Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με την υποβολή ενστάσεων συνεχίζεται η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του Άκη Τσοχατζόπουλου
  • [02] Δίωξη για κακουργήματα άσκησε η Εισαγγελία για το «ελληνικό σκέλος» μεγάλης υπόθεσης πανευρωπαϊκής απάτης
  • [03] Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης
  • [04] Κάλεσμα Χαρδούβελη στις τράπεζες να συμβάλουν στην «επόμενη μέρα»
  • [05] Standard & Poor's: Η κρίση της Ευρωζώνης απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της
  • [06] Βερολίνο: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο
  • [07] Εντοπίσθηκαν οι σοροί των επιβαινόντων στο αεροσκάφος που κατέπεσε νοτιοανατολικά της Λάρνακας
  • [08] Κλινήρης σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών ο Ν. Αναστασιάδης - Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής

  • [01] Με την υποβολή ενστάσεων συνεχίζεται η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του Άκη Τσοχατζόπουλου

    Με την εξέταση της ένστασης που υπέβαλε η υπεράσπιση, ζητώντας την αποβολή του Δημοσίου από Πολιτική Αγωγή, συνεχίζεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, του πρώην υπουργού 'Αμυνας 'Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του, για τις παράνομες αμοιβές από την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ήδη, η εισαγγελέας Έδρας έχει εισηγηθεί στο δικαστήριο την απόρριψη της ένστασης τονίζοντας ότι το Δημόσιο πρέπει να παραστεί στη δίκη, καθώς υπέστη βλάβη από τη δράση των κατηγορουμένων και δικαιούται να προασπιστεί τα συμφέροντα του.

    Ο πρώην υπουργός και οι δεκαέξι συγκατηγορούμενοί του, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και η κόρη του, καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

    Παρόντες στην διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σήμερα είναι οι εννέα από τους 17 κατηγορούμενους.

    Μεταξύ των απόντων από το δικαστήριο είναι η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, κρατούμενες και οι δύο, οι οποίες εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους.

    Η διαδικασία συνεχίζεται, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα διεξαχθεί στις 31 Οκτωβρίου.

    [02] Δίωξη για κακουργήματα άσκησε η Εισαγγελία για το «ελληνικό σκέλος» μεγάλης υπόθεσης πανευρωπαϊκής απάτης

    Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος, απήγγειλε η Εισαγγελία κατά των εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται σε μεγάλη υπόθεση απάτης, μέσω επιδοτήσεων των προγραμμάτων «Κοινωνία της Πληροφορίας» και «Πολιτεία» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλεκόμενους και Έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν, με βάση στοιχεία που εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).

    Η υπόθεση αφορά χρηματικά ποσά, που σε όλη την ΕΕ φαίνεται να φθάνουν τα 25 δισ. ευρώ, από τα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα τα οποία φέρεται να μην διατέθηκαν για τους σκοπούς που εγκρίθηκαν, αλλά να κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς ή πολυτελή ακίνητα. Η δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ'επάγγελμα και κατά συνήθεια .

    Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

    [03] Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης

    Αγωνιστής στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, γενικός γραμματέας της ΕΦΕΕ, επικεφαλής της Πανσπουδαστικής. Προσωπικότητα στον χώρο της δημοσιογραφίας. Μετά από σκληρή μάχη τριών χρόνων με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή σήμερα ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα Ημερησία μέχρι το τέλος.Η είδηση του θανάτού του προκάλεσε συγκίνηση στη δημοσιογραφική οικογένεια.

    Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες «Ριζοσπάστης» και «Αυγή», ως σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα «Εξουσία» και ως διευθυντής στους ραδιοφωνικούς «902 Αριστερά στα FM» και «Planet». Για έναν χρόνο υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Έθνος» ενώ, από το 2001 και μετά, εργάστηκε ως διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ημερησία». Ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1955. Η Μεταπολίτευση τον βρίσκει φοιτητή στην Πάντειο Σχολή. Συμμετέχει δραστήρια στο φοιτητικό κίνημα της εποχής του και, από το 1977 έως το 1985, είναι γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, ως επικεφαλής της ισχυρότερης συνδικαλιστικής παράταξης της εποχής: της Πανσπουδαστικής.

    Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ήταν πατέρας τριών παιδιών.

