Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tην προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού
  • [02] Άνδρας με ψυχολογικά προβλήματα μαχαίρωσε θανάσιμα τη μητέρα του
  • [03] Σε ισχύ, από τον Οκτώβριο, το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις
  • [04] Aκόμη πέντε ορειβάτες βρέθηκαν «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής», στην Ιαπωνία
  • [05] Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο φίλαθλος του Εθνικού
  • [06] Ο Άσραφ Γάνι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος του Αφγανιστάν
  • [07] «Νύχτες Πρεμιέρας»: Η ταινία «'71» απέσπασε τη Χρυσή Αθηνά
  • [08] «Ο εθελοντισμός είναι κατάρα, είναι ύβρις. Μακάρι να τον χτυπήσουμε»
  • [09] Aνακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

  • [01] Tην προσεχή Δευτέρα στην Ολομέλεια το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

    Πέφτει η αυλαία των θερινών τμημάτων εργασιών της Βουλής την τρέχουσα εβδομάδα προκειμένου να ακολουθήσει η έναρξη της νέας Συνόδου της Ολομέλειας. Η αυλαία της νέας Συνόδου ανοίγει την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου οπότε και -βάσει της υποχρέωσης που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής- κατατίθεται από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός (άρθρο 121 παράγραφος 2), «προσχέδιο του προϋπολογισμού του Κράτους κατατίθεται από τον αρμόδιο υπουργό για συζήτηση στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου».

    Την εβδομάδα που διανύουμε, τελευταία της λειτουργίας του Γ΄ Θερινού Τμήματος, συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα» ενώ ψηφίζεται στο σύνολό του και το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής». Τους μήνες που πέρασαν, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των θερινών τμημάτων εργασιών της Βουλής, ψηφίστηκαν σημαντικά νομοσχέδια και διατάξεις ανάμεσα στα οποία το νομοσχέδιο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», γνωστό και ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», οι τροποποιήσεις στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, οι διατάξεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, οι διατάξεις για την ιδιωτική πολεοδόμηση, αλλά και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών ρατσισμού όπως και διατάξεις για τις τουριστικές υποδομές. Ψηφίστηκαν εξάλλου και οι πρώτες συμβάσεις για τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    [02] Άνδρας με ψυχολογικά προβλήματα μαχαίρωσε θανάσιμα τη μητέρα του

    Οικογενειακό δράμα αποκαλύφθηκε, χθες το απόγευμα, στο Ρήγιο Διδυμότειχου, όταν ένας 34χρονος με ψυχολογικά προβλήματα, ύστερα από φραστικό επεισόδιο που είχε με την 74χρονη μητέρα του, τη μαχαίρωσε στον λαιμό, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό της. Ο μητροκτόνος, ο οποίος φέρεται να νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με την οποία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας.

    [03] Σε ισχύ, από τον Οκτώβριο, το νέο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις

    Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα με βάση το οποίο οι επιχειρήσεις που δεν έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ -από πώληση ή παροχή υπηρεσιών σε άλλη επιχείρηση- δεν είναι υποχρεωμένες να τον αποδίδουν στην εφορία. Παράλληλα και οι επιχειρήσεις που δεν τον έχουν εξοφλήσει δεν θα μπορούν να τον εκπέσουν.

    Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι, το νέο καθεστώς θα δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις που θα θελήσουν να το ακολουθήσουν, καθώς η συμμετοχή σε αυτό θα είναι προαιρετική. Μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις, στις οποίες αφορά το μέτρο, υποχρεούνται εντός ενός μήνα από τη συναλλαγή να τον αποδώσουν στην εφορία ανεξάρτητα εάν τον εισέπραξαν.

    Σημειώνεται ότι, το μέτρο με βάση τη νομοθεσία ,αφορά σε πρώτη φάση επιχειρήσεις με τζίρο ως 500 εκατ. ευρώ ενώ ή Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Αικατερίνη Σαββαΐδου έχει υποβάλει εισήγηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου το όριο αυτό να αυξηθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

    [04] Aκόμη πέντε ορειβάτες βρέθηκαν «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής», στην Ιαπωνία

    Πέντε ακόμη ορειβάτες βρέθηκαν σήμερα το πρωί «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής» κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου Οντάκε της Ιαπωνίας, το οποίο εξερράγη το Σάββατο, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση NHK. «Βρήκαμε πέντε ακόμη άτομα σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής στο βουνό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ναγκάνο όπου βρίσκεται το ηφαίστειο.

