάδα θα στείλει τις θέσεις της στην τρόικα, για την οποία είπε ότι θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο.

    Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, οι θέσεις του οποίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Όλα τα θέματα συζητούνται και στο τέλος βγαίνει το συμπέρασμα.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό ανέφερε ότι σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει πολλά και ζήτησε να μη λησμονούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    Όταν δε ρωτήθηκε για τον διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι θα ανακοινωθεί όταν πρέπει.

    [05] Το Σάββατο θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

    Το ερχόμενο Σάββατο, σε τόπο και ώρα που μένει να καθοριστεί, θα συνεδριάσει εκ νέου η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μετά τη σημερινή βίαιη διακοπή της συνεδρίασης του οργάνου. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες».

    «Επιδεικνύοντας ψύχραιμη σωφροσύνη, οι πρυτανικές αρχές απέφυγαν στην παρούσα φάση να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία γίνεται, επίσης, λόγος για «φοιτητές-δεσμοφύλακες».

    [06] Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει εργάτες, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών

    Στα χθεσινά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων χαλυβουργών από την αστυνομία σε διαδήλωση έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Ρώμη, αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, σε ομιλία του στην Γερουσία.

    «Η κυβέρνηση μας δεν θέλει και δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει με γκλομπ τους εργάτες, απέχουμε έτη φωτός από αυτή την αντίληψη» τόνισε ο Αλφάνο.

    Ο κεντροδεξιός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε «από όλες τις πολιτικές παρατάξεις να επιδείξουν σύνεση», να μην γίνει «καμιά προσπάθεια να τύχουν εκμετάλλευσης οι δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα της εργασίας».

    «Είναι σαφές δικαίωμα των εργατών να διαδηλώνουν, και με οξύ τρόπο, παραμένοντας, όμως, μέσα στα όρια της νομιμότητας. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει μια σειρά κρίσεων στον τομέα της βιομηχανίας, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει» πρόσθεσε ο Αλφάνο.

    [07] Σημαντικά ευρήματα στο αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου

    Σημαντικά ευρήματα καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων στον αρχαίο λιμένα της Κορίνθου στο Λέχαιο, βγήκαν στο φως κατά την περίοδο 2013- 2014.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του προγράμματος Λιμένος Λεχαίου (Lechaion Harbour Project), που αποτελεί μια συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, του SΑΧΟ-Institute, University of Copenhagen και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική σχολή), αποκαλύφθηκαν και αποτυπώθηκαν 2.750 τμ καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εκτείνονται σε 911 μέτρα ακτογραμμής.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα σημαντικότερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα συνοψίζονται στα παρακάτω:

    1. Στην ανατολική πλευρά του αρχαίου λιμένα εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα του διαύλου εισόδου (Entrance Channel) στο λιμάνι. Οι πλευρικοί βραχίονες της εισόδου αποτυπώθηκαν σε μήκος 43,2 μέτρων και έχουν μέγιστο σωζόμενο πλάτος 11,.7 μέτρων. Το μέγιστο άνοιγμα του διαύλου έχει πλάτος 8,9 μέτρων και πιθανώς δεικνύει το μέγιστο πλάτος των πλοίων που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο λιμάνι. Δυτικότερα του διαύλου αποτυπώθηκαν τα κατάλοιπα δύο προβλητών (Western Mole και Middle Mole). Η Μεσαία Προβλήτα έχει μήκος 35,3 μ. και ορατό μέγιστο πλάτος 16,1 μ. και σώζεται σε ύψος τριών δόμων, ενώ η Δυτική Προβλήτα αποτυπώθηκε σε μήκος 66,5 μ. και έχει ορατό μέγιστο πλάτος 14,7 μ. Οι δόμοι των δύο προβλητών φέρουν ίχνη από ορθογώνιους και σχήματος-Τ τόρμους που έφεραν ξύλινους γόμφους ώστε να διασφαλίζουν κάθετη σύνδεση με την ανώτερη στρώση δόμων.

    2. Στην είσοδο του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα οκτώ (8) ξυλοτύπων θεμελίωσης (Caissons 1-8) με γέμισμα από λίθους μικρού και μεσαίου μεγέθους αναμεμειγμένους με υδραυλικό κονίαμα. Οι δύο καλύτερα σωζόμενοι ξυλότυποι έχουν διαστάσεις 9,7 μ. x 4,7 μ. και 10,9 x 5,9 μ. Ομοίως, δυτικά του διαύλου εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα τεσσάρων (4) ακόμα ξυλοτύπων θεμελίωσης αντιστοίχου μεγέθους που πιθανώς αποτελούσαν τη θεμελίωση μιας επιπλέον προβλήτας. Η μοναδικότητα αυτών των ευρημάτων εντός του ελλαδικού χώρου καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση των ερευνών στην περιοχή με σκοπό τη χρονολόγηση των ξυλοτύπων και την κατανόηση της κατασκευαστικής τους λειτουργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2014 - 18:30:30 UTC