    [04] Κάλεσμα Χαρδούβελη στις τράπεζες να συμβάλουν στην «επόμενη μέρα»

    «Μετά από έξι χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2014, όπως θετικός αναμένεται και ο ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2014, εξέλιξη που αποτελεί "ανατροπή"», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία που απηύθυνε ενώπιον επιχειρηματιών, πολιτικών και διπλωματών, στο Οικονομικό Φόρουμ Γαλλοφωνίας που πραγματοποιείται 22-24 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

    Μιλώντας για την "επόμενη μέρα", μετά το μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να είναι "μέρα λελογισμένης ευθύνης" και κάλεσε τις τράπεζες, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των stress test, "να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις".

    Διαβεβαίωσε ότι «θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία, και τις διαρθρωτικές αλλαγές», σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές απαιτούν αφενός καλύτερο «συντονισμό της ευρωζώνης», αφετέρου «συνέπεια των κρατών-μελών στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και την δημοσιονομική σύγκλιση». Αναφερόμενος στη νέα περίοδο σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είπε ότι προϋποθέτει «την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως την πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα».

    Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές».

    [05] Standard & Poor's: Η κρίση της Ευρωζώνης απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της

    Η κρίση της Ευρωζώνης απέχει πολύ από το τέλος της, υποστηρίζει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.

    Αν και η οξεία φάση της κρίσης πιθανόν έχει περάσει, χάρη στη δέσμευση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να κάνει «ότι χρειασθεί» για να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη, ο αναλυτής της S&P Μόριτς Κρέμερ υποστηρίζει ότι αυτή η δέσμευση «ενστάλαξε μία αίσθηση εφησυχασμού όσον αφορά την πολιτική».

    Ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται τώρα σε «μία δύσκολη φάση χαμηλής ανάπτυξης», καθώς οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους, σε μία περίοδο αδύναμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Η προοπτική να βυθισθεί σε μία τρίτη ύφεση η οικονομία της Ευρωζώνης «διαταράζει την αίσθηση της ησυχίας και επιτυχίας μερικών υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής», έγραψε ο κ. Κρέμερ , ο οποίος δεν βλέπει κάποια άμεση βελτίωση στον ορίζοντα. «Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι ακόμη άλυτα», σημείωσε ο αναλυτής, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του CNBC.

    [06] Βερολίνο: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

    Το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) αναγνωρίζει το Βερολίνο και τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

    «Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (ενν. η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αναμένουμε η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας ακόμη λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί». Ο ίδιος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».

    «Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (ενν. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι' αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

    [07] Εντοπίσθηκαν οι σοροί των επιβαινόντων στο αεροσκάφος που κατέπεσε νοτιοανατολικά της Λάρνακας

    Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο ατόμων που επέβαιναν στο δικινητήριο αεροσκάφος, τύπου Diamond DA42, το οποίο συνετρίβη χθες βράδυ στη θαλάσσια περιοχή 45 ναυτικά μίλια, νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Όπως ανακοίνωσαν οι κυπριακές Αρχές, οι σοροί εντοπίστηκαν κοντά στα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου. Οι νεκροί είναι ο Κύπριος Αυγουστίνος Αυγουστή, 54 χρόνων, πατέρας τριών παιδιών (δύο ανηλίκων και ενός ενήλικα) και ο Λιβανέζος Τζιορτζ Οπέκι, 54 χρόνων, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών που βρίσκονται στο Λίβανο. Τόσο οι σοροί όσο και τα συντρίμμια του αεροπλάνου που περισυνελέγησαν μεταφέρονται στο λιμάνι Λεμεσού από δύο κορβέτες, μια γερμανική και μια βραζιλιάνικη. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα μεταφερθούν στη συνέχεια στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου εμπειρογνώμονες θα διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους το δικινητήριο κατέπεσε στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, το δικινητήριο αεροσκάφος είχε χαθεί από τα ραντάρ, ενώ πετούσε από το αεροδρόμιο Πάφου προς τη Βηρυτό με δύο επιβαίνοντες αφού λίγο προηγουμένως είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στη μηχανή το αεροσκάφους και στη συνέχεια άλλο μήνυμα ότι η μηχανή λειτουργούσε κανονικά.

    [08] Κλινήρης σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών ο Ν. Αναστασιάδης - Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής

    Eπικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντόλ είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του και για την αδυναμία του να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Κύπρου -ο οποίος «είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στο ξενοδοχείο του»- ανέπτυξε σε λεπτομέρεια προς τους δύο συνομιλητές του τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Ύστερα από συνεννόηση, οι παρεμβάσεις του Πρόεδρου της Κύπρου θα γίνουν υπό τη μορφή γραπτών αναφορών, οι οποίες θα διανεμηθούν τόσο προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και προς το σύνολο των ηγετών που συμμετέχουν στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 October 2014 - 10:30:29 UTC