    Χθες, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τεσσάρων ατόμων, όλοι τους άνδρες, ενώ 22 ακόμη ορειβάτες πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Αρχικά, οι διασώστες ανακάλυψαν 31 άτομα «σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής κοντά στην κορυφή» (ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως από τις ιαπωνικές αρχές μέχρι να μπορέσουν οι γιατροί να εκδώσουν πιστοποιητικό θανάτου). Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να μεταφερθούν όλα τα θύματα από την κορυφή στους πρόποδες του βουνού, παρά μόνο οι τέσσερις άνδρες, των οποίων ο θάνατος ανακοινώθηκε επισήμως.

    Το ηφαίστειο εξερράγη χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις το μεσημέρι του Σαββάτου, εγκλωβίζοντας δεκάδες ορειβάτες, μεταξύ αυτών και παιδιά. Οι ορειβάτες εντοπίστηκαν κοντά στην κορυφή του Οντάκε, το οποίο υψώνεται στα 3.067 μέτρα ανάμεσα στις περιφέρειες Ναγκάνο και Γκίφου.

    [05] Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο φίλαθλος του Εθνικού

    Εχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο Κώστας Κατσούλης. Ο 47χρονος φίλαθλος του Εθνικού άφησε σήμερα το πρωί την τελευταία του πνοή στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά το σοβαρό τραυματισμό του στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις κερκίδες του γηπέδου της Αλικαρνασσού στη διάρκεια του αγώνα Ηρόδοτου - Εθνικού, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας.

    [06] Ο Άσραφ Γάνι ορκίστηκε νέος Πρόεδρος του Αφγανιστάν

    Ο Άσραφ Γάνι ορκίστηκε σήμερα το πρωί νέος Πρόεδρος της χώρας. Ο οικονομολόγος Γάνι ορκίστηκε στη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο 65χρονος Γάνι διαδέχεται στην προεδρία τον Χαμίντ Καρζάι.

    Την ίδια ώρα, έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε δρόμο που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.

    [07] «Νύχτες Πρεμιέρας»: Η ταινία «'71» απέσπασε τη Χρυσή Αθηνά

    Σε μια σύντομη τελετή απονεμήθηκαν στον κινηματογράφο ODEON ΟΠΕΡΑ τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», που φέτος έσβησε 20 κεράκια. Γιατί, όπως είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Το φεστιβάλ δεν είναι μόνο οι ταινίες, οι εκδηλώσεις και τα πάρτυ, αλλά κυρίως οι άνθρωποι του. Οι ταινίες προβλήθηκαν και θα πάρουν το δρόμο τους. Όμως οι άνθρωποι είναι αυτοί που μένουν!». Λίγο αργότερα η αυλαία της φετινής επετειακής διοργάνωσης- κατά την διάρκεια της οποίας προβλήθηκαν συνολικά 241 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου- έπεσε, με την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Μπεν Αφλεκ και η Ρόζαμουντ Πάικ.

    Σε ότι αφορά το διαγωνιστικό τμήμα, η ταινία «'71» του Γιαν Ντεμάνζ είναι η μεγάλη θριαμβεύτρια αφού απέσπασε την Χρυσή Αθηνά , για την «ιδιαίτερη σκηνοθετική της ματιά και την επίτευξή της να εισάγει τον θεατή στη δράση και στην κατάσταση της εποχής», την οποία απένειμε η κριτική επιτροπή που παραδοσιακά αποτελείται από νέους σπουδαστές 18 έως 24 ετών. Η ταινία μας μεταφέρει στο Μπέλφαστ του 1971, περιγράφοντας την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός νεαρού Βρετανού στρατιώτη (Τζακ Ο'Κονελ) να επιβιώσει μόνος του στους φλεγόμενους δρόμους μιας πόλης που μαίνεται από τις συγκρούσεις.

