Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου»
  • [02] Αισιόδοξες προοπτικές για το λιμάνι του Λαυρίου
  • [03] Επανέλεγχος στα οικονομικά ασφαλιστικών Ταμείων
  • [04] Μαραθώνιες συσκέψεις του Γκ. Χαρδούβελη με υπουργούς
  • [05] Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην επαρχία Ζόρματ, στο Αφγανιστάν
  • [06] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά, στην Υεμένη
  • [07] Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης
  • [08] Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στο Περού
  • [09] Ξεκίνησε εκ νέου η επιχείρηση διάσωσης 27 ορειβατών, στην Ιαπωνία

  • [01] «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου»

    Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, το οποίο δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα και είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους ομολόγους του, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, την περασμένη Παρασκευή (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά), στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

    Όπως σημειώνεται, είχαν την ευκαιρία να επανεξετάσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και να υπογραμμίσουν τη σημασία της συνάντησης και της συνεργασίας των τριών χωρών, περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, ως ένας «πυλώνας σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με τον κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σε ό,τι αφορά τις εν εξελίξει τριμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών τους, που καλύπτουν μια πληθώρα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος και τόνισαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να συνεργαστούν στενά για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς αμοιβαίου οφέλους.

    [02] Αισιόδοξες προοπτικές για το λιμάνι του Λαυρίου

    Πόλο έλξης για πολλές εταιρείες αποτελεί πλέον το λιμάνι του Λαυρίου, καθώς ο νέος υπερσύγχρονος σταθμός της ακτοπλοΐας, τα νέα λιμενικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί και αναπτύσσονται στην περιοχή, η κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η εύκολη πρόσβαση στην Αττική Οδό και η επικείμενη επέκταση του προαστιακού, έχουν προσδώσει εξωστρεφή χαρακτηριστικά που ως στόχο έχουν τη δημιουργία περισσότερων παρόχων στο λιμάνι, αλλά και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου, Αριστείδης Βίτσιος, τονίζει ότι, τα έργα ανάπλασης, η συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και η ολοκλήρωση του master plan έως 31/12/2014, θα επιτρέψουν την πλήρη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει, ήδη υπάρχουν συζητήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας, το ΤΑΙΠΕΔ και την ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας Louis Cruises για περαιτέρω ανάπτυξη της υπάρχουσας λιμενικής υποδομής μπροστά από τον σταθμό της ακτοπλοΐας καθώς, ήδη, εταιρεία με ένα κρουαζιερόπλοιό της έχει καταστήσει το Λαύριο λιμάνι (home port), προγραμματίζοντας την άφιξη περίπου 120.000 τουριστών για το 2015.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου, το 2013, από το λιμάνι του Λαυρίου, πραγματοποιήθηκαν 18 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και διακινήθηκαν 12.349 επιβάτες, ενώ το 2014 έγιναν 23 αφίξεις με 23.448 επιβάτες. Έως το τέλος του 2014 αναμένονται άλλα 6 δρομολόγια κρουαζιεροπλοίων με περίπου 6.000 επιβάτες ακόμα.

    [03] Επανέλεγχος στα οικονομικά ασφαλιστικών Ταμείων

    Φως στο «σκοτεινό παρελθόν» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, επιδιώκει να ρίξει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με υπουργική απόφαση που υπογράφεται εντός των επομένων ημερών και η οποία προβλέπει τον αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών των ασφαλιστικών Ταμείων. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, πολλοί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δεν προέβαιναν επί σειρά ετών σε έλεγχο των οικονομικών χρήσεων κάθε έτους και δεν συνέτασσαν ισολογισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει καθαρή εικόνα, κυρίως σε ότι αφορά τον έλεγχο των δαπανών αλλά και το θέμα των υποχρεώσεων προς τα δημόσια νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές. Η πολυδιάσπαση δε και ο κατακερματισμός του ασφαλιστικού συστήματος, καθιστούσε ακόμη δυσκολότερη τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών των φορέων.

    Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι, με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί, ξεκαθαρίζει οριστικά «η θολή εικόνα στα οικονομικά των Ταμείων» και τονίζουν ότι «εάν διαπιστωθούν παρατυπίες ή παραβάσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη». Στην πλειοψηφία τους, οι εκκρεμείς χρήσεις αφορούν την περίοδο 2008-2012, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις καλύπτουν το κλείσιμο και παλαιότερων χρήσεων. Περιλαμβάνουν δε μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Τα?είο Επικουρικής Ασφάλισης(ΕΤΕΑ), το ταμείο των εργαζομένων στις τράπεζες (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

    [04] Μαραθώνιες συσκέψεις του Γκ. Χαρδούβελη με υπουργούς

    Συναντήσεις με τους υπουργούς που χειρίζονται ζητήματα που βρίσκονται στο Μνημόνιο, έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Αντικείμενο τα ανοικτά μέτωπα που θα συζητηθούν με την τρόικα από την προσεχή Τρίτη, 30 τρέχοντος.

    Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει, από τις τις 11 το πρωί, διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης Ν.Δένδια, Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη και ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί, το απόγευμα, με τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη. Χθες, ο κ. Χαρδούβελης είχε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

    Στη συνάντηση των κ. Χαρδούβελη -Δένδια πρόκειται να εξετασθούν η πορεία των μεταρρυθμίσεων, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 -2020, καθώς επίσης και η σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και η προώθηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη συνολική στήριξη της επιχειρηματικότητας, μεταξύ του οποίου περίαμβάνεται και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, η αναμόρφωση του νόμου για τις ΑΕ και του Πτωχευτικού Κώδικα.

    [05] Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην επαρχία Ζόρματ, στο Αφγανιστάν

    Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα που οδηγούσε, στο ανατολικό Αφγανιστάν, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Άσραφ Γάνι.

    Αξιωματούχοι στην επαρχία Πάκτια είπαν σήμερα ότι ο βομβιστής «ανατίναξε το όχημά του σε πολυσύχναστη περιοχή» της επαρχίας Ζόρματ.

    Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ένας από τους άνδρες τους πραγματοποίησε την επίθεση, η οποία, όπως είπαν, προκάλεσε θύματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για νεκρούς. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας βρίσκονται σε ισχύ στην πρωτεύουσα Καμπούλ για την τελετή ορκωμοσίας με εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να πραγματοποιούν ελέγχους σε οχήματα.

    [06] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά, στην Υεμένη

    Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε νοσοκομείο της Υεμένης στην επαρχία Μααρίμπ, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση από μέλη του σιιτικού μουσουλμανικού κινήματος Χούτι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς είχε κάνει λόγο για μόλις 15 νεκρούς.

    Από την επίθεση τραυματίστηκαν ακόμα 50 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβαν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ-Κάιντα. Δύο ακόμα επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε επίσης η αλ-Κάιντα, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ακόμα 5 Χούτι αντάρτες, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής. Αυτόπτες μάρτυρες στην επαρχία Μααρίμπ, βορειοανατολικά της Σαναά, πρωτεύουσα της χώρας, δήλωσαν ότι οι επιτιθέμενοι οδήγησαν το αυτοκίνητο στο νοσοκομείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αντάρτες Χούτι. Η Ανσάρ αλ-Σαρία, παρακλάδι της αλ-Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    [07] Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης

    Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέσυρε τις αστυνομικές δυνάμεις από τους δρόμους της πόλης ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε χθες με χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, οι οποίοι είχαν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους χώρους των διαδηλώσεων με ειρηνικό τρόπο.

    Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο. Εξαιτίας των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς παρέλυσαν, τα λεωφορεία δεν εκτελούσαν δρομολόγια και οι έξοδοι σταθμών του υπόγειου σιδηρόδρομου είχαν αποκλειστεί.

    [08] Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στο Περού

    Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το Σάββατο στο νότιο Περού, μετέδωσε την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Adina. Ο εγκέλαδος, ο οποίος έπληξε το Σάββατο βράδυ την επαρχία Παρούρο στην περιοχή Κούσκο, είχε μέγεθος 4,8 βαθμών, σύμφωνα με το σεισμολογικό ινστιτούτο της χώρας αυτής. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κούσκο.

    Εξαιτίας του σεισμού τουλάχιστον 60 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ πολλά ακόμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το Adina μετέδωσε πως σωστικά συνεργεία είχαν σταλεί στην περιοχή, ενώ ανέφερε πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1.

    [09] Ξεκίνησε εκ νέου η επιχείρηση διάσωσης 27 ορειβατών, στην Ιαπωνία

    Διασώστες ξεκίνησαν εκ νέου το πρωί της Δευτέρας τις προσπάθειες διάσωσης 27 ορειβατών οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι κοντά στην κορυφή του όρους Οντάκε, στην Ιαπωνία, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι 27 πεζοπόροι βρίσκονται σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής μετά την έκρηξη του ηφαιστείου που σημειώθηκε το Σάββατο, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Ο θάνατος 4 ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί το Σάββατο επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Κυριακής, ενώ 30 ακόμα έχουν υποστεί τραυματισμούς.

    Πυκνός καπνός υψώθηκε 10 χιλιόμετρα πάνω από το βουνό ύψους 3.067 μέτρων, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο και το οποίο συνέχισε να εκρήγνυται, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας. Η υπηρεσία προέβλεψε επίσης ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι έντονη και είναι πιθανό να σημειωθούν περαιτέρω εκρήξεις, ενώ προειδοποίησε για την εκτόξευση συντριμμιών και στάχτης σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Οντάκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2014 - 6:30:28 UTC