    [08] «Ο εθελοντισμός είναι κατάρα, είναι ύβρις. Μακάρι να τον χτυπήσουμε»

    Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της σύγχρονης ελληνικής σκηνής και από τους πιο αγαπητούς κωμικούς της γενιάς του. Μετά από μια πορεία 40 και πλέον χρόνων στο θέατρο που είχε πάντοτε γνώμονα την αντίσταση «σε πράγματα που έχουν μια ευτέλεια», ο Δημήτρης Πιατάς δοκιμάζει τις δυνάμεις του στη μεγάλη οθόνη. Αυτή τη φορά κρατώντας τον ρόλο του σκηνοθέτη σε μία ταινία που μιλάει για την κρίση, γραμμένη και σκηνοθετημένη μες την κρίση. Η «Πανδημία» έκανε την πανελλήνια πρώτη της στις «Νύχτες Πρεμιέρας», ενώ αναμένεται να πάρει διανομή σύντομα για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

    Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα μεγάλου μήκους, ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε μια «μαύρη κωμωδία μιας εμπριμέ χρεωκοπίας», όπως περιγράφει ο ίδιος την «Πανδημία», μια απόπειρα μείξης της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ με φόντο την οικονομική κρίση. «Δεν φιλοδοξώ να είμαι ο σκηνοθέτης κινηματογράφου και να ακολουθήσω ένα τέτοιο δρόμο» ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Πιατάς μιλώντας στο ΑΠΕ - MΠΕ. «Είμαι ένας άνθρωπος που έχω κάνει καριέρα πλέον. Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μου στο χώρο και δεν έχω κανένα απωθημένο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος που βρέθηκε πίσω από τις κάμερες είναι επειδή σαν μαχόμενος καλλιτέχνης, την ώρα της κρίσης που η χώρα και ο κόσμος δοκιμάζεται, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και να κάνει πράγματα ουδέτερα ή αδιάφορα.

    Τον ρωτάμε αν πιστεύει ότι ο εθελοντισμός είναι η λύση στα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα η τέχνη. «Όχι! Είναι κατάρα. Είναι ύβρις», απαντά.

    [09] Aνακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής, ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που αποκαλύπτει πρόωρα την ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος, προτού η νόσος διαγνωστεί και τα πρώτα συμπτώματα εμφανιστούν. Αν και είναι ακόμη νωρίς για την ανάπτυξη ενός κανονικού διαγνωστικού τεστ, η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο προς αυτή την ελπιδοφόρα κατεύθυνση. Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και ΜΙΤ (μεταξύ των οποίων ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλος του Τμήματος Βιολογίας και του Ινστιτούτου Κοχ Ερευνών στον Καρκίνο του ΜΙΤ), με επικεφαλής τον Μπράιαν Γουόλπιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", βρήκαν ότι, πριν τη διάγνωση της νόσου, συμβαίνει στο σώμα μια μικρή αύξηση στο επίπεδο ορισμένων αμινοξέων. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να φωτίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο καρκίνος του παγκρέατος «πυροδοτεί» ως παρενέργεια τη συχνά θανατηφόρα μυϊκή καχεξία.

    Οι περισσότεροι ασθενείς με παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα (η πιο συχνή μορφή παγκρεατικού καρκίνου) διαγιγνώσκονται αφότου η νόσος έχει πια φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, με συνέπεια πολλοί να πεθαίνουν μέσα σε ένα μόνο έτος μετά τη διάγνωση. Γι' αυτό, οι γιατροί αναζητούν έναν τρόπο έγκαιρης διάγνωσης της πάθησης, ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι ερευνητές εστίασαν στις αφανείς μεταβολικές αλλαγές που μπορεί να προκαλεί ο μη διαγνωσμένος παγκρεατικός καρκίνος. Ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.500 ανθρώπους ψάχνοντας για διαφορετικούς μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται από τη διαδικασία του μεταβολισμού) σε όσους είχαν τον συγκεκριμένο καρκίνο, σε σύγκριση με όσους ήσαν υγιείς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2014 - 8:30:28 UTC